Televízny výber - Služobníci, Amatér, Kasíno, Kika, Scarface, Po stopách krve

Služobníci sú príbehom dvadsaťročného mladého muža Michala, ktorý sa v roku 1980 rozhodne prihlásiť na rímskokatolícku ...

pridal Lukáš Šútor 16.11.2022 o 23:57
Televízny výber - Služobníci, Amatér, Kasíno, Kika, Scarface, Po stopách krve


Štvrtok, 17.11.

Vyšší princíp (Československo, 1960, Jiří Krejčík), CS Film, 12:00
Podľa poviedky Jana Drdy nakrútil Jiří Krejčík jeden z najsilnejších filmov o hrôzach druhej svetovej vojny na našom území. Paradoxne sa neocitáme vôbec na bojisku alebo v koncentračnom tábore. Dej sa odohráva v priestoroch jednej školy,, v domácnostiach a na uliciach. Mladý študent si dovolí malý fórik smerom k okupačnej nacistickej strane, čo nezostane bez odozvy. Nastáva tak boj istého profesora o záchranu jeho života. Čo je onen vyšší princíp sa dozvedáme až na konci filmu a nikdy na tento výrok nezabudnete.

Fair Play (Česko, Slovensko, Nemecko, 2014, Andrea Sedláčková), Dvojka, 15:20
Vrcholový šport a doping v období osemdesiatych rokov, kedy československý šport mal možnosť sledovať nevídaný „progres“ najmä pri atlétkach z bývalej NDR, je veľmi príťažlivou témou, prekvapivo sa do látky pustila až Andrea Sedláčková vo Fair Play. Ide o príbeh šprintérky Anny (Judith Bárdoš), ktorej matka ju chce vidieť na olympiáde za každú cenu, rozumej aj pomocou nečistých metód. Anna prežíva okrem drilu na tartane aj milostné dobrodružstvo s mladým Tomášom.

Služobníci (Slovensko, Česko, Rumunsko, Írsko, 2020, Ivan Ostrochovský), Jednotka, 20:30
Služobníci sú príbehom dvadsaťročného mladého muža Michala, ktorý sa v roku 1980 rozhodne prihlásiť na rímskokatolícku bohosloveckú fakultu, aby tak unikol morálnej devastácii spoločnosti spôsobenej normalizáciou. Po prvom očarení pomaly začína zisťovať, že deštrukcia spôsobená režimom vstúpila už aj na pôdu fakulty. Michal tak musí bojovať s normalizáciou aj v radoch cirkvi, musí sa odznova naučiť rozpoznávať dobro od zla a odolávať pokušeniu svojho horšieho ja.

 


Piatok, 18.11.

Prežil som svoju smrť (Československo, 1960, Vojtěch Jasný), CS Film, 16:00
Nie príliš tradičný film z koncentračného tábora. A to najmä z dôvodu, že sledujeme skupinu väzňov nútených pracovať v kameňolome. Práca je to nesmierne úmorná a nie každý väzeň je na ňu stavaný. Tonda Majer je však bývalý boxer a silu rozhodne na podobnú prácu má. Vo filme si zahrala špička českého herectva, ako Jiří Sovák, Václav Lohniský, Vlastimil Brodský alebo Vladimír Menšík. Má však medzinárodné obsadenie, uvidíte aj viacero nemeckých alebo poľských hercov.

Kasíno (Casino, 1995, USA, Martin Scorsese), Jednotka, 22.25
Monumentálna freska Martina Scorseseho o mafii v Las Vegas v hlavnej úlohe s Robertom De Nirom ako úspešným šéfom kasína Samom „Aceom“ Rothsteinom. Nechýba romatická linka (Sharon Stone) ani priateľstvo na život a na smrť (Joe Pesci). V súčasnosti by podobný námet putoval ihneď do televízie a dostali by sme hneď niekoľko sérii o praktikách mafie v meste obklopenom púšťou, Scorsese ale zvládol elegantne prerozprávať všetko, čo potreboval na ploche takmer troch hodín. Bez toho, aby sa divák čo i len minútu nudil.

Amatér (Amator, Poľsko, 1979, Krysztof Kieślowski), ČT art, 22:45
Kieślowského Amatér patrí medzi najzaujímavejšie diela Kina morálneho nepokoja, teda jedinečného obdobia v dejinách poľskej kinematografie. Zaujímavým je nielen svojím námetom, ale aj vďaka svojej formálnej stránke – nakrútený je totiž takmer obyčajne, až dokumentárne, prehnane stroho. Súvisí to však s príbehom, v ktorom sa z letargického muža stane všímavý občan až po tom, čo si zaobstará kameru a začne sa venovať kamerovaniu svojho okolia. Až náhľad cez hľadáčik ho zrazu prinúti vidieť skutočnú realitu.


