Tipy na perfektné filmové konverzačky

Kedy naposledy ste s niekým viedli dlhý rozhovor? Ale nie prostredníctvom sociálnych sietí, neráta sa ani telefonát...

pridal Simona Sopiaková 25.4.2020 o 14:37
Tipy na perfektné filmové konverzačky


Kedy naposledy ste s niekým viedli dlhý rozhovor? Ale nie prostredníctvom sociálnych sietí, neráta sa ani telefonát. Máme na mysli taký poctivý - z očí do očí. Keď sedíte za jedným stolom a čas iba plynie, no vy ho nevnímate.  Rozprávate sa dlhé minúty, či hodiny a miestami doslova bojujete o to, aby ste svojho poslucháča presvedčili o svojej pravde. V istom okamihu vás však zarazí svojimi slovami a vy začínate uvažovať nad tou jeho. Tak čo, spomenuli ste si alebo ešte lovíte v pamäti?

Z nasledujúcich filmových tipov dýcha minimalizmus z každej jednej scény. Dej sa odohráva prevažne v rámci jedného bytu, či miestnosti. Uzavretý priestor možno metaforicky vnímať aj ako následnú konverzáciu, z ktorej nie je ľahko cesty von. Postavy vedú vyčerpávajúce dialógy, z ktorých ťažko odhadnúť, či vôbec budú mať nejakého víťaza. Z nevinného rozhovoru sa stáva spleť nekonečných argumentov, zbierka rôznych uhlov pohľadov, či boj o posilnenie si vlastného ega. A pritom sa pravda nachádza často niekde uprostred. Úvahy o živote, smrti, náboženstve, či ľudských právach... po vzhliadnutí týchto filmov budete mať určite nad čím premýšľať.

Expres na západ / The Sunset Limited (2011)

Expres na západ je spomedzi všetkých filmov, v ktorých Samuel L. Jackson hrá, skôr ten divácky menej lákavý. Určite nedisponuje takou akciou, na akú sme  zvyknutí v Tarantinovkách, ale dialógovo je vyšperkovaný na približujúcej sa úrovni. V psychologickej dráme z produkcie HBO spojil osud životy dvoch ľudí na stanici metra, kde sa jeden z nich práve hodlal spáchať samovraždu. O chvíľu sa tak obaja ocitnú v byte záchrancu - hlboko veriaceho bývalého trestanca (Samuel L. Jackson). Ten pri tanieri polievky spovedá utrápeného univerzitného profesora (Tommy Lee Jones) a zisťuje dôvody, ktoré ho viedli k tak zásadného činu. Jeden je čierny, druhý biely. To je však tá najmenšia odlišnosť, ktorá medzi nimi je. Začínajú sa dlhé debaty o viere a ateizme. O dobre, ktoré možno nájsť v každej situácii, či o nezničiteľnej existencii zla, ktorá dokáže veľmi ľahko preniknúť do každej bunky v našom tele. Počúvať toho čierneho je miestami až spirituálny zážitok. Vypočuť si takmer záverečný monológ toho bieleho je čistá depresia, no zároveň absolútny herecký koncert.

Carnage (2011)  (recenzia filmu)

Slávny režisér Roman Polanski sa netají tým, že má rád pocit blízkosti postáv. V snímke Carnage vystupujú prakticky iba dva manželské páry, no všetci herci kooperujú v každej scéne súbežne. Ich deti sa na ihrisku pobili. Výsledkom bol nejaký ten vyrazený zub a je potrebné vyriešiť poistku. Rodičia sa tak stretávajú na spoločnom obede v dome obete. To, čo spočiatku vyzerá ako stretnutie vzdelaných a slušných ľudí sa mení na slovnú prestrelku plnú detinskosti a pokrytectva. Počiatočnú zdvorilosť a ochotu vyriešiť problém vo všetkej uhladenosti, postupne strieda podráždenie a stupňujúce sa urážky precitlivelých rodičov. To všetko však v perfektnom obsadení, v ktorom bojuje Kate Winslet a Christoph Waltz proti Jodie Foster a Johnovi C. Reillym.

Meno / Le Prénom (2012)

Spoločná večera rodiny a priateľov by mohla dopadnúť veľmi dobre,  nebyť momentu, kedy sa niekto z prítomných spýta budúceho otca na vybrané meno pre dieťa. Akonáhle ho vysloví, miestnosť sa doslova naplní pohoršením a nekončiacimi argumentami priateľov o jeho nevhodnosti. Sledovať následnú diskusiu o tom, aký vplyv môže mať meno na život daného človeka je miestami zábavné, miestami zamyslenia hodné. Každopádne ide o inteligentnú konverzačku, v priebehu ktorej sa vám dožičí kvalitného francúzskeho humoru, ale aj nepríjemného dusna a pripomenie vám to aj zopár známych rodinných situácií.

