TV TIPY 12.6. - 18.6. 2017

TV TIPY 12.6. - 18.6. 2017

článok



Pondelok

18:15 Enderova hra (Ender's Game) USA, 2013, Sci-fi/Akčný (JOJ Cinema)
Zem sa po zničujúcom mimozemskom útoku rozhodne vycvičiť pre vojenské účely novú generáciu geniálnych detí, ktoré sa majú v nasledujúcej nevyhnutnej bitke pokúsiť odvrátiť zničenie planéty. Ti najtalentovanejší sa ocitnú vo vojenskej škole na orbitálnej stanici, kde podstúpia mnohoročný výcvik a súťaž o to, kto se napokon stane hlavným veliteľom medzinárodných síl. V atmosfére násilia a neustáleho boja v tzv. "Battle room", ktorá zlepšuje strategické i fyzické vlastnosti a kde vyniká hlavný hrdina Ender, sa formujú mladí ľudia pre potreby armády. Ender sa postupne presúva do veliteľskej školy, kde vedie ostatných do boja v simulovanej vojne, pretože tá skutočná sa blíži rýchlejšie ako sa predpokladalo. Teenager Ender je tak postavený do čela medzinárodnej flotily, avšak jeho inteligencia a empatia ho nútia pochybovať o správnosti blížiacej sa totálnej vojny.

21:55 Absolvent (The Graduate) USA, 1967, Komédia/Romantický/Dráma (ČT2)
Benjamin Braddock sa vracia domov z vysokoškolských štúdií a tak preňho rodičia usporiadajú slávnostnú, uvítaciu oslavu, na ktorej sa to však hemží otravnými susedmi a postaršími rodinnými príslušníkmi. Čaká naňho presne nalinkovaná kariéra a skvelá budúcnosť, ale Benjamin nemá chuť a ani dôvod o týchto veciach premýšľať. Podobné plány ho momentálne skôr vyrušujú a túži len po troche súkromia. Nesmelého mladíka však na oslave stretáva osud v podobe atraktívnej pani Robinsonovej a jej dcéry. Oscarová snímka nadväzuje na hnutia zo 60. rokov, ktoré vyjadrovali nespokojnosť s puritánskou morálkou, najmä s jej autoritatívnosťou a prudérnosťou. Hlavný hrdina sa vyvíja z akéhosi prototypu americkej dokonalosti až ku neskrotnému rebelovi, ktorému „nič nie je sväté“. Film zachytáva vášnivú túžbu mladých ľudí porušovať konvencie, ktoré boli pre ich rodičov takmer posvätné.

22:30 Zatmenie (L'eclisse) Taliansko/Francúzsko, 1962, Dráma/Psychologický (Dvojka)
Vittoria nadviaže po rozchode so svojim dlhoročným priateľom vzťah s mladým ambicióznym burzovým maklérom. Čoskoro si však začína uvedomovať ich vzájomnú odcudzenosť a vnútornú prázdnotu, ktorá im znemožňuje vybudovanie plnohodnotného vzťahu. Film patrí do tzv. tetralógie citov Michelangela Antonioniho - štvorice nadčasovo platných filmov o zhubnom vplyve modernej spoločnosti na medziľudské vzťahy. Antonioni divákom neodcudzil len postavy, ale aj prostredie a formu. Pustota Ríma neznamená len prázdnotu medziľudských vzťahov, ale aj cudzosť niečoho, čo je príliš dokonalé na to, aby sa s tým hocikto mohol identifikovať.

TV tipy 12.6. - 18.6. 2017 TV tipy 12.6. - 18.6. 2017 TV tipy 12.6. - 18.6. 2017


Utorok

10:35 Ecce homo Homolka, Československo, 1969, Komédia (ČT1)
Manželia Ludva a Heduš Homolkovci žijú so svojimi dvojčatami-chlapcami a Ludvovými rodičmi v pražskom byte. V nedeľu všetci spoločne vyrazia na výlet do prírody, aby si užili trocha zdravého vzduchu. Suverénny dedo, starostlivá, ale nekompromisná babička, ukríknutý Ludva a nespokojná Heduša si to však príliš užiť nedokážu. Celý deň je plný malicherných hádok, ktoré akoby k ich životu neodmysliteľne patrili. Ironická komédia má silný spoločensko-kritický podtext. Novátorský film je zaujímavý svojou žánrovou priestupnosťou, provokatívnosťou a premyslenou aluzívnosťou.

