THE TERMINATOR - SPECIAL EDITION

THE TERMINATOR - SPECIAL EDITION

10

článok



Keď v roku 1984 Arnie v prvom Terminátorovi zahlásil "I´ll be back" málokto ešte tušil, že sa táto veta spolu s "Let the force be with you" a "I´m your father" stane súčasťou najkultovejšieho tria hlášok v novodobých dejinách filmu. Ešte menej bolo ale tých, ktorí predpovedali, že Terminátor sa stane najžiarivejšou ikonou akčného sci-fi filmu. A takmer určite nikto nepredpokladal, že Arnie vezme to svoje I´ll be back tak doslovne, že ešte po 19-rokoch bude skutočne späť v postave, ktorá, aj keby nič iné nenatočil, mu prinesie nesmrteľnosť a trvalé miesto v historických análoch kinematografie.
  
Pred tým, než v kinosálach zasadnete k už tretiemu pokusu strojov zvrátiť ich postupne neodvratnú prehru vo vojne s ľuďmi prostredníctvom eliminácie "nášho" vodcu v minulosti, poohliadnime sa za prvými dvoma dielmi, ktoré z dnešného hľadiska tvoria neodškriepiteľný základ akčného sci-fi filmu (T2 určite aj akčného filmu vo všeobecnosti). Samozrejme bolo by absolútne zbytočne rozpisovať sa o deji týchto filmov. Vašu pozornosť radšej upriamim na špeciálne DVD-edície týchto titulov, ktoré nám ukážu naše legendy mnohokrát v novom, ale hlavne ešte v kvalitnejšom svetle. I keď hneď na začiatku  vás musím upozorniť na jeden malý nedostatok týchto edícií, ktorý sa žiaľ pre anglicky nedostatočne znalých ľudí stáva aj veľmi ťažkým negatívom. Terminátor ako aj T2 na DVD totiž neobsahujú ani českú (a vonkoncom už nie slovenskú) jazykovú podporu v podobe titulkov alebo nebodaj dabingu. Ale aj napriek tomu ide o mimoriadne DVD-vydania, ktoré by mali byť povinnou kúpou pre každého fanúšika tejto série. Ale dosť bolo úvodných reči a poďme sa na tieto DVD-čka pozrieť bližšie.
  

THE TERMINATOR - Special Edition

Je niekto taký kto snáď nepozná príbeh tohto filmu??? Hmm, ak áno, tak pre týchto jedincov tu máme stručnú anotáciu....
  
FILM: Dej sa odohráva v L.A. roku 1984. Do tohto času prichádza z budúcnosti (presnejšie z roku 2029 kedy na Zemi vládne neúprosná vojna medzi robotmi a ľuďmi) kyborg T-800 (príp. výrobným označením aj Cyberdyne system 101 - Arnold Schwarzenegger), ktorý ma za úlohu zavraždiť istú Sarah Connor (Linda Hamilton). Táto mladá žena sa totiž stane v krátkej budúcnosti matkou Johna Connora - muža, ktorý povedie zbytky ľudstva v spomínanej vojne proti robotom a pod jeho velením sa sprvu jednoznačne víťazstvo robotov začína meniť na ich porážku. Hlavný počítač - Skynet totiž logicky vyvodil záver, že zabitie matky vodcu povstalcov bude mať jednoznačný výsledok - žiaden John Connor sa nikdy nenarodí.
  
Na ochranu svojej matky a seba samého, samozrejme ešte nenarodeného ja, posiela do roku 1984 aj John Connor človeka - vojaka Kyle-a Reesa (Michael Biehn), ktorého úlohou je ochraňovať Sarah. Non-stop akcia na záchranu nielen Sarah ale aj celého ľudstva sa môže začať...

The Terminator - Special Edition The Terminator - Special Edition

DVD: A ako je táto Cameronova temná vízia prevedená na DVD?. Hneď na začiatok treba povedať, že úvodné menu má nádhernú terminátorskú atmosféru po vizuálnej (viď obr.1) ako i zvukovej stránke (známy ústredný motív od autora hudby Brada Fiedela). Ako prvé dostane priestor samotné technické prevedenie filmu na DVD. Keďže pôvodný filmový materiál z roku 1984 bol už dosť opotrebovaný a navyše zvuk bol iba v mono, tak sa pri prepise na DVD musel podrobiť riadnej digitálnej operácii, ktorá mu iba prospela. Obraz vo formáte 1,85:1 je úplne čistý a zvuk dnes už "klasika" DD 5.1 s dátovým tokom 448 kbps. K tomuto sa už nedá nič viac dodať, iba zastrčiť disk do mechaniky, vyhodiť priateľku na dve hodiny z domu, vytočiť repráky na maximum a slastne zamľaskať.
  
