EUPHORIA

EUPHORIA

8.5

Filmová recenzia



Po takmer trojročnom detoxe od tínedžerského seriálu určeného dospelým dorazila záchranná dávka v podobe druhej série. Jej prvú epizódu, ktorá sa predviedla v plnej sile toxicity videlo v deň premiéry neuveriteľných 2,4 miliónov fanúšikov. Nakoľko i v tomto prípade zaúradovala moc pandémie COVID-19 a oddialila plánovanú produkciu, hlad po opojných emóciách sa u divákov iba kumuloval. Tvorca Sam Levinson nám našťastie počas tejto pauzy dožičil aspoň výborné špeciály v podobe dvoch epizód venovaných hlavnej dvojke Rue (Zendaya) a Jules (Hunter Schafer), ktoré boli odvysielané na prelome rokov 2020-2021.

Poďme sa však vrátiť na začiatok a pripomeňme si výnimočnosť seriálu, ktorý aj naďalej láme rekordy sledovanosti na staniciach HBO aj HBO Max. Explicitné sexuálne scény, intrigy, násilie a spletité vzťahy komplikovaných postáv. Ide o nespočetne krát recyklované témy, tak v čom sa tento americký seriál tak veľmi vymyká zo vzorcov desiatok svojich predchodcov? Zavrime na moment oči a prenesme sa do stredoškolských čias.

Do obdobia, v ktorom sme si naposledy dovolili bezhranične snívať a veľkoleposť našich predstáv v momente nerozfúkla vidina hypotéky či triezvy pohľad dospeláka poznačený tvrdou realitou. Do čias, v ktorých sme objavovali zakázané a pojem „nemožné“ s údivom hľadali v slovníku cudzích slov, zatiaľ, čo nám vietor vial vo vlasoch a sloboda šteklila každučký milimeter našej trblietavej pokožky. Do dní bolestivých sklamaní striedaných slastnými triumfami a príjemnými zimomriavkami z prvých lások.

Cítite ten povznášajúci pocit? Euforický stav zachutí veľmi rýchlo, no čoskoro si vypýta aj vysokú daň v podobe trpkého vytriezvenia. Náročné obdobie dospievania, ktoré dnešná doba sociálnych sietí prahnúca po dokonalosti ešte viac komplikuje, nám seriálový hit Euphoria (2019-2022) dokonale zrkadlí cez súčasný pohľad na stratenú mládež zmietajúcu sa v pochybnostiach.

Euphoria

Otvára otázky hľadanie vlastnej identity ako aj mieru zmätenosti v dôsledku pokriveného obrazu o sexualite. Poukazuje na devastujúce následky závislosti, dopad detských tráum a absencie rodinného zázemia či rodičovskej lásky na vývin nedospelého jednotlivca. A to bez príkras a miestami až surovo reálne. A práve v tom tkvie jej inakosť. Neposkytuje falošnú nádej, práve naopak, znepokojuje a upozorňuje na alarmujúcu situáciu, ktorej čelia dnešní tínedžeri.

Druhá séria natočená na 35 mm film prichádza opäť s vypiplanou estetikou, starostlivo vybranou hudbou (od Sinead O’Connor cez legendárne pesničky od DMX-a a Tupaca, až po výnimočné skladby speváka Labrintha) a pod scenáristicko-režisérskym drobnohľadom Sama Levinsona, ktorý divákom servíruje osem temných a zvrátených epizód. Naproti prvej sérii jej pokračovateľka ešte viac pritvrdzuje a hoci je pre mnohých divákov chvíľami skutočne ťažko stráviteľná, zvolený prístup nemilosrdnej otvorenosti je z hľadiska charakteru spracovávaných tém v istom zmysle nevyhnutný.

Euphoria

Pilotnú sériu otvára návrat do detstva drogového dílera Fezca (Angus Cloud) a následne skáčeme v čase na novoročnú párty, počas ktorej sledujeme pokračovanie životných príbehov verne známych postáv. Každá epizóda sa nesie na inej vlne a má svoju osobitú atmosféru. Zatiaľ čo v jednej dominuje akcia a rýchle tempo, ďalšia uchváti silným estetičnom, citlivou prácou so svetlom a úchvatnými klipovitými sekvenciami. A hoci by sa mohlo zdať, že sa obsahovo posúvame iba po špičkách, vzťah diváka k jednotlivým charakterom sa prehlbuje každou ďalšou nepatrnou informáciou, ktorú o nich získava.

Snáď najväčší obrat nastáva vo vnímaní postavy násilného Cala (Eric Dane). Hlava absolútne dysfunkčnej rodiny si v pokračovaní Euphorie kradne niekoľko dlhých pasáži iba pre seba a predvádza brilantné herectvo. Jeden z mála dospelákov, ktorý v deji dostáva väčší priestor, nám cez flashbacky prekvapivo umožní objaviť citlivú stránku svojej mladšej verzie, za ktorou sa skrýva dnešná tvár dokonalého psychopata.

