Televízny výber - Bullitt, Vtedy v Hollywoode, Ecce homo Homolka ...

Bullittov prípad preslávila najmä legendárna automobilová naháňačka po uliciach San Francisca, ktoré ako vieme ...

pridal Lukáš Šútor 7.4.2023 o 22:04
Televízny výber - Bullitt, Vtedy v Hollywoode, Ecce homo Homolka ...


Piatok, 7. apríl

Kára plná bolesti (Československo, 1985, Stanislav Párnický), Dvojka, 9:55
Spomienka na nedávno zosnulého slovenského režiséra Stanislava Párnického. Kára plná bolesti je pomerne presvedčivou vojnovou drámou zasadenou do obdobia fašistického Slovenského štátu. Marián Zednikovič a Marián Geišberg stvárňujú dvoch kamarátov snívajúcich o živote v akejsi zasľúbenej zemi, kde neexistuje utrpenie. Táto predstava udržiava dvoch utrápených ľudí pri živote a nádeji.

Chrám matky božej v Paríži (Notre–Dame de Paris, 1956, Francúzsko, Taliansko, Jean Delannoy), Jednotka, 17:00
Slávny román Victora Huga sa dočkal viacerých spracovaní, nad nimi však zrejme najviac vyčnieva francúzska verzia z roku 1956. Tým najpádnejším dôvodom je zrejme obsadenie. Gina Lollobridgida ako krásna cigánka Esmeralda a Anthony Quinn ako zaľúbený zvonár a hrbáč Quasimodo. Ten na pokyn svojho pána Esmeraldu unáša. Tragédia z prostredia nádherného gotického chrámu má neopakovateľnú atmosféru a patrí k najsilnejším príbehom nešťastnej lásky v literatúre a kinematografii.

Bullittov prípad (Bullitt, 1968, USA, Peter Yates), ČT 2, 22:00
Bullittov prípad preslávila najmä legendárna automobilová naháňačka po uliciach San Francisca, ktoré ako vieme, nie sú zrovna vodorovné. Ale film má rozhodne aj ďalšie výrazné klady. Ide o drsnú kriminálku zo sveta, kde je prepojená politická špička na mafiu a v centre pozornosti je ochrana mafiánskeho svedka poručíkom Frankom Bullittom. Tomu sa na celom prípade niečo nezdá. V málovravnom filme stvárnil hlavnú úlohu Steve McQueen.

Televízny výber - Bullitt, Vtedy v Hollywoode, Ecce homo Homolka ...

Sobota, 8. apríl

Cesta do praveku (Československo, 1955, Karel Zeman) ČT 2, 13:50
Karel Zeman patril k najväčším vizionárom československej kinematografie, čoho dôkazom je aj toto dobrodružstvo partie mladých chlapcov naprieč časom hlboko do minulosti. Spoločne so skupinkou sledujeme vývoj Zeme od prehistorických čias a stretávame sa s mnohými zvieratami, ktoré patria medzi dávno vyhynuté živočíšne druhy. Fantazijné dobrodružstvo poskytlo trikárom obrovský priestor na realizáciu a film poskytuje aj dnes z výtvarnej a trikovej stránky úchvatný zážitok.

Kleopatra (Cleopatra, Veľká Británia, USA, Švajčiarsko, 1963, Joseph L. Mankiewicz, Rouben Mamoulian, Darryl F. Zanuck), ČT2, 20:00
Kleopatra patrí k jedným z najlegendárnejších filmov Hollywoodu. Veľkolepá, epická, mimoriadne nákladná a v hlavných úlohách s najslávnejším párom vtedajšej doby – Elizabeth Taylor a Richardom Burtonom. Snímka získala 4 Oscary a stále sa navyšujúcim sa rozpočtom takmer priviedla štúdio 20th Century Fox k bankrotu. Historický príbeh z obdobia vlády Kleopatry a jej lásky k Juliovi Ceasarovi patrí doteraz k najjagavejším titulom zlatej éry Hollywoodu.

Vtedy v Hollywoode (Once Upon a Time in Hollywood, USA, Veľká Británia, Čína, Quentin Tarantino), Nova Cinema, 22:25
Zatiaľ posledný Tarantinov film je milou retro (takmer) rozprávkou. Režisér mieša realitu s fikciou, aby pozmenil priebeh dejín a dal tak väčšie trvanie zlatému času Hollywoodu. Hlavnými postavami sú herec Rick Dalton a jeho priateľ, kaskadér Cliff Booth. Kým Rick sa všemožne snaží preraziť a udržať si kariéru, Cliff pri ňom stojí v dobrom aj v zlom. Do domu vedľa Ricka sa nasťahuje mladá herečka Sharon Tate spolu so svojím manželom Romanom Polanskim. Dalton v nich vidí skratku po ceste na vyššie priečky filmového sveta, nebude to však také jednoduché, ako sa zdá.