18:20 O rodičoch a deťoch, Česko, 2007, Poetický/Komédia/Dráma (JOJ Cinema)
Príbeh filmu vychádza z banálnej situácie, keď syn odchádza na prechádzku so svojim otcom. Syn je zrelý štyridsiatnik, ktorý žije spokojne so svojou priateľkou a Otec, bývalý biológ a intelektuál, je vyše sedemdesiatročný dôchodca. Zdanlivo jediné, čo oboch spája, je to, že sa idú raz za mesiac spoločne prejsť Prahou. V brilantne vedenom dialógu sa pred nami odkrývajú všetky absurdné udalosti dvadsiateho storočia. Na scéne sa navyše zrazu objaví Vnuk, o ktorom Syn nemal vyše dvadsať rokov ani tušenie. Najslávnejší film českého experimentátora Vladimíra Michálka očaril vo svojej dobe nevídanou autenticitou dialógov a dokumentaristicky pohotovým inscenačným talentom pri snímaní pražských ulíc.


Streda

20:25 Prvotný strach (Primal Fear) USA, 1996, Kriminálny/Thriller (Jednotka)
Hlavnou postavou príbehu je sebavedomý a samoľúby chicagský právnik Martin Vail, ktorý bez výčitiek svedomia v súdnej sieni manipuluje faktami aj ľuďmi. Na dobročinnom večierku u biskupa Rushmana sa stretne so svojím bývalým nadriadeným Shaughenessym a jeho asistentkou, svojou bývalou milenkou Janet Venableovou. Krátko potom však nájdu biskupa brutálne zavraždeného a polícia zatkne skrvaveného miništranta Aarona Stamplera, ktorý sa im pokúšal utiecť a navyše ukrýval biskupov prsteň. Vail, ktorý cíti, že podobný prípad by mohol prispieť k jeho prestíži, sa rozhodne mladíka v zdanlivo jednoznačnom rokovaní bezplatne obhajovať.

21:30 Hoří, má panenko, Československo/Taliansko, 1967, Komédia/Satira (ČT1)
Ako to už pri filmoch Českej novej vlny býva zvykom, dej filmu je mimoriadne jednoduchý. V malej dedine sa koná tradičný hasičský bál, na ktorý sú pozvaní v podstate všetci. Snaha vedenia o kreatívne uchopenie spočíva v súťaži o kráľovnú plesu a dychovkové coververzie beatlesáckych hitov. Situácia sa však tak trochu zvrtne a zavďak dostane aj mierne skarikovaná česká národná povaha. Za vznikom filmu stojí osvedčené trio Forman, Passer, Papoušek, ktorí na príklade jedného malomeštiackeho mikrosveta zobrazujú pokrytectvo, prázdnotu, trápnu snahu o svetovosť a plytké svedomie českého národa. To všetko v parodickom balení, s typickou Formanovou „estetikou trápnosti“ a autentickým civilizmom novej vlny. Posledný český film Miloša Formana bol nominovaný na Oscara i Zlatý Glóbus za Najlepší cudzojazyčný film.

22:35 Star Trek (Star Trek) USA/Nemecko, 2009, Sci-fi/Dobrodružný/Akčný (Dajto)
Príbeh rozpráva o prvej výprave mladej posádky na palube hviezdnej lode U.S.S. Enterprise. Nováčikovia musia nájsť spôsob, ako zastaviť zloducha, ktorého honba za pomstou ohrozuje celé ľudstvo. Osud Galaxie tak spočíva v rukách dvojice úhlavných nepriateľov. Jedným z nich je impulzívny James T. Kirk, a druhým Spock, vychovaný v spoločnosti, ktorá stavia na logike a odmieta všetky emócie. Divoký inštinkt sa stretne s chladným rozumom, avšak iba ich spojenie môže zachrániť posádku pred nebezpečenstvom, ktoré predstavuje pomstychtivý Nero.
Uznávaný režisér J.J. Abrams dokázal Star Treku vdýchnuť potrebnú dávku detskej naivity, nadšenia pre vedu a napínavý dobrodružný príbeh.

