Medzinárodný projekt KineDok štartuje svoj ďalší ročník

KineDok 2022 je medzinárodné filmové podujatie, komunita a jedinečná platforma pre filmové vdelávanie ...

pridal kinema 11.6.2022 o 12:02
Medzinárodný projekt KineDok štartuje svoj ďalší ročník


KineDok 2022 je medzinárodné filmové podujatie, komunita a jedinečná platforma pre filmové vdelávanie a spôsob alternatívnej distribúcie, spájajúci priaznivcov a tvorcov kreatívnej dokumentaristiky, fungujúci od roku 2014. Výber kreatívnych dokumentárnych filmov, ktoré zaznamenali úspech na filmových festivaloch, zaručuje kvalitu organizovanej kultúrnej udalosti.

KineDok pomáha iniciovať medzinárodnú výmenu audiovizuálnych diel. Tento mesiac sa začína jeho nový ročník, ktorý sa zameria na distribúciu v alternatívnych priestoroch, knižniciach, galériách a školách, kde budú projekcie spojené s filmovým vzdelávaním. Do medzinárodného projektu sa zapojili: Česko, Maďarsko, Rumunsko, Chorvátsko, Gruzínsko a Slovensko. KineDok 2022 potrvá do 1. 5. 2023.

Jednou z charakteristických čŕt KineDok sú atraktívne, na premietanie nezvyčajné miesta. Už tretí ročník sa KineDok sústredí aj na online premietanie prostredníctvom VOD, čo aj bola jeho dlhodobá vízia.

Filmy sa budú počas roka  postupne sprístupňovať na stránkach KineDok, KineDok SK a tiež na stránke spoločnosti Filmtopia, koordinátora a organizátora KineDoku na Slovensku.

Kolekcia filmov v prehliadke je rôznorodá a má vyše 200 projekčných miest v šiestich európskych krajinách. Vo výbere sú vždy dva filmy reprezentujúce zúčastnenú krajinu. Do tohtoročnej kolekcie vybrali zástupcovia šiestich krajín 12 filmov. Premietania filmov na živo, či online často sprevádzajú diskusie s tvorcami.

Slovensko vstupuje do projektu dvoma dokumentami, ktoré touto skúsenosťou potvrdia medzinárodný rozmer: The Sailor (Lucia Kašová, 2021) a Čiary  (Barbora Sliepková, 2021).

Hlavným organizátorom medzinárodného projektu KineDok je Inštitút dokumentárneho filmu v Prahe.

Koordinátorom KineDok pre Slovensko je distribučná spoločnosť Filmtopia.

FILMOVÁ PONUKA KINEDOK 2022


Maďarsko

Divas_ Divy
r. Kőrösi Máté
85 min
2021

Mladý režisér Máté, ktorý hľadá námet pre svoj absolventský film, narazí na neobyčajnú strednú školu, kde dostanú problematickí teenageri poslednú šancu dokončiť svoje štúdium. Práve tu sa stretáva s tromi školskými hviezdami: Szani, Tinou a Emese. Rozhodne sa zdokumentovať ich príbehy, ale postupné zbližovanie sa s trojicou dvadsaťročných dievčat prináša aj niekoľko nečakaných problematických situácií. A čím viac sa o nich dozvie, tým viac začína pochybovať o svojich základných presvedčeniach. Sú životy dievčat naozaj také jednoduché, ako sa zdajú? Čo skrývajú za svojimi dokonalými tvárami? Ako sa tieto školské hviezdy otvárajú pred kamerou? Postupným spoznávaním a zdieľaním svojich snov a pochybností dochádza k postupnej premene nielen u dievčat, ale aj u Mátého.

