Festival Ji.hlava uviedol aj film o Adamovi Ondrovi, či víťaza z Karlových Varov

MFDF Ji.hlava zaradil do programu aktuálneho 26. ročníka celkovo až 5 titulov z portfólia distribučnej spoločnosti ...

pridal kinema 2.11.2022 o 21:44
Festival Ji.hlava uviedol aj film o Adamovi Ondrovi, či víťaza z Karlových Varov


MFDF Ji.hlava zaradil do programu aktuálneho 26. ročníka celkovo až 5 titulov z portfólia distribučnej spoločnosti Film Expanded, z toho tri do súťažnej sekcie Česká radosť, ktorá má najvyšší regionálny ohlas. Okrem portrétu svetovej lezeckej hviezdy Adam Ondra: Posunúť hranice uvedie v súťaži aj dve slovenské koprodukcie Pongo Calling a Odchádzania prinášajúce inšpiratívne príbehy Rómov, ktorí za lepším a dôstojným životom odišili do Veľkej Británie. Tieto tri filmy prinesie Film Expanded do slovenských kín už v novembri 2022. Najväčší stredo- a východoeurópsky festival dokumentárnych filmov, ktorý štartuje v utorok 25. októbra uvedie tiež divácky hit Planétu Praha a víťaza zbrusu novej sekcie Proxima na karlovarskom festivale - Skúška umenia od progresívneho talentu mladého českého dokumentu Adély Komrzý v spoluréžii s Tomášom Bojarom.

„Sme nesmierne radi, že môžeme tento rok na Ji.hlave ukázať mimoriadne silnú päticu veľmi rôznorodých filmov, ktoré spája unikátny autorský postoj. Distribučná spoločnosť Film Expanded priniesla v posledných troch rokoch do slovenkých kín a online priestoru hlavné víťazné filmy a vyše desiatku ďalších festivalových titulov z Ji.hlavy," vyjadril sa Matej Sotník, kreatívny riaditeľ Film Expanded. „Okrem toho už štyri roky organizujeme spomedzi Ozvien Ji.hlavy v New Yorku, Viedni, Paríži či Varšave rozsahom programu i dĺžkou trvania najväčšie bratislavské Ozveny, kde vyberáme to najlepšie z najkvalitnejšieho, zabezpečeného vďaka festivalovým selektorom. Ji.hlava je naším srdcovým festivalom," dodal Sotník.

O najlepší český film súťaží snímka Adam Ondra: Posunúť hranice od režisérskeho dua Jana Šimánka a Petra Zárubu. Film ponúka jedinečnú príležitosť vstúpiť do súkromia lezeckej ikony a zachytáva obdobie náročnej prípravy na olympiádu v Tokiu, ktorá si žiada svoje obety aj v osobnom živote. „Je to náš prvý dokument o slávnom športovcovi. Očaril nás nielen pre svojho hlavného protagonistu, ale rovnako pre citlivé uchopenie a remeselnú režijnú prácu. Tieto kvality ocenili okrem Ji.hlavy aj švajčiarsky Visions du Réel či britský Sheffield DocFest. My túto štafetu preberáme a film prinesieme do kín po celom Slovensku,” doplnil Sotník k česko-talianskej koproduckii, za ktorou stojí spoločnosť Cinepoint a producentka Alice Tabery.

Sekcia ďalej ponúka dva tituly o živote Ŕomov v Spojenom Kráľovstve, dôvodoch rómskej migrácie a systémovom rasizme. Pongo Calling od režiséra Tomáša Kratochvíla je príbehom kamionistu Štefana Ponga, ktorý sa behom noci stane na internete superhrdinom po tom, ako sa rozčúlený nenávistným prejavom českého prezidenta Zemana rozhodne publikovať výzvu Rómom zaslať mu fotky pri práci. Za krátky čas získa tísicky fotografií a komentárov. Ďalej sledujeme intímny záznam Štefanovho prerodu na aktivistu. Slovenským koproducentom filmu je spoločnosť Hitchhiker Cinema a producentka Barbara Janišová Feglová. Českým producentom je Radim Procházka.

Snímka Odchádzania zobrazuje ako veľmi skomplikovalo situáciu nielen rómskym migrantom rozhodnutie Británie vystúpiť z Euŕopskej únie. Po vypuknutí pandémie hrdinovia filmu Ondrej Oláh, Denisa Gannon a Petr Torák súhlasili, že svoje životné príbehy nakrútia pod vedením režisérky Miry Erdevički. Odchádzania sú intímnou sondou do života ľudí, z ktorých sú dnes vzdelaní a sebavedomí Európania. „Snímky Odchádzania a Pongo Calling prinášajú nové optiky na rómske etnikum, neexotizujú ho, no ukazujú Rómov a Rómky, ktoré sú dnes sebavedomé Európanky a môžu byť pozitívnymi vzormi doma," približuje Sotník česko-slovensko-britský titul, za ktorým stojí produkčná spoločnosť PubRes a producentky Zuzana Mistríková a Ľubica Orechovská.

„Sme tiež veľmi radi, že do našich kín prinesieme novinku talentovanej Adély Komrzý v koréžii s Tomášom Bojarom s názvom Skúška umenia, ocenenú v rámci čerstvo etablovanej sekcie na karlovarskom festivale Proxima. Zobrazenie talentových prijímačiek na pražskú AVU vo filme vyrástlo na univerzálnu kontempláciu o zmysle umenia v súčasnej spoločnosti. Predošlý Komrzý film Jednotka intenzívneho života o paliatívnej terapii ocenený Českým levom ako aj zvláštnym uznaním v Karlových Varoch patrí vďaka Film Expanded na Slovensku k najdiváckejším zahraničným titulom uplynulého roka," doplnil Sotník k filmu za ktorým producentsky stojí Jakub Wagner a spoločnosť GPO Platform. V selekcii ji.hlavského festivalu nechýba ani Planéta Praha, prírodopisný dokument od režiséra Jana Hošeka, ktorý bol v uplynulom lete rodinným kinohitom Film Expanded.