TV tipy 12.6. - 18.6. 2017 TV tipy 12.6. - 18.6. 2017 TV tipy 12.6. - 18.6. 2017


Štvrtok

10:15 Arriettin tajný svet (Karigurashi no Arrietty) Japonsko, 2010, Anim./Rodinný/Fantasy (JOJ Cinema)
Arriettin tajný svet, film legendárneho štúdia Ghibli, vychádza z medzinárodne populárnej knižnej série britskej spisovateľky Mary Norton. Do scenára ju adaptoval samotný Miyazaki, ktorý sa sústredí predovšetkým na vykreslenie fantastického sveta malých piadimužíkov. Ide o maličkých ľudí žijúcich v priestoroch medzi múrmi či pod podlahami starých domov, ktorí si všetko požičiavajú od ich obyvateľov. Mladá Arrietty takto žije so svojimi rodičmi v dome, kde býva babička mladého chlapca Šoa. V deň, keď Šo príde za babičkou na návštevu, čaká na Arriettu prvá „lúpežná“ výprava do sveta veľkých ľudí. A ako to už v podobných príbehoch býva, ich osudy sa pretnú. Snímka plná nádherných detailov a fascinácie všednosťou prenáša na detských divákov melanchóliou nad prchavosťou okolitého sveta a súčasne ho učí o význame vzájomného rešpektu, koexistencie a solidarity.

20:15 Po stopách krvi, Československo, 1969, Kriminálny (Prima MAX)
Major Kalaš odchádza vyšetriť smrť rómskeho chlapca. S pomocou miestneho policajta Vlacha zistí, že ide o vraždu a pustí sa do pátrania. Hneď po prvej výpovedi a svedectve, ho stopy zavedú k niekoľkým podozrivým. Onedlho je v lese objavený ďalší zavraždený… Po stopách krvi predstavuje vyvrcholenie detektívnej trilógie, v hlavnej úlohe s legendárnym Rudolfom Hrušinským. Snímka rozpráva o neľahkom osude sirôt v spoločnosti i neľahkom prístupe k pedofílii ako k chorobe, ktorá ničí svojho "nositeľa" i okolie.

TV tipy 12.6. - 18.6. 2017 TV tipy 12.6. - 18.6. 2017 TV tipy 12.6. - 18.6. 2017


Piatok

21:45 Pozícia dieťaťa (Poziția copilului) Rumunsko, 2013, Dráma (Dvojka)
Autori Rumunskej novej vlny sa snažia svojimi dielami vyrovnávať so zlou sociálnou situáciou v krajine, komunistickou minulosťou, korupciou i každodenným morálnym zlyhávaním Rumunov. Za pomoci jednoduchých príbehov, znejasnených hraníc medzi dobrom a zlom a dokumentárnych postupov teda skúmajú pokrivenú morálku všedných obyvateľov. Počas jedného studeného marcového večera sa Barbu rúti ulicami a prekračuje povolenú rýchlosť. Vzápätí zrazí malého chlapca a ten krátko po nehode umiera. Vinníka čaká trest odňatia slobody od troch do pätnástich rokov. V tom vstupuje na scénu Barbuho matka Cornelia, rozhodnutá zasiahnuť a pomôcť svojmu synovi vyhnúť sa väzeniu. Corneliina kampaň za záchranu svojho apatického syna však nemá žiadne hranice. Pomocou úplatkov sa snaží presvedčiť nielen svedkov, ale aj rodičov mŕtveho dieťaťa.

23:45 Čierne zlato (Or noir) Francúzsko/Taliansko/Katar/Tunisko, 2011, Dráma/Dobrodružný (ČT2)
V Saudskej Arábii sa v 30. rokoch dvadsiateho storočia rozpútal "ropný boom". Do krajiny prichádzalo stále viac zahraničných investorov a ťažobných spoločností, ktoré by si rady odkrojili svoj „kus koláča“. V tejto dobe sa musí mladý princ Auda rozhodnúť medzi svojím konzervatívnym otcom a liberálnym nevlastným otcom. Jeho rozhodnutie však bude mať dopad na celú spoločnosť.
Desaťročia trvajúce arabské ropné vojny sú pomerne tvrdou obžalobou imperializmu a bezškrupulóznosti veľmocí a nadnárodných konglomerátov.