Našťastie tvorcovia tohto DVD sa neuspokojili iba s úpravou samotného filmu, ale druhý disk vybavili aj skvelými bonusmi. Najprv k tým viac menej klasickým. Na disku sa nachádzajú dva dokumenty o natáčaní. Prvý z nich trvá 18 minút a je natočený formou rozhovoru medzi Cameronom a Arniem, ktorí po rokoch spomínajú na natáčanie. Druhý dokument, približne hodinový, obsahuje vyčerpávajúce rozhovory so všetkými, ktorý významnou mierou prispeli k vzniku filmu (potešia hlavne dobové zábery a fotky).

Ďalej tu nájdete 1 teaser, 2 trailery a 2 TV soty, 40-stránkový pôvodný Cameronov scenár (odporúčam prečítať - miestami narazíte na mierne odchýlky voči výslednej podobe filmu - napr. samotný koniec sa v scenári odohrával na pláži pri mori...) a fotky z pred i za kamerou. Na jednej z nich je dokonca vyobrazený Lance Henriksen v podobe Terminátora (Henriksen ho mal pôvodne hrať, keď však bola rola obsadená Arniem, tak dostal úlohu seržanta Vukovica). Ďalšie veľké prekvapenie sa nachádza v propagačnej sekcii, kde okrem anglických a japonských návrhov na plagát je aj pôvodná ČESKOSLOVENSKÁ !!! verzia plagátu z 80 - tych rokov minulého storočia (na nej vyzerá Terminátor ako nejaký Emzák, ktorého usilovne prenasledujú Muži v čiernom...). Keď som ju videl, skoro mi vypadli očné bulvy a namiesto nich sa v očnej jamke zjavili dve malé kamerky s červeným svetielkom...

Najväčším lákadlom sú ale vystrihnuté scény. Je ich celkom sedem a tu je ich stručný popis:

1. alternatívne uvedenie Sarah Connor na scénu (vcelku "vtipné") - namiesto nám dôverne známej "cvikačky" pri nástupe do práce s jej menom, tu máme jej krátke extempore pred zrkadlom, kde si skúša nové pracovné oblečenie a veľmi kriticky na svoju adresu dodáva: I´m gonna puke!" (čo možno preložiť ako : "Je mi (zo mňa) na vracanie.").

2. Predĺžená konverzácia medzi Sarah a Kyleom počas toho ako Kyle učí Sarah vyrábať výbušniny - rozhovor sa točí o rozdielnych zvyklostiach trávenia voľných chvíľ ľudí v Sárinej dobe a spôsobom ako svoj "voľný čas" využívajú ľudia v postapokalyptickom svete (Sarah mu napríklad navrhne, že až to celé skončí môžu si zájsť na "hot-dog", načo sa Kyle zatvári veľmi prekvapene...).

3. Po-orgazmová scéna v hotelovej posteli medzi Sarah a Kyleom - Sarah mu názorne na jeho tele ukazuje, že najhoršou zbraňou nie sú rýchlopalné zbrane, ale šteklenie milencovho tela...

The Terminator - Special Edition The Terminator - Special Edition

4. Predĺžená scéna v ktorej T-800 zabije prvú Sarah Connor v poradí podľa telefónneho zoznamu (táto scéna mala podľa Cameronovho komentára podkresliť absolútny chlad a neprítomnosť citov T-800 a jeho úplne zameranie na svoju úlohu v eliminácii nepriateľa, nakoniec bola vystrihnutá z dôvodu skrátenia výslednej dĺžky filmu) - v pôvodnej verzii, keď T-800 rozrazí dvere a zastrelí prvú Sarah je hneď strih do inej scény. Vďaka tejto vystrihnutej scéne je nám ukázané, ako T-800 po vražde prvej Sarah vecne, chladne a bez emócií (ktoré vlastne nemá žiadne naprogramované...) odíde z domčeka a nevšímajúc si hysterických susedov nasadne do auta a odfrčí za elimináciou ďalšej Sarah Connor.