Adam Ondra: Posunúť hranice (rež. Jan Šimánek, Petr Záruba)

Adam Ondra, najväčšia lezecká ikona súčasnosti, dosahuje fenomenálne športové výkony. Z nehovoriaceho introverta sa stala svetová športová hviezda a z túžby liezť úloha vždy zvíťaziť. Prostredníctvom Adamovho príbehu a jeho tvrdej prípravy na olympiádu v Tokiu vo filme sledujeme premenu športového lezenia a športu ako takého, vplyv komerčných tlakov, médií a divákov túžiacich po show, na ktorú sa lezecké preteky menia. V kontraste so samotou, ktorá sprevádza Adama pri jeho každodennom tréningu, a prírodou, ktorá ho obklopuje pri lezení na skalách, sa ku koncu filmu ocitáme na najväčšej športovej akcii vôbec, na letných olympijských hrách. Heslo „nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa“ už dávno nahradilo nové: „víťaz berie všetko“. Súčasťou Adamovho sveta je mnoho ľudí, ktorí mu v jeho ceste pomáhajú: tréner, fyzioterapeuti, poradcovia či rodičia, ktorí ho od malička podporovali. A predovšetkým priateľka Iva, ktorá je jeho najväčšou oporou. Aké to je žiť po boku vrcholového športovca a celebrity?

Pongo Calling (rež. Tomáš Kratochvíl)

Štefan Pongo je rómsky vodič nákladiaku. Pred pätnástimi rokmi emigroval so svojou rodinou z Českej republiky do Veľkej Británie, aby ich ochránil pred otvorenou rasovou diskrimináciou. Deti odvtedy vyštudovali a rodine sa darí. Misia je splnená. Ale nenávistné nálady zo starej krajiny sa k Štefanovi naďalej dostávajú aj za hranice. Keď český prezident Zeman v televíznej diskusii tvrdí, že Rómovia sa práce “boja”, nahnevaný Štefan žiada ostatných Rómov, aby mu na sociálne siete posielali fotografie, na ktorých pracujú. Štefan dostane tisíce fotografií a stane sa tak známou mediálnou postavou. Začńa vytvárať videoblogy, organizuje protirasistické demonštrácie a poskytuje humanitárnu pomoc slovenským rómskym osadám v núdzi. Zakladá občianske združenie a zvádza online boje s „hejtermi“. To všetko ide na úkor času stráveného s rodinou. Štefanova temperamentná manželka Iveta má toho už dosť. Podarí sa tomuto prominentnému rómskemu kamionistovi vrátiť do života trochu harmónie?

 

Odchádzania (rež. Mira Erdevički)

Traja Rómovia, ktorí žijú v Anglicku, ale sú spätí so strednou Európou, natáčajú v kritickom období, keď sa ich životy menia v dôsledku kombinácie brexitu a Covidu. Ondrej, ktorý bol na Slovensku poslaný do špeciálnej školy, študuje psychológiu na vysokej škole a chce byť schopný uživiť svoju rodinu. Denisa, prvá britská rómska právnička, pomáha migrantom postihnutým dôsledkami brexitu a zároveň má strach o svojich chorých rodičov v Českej republike. Petr získal ocenenie MBE za komunitnú policajnú prácu, vytvoril dôležité komunitné centrum a teraz sa zameriava na pomoc ľuďom s problémami súvisiacimi s brexitom. Keď Covid uzavrie Britániu, všetci traja zisťujú, že imigranti si musia nájsť vlastné zdroje
na prežitie, a sú odhodlaní poskytnúť ostatným pomoc, ktorej sa im dostalo.

Skúška umenia (rež. Adéla Komrzý, Tomáš Bojar)

Mladí umelci sa hlásia na AVU v Prahe v nádeji, že štúdiom na prestížnej škole dosiahnu slávu, uznanie a uspokojenie z vlastného prejavu. Dokument sleduje prijímacie konanie do troch ateliérov vedených silnými umeleckými osobnosťami, ktoré sa snažia z uchádzačov dostať autentický prejav namiesto prázdnych fráz. O svoje názory na súčasné umenie sa delia nielen učitelia a mladé umelkyne, ale aj zamestnankyne dielní a svojrázne upratovačky. Kaleidoskop diskusií a názorov pritom odhaľuje náročnosť posudzovania umeleckej tvorby a meniace sa mocenské mechanizmy vo vzdelávacích inštitúciách. „Bude svet lepší, keď budeme maľovať?”

Planéta Praha (rež. Jan Hošek)

Koľko „obyvateľov“ majú v skutočnosti naše mestá? Tvorcovia oceňovaného filmu Planéta Česko sa tentokrát vydali na výpravu do betónovej džungle našej najbližšej metropoly – Prahy. S ľuďmi v nej žijú aj nečakaní zvierací susedia. Ich každodenné dobrodružstvo zachytili filmári vo výnimočnej blízkosti vďaka najmodernejším technológiám. Kde sa v Prahe vzali majestátni muflóni? Podarí sa sliepke zelenonohej prekabátiť nutriu? Do akej zimnej skrýše sa schová roztomilý plch? A čo roháč, nájde svoju partnerku v nočnom zmätku? Vydajte sa na vzrušujúcu výpravu pre celú rodinu za desiatkami zvieracích hrdinov, ktorí žijú vedľa nás.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.