Televízny výber - Bullitt, Vtedy v Hollywoode, Ecce homo Homolka ...

Nedeľa, 9. apríl

Ecce homo Homolka (Československo, 1969, Jaroslav Papoušek), Nova, 13:50
Jaroslav Papoušek vo svojej satirickej observácii typickej českej rodinky úspešne kombinuje prvky typickej ľudovej zábavy a českej novej vlny. Výsledkom je jedna z najobľúbenejších českých komédií všetkých čias, taktiež s podarenými dvoma pokračovaniami. Extrémne chudý František Husák tu hrá manžela trochu lepšie stavanej Heleny Růžičkovej a vytvorili tak dokonalý pár. Za nimi ale nezaostávajú ani rodičia v podaní Josefa Šebánka a Marie Motlovej.

Hordubalové (Československo, 1937, Martin Frič), CS Film, 18:00
Hordubalové, Fričova adaptácia melancholického románu Karla Čapka, patrí medzi najpodarenejšie adaptácie Čapkových prác. Hlavnou postavou je muž, ktorý sa po ôsmich rokoch vracia z ďalekej Ameriky domov. Nik ho však nevíta, nik nie je nadšený. Dokonca sa zdá, že manželka Polana má už dávno niekoho iného. Manžel verí, že si svoju ženu po čase znovu získa, ale ich vzájomné odlúčenie trvalo až príliš dlho...

Mikrokozmos (Microcosmos : Le peuple de l'herbe, Francúzsko, Švajčiarsko, Taliansko, 1996, Marie Pérennou, Claude Nuridsany) ČT Art, 22:30
Legendárny dokumentárny film o svete najrozličnejších druhov chrobákov a hmyzu. Hlavných „aktérov“ tú sledujeme pekne zblízka, intímne a vo veľkých detailoch. Pozorovanie tohto prepracovaného, prepleteného a zároveň nepochopiteľného mikrokozmu v nás môže evokovať čosi magické, hlboké a duchovné.

Televízny výber - Bullitt, Vtedy v Hollywoode, Ecce homo Homolka ...

Pondelok, 10. apríl

Faunovo velmi pozdní odpoledne (Československo, 1983, Věra Chytilová), CS Film, 16:00
Jeden z najprístupnejších filmov Věry Chytilovej rozpráva príbeh postaršieho bohéma, ktorý si skrátka neuvedomuje, že mladosť je dávno preč a stále sa zameriava na mladé ženy. Občas ale niektorá aj podľahne, takže sa ani niet čo čudovať. Leoš Suchařípa predviedol možno najpamätnejší výkon svojej kariéry, na pľaci ale panovala medzi ním a režisérkou napätá atmosféra, ako to už bolo zvykom na nakrúcaní filmov Věry Chytilovej. Snímka vznikla na motívy poviedky Jiřího Brdečky.

Po strništi bos (Česko, Slovensko, Dánsko, 2017, Ján Svěrák), ČT1, 21:25
Návrat Jana a Zděnka Svěrákových k starej téme na Oscara nominovaného filmu Obecná škola vyšiel tak zhruba na polovicu. Očakávania boli veľké a tak trochu rozprávková a neškodná atmosféra filmu nesadla každému. Lenže príbeh jednej rodiny Součkových z dôb Protektorátu je nahliadaný očami malého Eda, takže tento autorský prístup je určite ospravedlniteľný. Vo svojej poslednej úlohe pred tragickou smrťou sa tu objavil herec JanTříska, tej hlavnej nás potešil Alois Grec.

Horčica mi stúpa do nosa (La moutarde me monte au nez, Francúzsko, 1974, Claude Zidi),ČT 2, 21:40
Jedna z najlepších komédií s Pierrom Richardom v hlavnej úlohe a s Claudem Zidim na režisérskej stoličke. Pierre stvárňuje Pierra, učiteľa z neveľkého mestečka a amatérskeho novinára. Ten žije pokojným a spokojným životom, pokiaľ nenastane nehoda so zámenou zložiek s mimoriadne pikantným a škandálnym obsahom. Pierre dobre vie o čo ide, chce to napraviť, ale to nie je také jednoduché...

Televízny výber - Bullitt, Vtedy v Hollywoode, Ecce homo Homolka ...





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.