Atlantis bojuje o televízneho diváka

V zemi mýtov a krajine legiend bremenil osud celého kráľovstva plecia jedného mladíka. Jeho meno… Jáson. Britskí scenáristi vracajú úder demografii mladých dievčat vo veku 8 až 12 rokov so seriálom

pridal Namuras 4.10.2013 o 11:01

Atlantis bojuje o televízneho diváka


V zemi mýtov a krajine legiend bremenil osud celého kráľovstva plecia jedného mladíka. Jeho meno… Jáson. Britskí scenáristi vracajú úder demografii mladých dievčat vo veku 8 až 12 rokov so seriálom Atlantis. Rôzne zlepencke gréckej mytológie a science-fiction z produkcie BBC Onezatopia vlny nekonštruktívnej kritiky a zaslepeného obdivu. Poďme sa spolu systematicky pozrieť na to, v čom sa seriál líši od svojho tématického predchodcu, Merlina.

Dej je primárne zasadený do prostredia antického mesta Atlantídy. Svet plný starovekých palácov a čaruplných mýtických bytostí našli tvorcovia v starom dobrom Walese a Maroku. Maroko je posledné roky pre britské produkcie v móde a určite vychádza lacnejšie ako vyšperkovaný zámoček v Pierrefonds. Scenáristi tiež zostávajú tí istí. Nemôžem uveriť, že Johnny Capps a Julian Murphy napísali okrem Merlina aj pubertiacku drámu o lesbičkách, Sugar Rush. Do družiny ľudí, ktorí majú základné problémy udržať kontinuitu, sa pridal Howard Overman zo seriálu Misfits.

Všetko sa to začína v modernej dobe s mladým mužom menom Jáson. Jeho otec záhadne zmizol pri skúmaní morského dna. Mladý a emocionálne rozorvaný Jáson sa rozhodne zistiť, v čom je pes zakopaný a nasleduje otcove stopy do hlbín oceánu. Tam sa odohrá akási nejasná trma-vrma komplikovaná mizerným CGI efektom a Jáson sa nečakane ocitne o niekoľko tisícok rokov v minulosti v bájnom meste Atlantída.

Pilotná epizóda veľmi rýchlo načrtne proroctvo dotýkajúce sa mladíkovej osoby a bez veľkého čakania nám predstaví Jásonových nových najlepších kamarátov – geekovského Pytagorasa, ktorého posadnutosť trojuholníkmi bude nudiť žiakov až do konca sveta, a brunátneho chvástavca Herkula, ktorý je v skutočnosti veľmi zbabelý a všetku slávu získava nečestnými spôsobmi. Prostredie Atlantídy je opradené galimatiášovou zmesou mínojskej kultúry (kult býka a labyrintov) a chronologicky nesúvisiacich kúskov hellenizmu (tógy, súd ostracizmom a Pytagoras).

Hlavný hrdina je mladý, prehnane odvážny, plný ideálov a jeho dlhodobým životným cieľom je nájsť strateného otca. Akoby niekto vzal postavy Merlina a Artuša, vybral z nich to najotravnejšie a nakrútil o tom seriál. Dynamika Jásona a Pytagora je iná šálka čaju ako šikana a zatajovanie svojej skutočnej identity, ktoré musel znášať Merlin. Pytagoras je typický parťák-poskok, ktorý Jásona plne podporuje, zatiaľ pred sebou nemajú žiadne tajomstvá a ako rovnocenné postavy sa majú veľmi radi. Na druhej trane, Jásonovi sa okolo krku hádže princezná Ariadna (predpokladám, že sa volá Ariadna, keďže mu dávala niť), čiže celé to nenaplnené sexuálne napätie sa posúva na úplne iný front ako v Merlinovi.

Ženy. Okrem slečny s niťou, ktorej úlohou je zdanlivo motať Jásonovi popod nos medové motúzy, sa stretávame s veštkyňou a kráľovnou. Tieto dámy v pozícii autority spĺňajú funkciu Jásonovej dobrej mamičky a zlej, zlej macochy. Ariadna nemá žiadnu slúžku, ktorá by jej denno-denne nosila kytice kvetov, vravela jej lichôtky, česala jej vlasy, či ukladala ju do postele. Mínus 40 bodov pre tento seriál.

Ústredným motívom seriálu je opäť osud. Jáson je očividne predurčený k veľkým veciam, čo je v priebehu pilotu akcentované vo viacerých časopriestorových bodoch. K dosiahnutiu tohto osudu mu bude pomáhať partia veselých takmer-rytierov a mladá žena, ktorej padol do oka. Niekde na internete teraz niekto píše AU fanfiction, v ktorej mal Merlin a Artuš to najpreklišéovanejšie dieťa, aké sa len dalo mať. Preklínam ťa, fandom!

Piloty sú často zavádzajúce. Napríklad po pilote Merlina som mala pocit, že to bude fajn seriál. Tam ma očividne zmiatol fakt, že Morgana a Gwen si v kuse vraveli, ako veľmi sa milujú. A tiež som dúfala, že šikana a nerovný vzťah Merlin/Artuš skončí v polovici prvej série, nie až na konci piatej. Jáson a jeho proto-argonauti mi napriek propagácii rovnocenného priateľstva v porovnaní s Merlinom prišiel ešte o krok dole. Ak máte radi dobrodružné seriály o chalanoch, srdečne vám odporúčam The Musketeers od BBC One. Mladý Papadama (Luke Pasqualino) tam hrá D’Artagnana, práve teraz sa to nakrúca v Prahe a je veľmi málo vecí, ktoré sa dá na dumasovke pokaziť. Tieto slová ešte oľutujem začiatkom roku 2014, kedy budú mať Mušketieri premiéru. (serialy.sk)





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.