Pokiaľ by ste z nejakých dôvodov mali chuť pozrieť si skôr nemecké poňatie tohto príbehu, HBO GO ponúka film s názvom Der Vorname (How About Adolf?). Prakticky jediné, čo je na ich stvárnení iné, je meno pre dieťa. Tentokrát sa má narodiť malý Adolf.

Úplní cudzinci / Perfetti sconosciuti (2016) (recenzia filmu)

Ďalšou konverzačnou lahôdkou sú Úplní cudzinci od talianskeho režiséra Paola Genoveseho. Partia kamarátov si počas spoločnej večere vymyslí malý experiment. Nakoľko tvrdia, že pred sebou nemajú žiadne tajomstvá, všetky mobily vyložia na stôl a nič z ich prijatého obsahu nezostane utajené. Že tento nápad nie je práve ideálny a ide skôr o zahrávanie sa s osudom, je po chvíľke jasné. Niektoré čierne skrinky proste netreba nikdy otvárať. Poslednú pol hodinu ide už skutočne do tuhého a nevinný experiment smeruje k absolútnej katastrofe. V deji sa prelínajú vtipné hlášky s napätými momentami. Jednou z najsilnejších scén je citlivý a inteligentný rozhovor otca s dcérou, pri ktorom narastá guča v hrdle.  A aj v tomto prípade sa potvrdzuje, že to, čo navonok pôsobí dokonale,  je vo vnútri hnilé. A ten najviac podozrievavý článok, skrýva nezvyčajne veľa tajomstiev.

Miesto splnených túžob / The Place (2017) (recenzia filmu)

O rok neskôr natočil režisér Úplných cudzincov ďalší film hodný zhliadnutia. Opäť vsadil na minimalizmus. Dej sa odohráva v rámci jedného miesta a pracuje s postavou tajomného muža a jeho ôsmimi klientmi.

V malej reštaurácii s názvom The Place sedí pri stole každý jeden deň záhadný muž. Tvrdí, že dokáže splniť akékoľvek prianie svojho "zákazníka". No nie je to zadarmo, za svoju službu si pýta protihodnotu. A nie hocijakú.  Znásilnenie ženy, či dokonca smrť malého dieťaťa? Akú dôležitosť možno pripísať ľudskému prianiu a kam až sú ochotní zájsť títo smrteľníci počas cesty za svojím šťastím? Jednotlivé ľudské osudy sa v istom bode začnú zaujímavo prelínať a súvislosti medzi nimi dodajú ich príbehom ešte väčšiu silu. Rôzne charaktery, životné príbehy a skúšky morálky. V každej ľudskej bytosti je niečo hrozné, ide skôr o to, nakoľko sa to zlo v sebe hodlá živiť. Aj to skúma Miesto splnených túžob.

+ čiernobiely bonus, stará dobrá klasika

Dvanásť rozhnevaných mužov / 12 Angry Men (1957)

Pokiaľ ste túto skvelú klasiku ešte stále nevideli, teraz je ideálny čas na doháňanie starých restov. Jedna miestnosť a v nej dvanásť rozhnevaných mužov, ktorí majú ako porotcovia rozhodnúť o osude jedného človeka. Je muž obvinený z vraždy svojho otca vinný alebo nevinný? Nech rozhodnú akokoľvek, ich rozsudok musí byť jednotný.  Spočiatku 11 mužov rôznych záujmov a zamestnaní bez váhania hlasuje za vinu. Iba porotca číslo 8 dáva svoj hlas v prospech obžalovaného. Dokáže prostredníctvom svojich argumentov a moralizovania dostať na svoju stranu nesúhlasnú väčšinu? Napätá atmosféra, perfektné herecké výkony a scenár bez najmenšej chybičky vyniesli tejto snímke tri nominácie na Oscara. Dialógy poukazujúce na nutnosť zváženie všetkých aspektov a potrebu uvedomenia si zodpovednosti a dopadu vlastného rozhodnutia, vám v hlave vytvoria mnohé otázky.  Dvanásť rozhnevaných mužov je ideálnou ukážkou toho, že aj film bez vysokého rozpočtu a honosnej výpravy sa môže stať kultovkou.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.