Sobota, 19.11.

Pravdivé lži (True Lies, USA, 1994, James Cameron), Prima Cool, 20:15
Autorský film Jamesa Camerona s Arnoldom Schwarzeneggerom v hlavnej úlohe. Ten si zahral tajného agenta v boji proti terorizmu Harryho, ktorého život je často v maximálnom nasadení a v maximálnom nebezpečenstve. Jeho kariéra je však taká tajná, že o jej pravej povahe nemá potuchy ani vlastná manželka. Tá ho vníma len ako nudného obchodníka s počítačmi, aj preto začne venovať pozornosť predavačovi ojazdených áut Simonovi, ktorý jej paradoxne nahovára, že je tajným agentom. Harry ale o aférke svojej ženy začína niečo tušiť, preto na ňu chce prichystať pasce. Všetko sa ale zásadným momentom skomplikuje.

Scarface (USA, 1983, Brian De Palma), ČT 2, 21:55
Svojho času jedna z najšpinavších a najdrsnejších gangsteriek, ktorá obrátila dovtedajšiu paradigmu žánru. Preč sú elegantní mafiáni s klobúkom na hlave z Krstného otca. Preč je ich zločinecká česť, určité zásadovosť či zmysel pre rodinné dobro. De Palmov prístup k látke je antitézou toho Coppolovho. Drogy, štetky, bordel, špina a číre zlo. Vynikajúci, surový a strhujúci film o ceste nuly na mafiánsky vrchol. Všetko s hereckým démonom menom Al Pacino.

Kika (Španielsko, Francúzsko, 1993, Pedro Almodóvar), Dvojka, 23:00
Pedro Almodóvar je po Luisovi Buñuelovi azda najvýznamnejším autorským režisérom, ktorého vyprodukovala španielska kinematografie. Kika je v bohatej Almodóvarovej kariére pomerne nenápadným filmom, je však zaujímavý svojim vtipom, šarmom a milou absurditou. Základom rozprávania je mozaikovitá štruktúra bizarných postavičiek s nekonvečnými problémami, ktoré je potrebné súrne vyriešiť (čo sa nie tak úplne darí).


Nedeľa, 20.11.

Hobbit: Smaugova pustatina (The Hobbit: The Desolation of Smaug, USA, Nový Zéland, 2013, Peter Jackson), Prima Cool, 2013
Prostredný diel Jacksonovej adaptácie knižočky J. R. R. Tolkiena je trochu temnejší ako prvá a posledná časť. Družina sa totiž pomaly, ale isto približuje k ponurým miestam a postavám Stredozeme (Temnohvozd, Jazerné mesto, Erebor, Smaug). Drak Smaug je ako mimoriadne inteligentný záporák najzaujímavejšou postavou trilógie a záverečný rozhovor Bilba so Smaugom je vrcholnou scénou trilógie.

Atlas mrakov (Cloud Atlas, 2012, USA, Nemecko, Tom Tykwer, Lana, Lilli Wachowski), Dvojka, 20:35
Monumentálny projekt súrodencov Wachovských a Nemca Toma Tykwera je adaptáciou románu Davida Mitchella. Na ploche takmer troch hodín sa ocitáme vo viacerých časových rovinách, ktoré sú medzi sebou či už príbehovo, alebo myšlienkovo poprepájané. Film vzbudil pozornosť najmä vďaka divokému zamaskovaniu mnohých hereckých hviezd v rôznych úlohách, spomeňme Toma Hanksa, Halle Berry, Hugha Granta, Jima Sturgessa, Huga Weavinga, Bena Wishawa, Susan Sarandon alebo Jima Broadbenta.

Po stopách krve (Československo, 1969, Petr Schulhof), Prima, 22:30
Petr Schulhof možno nepatrí k notoricky známym režisérskym esám československej kinematografie, znalci kriminálok ho však poznajú určite veľmi dobre. Natočil totiž sériu kriminálok s hlavnou postavou majorom Kalašom v podaní famózneho Rudolfa Hrušínskeho. Po stopách krve je už tretím filmom, nasleduje po Strachu a Vrah skrýva tvář. Všetky spomínané a aj tie, čo nasledovali po Po stopách krve majú svoj predobraz v reálnych zločinoch a patria k špičke žánru v našom prostredí.

 





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.