Lesbické seriálové napätie

Všetci ste mi zatajili, že vyšlo celých 13 epizód seriálu o lesbičkách a ja teraz musím maratóniť Netflixovú dramédiu Orange is the New Black bez nároku na spánok či jedlo, pretože je naozaj dobrá...

pridal Namuras 22.7.2013 o 20:24

Lesbické seriálové napätie


Všetci ste mi zatajili, že vyšlo celých 13 epizód seriálu o lesbičkách a ja teraz musím maratóniťNetflixovú dramédiu Orange is the New Black bez nároku na spánok či jedlo, pretože je naozaj dobrá. Dobrá aj na moje štandardy na seriál a čo ma viac prekvapuje, dobrá aj na moje nároky na fiktívne lesbičky. Vychádza z rovnomennej knižnej predlohy pamätí Piper Kerman. A že si je na čo pamätať.

Príbeh z väzenského prostredia sa sústredí na nezaujímavú klaďasku Piper Chapman (Taylor Schiling: The Lucky One, Mercy), ktorá má 34 rokov, sympatického snúbenca a vedie veľmi stereotypný život čistej blondínky zo strednej vrstvy, ktorá by ani krivo nezaparkovala. Zároveň ju čaká 15 mesiacov v nápravnej inštitúcii pre ženy za jej minulosť – a teraz to začne byť zaujímavé – kedy prala peniaze pre svoju lásku/medzinárodnú pašeráčku narkotík, Alex Vause (Laura Prepon: October Road, That ’70s Show). V lochu stretáva širokú paletu žien. Od rehoľnej sestry, ktorá protestovala proti znečisťovaniu životného prostredia po mladú Hispánku, ktorú v base privítala facka od mamy. A v neposlednom rade, stretne tam aj svoju lásku spred 10 rokov, vysokú pašeráčku s hlbokým hlasom. Lesbické napätie sa môže začať.

Seriál sa odohráva v dvoch rovinách – vo väzenskom dnešku, kedy zasnúbená Piper musí odtrpieť ťažké podmienky, aby sa mohla vrátiť do svojho vybudovaného civilného života, kde ju čakajú istoty a v retrospektívnej rovine spred 10 rokov, kedy zamilovaná Piper prejavuje všetky známky mladých ľudí – správa sa bezcharakterne, lebo ešte žiaden charakter nemá, odmieta za svoje konanie prebrať zodpovednosť a radšej sebou nechá manipulovať, než by spravila vlastné rozhodnutie. Práve tento kontrast medzi Piper pred väzením a vo väzení vyvoláva príjemné dramatické napätie. Komediálne prvky zvyčajne stavajú na interakcii väzenkýň a zvláštnostiach života izolovanej sekundárnej sociálnej skupiny, napríklad v problematike nakupovania základných potrieb (všetko trvá tri týždne), či v dileme riešenia sexuálneho napätia (aj tie najväčšie heteráčky si v rámci pragmatického prístupu líznu).

Prvá séria Orange is the New Black je oveľa teplejšia, než by sa z pilotu mohlo zdať. Ale v tom dobrom, neoťukanom, netragickom slova zmysle. Skupina žien, z veľkej časti vinných za nenásilnosti typu pokojná účasť na Greenpeace proteste, je zavretých v lochu na veľmi dlhú dobu. To vedie k neodvratnému vytváraniu väzieb a vzťahov, ktoré by na druhej strane mreží neboli prijímané tak pokojne. Z vizuálnej stránky by som tento seriál možno neodporúčala celej rodine, lebo bojovných bradaviek a nehanebných ohanbí tam je naozaj ako vo väzení. Sex tu ale určite nie je samoúčelný, ak ste alergickí na seriály typu Bad Girls alebo Wentworth, ktoré predstavujú skôr erotickú náhradu účtu na Pornhube.

Určité množstvo ženskej erotiky bokom, teplosť seriálu spočíva najmä v ústrednej dejovej línií, ktorou je bona-fide ľúbostný príbeh medzi Piper a Alex. Je to príbeh na veľa etáp, ktorého hlavnými devízami v televíznom zobrazení lesbičiek je práve časopriestorová juxtapozícia ich mladších a starších verzií, realistické zobrazenie vplyvu neinformovanej spoločnosti na takýto vzťah a predovšetkým ľudskosť oboch postáv. Fiktívne lesbičky majú tendenciu byť prehnane stereotypné a tak trochu bez hlbšieho premyslenia. Naozaj, ak je v 90% prípadov ich najväčším charakterovým vývojom to, že do konca epizódy zomrú alebo zošalejú, tomu hovorím nedotiahnutý scenár. Seriál z pera Jenji Kohan (tvorkyňa kultovej záležitosti Weeds) sa klišé zámerne vyhýba. Prekypuje v tejto tématike observačnou pozornosťou a analytickým pohľadom, pre ktoré by som toto dielo nominovala na povinnú jazdu ľudí kladúcich si otázky o LGBT. Porovnanie medzi izolovanou a neakceptovanou sociálnou mikroštruktúrou žien vo väzení a komunitou teplých žien v dnešnej spoločnosti naháňa zimomriavky.

Každá epizóda sa sústredí na inú ženu z nápravnej inštitúcie a ich príbehy sú originálne, nekonvenčné a krásno-smutne ľudské. Príkladom kontrastu za všetky drobné je postaršia vedúca kuchyne/členka ruskej mafie Red, ktorú stvárňuje kapitánka Kate Mulgrew (Star Trek Voyager). Práve v tejto diverzifikácii od bežných typologizovaných seriálových žien poznať vplyv literárnej predlohy a mecenáša – streamovaciu televíziu Netflix. Nemožno nepostrehnúť nedostatok seriálov, ktoré sa nesnažia ulahodiť len jednému typu diváka a poskytujú dejové línie, ktoré prekvapia a obohatia.

V konečnom dôsledku hľadá seriál odpoveď na otázky, kto sme boli, kto môžeme byť a ako kto nakoniec skončíme. Alebo inými slovami, v rôznych rovinách ukazuje na rozdiel medzi tým, čo chceme a tým, čo je pre nás jednoduchšie. Ak si nie ste istí, či to pre vás nebude strata času, litmusovým papierikom je to, nakoľko indiferentní ste ku ženským postavám, prípadne k ich rastu v priebehu série.

Netflix sprístupnil celú prvú sériu 11. júla, len pár týždňov po tom, ako objednal produkciu druhej série. Reakcie kritikov sú veľmi pozitívne. Medzi nové kroky v americkej televízii patrí okrem inovatívneho ženského pohľadu na väzenie aj stvárnenie transgerdernej postavy transgendernou herečkou Laverne Cox. Knihu som zatiaľ nečítala, ale budem musieť, lebo určite nebudem čakať do roku 2014, kým zistím, či Piper nájde šťastie. (serialy.sk)





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.