Televízny výber - The Mirror Crack'd, Billy Elliot, Spalovač mrtvol, Batman Begins

Guy Hamilton je tvorca jedných z najúspešnejších britských filmov všetkých čias. Preslávil sa najmä ako režisér bondoviek ...

pridal Lukáš Šútor 11.5.2023 o 23:48
Televízny výber - The Mirror Crack'd, Billy Elliot, Spalovač mrtvol, Batman Begins


Štvrtok, 11. máj

Veľký Buster (The Great Buster, 2018, Peter Bogdanovich), Dvojka, 20:10
Dokumentárny portrét veľkého Bustera Keatona, jagavej hviezdy nemej filmovej grotesky z dvadsiatych rokov minulého storočia. Keaton dokázal kúzliť pôsobivé gagy so svojou typickou „kamennou tvárou“ a zároveň veľmi umne pracovať s prvkami avantgardného surealizmu. Režisér Peter Bogdanovich je pravým „nerdom“ kinematografie a jeho široké znalosti sa odrážajú v mnohých jeho filmoch, najmä zo 70. rokov (Posledné filmové predstavenie, Čo ďalej, doktor?, Nickelodeon...). Netreba pochybovať, že Keatona si naštudoval odpredu i odzadu.

Kouř (Československo, 1990, Tomáš Vorel), CS Film, 22:00
Brilantná sureálna komédia z alternatívneho vesmíru, ktorý má však s tým skutočným mnoho spoločného. Príbehový základ Kouřu tvorí vtipno-temné rozprávanie o mladom inžinierovi Mirkovi, ktorý prichádza do novej práce a postupne sa zoznamuje so zvláštnymi móresmi spolupracovníkov. Vorelova poetika výrazne evokuje Mazaciu hlavu od Davida Lyncha. Prítomné sú aj rôzne muzikálové čísla – vždy v nečakaných kontextoch. Kouř sa vyrovnáva s čerstvo porazeným duchom socializmu originálnym spôsobom.

Dredd (USA, VB, 2012, Pete Travis), Prima Cool, 22:00
Zabudnite na nie príliš nevydarenú adaptáciu drsného komiksu z deväťdesiatych rokov so Sylvesterom Stallonem v hlavnej úlohe sudcu Dredda. Ten pravý Dredd je Karl Urban a ten pravý film hodný tejto značky nakrútil v roku 2012 Pete Davis. Dredd sa nám profiluje len cez svoju masku, takže do jeho tváre nevidíme. Takmer celý film sa odohráva v jednom megavežiaku, kde to zrovna nehýri VIP nájomníkmi. Medzi nimi je aj ultra-drsná drogová dílerka v podaní Leny Heady.

Televízny výber - The Mirror Crack'd, Billy Elliot, Spalovač mrtvol, Batman Begins


Piatok, 12. máj

Terminátor 2: Deň zúčtovania (Terminator 2: The Judgment Day, USA, 1991, James Cameron), Dajto, 20:30
Druhý diel nízkorozpočtového sci-fi je zrazu jeden z najdrahších projektov svojho času. Opäť sa z budúcnosti do prítomnosti dostáva Terminátor T 800, tentokrát má však za úlohu ochrániť Johnna Connora pred omnoho modernejším modelom T 1000. Osemstovku stvárnil opäť Arnold Schwarzenegger, tisícku Robert Patrick a Johna Edward Furlong. Kvôli postave jeho mamy Sarah musela Linda Hamilton poriadne drieť v posilňovni a je to vidieť. Ide o najkvalitnejší film dnes už 6 – dielnej série.

Rozbité zrkadlo (The Mirror Crack'd, Veľká Británia, 1980, Guy Hamilton), ČT2, 20:00
Guy Hamilton je tvorca jedných z najúspešnejších britských filmov všetkých čias. Preslávil sa najmä ako režisér bondoviek so Seanom Connerym, venoval sa však aj vojnovej tematike a neprávom prehliadaná je aj jeho adaptácia románu Agathy Christie Rozbité zrkadlo. V nej sa malé mestečko stane lokalitou pre natáčanie historického filmu. Hlavné predstaviteľky sa však navzájom neznášajú, jedna z nich dokonca dostane niekoľko výhražných listov. Situácia sa rýchlo zmení, keď je na večierku otrávená sekretárka koktejlom, ktorý bol ale miešaný pre jednu z herečiek.

Moby Doc (USA, 2021, Jeff Broadway, Robert Bralver), ČT Art, 23:45
Dokumentárny portrét významného britského hudobníka Mobyho, ktorý si už tri desaťročia udržuje vysokú popularitu i kvalitu svojej produkcie. Mobyho hudobné smerovanie sa prelína rôznymi žánrami; od ambientu po techno, od pop music po alternatívny rock. Režiséri Jeff Broadway a Robert Bralver si posvietia aj na Mobyho osobnosť, ktorá je podobne tvárna ako jeho hudba.

