RÝCHLO A ZBESILO 10

RÝCHLO A ZBESILO 10

6.5

Filmová recenzia



Kam môže ešte zájsť séria, v ktorej už hrdinovia ťahali trezor po moste, preskakovali mrakodrapy, jazdili pred ponorkou, či sa nechali vystreliť do vesmíru? Universal a Vin Diesel sa nechcú vzdať legendy, no aj tak si povedali, že je načase skončiť. Grandiózne finále chcú deliť na dva (resp. už tri) filmy, tak pár rokov s Dominicom Torettom a jeho famíliou nám ešte ostalo.

Vzorec série, že každé nové pokračovanie prinesie aj nového záporáka (neskôr sa môže stať kamošom či súčasťou rodiny) sa nemení. V prológu si mrkneme jednu z najikonickejších akcií (tá s trezorom v Riu) a tvorcovia do nej vložia nový uhol pohľadu: Dominic a Brian čmajzli peniaze nielen mocnému zločincovi, ale trpí aj jeho syn Dante. A ten si o 10 rokov neskôr povie, že svoje pocity prenesie na Doma a jeho famíliu. Nestačí len zomrieť, treba dlho trpieť. A tým mottom sa riadi celý film.

Toto rozšírenie prináša interesantný aspekt – že kaskadérske kúsky pretekárov môžu mať nenápadné konsekvencie a zo všetkého rambajzu, naháňačiek či akcií mohli vznikať aj obete, ktoré práve Domovi a jeho bande renegátov moc nefandia. A netreba dlho zakrývať fakt, že Dante v podaní Jasona Momoa je najlepší príspevok do série.

Borec známy z Aquamana hrá záporáka ako vyšinutého magora, priam sa ponáša na Jokera (inak povedané je tu snaha o okaté napodobnenie šialenca z Gothamu), zabáva sa s čerstvými mŕtvolami, tancuje po strechách Ríma a vyhliadkach, odkiaľ realizuje svoje plány – no neváha ani skočiť priamo do akcie. Po tvrďákoch typu The Rock či Jason Statham, resp. ženskou úderkou na čele s Charlize Theron, je to dobrá zmena a úplne iný charakter.

V dejovej línii sa deje akurát toľko, aby bola partia delená na viaceré skupiny a každá mohla bojovať o záchranu. Do popredia sa tlačí otcovstvo Doma a zároveň prináša zraniteľnosť, jeho malý syn sa stáva cennou trofejou v očiach zloducha. Po úvodnej grilovačke sa časť partie poberie do Ríma, kde mal Roman cit na zaručenú misiu, lenže tá sa zvrtne, do Itálie upaľuje aj Dom a Letty. Synček ostáva doma s Miou (a stane sa ľahkým cieľom). V meste siedmich kopcov sa udeje veľa vecí a na scénu prichádza spomínaný Dante. A tam začína spomínané utrpenie, keď každý musí voliť iný únikový plán.

Ako už viete, Rýchlo a zbesilo akcentuje aj otázku (veľkej) rodiny, tá sa prejavuje v tom, že každý má sestru, brata, mamu, syna, ktorých treba buď chrániť alebo sa na nich dá spoľahnúť. Platí to nielen pre vstup Danteho, ale aj Isabel (sestra Eleny) i Tess (dcéra Mr. Nobody). Má to výhodu, občas príde pomoc vhod (vtipná línia Jakoba a Domovho syna).

Rýchlo a zbesilo 10

Dve nové dámy Isabel-Tess sú zatiaľ zobrazené iba v menšej miere a je možné, že scenáristi ich ešte lepšie využijú v ďalšom dianí. Celkovo je tu postáv pomerne veľa, čo značí, že priestor pre každého sa trošku zmenšuje a celý ansámbl začína pripomínať Avengers na kolesách. Akoby si scenáristi povedali, že do finálnych filmov vložia úplne každého a vyvrcholenie bude poctou pre všetky postavy. Miestami je to fajn, že sa aj Helen Mirren mihne, aj Charlize Theron opäť zabojuje a posilňuje to pocit, že všetko je so všetkým v univerze prepojené.

