KÝM SA SKONČÍ LETO

KÝM SA SKONČÍ LETO

7.0

Filmová recenzia



Predstavte si, že dospievate a súčasne aj umierate. To je súhra veľmi zmätočných pocitov, ktoré dusia šestnásťročnú Millu bojujúcu s rakovinou. Filmov s podobnou tematikou, v ktorých je tínedžerovi diagnostikovaná nevyliečiteľná choroba sme videli už niekoľko. V čom je austrálska indie dráma Babyteeth iná a prečo si zaslúži našu pozornosť? Režisérka Shannon Murphyová sa vo svojom celovečernom debute s danou témou vyhráva po svojom a jej osobitý prístup sa na minuloročnom festivale v Benátkach stretol s obrovským nadšením.

Divák sa pomerne sprudka zoznamuje s komplikovanou situáciou hlavnej hrdinky Milly (Eliza Scanlen) - s jej chorobou a utrápenými rodičmi - psychiatrom Henrym (Ben Mendelsohn) a bývalou klaviristkou Annou (Essie Davis). Odhaľuje jej naliehavú túžbu prežiť v živote ešte zopár silných momentov s nálepkou žitia v prítomnom okamihu. Mladíckych bláznivých zážitkov odohrávajúcich sa v univerze, kde čas neexistuje a žiadna budúcnosť s rakovinou v ňom nedostáva priestor. Náhodné stretnutie na vlakovej stanici s Mosesom (Toby Wallace), ktorý je chodiaci problém sám o sebe sa javí ako cesta k naplneniu tohto sna. Aj keď pomerne kostrbatá, ale taká už láska býva.

Keď Milla prinesie domov o sedem rokov staršieho chlapca predstaviť svojim rodičom, zostávajú zaskočení. Vekový rozdiel rozhodne nie je jedinou prekážkou. Dospievajúceho muža ani zďaleka nemožno považovať za prototyp ideálu, ktorého si predstavujete mať po boku vlastnej dcéry. 23-ročný potetovaný feťák s jazvami na tvári a v prepotenej špinavej košeli je nepríjemnou studenou sprchou, ktorá sa bližším spoznávaním jeho osobnosti čoraz viac mení na nočnú moru. Mení sa však aj Milla.

Vplyvom prvej lásky, ktorú s ním zažíva. A aj keď je v očiach svojich rodičov iba krehké dievčatko s milou anomáliou (stále má jeden detský zub, z čoho je odvodený aj samotný názov filmu Babyteeth), od tohto momentu sa búrajú rovnice zaužívaných rodičovských reakcií a Henry s Annou nechávajú ich vzťahu voľný priebeh. Uvedomujú si, že si dcérina náročná životná situácia vyžaduje isté rozptýlenie. Z faktu, že má práve podobu Mosesa nie sú nadšení, ale prijímajú ho.

Babyteeth je o znovuobjavení lásky k životu. Taktiež o prvom zamilovaní, ktoré možno vnímať ako elektrizujúci zázrak, pri ktorom sa každý mladý človek cíti ako v neustálom opojení. Divák iba obťažne dokáže vnímať Mosesa očami zamilovanej Milly a vidieť v ňom presne to, čo vidí ona. To však nie je podstatné, pretože mladícka láska nepotrebuje dôvody a rozumné vysvetlenia. Dospievajúcu tínedžerku, ktorá paradoxne v časoch svojej choroby lapá po druhom dychu a okoliu drzo ukazuje ako sa život skutočne žiť má, stvárnila 21-ročná Eliza Scanlen, ktorej tvár sa nám za posledné roky čoraz viac vrýva do pamäti.

Kým sa skončí leto

V roku 2018 na seba upútala pozornosť vo výbornej osemdielnej dramatickej minisérii Sharp Objects. Aj keď ide o čistú náhodu, v oboch prípadoch - či už v spomínanom seriáli, rovnako aj v Babyteeth zastáva ľudský zub svoju rolu a pôsobí ako určitý symbol. Minulý rok sa táto jemná bytosť objavila v Malých ženách, kde si zahrala jednu zo sestier Marchových. Plachá Beth strániaca sa priveľkej pozornosti, ktorá si rada vychutnáva svoj vlastný svet s tónmi milujúceho klavíra bola však jednou z tých menej nápadných postáv. Napriek tomu, že za silou Babyteeth stojí celé herecké kvarteto, predsa len v ňom najväčší priestor dostáva práve Scanlen a dokazuje, že bez problémov zvláda aj hlavnú rolu.

