Veľký kaňon - nový film Pavla Barabáša

Tri obrovské divoké rieky sveta: Brahmaputra, Karnali, Colorado. Tá posledná je miestom, kde pereje odkrývajú dávnu minulosť ...

pridal kinema 3.5.2023 o 15:56
Veľký kaňon - nový film Pavla Barabáša


Tri obrovské divoké rieky sveta: Brahmaputra, Karnali, Colorado. Tá posledná je miestom, kde pereje odkrývajú dávnu minulosť Zeme, kde sa v spenených vodách vynárajú spomienky na človeka, ktorý v nás prebudil vášeň ku splavovaniu veľkých riek.

Spomienka režiséra na Jožka Černého

Pavol Barabáš: Takých ľudí ako bol on, som nepoznal veľa. Bol studnicou šialených nápadov. Pamätám si ako raz prišiel za mnou, aby sme šli do Slovinska. Vraj tam existuje taký nový šport, ktorý volajú kaňoning. Písal sa rok 2001. Veľa sme o kaňoningu nevedeli, ale keďže sme boli všetci dobrí horolezci, tak sme vliezli do najťažšieho kaňonu v Julských Alpách pod názvom Mlinarica, netušiac, čo nás čaká...

Jožko bol ale hlavne vodák. Zamiloval si perejnatú slovinskú rieku Soča. Priviedol k nej tisícky ľudí. V tábore často rozprával o ďalekých veľkých riekach, ktoré by chcel vidieť ako napríklad Brahmaputru. Nakoniec vymyslel expedíciu do Nepálu na týždňový splav himalájskej Karnali. Ani on nečakal, že nás poriadne prepláchnu jej obrovské divoké pereje. Veľkým snom Jožka však bola iná rieka. Splavu Colorada sa ale nedožil.

O pár rokov neskôr sme sa rozhodli, že jeho sen zrealizujeme. Bol tu však jeden háčik. Musíme vyhrať v lotérii!

Pocity zo splavu rieky Colorado

Kvôli ochrane národného parku Grand Canyon rangeri pustia na rieku len jednu expedíciu denne. Oficiálne povolenia na splav rieky Colorado sú vypredané na najbližších 25 rokov. Existuje však možnosť výhry v lotérii, ktorú losuje národný park. Je to jediný spôsob ako Colorado splaviť celé. Po mnohoročných pokusoch sa na nás usmialo konečne štastie. Nalodenie do Grand Canyonu sme mali vylosované na termín 3.4.2020. Týždeň pred odletom do USA však svet zaplavila pandémia a hranice Ameriky sa uzavreli. Národný park nám však vyšiel v ústrety a posunul nám termín o dva roky. 3.4.2022 sa naloďujeme, podoplávame Navajo bridge. Čaká nás 460 kilometrov v perejách rieky Colorado. Je nás 15. Máme tri klasické rafty s pádlami a dva zásobovacie rafty ovládané drevenými veslami.

Čakajú nás tri týždne plavby bez možnosti úniku, bez signálu, bez dát, bez kontaktu s civilizovaným svetom. Spoliehame sa len sami na seba, na priateľov v raftoch. V noci spíme na pieskových plážach len tak v spacákoch a pozeráme na milióny hviezd nad hlavami. Stany nepotrebujeme. V Arizone, špeciálne tu dole v kaňone, vôbec neprší. Mame presný denný rozpis dvojíc - kuchárov, ktorí majú za úlohu navariť pre celú posádku piatich raftov raňajky, obed, večeru.

Divokosť kaňonu nemá na svete obdobu. Každý deň je iný, každý deň majú skaly i voda inú farbu. Strmé útesy fascinujú svojou mohutnosťou. Za každou zákrutou nás čaká nejaké prekvapenie. Raz sú to zaujímavé bočné kaňony, inokedy divoké pereje, ktoré nám v prvých dňoch naháňali strach.

Na každej expedícii sú vzácni priatelia, ktorí sú jej súčasťou. Aj tu každý priložil ruku k dielu, aby všetko fungovalo: od nakladania vecí do raftov, cez varenie, umývanie riadov až po upratovanie tábora. Nikto sa len tak neviezol. Každý sa snažil byť užitočný. V perejách bolo často treba neuveriteľne zabrať. Na pomalých úsekoch zas bol často silný protivietor, ktorý cical sily.

