Desať výnimočných seriálov roka 2014. Koľko ste videli?

Rok 2014 bol bohatý na inšpirujúce seriálové životné príbehy, s ktorými diváci mohli ľahko súcitiť. Pominula doba dokonalých hrdinov na nedosiahnuteľnom

pridal Namuras 11.1.2015 o 18:42

Desať výnimočných seriálov roka 2014. Koľko ste videli?


Rok 2014 bol bohatý na inšpirujúce seriálové životné príbehy, s ktorými diváci mohli ľahko súcitiť. Pominula doba dokonalých hrdinov na nedosiahnuteľnom piedestáli, na scénu nastúpil malý človiečik plný nedostatkov a chýb. Tento trend milujem, lebo takýto hrdina mi konečne má čo ponúknuť – s takýmto hrdinom sa viem stotožniť a viem sa od neho niečo naučiť.

Pripravila som pre vás netradičný seriálový rebríček televíznych počinov, ktoré ma príjemne prekvapili a napriek hodinám a hodinám konzumovanej televízie týždenne na mne zanechali niečo viac ako preležaniny na zadku.

Najlepšia vidliacka dráma: Happy Valley

Najmenej prezentovaná demografia v televízii? Starí ľudia na vidieku. Najobľúbenejšia profesia pre televízneho protagonistu? Policajt. Bum – dedinská policajtka pokročilého veku sa stará o svojho osireného vnuka a pripravuje pomstu vrahovi svojej dcéry. Keďže je to vidiek a ako dokazujú britské seriály Southcliffe a Glue, ľuďom na vidieku solídne preskakuje, celé sa to otočí do divácky nepríjemných polôh. Šesť epizód dokonalej sondy do šialenstva, ktorým sú uzavreté dedinské komunity. Scenár, herci, kamera, hudba, strih – topka roku 2014. Odporúča jedna recenzentka z vidieku z jednej.

Najlepšia vec s policajtmi: Brooklyn Nine-Nine (2. séria)

Seriálov o policajtoch a právnikoch nikdy nebude málo. Jediná vec prefláknutejšia ako hľadanie spravodlivosti je biely hrdina stredného veku, ktorý má citové problémy so svojím otcom. Ľudský scenár, zaujímavé postavy a polovičný formát robia zo sitkomu Fox skutočnú výnimku v záplave zapálených záchrancov Zámoria. Brooklyn Nine-Nine nestratil v druhej sérii svoju iskru pre hru na emócie – od stupňujúceho sa dráždenia bránice po razantné nakladanie momentov, kedy si vravíte “Toto”.

Najlepšia špionážovka s národnostnou tématikou: The Honourable Woman

Nebudem klamať, tejto ťažkopádnej minisérii BBC s pomalým tempom pomohli k ceste na môj rebríček epické lesbičky v hlavnej úlohe. Ale ako človek, ktorý má na radare predovšetkým seriály s náznakom reálneho analyzovania svetového diania, musím uznať, že The Honourable Woman dokázal pútavo a dosť jasne vysvetliť, prečo sa na Blízkom východe stále mlátia. Plus, hrá tam polovica Británie, postavy sú extrémne diverzné a z veľkej časti dokonca ženy. A spomínané epické lesbičky. Chcete špionážnu minisériu s prepletenými dejovými líniami, ktoré majú rozsah od metafyzických po veľmi fyzické? Chcete The Honourable Woman.

Najlepšia dobová dráma o geekoch: Halt and Catch Fire

Obdobie 80. rokov a počítačovej revolúcie je pre mňa skôr matnou spomienkou z detstva než otázkou osobného záujmu a Lee Pace prešiel po traume, ktorú som utrpela z troch hobitích filmov, na môj čierny zoznam. Preto som k najnovšej dráme AMC pristupovala s veľkou skepsou. Ale PC rebeli ma pozitívne prekvapili. Príbeh vývinu prvého prenosného počítača má nečakanú šťavu a napriek strategicky rozloženému tempu vás prinúti dať prvú sériu na jeden šup. Nie je to celé len o procesoroch a kódovaní – hrdinovia sú inovátori, vynálezcovia, salesmani a predovšetkým podvodníci. Dobová atmosféra je dokonalá, soundtrack vás okamžite prenesie do minulosti. Ak nie ste šialený fanúšik historických drám, ale chcete skúsiť aspoň jednu, preskočte všetky stredoveké soft-péčka a naskočte na túto električku.

