10 + 1 ALTERNATÍVNYCH VIANOČNÝCH FILMOV

10 + 1 ALTERNATÍVNYCH VIANOČNÝCH FILMOV

článok



Máte už aj vy dosť tradičných rozprávok a vianočných filmov, ktorými nás televízie kŕmia rok čo rok? Ponúkame alternatívu. Aj keď sa tieto snímky odohrávajú počas Vianoc, so sviatkami pokoja a radosti veľa spoločného nemajú. Toto sú totiž trošku iné než klasické vianočné filmy.

 

Lady on a Train (1945)
Mladá dáma cestuje vlakom a číta si detektívku, keď je zrazu cez okno svojho kupé svedkom vraždy v dome naproti. Po vystúpení sa snaží zmobilizovať políciu, ale tá v tom vidí iba jej fantáziu a odkáže ju na autora čítanej detektívky. Jej pátranie po vrahovi na vlastnú päsť sa môže začať...

Zoznam otvárame s noirovou komédiou, ktorá sa šikovne pohráva s konvenciami a zápletkami kriminálneho žánru. Do tejto témy by sa nám teoreticky hodil už aj o rok starší film s kúzelnou Deannou Durbin – noir Roberta Siodmaka Christmas Holiday. Ten však s Vianocami okrem svojho ironického názvu veľa spoločného nemá. Za to Lady on a Train je naozaj pôvabná „noirovo-vianočná“ komédia. Že nespojiteľné? Skúste si počas sviatkov pozrieť.

Vianočné elementy: častý motív vianočného stromčeka, no najmä Tichá noc v krásnom podaní Deanny Durbin.


Byt (The Apartment, 1960)
Milá, filmársky krásna hollywoodska klasika. Hrejivejšia než akýkoľvek vianočný (tekutý) sveter. Herecky, scenáristicky a režisérsky bravúrne čisté! Jedna z najkrajších klasických romantických komédií. Aj keď „papierovo“ ide o žáner vďačný na vianočnú tematiku, rozhodne nejde o typický vianočný film. Bud Baxter (Jack Lemmon) je úradníkom veľkej poisťovne a svoj staromládežnícky byt v dobrej lokalite využíva k svojmu kariérnemu rastu tým, že ho pravidelne prepožičiava svojim nadriadeným k ich romantickým stretnutiam. Udalosti naberú spád, keď jeho byt poctí svojou návštevou jeho najvyšší nadriadený s dievčaťom, do ktorého je Bud poriadne zapozeraný.

Vianočné elementy: veľká vianočná párty v budove poisťovne (s trpkým zistením pre našich oboch hrdinov) či malý decentný stromček v Budovom frekventovanom byte.


Čierne Vianoce (Black Christmas, 1974)
Z hororovej vetvy vianočného subžánru vyberáme kanadský počin Boba Clarka. Skupina dievčat sa rozhodne stráviť sviatky na intráku, čo sa čoskoro ukáže ako nie šťastný (a už vôbec nie veselý) nápad. Čo sa týka škatuľky „teen slasher“, ide o kultovú záležitosť docenenú až roky po svojom uvedení. Keď sa už ale bavíme o Vianociach a hororoch, nesmieme zabúdať ani na inú klasiku – hororovú komédiu Gremlins (1984).

Vianočné elementy: Tichá noc.


Fanny a Alexander (Fanny och Alexander, 1982)
Celá prvá tretina trojhodinovej rodinnej ságy sa odohráva počas priam idylických Vianoc. Takúto extravagantnú oslavu Vianoc ste veruže ešte nevideli. Potom však nasleduje smrť, odchod z teplého domova a priam rozprávkový boj o slobodu. Láska a nenávisť, dobro a zlo, nevinnosť a skazenosť, úsmev a chmúry, detská fantázia a tvrdá realita, teplo domova a chlad uväznenia, pravda a lož, oddanosť a odlúčenie či smrť a život. Taký rozmanitý a zároveň vyvážený je Ingmar Bergman na vrchole svojich umeleckých síl.

Vianočné elementy: sviečky a červená „vianočná“ farba (všadeprítomné! celú prvú hodinu).


Brazil (1985)
Utopická sci-fi klasika s jedinečnou kafkovsko-orwellovskou atmosférou a občasným noirovým „kukučom“, v ktorej ide depresia a satira vzácne ruka v ruke. To, že príbeh nesmelého úradníka Sama hľadajúceho lásku v hyperbyrokratizovanej spoločnosti sa odohráva počas Vianoc, je už len ironickou čerešničkou.

