Východný front, svedectvo z vojny na Ukrajine od uznávaného Vitalija Manského

Východný front, najnovší dokument oceňovaného režiséra Vitalija Manského, po uvedení na prestížnom 73. Berlinale ...

pridal kinema 13.4.2023 o 22:43
Východný front, svedectvo z vojny na Ukrajine od uznávaného Vitalija Manského


Východný front, najnovší dokument oceňovaného režiséra Vitalija Manského, po uvedení na prestížnom 73. Berlinale a ocenení DAfilms na slovenskom Febiofeste prichádza dnes 13. apríla do slovenských kín. Vitalij Manskij a mladý ukrajinsky režisér Jevhen Titarenko vytvorili spolu videodenník prinášajúci mrazivo autentické zábery z vojny, ktorú Rusko pred viac ako rokom rozpútalo na Ukrajine.

Distribučná spoločnosť Film Expanded tento unikátny filmársky počin neuvedie len do klubových kín, ale taktiež aj do sietíá multiplexov Cinemax všade na Slovensku. Východný front je možné považovať za prvé filmové svedectvo, ktoré zachytáva protagonistov — autentických ukrajinských vojakov pri obrane svojej vlasti pred ruskou agresiou. V roku 2022 sa celá Ukrajina, od Donbasu až po Karpaty,  stala východným frontom pre Európu.

„Náš film ukazuje vojnu očami obyčajných ľudí. Odišli brániť svoje domovy a rodiny — svoju krajinu. Takzvaný východný front rozdelil životy mladých mužov a žien bojujúcich za slobodnú Ukrajinu — pred začiatkom bojov aj po nich. Nie všetci, ktorí bojujú za svoju budúcnosť v slobodnej Ukrajine, sa jej však dožijú,” hovoria autori filmu Východný front.

Jeden z najznámejších ukrajinsko-ruských filmárov na svete Vitalij Manskij je slovenským divákom známy ako režisér dokumentárnch filmov, ktoré výrazne zarezonovali ako Svedkovia Putinovi či Gorbačov. Raj. Ako režisér nakrútil viac ako 30 filmov, ktoré sa premietali a získali ocenenia na festivaloch po celom svete. Je zakladateľom a dlhoročným riaditeľom festivalu experimentálnych ruskojazyčných dokumentárnych filmov Artdocfest. V roku 2022 festival ukončil svoju činnosť kvôli ruskej cenzúre a vojne proti Ukrajine. Spolurežisér filmu Jevhen Titarenko odišiel v roku 2014, keď Rusko anektovalo Krym, na front ako dokumentarista. Po evakuácii z doneckého letiska vo februári 2022 sa prihlásil ako dobrovoľník do zdravotníckeho práporu Hospitallers.

„Film Východný front odporúčam vidieť každému, koho zaujíma, kto sú ľudia, ktorí bránia Ukrajinu.Mladý ukrajinský režisér Jevhen Titarenko od 24. februára minulého roka celý čas zachraňovalzranených so zapnutou kamerou. V lete spojil svoje sily s veľmi skúseným režisérom Vitalijom Manským a spoločne začali nakrúcať celovečerný film, v ktorom uvidíte dramatické a nepublikované zábery z ojny, ktoré ukazujú hrdinstvo obrancov Ukrajiny,” hovorí Filip Remunda z produkčnej spoločnosti Hypermarket Film, ktorá je českým koproducentom filmu. „Východný front je najsilnejší na veľkom plátne. Autori si dali záležať na tom, aby spojili silný filmovú obraznosť doplnenú detailným viackanálovým zvukovým mixom. Potešilo, že obrazová a zvuková postprodukcia prebiehala v decembri a januári v Prahe a je dielom, najlepších českých profesionálov,” dodáva Remunda.

„Spolupráca sa začala až potom, ako som videl materiály, ktoré nakrútil Jevhen na Ukrajine. Mal som rozviazané ruky, mohol som s nimi slobodne pracovať. Jevhena som sa pýtal na jednotlivých mužov, ktorých zachytil – na ich osud a osobnú históriu. Tieto otázky ma dostali do pozície diváka, ktorý sleduje tento film kdekoľvek na svete. Takýmto spôsobom som si pýtal odpovede,” vyjadril sa Vitalij Manskij pre denník Pravda počas návštevy v Bratislave v rámci Febiofestu, odkiaľ si odniesol cenu DAFilms. „Veľmi dôležitá časť je, keď sa venujeme pozadiu vojny mimo frontovej línie. Na fronte ich vidíme v plnej výzbroji počas záchrannej akcie, no výzbroj skrýva ľudí. Nakrúcali sme ich v lete pri jazere, aby sme ukázali ich nahotu a ľudské vlastnosti,” dodal Manskij.

Východný front prináša surové, úderné a jedinečné svedectvo priamo zachytávajúce ruskú agresiu a ukrajinský hrdinský vzdor. Snímka je kvôli svojej nekompromisnej metóde snímania bojov prístupná iba pre publikum staršie ako 18 rokov. Veríme však, že práve táto bezprostrednosť je nesmierne dôležitá v čase prebiehajúcich bojov na Ukrajine ako memento súčasnosti, voči ktorým časť spoločnosti začína byť ľahostajná,” vyjadril sa Adam Straka strategický riaditeľ Film Expanded. Sme nesmierne radi, že sa za film postavilo množstvo kín, ktoré ho zaradili do svojich programov. Film tak bude mať počas prvého týždňa takmer 50 projekcií v multiplexoch a artových kinách,” dodáva Straka.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.