01:05 New Kids Turbo (New Kids Turbo) Holandsko, 2010, Komédia/Akčný (JOJ)
Partička kamarátov z mesta Maaskantje jedného dňa kvôli finančnej kríze stratí robotu a pár z nich príde aj o svoj domov. Peniaze, ktoré im ešte ostali, veľmi rýchlo minú. A keďže bez financií to v modernom svete nejde, rozhodli sa neplatiť za nič a všetko si brať zadarmo. Radikálne vyčlenenie sa z ekonomických štruktúr kapitalizmu je najlepším bojom proti nej. Ťažisko moci sa totižto presunulo úplne mimo zákonného dosahu a vplyvu bežných ľudí.

TV tipy 12.6. - 18.6. 2017 TV tipy 12.6. - 18.6. 2017 TV tipy 12.6. - 18.6. 2017


Sobota

20:45 Ja milujem, ty miluješ, Československo, 1980, Dráma/Romantický (Dvojka)
Starý mládenec Pišta sa so svojim handicapom, v podobe nevábneho vzhľadu, vyrovnáva tak, ako je na Slovensku zvykom - alkoholom. Verí priateľstvu s kolegom z vlakovej pošty, svetáckym Vincom. Ten však nešťastne zahynie a osamelý muž získa vysnenú priazeň Vincovej milenky Viery. Osudy neobvyklých hrdinov v neutešených prostrediach stanice, slobodárne a na dedine zachytil Hanák s pokorou, povyšujúc ich na umelecký obraz sveta. Pišta hľadá pevný bod v láske - k matke, k priateľovi Vincovi, k Viere. Vo svojom vnútri je schopný lásku dávať i prijímať, navonok však prejavy jeho citu vyznievajú bezradne, neohrabane a smiešne, kvôli čomu sa pokladá za "nulového človeka". Tvorcovia však presvedčivo ukazujú, že človek schopný citu nemôže byť "nulový", len strata viery a ideálov znamená stratu ľudskosti.

21:20 Postřižiny, Československo, 1980, Poetický/Komédia (ČT1)
Francin je správcom pivovaru v malom českom mestečku. Popri sprevádzaní a oboznamovaní členov správnej rady so situáciou v pivovare, skupinku zaujme Francinova manželka Maryška, ktorá vonku rázne pomáha mäsiarom so zabíjačkou. Doktor Gruntorád i ostatní členovia rady sú jej krásou očarení a po skončení prehliadky sa nechajú pozvať na zabíjačkové pohostenie. Na druhý deň prichádza do mesta Francinov bláznivý a hlučný brat Pepin. V Mariške nájde spriaznenú dušu. Nahnevaný Francin vykáže dvojicu zo záhrady, avšak zvolí nešťastnú formuláciu, aby si šli hučať, radšej na komín. Dvojica následne vylezie na komín pivovaru. Situácia sa síce vyrieši, ale nevinná doktorova poznámka o novej móde skracovania, vyústi do ďalšej série vylomenín, ktoré vyvrcholia v Maryškinom rozhodnutí nechať si ostrihať svoje dlhé husté vlasy.

22:10 Syriana (Syriana) USA, 2005, Dráma/Thriller (ČT2)
Politický thriller Syriana nahliada do skorumpovaného prostredia svetového ropného priemyslu. Prostredníctvom niekoľkých súbežných dejových línií sa film snaží poukázať na dôsledky honby za bohatstvom a mocou. Dostaneme sa v ňom ako do pracovní washingtonských maklérov, ale aj medzi mužov, ktorí otročia na ropných poliach v Perzskom zálive. Zápletka filmu sa rozvíja na pozadí snahy mladého, charizmatického a reformného princa Nasira, predstaviteľa nemenovanej krajiny v Zálive, snažiaceho sa vyviazať z dlhodobo nevýhodných zmlúv s americkými firmami a vládou, ktoré sledujú len svoje záujmy…




Nedeľa

14:25 Raňajky u Tiffanyho (Breakfast at Tiffany's) USA, 1961, Komédia/Dráma/Romantický (Jednotka)
Audrey Hepburnová stvárnila v hlavnej úlohe americkej komédie ocenenej dvoma Oscarmi mladú, pôvabnú a emancipovanú dievčinu Holly Golightlyovú, ktorá v New Yorku sníva svoj ľahkomyseľný sen o skvelej budúcnosti. Zatiaľ však musí žiť len z "príspevkov na taxík a oblečenie" od svojich stálych pánskych obdivovateľov. Jej plány naruší zoznámenie sa so začínajúcim spisovateľom Paulom, ktorý sa prisťahuje do domu, kde býva. Iskrivá romantická komédia z prostredia „smotánky“, síce obrúsila spoločensko-kritické hrany svojej predlohy, ale stále zostáva mimoriadne duchaplným a zábavným dielom.