Má to aj určitú nevýhodu. Keď sa stretnú nepriatelia, chcú si to okamžite navzájom rozdať a vznikajú zbytočné súboje – síce efektné, krátke, ale filmová stopáž by sa bez nich zaobišla. Minimálne dve scény by som oželel – pästné súboje a drsnosť v nich je fajn, aj tak sa potom stanú súčasťou čohosi väčšieho. No kvitujem, že film trošku zreorganizoval štruktúru – neponúka iba tri-štyri veľké sekvencie a vatu medzi ne. Obrovské sekvencie sú iba dve (Rím a finále), kde vidíme tradičné absurdné naháňačky (tentokrát okorenené o gúľajúcu bombu v Ríme či „zjazd na priehrade“), no pomedzi ne autori vtlačili viaceré menšie akcie.

Rýchlo a zbesilo 10

Dokonca je tu aj poctivý pretek štyroch áut vedľa seba ako v začiatkoch série, akurát obohatený o fajn zradné elementy. Kolekcia všetkých akcií zaručí, že sa deje stále čosi akčné a prehluší typické dialógy, kde sú suché hlášky alebo odkrývanie ďalších krokov (prípadne istej minulosti) na oddych.

Je zrejmé, že Rýchlo a zbesilo 10 už nemá toľko priestoru pre prekvapenia, občas recykluje, inokedy skúša niečo nové. Po formálnej stránke má stále divokú kameru a občas fajn triky. Hudba Briana Tylera mieša známy motív, do toho občas nejaké vypaľováky (chýba megahit ako Danza Kuduro či See You Again). Ale šanca na oživenie sa núka, napríklad v použití pár tónov Labutieho jazera do rytmu akcie.

Rýchlo a zbesilo 10

A pretože je Rýchlo a zbesilo 10 súčasťou grande finále, čakajte aj otvorený koniec či barličky, ale to je už súčasť seriálovosti, ktorá nás po vzore Avengers filmov, čaká aj v tejto rýchlej a zbesilej zábave. Uvidíme sa o dva roky (Fast X: Part 2, 2025), zatiaľ to nebola márna jazda (samozrejme, je vám asi jasné, na aký typ filmu idete), hoci už nemá grády, ako pri svojom štarte, či pri top trojici dielov číslo 5-6-7.

6,5/10 (platí pre štandardnú verziu)

PS – FF desiatka sa premieta aj v prémiových formátoch. Otestoval som 4DX verziu, ktorá je doslova narvaná trikmi a heganím takmer v každej scéne, miestami si nestačíte oddýchnuť ani pri dialógoch. Najviac sa využíva dunenie, brnenie pod sedadlom i hýbanie do všetkých strán, čo zintenzívni pocity pri veľkých sekvenciách. Menšie pästné súboje sú zase dobré pre efekty syčania okolo uší a štuchance do chrbta. Pár prestrihov (najmä do Ria) prinesie aj závan oceánskej vône, top explózie sprevádza efekt svetiel a aj para zasyčí niekoľko ráz. Napokon sa tešte aj na trošku vody – minimálne dve sprchy si šetria tvorcovia pri páde či prestrihu do vody. A tým, že má film 141 minút a akcia sa valí neustále, dostávate neustály príval efektov. Rozhodne jeden z TOP10 kúskov posledného roka pre 4DX. Za prémiový formát 4DX/IMAX určite pripočítajte k hodnoteniu bod.


Fast X (USA, 2023, 141 min.)
Réžia: Louis Leterrier. Scenár: Dan Mazeau, Justin Lin, Gary Scott Thompson. Hrajú: Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Chris “Ludacris” Bridges, Jason Momoa, Nathalie Emmanuel, Jordana Brewster, John Cena, Jason Statham, Sung Kang, Alan Ritchson, Daniela Melchior, Scott Eastwood, Helen Mirren, Charlize Theron, Brie Larson, Rita Moreno...


autor Michal Korec 19.5.2023
6.5
RÝCHLO A ZBESILO 10
+ nový záporák Jason (Joker) Momoa
+ dve veľké akčné sekvencie
+ kamera a niektoré technické prvky
+ veľa postáv rozširuje dianie
- množstvo postáv dostáva menej priestoru
- recyklácia už videných prvkov a scén
- niektoré prehnané súboje
Kinema
6.5
Metascore
5.5
Diváci
9.2
Ohodnotiť

Žner: Akcia/Dobrodružný
Minutáž˝: 129 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2023

Premiéra: 17.5. 20223
Premiéra SK: 18.5. 2023
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Metascore
5.5
Diváci
9.2
Ohodnotiť

Žáner: Akcia/Dobrodružný
Minutáż˝: 129 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2023

Premiéra: 17.5. 20223
Premiéra SK: 18.5. 2023
0 z 10
0 z 10
6 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
0
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|ROZTÁPANIE
0
hodnotenie 8/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.