Televízny výber - The Mirror Crack'd, Billy Elliot, Spalovač mrtvol, Batman Begins


Sobota, 13. máj

U mě dobrý (Česko, 2008, Jan Hřebejk), Joj Cinema, 14:55
Prekvapivo svieži kúsok od autora klasických „hřejivých komedií“ z čias socializmu Jana Hřebejka, je na tunajšie pomery perfektne zvládnutým heist filmom tak trochu v štýle snímok Guya Ritchieho. Ocitáme sa medzi partiou kamarátov v záhradkárskej kolónii na Libeňskom ostrove počiatkom divokých deväťdesiatych rokov. Jeden z nich bol okradnutý a tak sa táto podarená partia lúzrov rozhodne previesť jeden premyslený podraz. Uvidíte Boleslava Polívku, Jiřího Schmitzera alebo Miroslava Vladyku.

Mission: Impossible – Fallout (USA, Čína, Francúzsko, Nórsko, Veľká Británia, 2018, Christopher McQuarrie), Prima Cool, 20:15
Budete možno prekvapení, ale Fallout je asi najlepšou epizódou slávnej franšízy o tajnom agentovi Ethanovi Huntovi v podaní Toma Cruisa. Vizuálny a rozprávací štýl Fallout sa veľmi podobá tomu najlepšiemu zo súčasných marveláckych blockbusterov. Prítomných je však aj viacero psychologických, dramatických a subjektivizujúcich prvkov, ktoré nám odhaľujú zraniteľné vnútro naoko neohrozeného frajera Ethana. Tentoraz budú jeho najväčším nepriateľom pochybnosti o sebe samom či svojom poslaní. Nájdu sa však aj iní nepriatelia, napríklad tí, ktorých je ťažko oddeliť od svojich priateľov.

Billy Elliot (Veľká Británia, Francúzsko, 2000, Stephen Daldry), ČT Art, 21.35
Otec si svojho syna Billy Elliota predstavoval celom inak. Už ho videl v boxerskom ringu s rukami nad hlavou, ako sa teší z víťazstiev, ktoré sa rodia z potu a krvi. Lenže keď Billy uvidí vo vedľajšom sále budúce primabaleríny, sen o boxerskom ringu dostáva vážne trhliny. Ladnosť pohybu, ktorou sa pýši balet, mu učarovala neuveriteľne silno. Lenže čo na to povie jeho otec? Vlastnú túžbu však nemôžete oklamať a zakrátko sa Billy aj vďaka pani Wilkinsonovej objaví na hodine baletu.

Televízny výber - The Mirror Crack'd, Billy Elliot, Spalovač mrtvol, Batman Begins


Nedeľa, 14. máj

Spalovač mrtvol (Československo, 1968, Juraj Herz), CS Film, 20:00
Pôvodom slovenský režisér Juraj Herz bol vždy osobitým režisérom, ktorý sa rád pohrával s hororovými žánrovými znakmi. Spalovač mŕtvol je najreprezentatívnejším Herzovym filmom a jedným z najlepších filmov československej novej vlny. Hlavnou postavou je Karel Koprfing (asi najlepšia v kariére rola Rudolfa Hrušinského), zamestnanec krematória, talentovaný psychopat, ktorého psychopatickému rozvoju praje psychopatická doba 2. svetovej vojny spojená s rýchlo sa šíriacou infekciou nacizmu. Spalovač mŕtvol si doma veľa divákov neužil a čoskoro po uvedení poputoval rovno do trezora. Následná normalizácia značne poškodila Herzovu žánrovú kariéru. Škoda, mohli sme mať skutočne svetového hororového režiséra.

Batman začína (Batman Begins, USA, Veľká Británia, 2005, Christopher Nolan), Nova Cinema, 20:00
Tim Burton ani Joel Schumacher to na trilógiu nedosiahli. V prvom prípade by to aj šlo, v tom druhom ale Schumacher vymenil herca v hlavnej úlohe a značku Batman doslova zabil na niekoľko rokov. Anglický režisér Christopher Nolan uchopil látku po svojom, menej goticky ako Burton a bez gýčovej Schumacherovej pompéznosti a sústredil sa na psychológiu hlavnej postavy. Gotham je na nerozoznanie od súčasných amerických megapolisov a v spojitosti s realistickým scenárom ako z gangsterky nám ponúkol súčasnému svetu najviac sa blížiacu adaptáciu komiksovej predlohy s hrdinom so špicatými čiernymi ušami.

V mene otca (In the Name of the Father, Írsko, Veľká Británia, USA, Jim Sheridan) ČT 2, 21:25
Ťažká a znepokojivá dráma podľa skutočných udalostí o falošne obvinenom a väznenom mužovi. Obeťou nebol len Gerry Conlon, mladý muž, ktorého v 70. rokoch odsúdili za účasť na atentáte Írskej republikánskej armády (IRA). Za mreže putovala i Gerryho rodina (vrátane otca), odsúdená za napomáhanie IRA. Hlavnú úlohu stvárnil fenomenálny britský herec Daniel Day-Lewis, trojnásobný držiteľ Oscara.

Televízny výber - The Mirror Crack'd, Billy Elliot, Spalovač mrtvol, Batman Begins




1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
KNIT'S ISLAND
[RECENZIA ]

Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.