15:35 Hogo fogo Homolka, Československo, 1970, Komédia (ČT1)
Homolkovci si zaobstarali auto a začínajú sa dohadovať o tom, kam sa pôjde na prvý výlet. Dedo s Ludvom presadzujú futbal, babka s Hedušou by rady išli na dostihy, ale nakoniec zaúraduje osud, keď sa dozvedia, že prastarý otec pravdepodobne umiera. Homolkovci sa teda vydajú do juhočeskej dedinky, aby sa rozlúčili s umierajúcim. Ten už však medzičasom veselo popíja. Atmosféra v chalúpke hustne a dochádza k ďalším malicherným hádkam. Film o konfrontácii mesta s vidiekom, mladosti so starobou, rodičov s deťmi a života so smrťou. Humor je založený na detailne odpozorovaných prejavoch malichernosti, trápnosti, „čecháčkovstva“ či pražského snobizmu.

21:40 Straw Dogs (Straw Dogs) Veľká Británia/USA, 1971, Dráma/Thriller (ČT2)
Učiteľ matematiky David prichádza z Ameriky s mladou manželkou Amy do jej rodného mestečka pri pobreží Anglicka. Spoločne sa usadia v starom a opustenom dome. Kým David tu chce v pokoji doriešiť svoje pracovné úlohy, Amy sa nudí a hľadá každú príležitosť na zmenu. Preto sa rozhodne pre opravu starej garáže. Medzi stavebnými robotníkmi stretáva svojich bývalých nápadníkov a nedokáže úplne zaprieť svoju frivolnosť. Jedného dňa muži pozvú Davida na lov a v jeho neprítomnosti Amy znásilnia... Režisér Sam Peckinpah ponúka znepokojujúcu štúdiu násilia, skrytého niekde hlboko vnútri každého mierumilovného jedinca, ktorý je v určitý kritický okamih nútený bojovať o holé prežitie. Silu a pôsobivosť dosahuje typickým využívaním spomalených záberov a rýchlym strihom.

22:40 Divoký Django (Django Unchained) USA, 2012, Western/Dráma (Markíza)
Dej sa odohráva dva roky pred americkou občianskou vojnou Severu proti Juhu. V hlavnej úlohe vidíme otroka Djanga, ktorý sa pod vplyvom doktora Schultza, nemeckého lovca ľudí, sám stane „nájomným zabijakom“. Schultz je na stope vražedným bratom Brittlovcom, ku ktorým ho môže priviesť jedine Django. Úspech misie vedie k Djangovmu oslobodeniu a Schultz mu navyše pomáha vyslobodiť z otroctva aj jeho ženu Broomhildu. Spojené štáty sú vykreslené ako miesto, kde sú ľudia nútení hrať svoje role, mať rozličné identity a život je tu menený za peniaze. Zároveň Tarantino vytvoril samostatný žáner blaxstern, kde je určujúcou morálnou autoritou černoch.

23:20 Atentát, Československo, 1964, Dráma/Vojnový/Historický/Thriller (Dvojka)
Od jesene 1941 vládne nad územím Čiech a Moravy zastupujúci ríšsky protektor Reinhard Heydrich. Jeho krutosť vyvoláva v krajine veľkú nenávisť. Exilová československá vláda vo Veľkej Británii preto na jar 1942 vyberie niekoľko československých parašutistov a tajne ich vyšle do Česka. Jednu zo skupín vedie nadporučík Král. Ich hlavnou úlohou je vykonať atentát na Reinharda Heydricha. Koncom mája 1942 sa rotmajstri Strnad a Vyskočil pripravia v ostrej zákrute v pražskej Libni, kadiaľ má prechádzať Heydrich v otvorenom mercedese. Aj napriek problémom so zaseknutým samopalom sa nakoniec predsa len podarí Heydricha smrteľne zraniť.


autor Marcel Šedo 12.6.2017
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.