Televízny výber - Radioactive, Jane Eyre, Gran Torino, Notting Hill ...

Režisérku Marjane Satrapi nepochybne spoznáte ako autorku a taktiež režisérku kultového animovaného titulu Perspepolis...

pridal kinema 14.4.2022 o 17:55
Televízny výber - Radioactive, Jane Eyre, Gran Torino, Notting Hill ...


Štvrtok, 14. apríl

Nebezpečná rýchlosť (Speed, USA, 1994, Jan de Bont), Dajto, 20.30
Jeden z najlepších filmov vo svojom žánri je nepochybne Nebezpečná rýchlosť. Keanu Reeves ako policajt Jack je na stope šialeného zabijaka. Ten nastraží do jedného z autobusov bombu, ktorá exploduje ak vozidlo spomalí pod určitú rýchlosť. Navyše ich má šialenec celý čas na očiach, podviesť ho teda neprichádza do úvahy. Cestujúcim v ohrození prichádza na pomoc práve Jack. Spoločne s jednou z rukojemníkov, študentkou Annie musia prevziať kontrolu nad autobusom a urýchlene vymyslieť, ako cestujúcich dostať z autobusu.

Ella Fitzgerald: Prvá dáma džezu (Ella Fitzgerald: Just One of Those Things, Veľká Británia, USA, 2019, Leslie Woodhead), Dvojka, 22.50
Ella Fitzgeraldová je dodnes považovaná za prvú dámu jazzu. Speváčka, ktorá začala svoju spevácku kariéru v uliciach New Yorku sa dokázala presadiť vo svete show biznisu vďaka neuveriteľnej vôli i veľkému talentu, a samozrejme pracovitosti. Klavirista Oscar Peterson o nej povedal, že na vrchole svojej kariéry bola tou najosamotenejšou ženou na svete. Ani svetlá rámp a obrovská sláva jej nepriniesli toľko šťastia ako ho ona dokázala rozdávať svojim fanúšikom, poslucháčom. Tvorcovia filmu ponúkajú obsiahly a hlboký portrét umelkyne, ktorá dokázala povýšiť zábavnú hudbu na vysoký piedestál umenia.

Rádioaktivita (Radioactive, Veľká Británia, 2019, Marjane Satrapi), JOJ Cinema, 20.15
Režisérku Marjane Satrapi nepochybne spoznáte ako autorku a taktiež režisérku kultového animovaného titulu Perspepolis. Je jeho autorkou, nakrútila ho na motívy vlastného vyrastania v Iráne. V Rádioaktivite sa tiež venuje skutočnému príbehu – jej hlavnou hrdinkou je vedkyňa, jedna z prvých žien, ktorým sa podarilo priniesť na poli fyziky a chémie značné objavy. Jej príbeh ale ponúka omnoho viac. V hlavnej úlohe oscarová Rosamund Pike.


Piatok, 15. apríl

Gran Torino (USA, Nemecko, 2008, Clint Eastwood), Nova Cinema, 21:30
Clint Eastwood symbolicky bilancuje svoju kariéru v akomsi modernom westerne, zasadenom však do prostredia moderného amerického predmestia. Starý pán Walt v jeho podaní nemá rád nikoho, vrátane členov vlastnej rodiny, aký môže mať potom vzťah k miestnym ázijským prisťahovalcom, že. Jedného dňa sa pokúsi ukradnúť jeho milované auto Gran Torino kórejský outsider Thao. Ten si nakoniec bude musieť svoj čin u neho odpracovať. Medzi oboma sa vytvorí zvláštne puto, problémy však iba začínajú.

The Matrix (USA, 1999, LillyWachowski, Lana Wachowski), Prima COOL, 20.15
V roku 1999 bola táto snímka snáď na každom kroku. Príbeh o dystopickej budúcnosti, kedy ľudstvo žije v simulovanej realite ťažila z filozofických spisov, vyprodukovala však aj niekoľko podkladov pre dlhotrvajúce konšpiračné teórie. Rola Nea spravila z KeanuReevesa globálnu superstar. Úspech dosiahla aj na Oscaroch, kde jej podarilo získať štyri sošky – za Najlepší strih, zvuk, zvukový dizajn a špeciálne efekty. V súčasnosti sa natáča štvrté pokračovanie, ktoré by malo do kín prísť už najbližší december.