Najlepšia LGBTI vec: Transparent

Veľmi stručne – seriál Transparent z produkcie Amazonu vyhráva. Nielen preto, že o tématike transgender neviem vôbec nič a preto cítim určité obligum tlačiť túto tému do popredia, aby som uľavila môjmu svedomiu, ale aj preto, že je to jeden z najúprimnejších rodinných seriálov, aké som kedy videla. Ústrednou hrdinkou je Maura, transgender matka troch najhorších detí pod Slnkom. Okrem osobnostného prerodu sme svedkami toho, ako Maurin prerod vnímajú jej ratolesti a ako to nastavuje zrkadlo ich vlastným životom. Desať krátkych epizód pôsobí neuveriteľne ľahko a pozerateľne. Napriek nezvyčajnosti ústrednej témy divákovi nehrozí, že sa v problematike stratí. Práve naopak, skrz Maurinu hroznú rodinu s ňou našinec o to viac súcití. Krásna a jedinečná storka, nespočet WTF momentov a židovský pohreb? To nekúpiš, to si nastreamuješ.

Najlepší seriál o rodine: Shameless US (4. séria)

Keď už sme pri tých rodinných seriáloch, v roku 2014 zažiarila aj tradičná rodina – americký remake britského seriálu Shameless. Dobrodružstvá Gallagherovcov, rodiny hlboko pod hranicou chudoby, ktorú tyranizuje alkoholický otec a bipolárna matka, dosiahli štvrtou sériou nový vrchol. Jediná pozitívna postava prepadla drogovej závislosti, alkoholikovi Frankovi definitívne odišla pečeň, teplý Mickey sa konečne vyoutoval – Shameless US poslednou sériou prekonali sami seba. Pri tomto typicky januárovom seriáli som s každou epizódou mala pocit, že scenáristi dostali elixír parádnych nápadov. Patrí do kategórie “ak máte niečomu dať druhú šancu”.

Najlepšie anime: Legend of Korra (4. séria)

Dobre, dobre. Ja viem, že to píšu Američania a kreslia Kórejci, ale to nič nemení na veci, že je to animované a odohráva sa to v akomsi fantastickom svete, kde nejakí čarodejníci ohýbajú elementy a bojujú proti sebe – čo je presne to, čo akosi podvedome a ignorantsky očakávam od anime. Moju averziu prekonalo až finále seriálu (#lesbians on a kids TV show!), nasledovaný prekvapujúco silným hejtom od fanúšikov, nasledovaný písomným vysvetlením od tvorcov seriálu, ktoré obnovilo moju vieru v ľudstvo. Skepsa k formátu bokom, najviac ma odrádzal hype od zarytých fanúšikov. Áno, ako typický geekovský seriál, aj toto je niečo, o čom ste počuli už aspoň 50 veľmi dlhých a zanietených ospevných monológov od ajťákov stredného veku.

Kúsok pravdy z mojej strany: trvalo epizódu a pol, kým som sa chytila a začala sa dokonale baviť. Legend of Korra nie je lepšia ako krájaný chlieb, ale prezentuje jeden z najkrajšie spravených “coming-of-age” príbehov v rámci dnešnej popkultúry. Animácia je veľmi príjemná, dabéri fantastickí, príbeh síce trošku uvybuchovaný, ale pekný, vtipný a s hlbšou myšlienkou. Nepopieram, skrz všetko to ohýbanie elementov mi výrazne pomohlo vedomie, že hlavná hrdinka nakoniec skončí s tou cool tmavovláskou, ktorá jazdí na motorke a je CEO nejakej mega-firmy. A k môjmu prekvapeniu som zistila, že nečumím na pekné ramená len normálnym herečkám, ale aj tým animovaným.

Najlepšia komiksárňa o genocíde: Utopia UK (2. séria)

Miniséria Utopia kráča v stopách britskej science-fictio





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.