5. Tri krátke sekvencie s poručíkom Traxlerom, ktoré ukazujú doteraz neznámu ale o to zaujímavejšiu skutočnosť - jeho pochybnosti o Kyleovom obvinení a postupne uvereniu jeho príbehu i úlohy. A keď Kyle spolu so  Sarah utekajú z policajnej stanice po jej vyplienení Terminátorom, tak im tesne pred svojou smrťou dáva dokonca svoju zbraň - tým bolo konečne osvetlené, kde vlastne Kyle po rýchlom úteku z policajne stanice nabral pištoľ. V závere tejto vystrihnutej scény, keď mu poručík Traxler dáva spomínanú pištoľ, dokonca Kyleovi hovorí, aby spravil všetko čo je v jeho silách na záchranu Sarah!!! - perfektné prehĺbenie Traxlerovej postavy!

6. Päťminútová scéna konverzácie medzi Kyleom a Sarah, ktorá objavila v telefónnom zozname adresu spoločnosti CYBERDYNE SYSTEMS  a chce ich budovu vyhodiť do povetria (čo sa jej nakoniec za pomoci ostatných podarí až v T2...). Kyle odmietne a argumentuje, že to nie je ich primárnou úlohou. Následne príde k hádke medzi nimi, ktorá má silný emociálny náboj v Kylovom odkrytí strachu a bázne nad skutočnosťou, aký bol svet "nádherný" ešte pred "Rise of the machines..."

7. Posledná scéna stavia mostík k pokračovaniu. Najprv vidíme ako jeden zo zamestnancov fabriky (kde Sarah Terminátora v závere zlisovala) nachádza počítačový čip - viď obr. 2 (áno ten, ktorý potom John Connor ako dieťa hodil do rozžeravenej ocele) a dáva ho na preskúmanie zamestnancom spoločnosti. A keď sanitka so Sarah definitívne opúšťajú fabriku, jasne vidíme názov tej fabriky a celej spoločnosti - CYBERDYNE SYSTEMS...

Osobne mi je veľmi ľúto toho, že väčšina týchto vystrihnutých scén nebola vložená priamo do filmu...ale sú oddelene iba ako bonus.

VERDIKT: Čo povedať ako finálny verdikt k tomuto mimoriadne vydarenému DVD, ktoré dôstojným spôsobom zachováva tento klenot akčného sci-fi filmu pre ďalšie generácie? Som ním úplne unesený!!!  Považujem ho za jeden z najlepších, ktorému sa vyrovná len málo titulov (ako jediná slabosť je spomínaná absencia českej lokalizácie buď v podobe titulkov alebo nebodaj dabingu...).

FILM: 100%
DVD : 100%


autor Adrián Žiška 6.8.2003
Kinema
10
Diváci
10
Ohodnotiť

Žner: Sci-fi/Triler
Minutáž˝: 108 min
Krajina: USA
Rok výroby: 1984
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
10
Ohodnotiť

Žáner: Sci-fi/Triler
Minutáż˝: 108 min
Krajina: USA
Rok výroby: 1984
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
9.5 |
hodnotenie 8/10
9.5 |
hodnotenie 7/10
16.5 |
30.5 |
hodnotenie 8/10
15.8 |
NAJČÍTANEŠIE
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|KASKADÉR
0
hodnotenie 8/10
|SÚPERI
1
hodnotenie 8/10
|KRÁĽOVSTVO PLANÉTY OPÍC
0
hodnotenie 7/10
|FALLOUT
2
hodnotenie 9/10
|TO SA MI SNÁĎ LEN ZDÁ
0
hodnotenie 8/10
|SPIACI ÚČET
0
hodnotenie 6/10
|PRÍPAD GOLDMAN
0
hodnotenie 7/10
|KNIT'S ISLAND
0
hodnotenie 6/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6830
02 |
návšt. 5561
03 |
návšt. 5195
04 |
návšt. 3556
05 |
návšt. 1375
06 |
návšt. 1223
07 |
návšt. 882
08 |
návšt. 809
09 |
návšt. 845
10 |
návšt. 589
REBRÍČEK US
01 |
$57,0 mil.
02 |
$14,0 mil.
03 |
$4,7 mil.
04 |
$3,5 mil.
05 |
$2,5 mil.
06 |
$2,3 mil.
07 |
$2,0 mil.
08 |
$1,8 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.