Jana Eyrová (Jane Eyre, Francúzsko, Taliansko, Veľká Británia, USA, 1996, Franco Zeffirelli), Jednotka, 22.25
Jana Eyrová je sirota, ktorá žije v opatere jej tety, pani Reedovej. Po tom, čo musí desať rokov znášať jej útlak a izoláciu, ju pošlú do internátnej školy pre dievčatá v Lowoode. Tu Jana postupne dospieva, fyzicky i mentálne a napokon sa ako osemnásťročná stane učiteľkou. Prihlási sa na miesto guvernantky a dostane sa do domu v Thornfielde k pani Fairfaxovej. Tu sa zamiluje do pána Rochestera - ktorý je aristokrat - a ktorý jej lásku opätuje. Triedne rozdiely ich však rozdeľujú - tak ako tajomstvo, ktoré Rochester skrýva...


Sobota, 16. apríl

Vrchní, prchni! (Československo, 1980, Ladislav Smoljak), ČT1, 13.30
Životná úloha Josefa Abrháma ako kníhkupca Dalibora Vránu. Dalibor je nenapraviteľný sukničkár, ktorý to hrá na viacerých frontoch. Musí platiť alimenty, živiť rodinu a knihy a hra na husle nepatria zrovna medzi najvýnosnejší biznis doby. Preto vymyslí riskantý plán, ako zo šlamastiky von. Začne pôsobiť ako falošný čašník a kasírovať nešťastných zákazníkov. Nesmrteľné hlášky, vynikajúce výkony všetkých predstaviteľov a kritika „malého“ človeka z davu, ktorý sa chce mať proste len lepšie, robia z filmu nadčasové dielo.

Amélia z Montmartru (Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain, Francúzsko, Nemecko, 2001, Jean-Pierre Jeunet), Dvojka, 21.00
Amélia žije v parížskej štvrti Montmartre, kde pracuje ako čašníčka v miestnom bistre. Jedného dňa objaví vo svojom byte ukrytý poklad - starú škatuľu s pamiatkami na detstvo niekdajšieho nájomníka. Rozhodne sa, že mu škatuľu po rokoch doručí a zároveň zistí, že môže pomáhať zlepšovať a naprávať okolitý svet.

Iluzionista (The Illusionist, USA, Česko, 2006, Neil Burger), Film+, 18.10
V približne rovnakom období sme tu mali dva historické „mindfuck“ kúsky zaoberajúce sa šikovnými kúzelníkmi. Samozrejme tým kvalitnejším je Dokonalý trik Christophera Nolana, ale ani Iluzionista v hlavnej úlohe s Edwardom Nortonom nie je len taký ľahko zabudnuteľný trik. Aj on nám na konci ponúka šokujúcu pointu. Okrem Nortona uvidíte Jessicu Biel a v úlohe vyšetrovateľa Paula Giamattiho. Film sa nakrúcal v Českej republike, ktorá tu zastupovala viedenské exteriéry a interiéry.


Nedeľa, 17. apríl

Notting Hill (Veľká Británia, USA, 1999, Roger Michell), ČT2, 21.35
Jedna z najznámejších a najikonickejších romantických komédií vyšla z pera Richarda Curtisa, scenáristu či režiséra veľkej väčšiny kvalitného britského romantického filmu. V tomto príbehu sa Hugh Grant ako majiteľ krachujúceho kníhkupectva stretáva s áčkovou herečkou Annou v podaní Julie Roberts. Keď sa do seba zaľúbia, vyzerá všetko ružovo. Rozdielne prostredia, v ktorých sa pohybujú sa však zdajú neprekonateľné. William a Anna budú mať čo robiť, aby dokázali prekonať všetky nástrahy, ktoré sú im hádzané pod nohy.

Legenda o lietajúcom Cypriánovi (Slovensko, Poľsko, 2010, Mariana Čengel-Solčanská), Dvojka, 21.05
Režisérka Mariana Čengel-Solčanská je známa najmä spoločensky a politicky angažovaným dielam Únos a Sviňa. Príbeh o Cypriánovi sa však odohráva v 18. storočí na zámku Červený kláštor, toho času kláštor. Zraneného Michala sa tu ujímajú miestni kňazi, avšak je otázne, či je možné, aby sa dokázal vyrovnať s útrapami zo svojej minulosti. Medzi múrmi kláštora sa naučí bylinkárskemu a liečiteľskému umeniu a zvesti o jeho schopnostiach sa rozšíria krajom. Ako dospelý prijme meno Cyprián a vďaka objavenej knihe Leonarda da Vinciho sa bude snažiť zostrojiť lietajúci stroj.

Karel (Česko, 2020, Olga Malířová Špátová), JOJ, 20.35
Exkluzívnu premiéru prichystala pre svojich divákov na Veľkú noc aj JOJka. Uvedie totiž dokumentárnu snímku o legendárnom českom spevákovi Karlovi Gottovi. Režisérka s ním natáčala dlhé mesiace a tak mohla podať komplexný obraz zo života speváka, ktorý sa posledné týždne svojho života trápil so zákernou chorobou, no zároveň si užíval široký okruh svojich známych a najmä svoju rodinu.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.