Colours of Tobi- Tobi színei – Tobi vo farbách dúhy
r. Alexa Bakony
82 min
2021

V malej maďarskej dedinke, žije Éva a jej rodina. Evina 16-ročnéá dcéra sa len nedávno rozhodla nahlas hovoriť o tom, že chce byť mužom a žiť podľa sebou zvoleného mena Tobi. Po prvotnom šoku sa celá rodina zíde, aby ho podporila. Éva sa však potichu trápi a sužuje, že príde o dievča, ktoré vychovávala. Tobi je odhodlaný stať sa z biologického hľadiska mužom počas svojho dospievania. Éva sa usilovne snaží byť matkou, ktorú jej syn potrebuje, zatiaľ čo Tobi začína spochybňovať hranice, ktoré si ako transgender muž nastavil. 'Colors of Tobi' je emocionálny príbeh o uvoľnení a prijatí.


Slovensko

Čiary
r. Barbora Sliepková
80 min
2021

Bratislava, ukážkové postsocialistické mesto. Masívna výstavba nahrádza staré novým. Meniace sa podoby mesta sa k nám okrem budov prihovárajú aj prostredníctvom jeho obyvateľov. Blanka bojuje s osamelosťou na balkóne petržalského bytu. Po meste sa objavili billboardy so sľubmi, Bratislavu čakajú regionálne voľby. Matúš sa chce stať starostom. Realitný agent Michal ukazuje klientom predstavu spokojného života v bratislavských bytoch a dvaja robotníci maľujú cestné značenie s pravidlami pre okoloidúcich. Po práci pijú pivo v ubytovni a uvažujú nad životom. Plachý Danko sleduje mesto, ktoré sa mení na jeho vkus prirýchlo. Načúva mu, chce zachytiť rytmus obyčajnosti, ako plynú dní. Kde sa končí verejný priestor a začína sa intimita? Sociológia každodennosti.

The Sailor_Námorník
r. Lucia Kašová
78 min
2021

Námorník Paul Johnson sa celý svoj život plavil na mori. Žil nespútane, opíjal sa, miloval a nikdy sa neusadil na pevnine. Teraz má osemdesiat a on, ani jeho loď, už nie sú schopní vyplávať. Kým každý deň vypije liter vodky, uvažuje o živote a smrti. Zdá sa, že cieľom jeho cesty je samota. The Sailor je film o vzťahu medzi slobodou a sebeckosťou. Režisérka Lucia Kašová v ňom hľadá odpoveď na univerzálnu otázku: Majú splnené sny vždy na svojom konci tak trpkú príchuť?


Gruzínsko

Mziuri – Sunny
r. Keti Machavariani
67 min
2021

Sunny je dokumentárny film, ktorý sa točí okolo 60-ročnej ženy, ktorá klope od dverí na dvere a vedie sociálne výskumné rozhovory. Počas spoznávania hlavného hrdinu a výskumného procesu sa dozvedáme o živote gruzínskej spoločnosti, o jej obavách, nádejach a postojoch k akútnym občianskym a politickým problémom.

Taming the garden – Skrotená záhrada
r. Salomé Jashi
87 min
2021

Poetická óda na súperenie medzi mužmi a prírodou. Dokument filmárky Salomé Jashi sleduje mohutné a prastaré stromy prepravované – s veľkými nákladmi a nepríjemnosťami – z pobrežia Gruzínskej republiky do súkromnej záhrady bohatého a politicky mocného muža.


Chorvátsko

O Jednoj Mladosti - Once Upon a Youth – Vtedy za mlada
r. Ivan Ramljak
78 min
2020

Trinásť rokov od nečakanej smrti svojho niekdajšieho najlepšieho priateľa, sa filmár a fotograf Marko Čaklovič snaží zrekonštruovať život svojho zosnulého priateľa a taktiež aj ich priateľstvo prostredníctvom fotografií a videozáznamov, ktoré vtedy jeho priateľ natočil.