Ústredná štvorica hercov je v prípade tejto austrálskej snímky naozaj slušne zohratá a podáva kvalitné výkony. Brita Tobyho Wallaceho, ktorý za svoje stvárnenie Mosesa získal na IFF Venezia Cenu Marcella Mastroianniho možno poznáte aj zo seriálu The Society a za vzhliadnutie určite stojí aj austrálska krátkometrážna dráma Nursery Rhymes (2018), ktorá napriek svojej krátkej minutáži dokáže slušne zasiahnuť. Herci stvárňujúci Millyných rodičov (Essie Davis a Ben Mendelsohn) sa stretli na pľaci už v roku 2008 v dobrodružno-vojnovej dráme Austrália no a Ben sa nám pripomenul aj v tohtoročnom seriáli The Outsider

Kým sa skončí leto

Režisérka vo svojom novom filme, ktorý je adaptáciou rovnomennej úspešnej divadelnej hry podľa scenára Rity Kalnejaisovej skúma dopad Millynej choroby na celú rodinu. Poukazuje na to, že obeťou nie je len samotná hlavná hrdinka, ale dotýka sa všetkých zúčastnených. A to najmä jej rodičov. Jeden zo silných momentov nastáva, kedy obaja zahľadene stoja pri okne sledujúc svoju dcéru blázniacu sa so svojou láskou v objatí na záhradnom trávniku. Vtedy Anna s nešťastným, no zároveň rezignovaným povzdychom prehlasuje, že toto je najhoršie možné rodičovstvo, aké si dokáže predstaviť.

Podobné vážne momenty v deji strieda niekoľko úsmevných a nadľahčených scén, ktoré divákovi dávajú priestor na vydýchnutie. Rodina sa v istých ohľadoch snaží udržať svoju bežnú rutinu, pretože napriek chorobe jednoducho musí ísť život ďalej (Milla naďalej navštevuje hodiny hudobnej výchovy, pretože vie, že mame, ktorá sa v minulosti vzdala hry na klavíri to robí radosť, no z hľadiska jej budúcnosti to nemá hlbší význam).

Kým sa skončí leto

Babyteeth prináša aj výbornú prácu s obrazom a zvukom. Soundtrack je spleťou rôznych žánrov, ktorým sa dokonale darí podčiarknuť atmosféru daného momentu. Aktuálne rozpoloženie hlavnej postavy symbolicky odzrkadľujú rôzne farby a štýly parochní (cez romantickú uhladenú blond, až po výstrednú modrú), ktoré hlavná hrdinka počas deja niekoľkokrát vystrieda. Tá sa pomaly, ale isto mení z dieťaťa na dospievajúcu ženu, aj keď je všetkým zrejmé, že samotnú dospelosť pravdepodobne nikdy skutočne neochutná.

Finále každou nastávajúcou minútou čoraz viac graduje. Depresia a agónia naplno dostávajú svoj priestor, no zároveň sú všetky emócie podávané veľmi jemne a citlivo. Film je zraniteľnou sondou do duše štyroch ľudí, plný prchavých, no výrazných momentov. Je o hlade po živote, aj o pocitoch z prvej lásky, ktorú táto snímka podáva ako zázrak, ktorý by nemal byť uprený nikomu na svete.

Babyteeth nie je filmom, pri ktorom horlivo čakáme na rozuzlenie príbehu a samotný záver. Každému je jasné, kam príbeh smeruje. V tomto prípade ide o práve o tú samotnú cestu, ktorá nás k tomu záveru vedie a ktorú si napriek závažnosti témy dokáže divák, aj keď len miestami, no o to viac, naplno vychutnať. Tak ako jeho samotná hrdinka.


Babyteeth (Australia, 2019, 118 min.)
Réžia: Shannon Murphy. Scenár: Rita Kalnejais. Hrajú: Eliza Scanlen, Michelle Lotters, Toby Wallace, Sora Wakaki, Renee Billing, Zack Grech, Georgina Symes, Essie Davis, Ben Mendelsohn ...


autor Simona Sopiaková 21.7.2020
Kinema
7.0
Metascore
7.7
Diváci
7.0
Ohodnotiť

Žner: Dráma
Minutáž˝: 118 min
Krajina: Austrália
Rok výroby: 2019

Premiéra: 4.9. 2019
Premiéra SK: 17.9. 2020
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Metascore
7.7
Diváci
7.0
Ohodnotiť

Žáner: Dráma
Minutáż˝: 118 min
Krajina: Austrália
Rok výroby: 2019

Premiéra: 4.9. 2019
Premiéra SK: 17.9. 2020
0 z 10
0 z 10
8 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|DUNA: ČASŤ DRUHÁ
1
hodnotenie 9/10
|OHNIVÁ OBLOHA
0
hodnotenie 7/10
|DARKLAND: NÁVRAT
0
hodnotenie 4/10
|DOKONALÉ DNI
0
hodnotenie 9/10
|ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
0
hodnotenie 7/10
|MILUJE MA, NEMILUJE MA
0
hodnotenie 6/10
|MAMACRUZ
0
hodnotenie 7/10
|IRON CLAW
0
hodnotenie 7/10
|NA CESTE S MAMOU
0
hodnotenie 8/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.