Na zásobovacom rafte išiel náš vodácky guru Robert Kazík. Grand Canyon pozná veľmi dobre. Už ho viackrát splavil. Presne vie, kde treba táboriť, ako variť, kde vziať pitnú vodu, kde sú krásne rokliny a kde nebezpečné miesta. Veľmi dobre hrá na gitare a harmonike. Ešte lepší je však na divokej vode. Medzi vodákmi je známy výrobou raftov a packraftov.

Grand Canyon je obrovský prierez geológiu Zeme. Vrstvy, do ktorých sa rieka Colorado zarezala najhlbšie, sú staré až 1,7 miliardy rokov. Je to skoro polovica histórie našej planéty. Od povrchu nás delí neuveriteľných 1850 metrov. Nikde na svete nie je geológia Zeme tak čitateľná ako práve tu. V niektorých horninových vrstvách sa nachádzajú skameneliny živočíchov z dávnej doby, keď sa s nimi začal ukladať sediment na dno plytkého praoceánu. Stopy nachádzame v úchvatných bočných roklinách, ktoré dobre pozná aj Robo. Je tiež geológ a tak nám ukazuje, čo trápi vedcov. 250 milionov rokov staré skalné vrstvy ležia na skalách starých 1,2 miliardy. Chýba teda skoro jedna miliarda rokov z histórie Zeme. Čo sa odohrávalo v tomto období, je preto záhada.

Krásny sen Jožka Černého sme po troch nádherných týždňoch naplnili. Odchádzame z Grand Canyonu so silnými dojmami. Čo na mňa asi najsilnejšie zapôsobilo, bola absolútna čistota nielen na rieke, ale i mimo nej. Za celé tri týždne splavovania som nenašiel jedinú smietku, neporiadok, olámané kríky, či stromy. Všade bolo naozaj panensky krásne. Keby neboli odtlačky ľudských nôh v piesku, tak si myslím, že sme sami na planéte. Po návrate stále rozmýšľam nad tým, prečo je u nás toľko neporiadku pri riekach. Prečo je toľko svinstva a odpadu? Prečo je rieka Colorado taká čistá a okolie zachované?

Stále musím spomínať na rangera, ktorý nás na začiatku kontroloval, či máme všetko potrebné na život na rieke. Či máme bandasky na vodu, či máme benzín, uhlie, plachty pod kuchynské stoly, aby sme nenatrúsili na zem. Či máme prenosné WC, aby sme nekadili v okolí rieky. Upozornil nás na samočistiacu schopnosť rieky, kde sa máme umývať, čistiť riad, ale i cikať. Po jeho argumentačne rozumnom výklade nikto z nás neporušil pravidlá rieky ani pravidlá vodákov milujúcich Grand Canyon. Ako to však preniesť k nám domov? Sme kultúrny národ? Dá sa to?

Keď v roku 1903 stál na hrane kaňonu americký prezident Theodore Roosevelt, povedal: "Grand Canyon je prírodný zázrak, ktorý vo svete nemá obdobu. Chcem všetkých požiadať, aby ho naveky zachovali taký, aký je teraz." Verím, že každý z nás aj tu doma v Tatrách, kto sa postaví na niektorý z tatranských štítov, chce vysloviť podobnú vetu...

V novej lotérii sme neuspeli

Splav rieky Colorado nás tak uchvátil, že vo februári roku 2023 sme sa všetci zúčastnení opäť prihlásili do lotérie na splav pre rok 2024. Bohužiaľ nikto z nás nebol vylosovaný. Úspešnosť, či niekto vyhraje sa pohybuje okolo 1%. Skúsime opäť o rok. Kto nezažil, nepochopí prečo.

členovia Grand Canyon 2022: Mirko Dušek, Robert Kazík, Pavol Černý, Peter Valušiak, Viktor Doletina, Jaroslav Holeček, Jaja Valušiaková, Peter Bačko, Martin Borovský, Štefan Urban, Peter Marušic, Pavol Barabáš, Peter Černý, Mirka Badinská, Nina Dubovská





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.