Vianočné elementy: občasný, chudobne ozdobený stromček, „ťažký“ vianočný darček či pán Helpmann v kostýme Santa Clausa.


Smrtonosná pasca (Die Hard, 1988)
Pekné Vianoce želá John „Yippie-ki-yay, Motherfuckers“ McClane! Ten má proste stále na Vianoce smolu. Aj keby ich možno chcel tráviť pekne doma v teplúčku, musí na Štedrý deň zachraňovať svoju ženu a čeliť teroristom. Toto je však Los Angeles, nič sa nedá robiť. Tu nemôže byť nikdy pokoj, tobôž už nie na Vianoce. Táto vec je už takou klasikou, že sa snáď ako jediný titul objavuje na zoznamoch klasických aj alternatívnych vianočných filmov!

Vianočné elementy: Špeciálny vianočný sveter „Now I Have a Machine Gun Ho-Ho-Ho“ či „Let It Snow“ počas záverečných titulkov.


Eyes Wide Shut (1999)
Vianoce podľa Stanleyho Kubricka a zároveň jeho labutia pieseň. Manželská kríza akoby vystrihnutá z Bergmana, znepokojivé sexuálne predstavy zasa ako z Lyncha, stále však typicky kubrickovsky hypnotické a silné. A popritom veľa tajomstiev; skrytých, no spaľujúcich túžob; následných výčitiek a samozrejme rituálno-sexuálnych orgií. To všetko na pozadí Vianoc a ich „svetielkujúcej“ atmosféry.

Vianočné elementy: otvárací snobský vianočný večierok (ktorý naznačí, že medzi Tomom a Nicole nie je všetko v súlade s kostolným poriadkom), no hlavne všadeprítomná vianočná interiérová či pouličná výzdoba – stromčeky a svetielka. Veľa svetielok.


Santa je úchyl! (Bad Santa, 2003)
Nie je tučný, ani v tvári bacuľatý a už vôbec nie je srdečný a veselý. Slovom, nie je to dobrý kandidát na Santu. Navyše pije, behá za ženami a vykráda obchody. Je to proste zlý, skazený, priam úchylný Santa. Billy Bob Thornton exceluje v tejto anti-vianočnej, R-kovej čiernej komédii. Mimochodom, na budúcoročné Vianoce nás čaká sequel.

Vianočné elementy: Asi ten kostým Santa Clausa.


Prísľuby z východu (Eastern Promises, 2007)
Temný thriller plný „ruskej“ atmosféry, pri sledovaní ktorého úplne zabudnete, že sa odohráva počas Vianoc, aj keď tie sa nám neraz pripomínajú. Jednoducho, londýnsky vianočný film podľa Davida Cronenberga.

Vianočné elementy: výzdoba v rodinnej reštaurácii či príbeh novonarodeného osirelého dieťaťa.


Iron Man 3 (2013)
Ostatný Iron Man sa líšil od svojich dvoch predchodcov, a to hlavne kvôli Shaneovi Blackovi, ktorý trojku svojsky okorenil (úvodným flashbackom a dialógmi nasiaknutými iróniou blízkou Robertovi Downeymu Jr.). A nezabúdajme na tú príjemne nákazlivú vianočnú atmošku. Postaral sa o ňu spomínaný Black, ktorý má pre Vianoce očividne veľkú slabosť, či už píše (Smrtonosná zbraň, Posledný skaut) alebo aj režíruje (Kiss Kiss Bang Bang).

Vianočné elementy: Jingle Bells v otváracej titulkovej sekvencii, „spielbergovská“ línia s chlapcom, ľudská „vianočná“ reťaz vo vzduchu či častá biela pokrývka.

 

BONUS: Život Briana (Life of Brian, 1979)
Absolútna klasika od skupiny Monty Python, ktorá nepotrebuje obšírnejšie komentáre. Treba si ju jednoducho pustiť teraz na Vianoce! Ultimátne zábavná, kacírsky virtuózna komédia. Tá si zďaleka neberie na paškál len korene kresťanstva a príbeh Ježiša Krista. Inteligentne sa vysmieva zmanipulovateľnosti más a falošným prorokom.

10 + 1 alternatívnych vianočných filmov 10 + 1 alternatívnych vianočných filmov
10 + 1 alternatívnych vianočných filmov 10 + 1 alternatívnych vianočných filmov
10 + 1 alternatívnych vianočných filmov 10 + 1 alternatívnych vianočných filmov
10 + 1 alternatívnych vianočných filmov 10 + 1 alternatívnych vianočných filmov

autor Michal Šmajda 22.12.2015
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.