The Wire: Ostnantý plot
r. Tiha K. Gudac
75 min.
2021

Výstavba ostnatého plotu a príchod nelegálnych migrantov na chorvátsko-slovinskú hranicu začína narúšať pokojné spolunažívanie malej komunity a prebúdzať duchov minulosti. Drsné životné podmienky odjakživa spájali ľudí žijúcich na brehu rieky Kupa, ktorá oddeľuje chorvátsko-slovinskú hranicu. V súčasnosti je ale prúd života medzi oboma hranicami prerušený ostnatým drôtom, ktorý má za úlohu zabrániť utečencom prejsť na územie Slovinska.


Rumusko

Casa cu Papusi - House of dolls -Dom bábik
r. Tudor Platon
68 min
2020

Režisér Tudor Platon odchádza so svojou babičkou a jej kamarátkami na chatu na vidiek. Tradičná dovolenka prepletená skutočnými príbehmi, radosťami aj starosťami starších dám predstavuje náhľad do ich životov, a je obrazom dlhoročného priateľstva a vzájomného porozumenia..

WOOD – Zlodeji lesa
r. Monica Lazurean Gorgan
95 min
2020

Environmentálny špión preniká do globálneho syndikátu kvôli nelegálnemu obchodovaniu s drevom. Pomocou skrytej kamery dokumentuje reťazec nelegálnych aktivít od ťažby dreva až po predaj „umytých“ výrobkov v supermarketoch. To sa ukazuje ako výborný motor pre politické zmeny. Každý rok sa z Európy vyvezie viac ako 20 miliónov metrov kubických nelegálneho dreva. Kam putujú stromy a kde končia výnosy z ich predaja, ktoré dosahujú viac ako sto miliárd dolárov? Ťažba dreva zasahuje do ruskej tajgy, jedného z posledných miest prirodzeného výskytu ohrozeného tigra sibírskeho. Drevo putuje do anonymných továrni v Číne, USA, kde sa vo veľkom predáva ako pochybný tovar. Alexander von Bismarck, aktivista a šéf Environmental Investigation Agency vo Washingtone, DC, sa ako utajený agent aj so svojím tímom vydáva na cestu odhalenia skrytou kamerou týchto spoločností.


Česká republika

Opúšťať začiatky
r. Linda Kallistová Jablonská
97 min
2021

Hľadanie práce, vlastné bývanie, dostatok cigariet. Denisa, Adela, Kristína a Pavla narážajú na realitu všedného života, od ktorej ju doteraz delili steny detského domova a starostlivosť vychovávateliek. V priebehu niekoľkých rokov sa na ceste reálnych výziev stretávajú s neznámymi prekážkami, striedavo sa ocitajú na mŕtvych bodoch a potom sa znovu pokúšajú dokončiť si vzdelanie a nájsť pevné miesto v spoločnosti. Zažívajú sklamanie v láske, vracajú sa k rodičom a zakladajú si vlastné rodiny. Poučia sa z chýb, kvôli ktorým sa ako deti dostali do starostlivosti úradov? Nebudú tie isté chyby opakovať v roli rodičov? Režisérka s mimoriadnou citlivosťou nadväzuje na vzťah s protagonistkami svojho predošlého filmu Začiatky a sugestívne približuje úskalia prechodu z ústavnej starostlivosti do samostatného života.

 

Ako som sa stala partizánkou
r. Vera Lacková
90 min
2020

Dokument o Rómoch v odboji, ktorí bojovali za našu slobodu a padli, upadli do úplného zabudnutia a zomreli tak druhý krát. Téma dokumentu úzko súvisí s režisérkinou rodinou. Od babičky poznala príbeh svojho pradeda, ktorý bol rómsky partizán. Kvôli tomu, že bol v odboji, mu počas vojny vyvraždili šesťčlennú rodinu – dve bábätká, dve staršie dcéry, manželku aj matku. On sám bol v tej dobe v koncentračnom tábore a dozvedel sa o tom, až keď sa dostal domov. Po vojne sa znova oženil so ženou s podobným osudom – Nemci jej zavraždili muža. Pradedo s ňou mal tri dcéry a najmladšia z nich bola režisérkina babička.

Viac informácií:
Web Filmtopie
FB profil Filmtopie





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.