Euphoria

Divácky príťažlivý je aj vývoj milostného trojuholníka Natea (Jacob Elordi) a dvoch najlepších kamarátok Maddy (Alexa Demie) a Cassie (Sydney Sweeney). Práve Sydney Sweeney predstavuje ďalšie veľmi silné herecké eso celej druhej série, pričom svoje kvality minulý rok potvrdila aj vo fantastickej minisérii The White Lotus. Naproti tomu, jedna z najzaujímavejších postáv prvej epizódy Kat, je tentokrát v úzadí a iba sa v tichosti hľadá.

Závan novoty prináša záhadný Elliot (Dominic Fike), no okrem neho pokračovanie neponúka veľa nových tvárí. Deju to však neubližuje, verne známe postavy dokážu so svojimi turbulentnými výkyvmi nálad zľahka rozdúchať jeden problém za druhým. A hoci Zendaya už od prvého momentu podávala svoj tradične skvelý výkon, skutočnú one-woman show predvádza až v piatej epizóde a rozbíja ju svojím vyčerpávajúcim a dokonalým hereckým koncertom.

Euphoria

Je až neuveriteľné ako hravo sa 25-ročná herečka a speváčka pasuje so svojou démonickou postavou, pričom svoj titul najmladšej držiteľky ocenenia Emmy obhajuje s ľahkosťou a prehľadom. Úzkosť, hnev, panické ataky a jedno intenzívne volanie o pomoc… Rue ako zdrvujúce tornádo devastuje vlastnú rodinu a kohokoľvek, kto sa snaží skrížiť jej ďalšie milostné rande s opiátmi. Už žiadne opojné rauše a pocity eufórie.

Piata epizóda, ktorou sa seriál prehupol do svojej druhej polovice tvrdo zachytáva obraz závislého človeka, ktorý je pre ďalšiu dávku ochotný podliezť aj vlastné dno. Práve táto pocitovo nesmierne intenzívna časť, v ktorej idú do úzadia typické seriálové prvky ako podmanivý vizuál či výrazná hudba, dokazuje, že kvality Euphorie nestoja len na jej luxusnom obale.

Euphoria

Tak ako v seriáli hlavní hrdinovia experimentujú s vlastnými životmi, tak experimentujú aj samotní tvorcovia s jeho obsahom a formou. Výsledkom je spleť hypnotického vizuálu, úchvatných montáží s nekonečnými odkazmi na umenie, ako aj dôslednej práce s make-upom a s kostýmami, ktoré iba podčiarkujú charakter danej postavy a vyvíjajú sa súvisle s ňou. A to všetko spolu v jednom ladiacom zvrhlom celku.

Euphoria je balansom na hranici medzi snom a realitou. A tá je pre osamelú mládež z generácie Z, zúfalo prahnúcu po šťastí, často nočnou morou. Svoje o tom vie aj samotný autor, ktorého sprevádza niekoľkoročná drogová závislosť, no od svojich devätnástich je opäť čistý. Miestami by sa až mohlo zdať, že kúsok seba vložil do postavy Aliho (Colman Domingo), ktorý po dlhej temnej minulosti robí Rue akéhosi strážneho anjela. No súčasne skrz neho odovzdáva posolstvo s jemnou iskričkou nádeje o tom, že aj to najväčšie peklo je možné zvrátiť.

Hodnotenie sa vzťahuje na druhú sezónu a epizódy 1-5.

Euphoria 2 sezóna (USA, 2022)
Réžia: Sam Levinson. Scenár: Sam Levinson, Ron Leshem, Daphna Levin. Hrajú: Zendaya, Hunter Schafer, Angus Cloud, Maude Apatow, Jacob Elordi, Alexa Demie, Barbie Ferreira, Sydney Sweeney, Javon 'Wanna' Walton, Eric Dane, Austin Abrams ...


autor Simona Sopiaková 13.2.2022
8.5
EUPHORIA
+ autentické herectvo na čele s výbornou Zendayou
+ Labrinthova hudba
+ otvorený pohľad na dnešnú hľadajúcu sa mládež
+ kamera, ktorá miestami doslova čaruje
+ kvalitná scenáristicko-režisérska práca Sama Levinsona
+ nebojácne otváranie citlivých tém (závislosti, psychické poruchy, objavovanie sexuality)
+ podmanivý vizuál
- niektoré epizódy posúvajú dej iba zľahka dopredu
- občasné prílišné hrotenie scén, ktoré následne zráža na ich uveriteľnosti
Kinema
8.5
Metascore
7.0
Diváci
9.0
Ohodnotiť

Žner: Dráma
Minutáž˝: 470 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2022

Premiéra: 9.1. 2022
Premiéra SK: 9.1. 2022
KASKADÉR
[RECENZIA ]
1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Metascore
7.0
Diváci
9.0
Ohodnotiť

Žáner: Dráma
Minutáż˝: 470 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2022

Premiéra: 9.1. 2022
Premiéra SK: 9.1. 2022
0 z 10
0 z 10
7 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
25.4 |
hodnotenie 7/10
25.4 |
hodnotenie 8/10
25.4 |
2.5 |
2.5 |
hodnotenie 8/10
2.5 |
9.5 |
hodnotenie 8/10
16.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|SÚPERI
1
hodnotenie 8/10
|MANŽELIA STODOLOVCI
0
hodnotenie 7/10
|ÚTEK Z UTÓPIE
0
hodnotenie 8/10
|TO SA MI SNÁĎ LEN ZDÁ
0
hodnotenie 8/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.