Fest Anča prichádza so svojím výberom animovaných filmov

15. ročník medzinárodného festivalu animácie Fest Anča prichádza so svojím výberom krátkych animovaných filmov...

pridal kinema 12.4.2022 o 23:10
Fest Anča prichádza so svojím výberom animovaných filmov


15. ročník medzinárodného festivalu animácie Fest Anča prichádza so svojím výberom krátkych animovaných filmov. Na festival sa tohto roku prihlásilo vyše 1250 filmov zo 68 krajín z celého sveta. Selekcia predstavuje filmy od známych mien animácie, ale aj od začínajúcich autorov a autoriek. Ide o prehľad toho najlepšieho zo svetovej i domácej animovanej tvorby, ktorý v sebe zahŕňa pestré animačné techniky, autorské rukopisy, ale aj tematickú rôznorodosť.

Spomedzi prihlásených filmov na Fest Anču 2022 sa len jednej šestine podarilo prebojovať do oficiálneho výber festivalu. „Do súťaže sa nám prihlásilo veľa krátkych animovaných filmov vysokej kvality. Rozhodovanie o zaradení  jednotlivých filmov bolo ťažké a množstvo dobrých filmov nebolo bohužiaľ vybraných na festival,” jednohlasne hodnotia kvalitu prihlásených filmov programový dramaturg Jakub Spevák a riaditeľka festivalu Ivana Sujová.

Od známych, ale aj od začínajúcich

V súťažných i nesúťažných sekciách si fanúšikovia svetovej animácie môžu všimnúť viacero povedomých mien, ktoré im môžu byť známe aj z predošlých ročníkov festivalu Fest Anča. Ide napríklad o niekdajších hostí alebo držiteľov ocenení  – Peter Millard, Koji Yamamura, Sarina Nihei, Steven Subotnick, ale vo výbere sa objavila aj dvojica čilských režisérov – Cristóbal León a Joaquín Cociña –, ktorí boli súčasťou minuloročnej poroty. Tentokrát sa na festivale predvedú s filmom Kosti v Svetovej Panoráme. Diváci sa môžu tešiť aj na animované klipy Ramana Djafariho, ale aj abstraktnú animáciu maďarskej animátorky Réky Bucsi.  

V súťažnej sekcii sa predstaví porcelánová animácia Beštia, ktorá bola tohto roku nominovaná aj na Oscara. Film je inšpirovaný skutočnými udalosťami a rozpráva o živote tajnej policajnej agentky počas vojenskej diktatúry. Predvýberovú komisiu zaujal aj film s veľavravným názvom V mojej ohnivej hrudi je stále miesto pre tvoju dýku: Príbeh lásky, ktorý je svojským prerozprávaním vzťahu medzi Ashom a Pikachuom. Vo výbere sa nachádza aj film renomovaného ukrajinského animátora Mykytu Liskova Imaginárne krajiny.

Hlavná súťaž obsahuje, ako zvyčajne, aj študentské filmy, ktorých je tretina. Ide napríklad o film Vlhko, ktorý zobrazuje zákutia sauny, čím diváka sprevádza bludiskom zmyslensoti, tiel a pary. Študentské filmy sú v zastúpení aj v slovenskej súťaži. Spomedzi nich možno spomenúť r a u u od Zlaty Golecovej, čerstvej absolventky VŠMU, ktorá pri tvorbe filmu využila rôzne animačné techniky, aby vykreslila príbeh o mysterióznej postavičke.

Slovenské zastúpenie

Svoje zastúpenie má v medzinárodnom výbere aj slovenská tvorba. Do hlavnej súťaže (ale aj do tej slovenskej) je vybraný film Bolo raz jedno more…. od režisérky Joanny Kożuch, ktorý už stihol získať Cenu študentskej poroty na festivale v Clermont-Ferrand. V hlavnej súťaži je zaradený aj animovaný dokument o vzťahu dcéry a otca Milý tati od Diany Cam Van Nguyen, ktorý je slovenskou koprodukciou. Ďalšia slovenská koprodukcia, Zuza v záhradách, ktorá mala svoju premiéru na prestížnom Berlinale 2022, sa zas predstaví v sekcii Svetová panoráma.

Čo sa týka slovenskej sekcie, predvýberová komisia sa o jej kvalite vyjadrila nasledovne: „Tohto roku predstavujeme veľmi vyrovnanú a rôznorodú súťažnú sekciu. Sami sme zvedaví, ktorý z filmov najviac osloví našu odbornú porotu.”

Videoklipy

Slovensko má zastúpenie aj v súťaži videoklipov. Na zoznam vybraných klipov sa dostali animátori Milan Stanco (Charms Kids: Les Miserables) a Marián Vredík (Queer Jane: Gerard Love). „Sme veľmi radi, že si videoklipová súťaž drží svoju úroveň. Nejde iba o diela s rôznymi hudobnými štýlmi, ale aj s nápaditými animáciami,”  hovorí dramaturg Jakub Spevák. Vo videoklipovej sekcii sa predstaví aj animácia od Sariny Nihei, minuloročnej víťazky Anča Award za najlepší animovaný filmy.

Animované filmy pre deti

Fest Anča nezabúda ani na tých najmenších! Deti a ich rodičia sa môžu tešiť na jednu súťažnú a dve nesúťažné sekcie tých najlepších filmov pre deti. Výber snímok z celého sveta je plný zábavy, poučenia, jedinečných autorských prístupov, nápaditých výtvarných štylizácií a originálnych techník, aké dokáže deťom ponúknuť jedine autorský animovaný film.

„Sme radi, že môžeme deťom na festivale premietnuť filmy, ktoré s nimi vedú rovnocenný dialóg a podnecujú ich fantáziu,” hodnotí Ivana Sujová. Ide napríklad o film Vo výťahu osamote, zaradený do súťažnej sekcie. Ide o príbeh štyroch postavičiek, ktoré sa vo výťahu správajú inak, keď sú sami a inak, keď sú spolu. Táto vtipná bábková animácia sa dotýka vzťahu „jednotlivec – skupina” hravým a pre deti blízkym spôsobom. V nesúťažnej detskej sekcii je vybraný aj film od slovenského animátor Filipa Diviaka Zvuky spoza lúky.

Na záver

Pravidelní návštevníci vedia, že súčasťou Fest Anče je aj viacero špecializovaných sekcií, ako je Anča v Mordore a Anička v krajine zázrakov. Tento rok sa na festivale opäť objaví aj sekcia Krátky animovaný dokument, ale aj sekcia venovaná extrémne krátkym filmom.

Festival každoročne prezentuje výber filmov, z ktorých väčšina predtým nebola premierovaná na Slovensku. Diváci majú preto jedinečnú možnosť vidieť väčšinu filmov úplne po prvýkrát,“ uzatvára riaditeľka festivalu Ivana Sujová.

Festival každoročne zahŕňa medzinárodnú súťaž animovaných krátkych filmov a hudobných videí, ale aj tematické a špeciálne fokusované filmové sekcie. Fest Anča ponúka počas štyroch dní prednášky, výstavy, workshopy, premietania pre deti a množstvo ďalších sprievodných podujatí.

Medzinárodný festival animácie Fest Anča je jediný slovenský multimediálny festival zameraný na animovaný film primárne pre dospelého diváka. Každoročne sa koná v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie a v Novej Synagóge v Žiline. Cieľom festivalu je prezentovať súčasné progresívne animované filmy spolu s tým najlepším z histórie žánru. Festival sa snaží zvyšovať povedomie o animovanom filme ako o plnohodnotnej umeleckej forme a vzdelávať svoje publikum o rôznych podobách animácie.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.