Orchester z krajiny ticha, Fonja a FREM - ponuka Jedného sveta bude bohatá

Vo štvrtok 5. novembra štartuje Medzinárodný filmový festival Jeden svet, ktorého online verzia prinesie ...

pridal kinema 4.11.2020 o 16:48
Orchester z krajiny ticha, Fonja a FREM - ponuka Jedného sveta bude bohatá


Vo štvrtok 5. novembra štartuje Medzinárodný filmový festival Jeden svet, ktorého online verzia prinesie slovenskému publiku v premiérach dva nové filmy z portfólia distribučnej spoločnosti Film Expanded. Krátkometrážna dokumentárna snímka Orchester z krajiny ticha slovenskej režisérky Lucie Kašovej je príbehom prvého ženského afgánskeho orchestra, ktorý v roku 2019 navštívil Festival Pohoda. Celovečerný debut nemeckej režisérky Liny Zacher s názvom Fonja ukazuje, ako sa desať väzňov na Madagaskare učí nakrúcať film.

Dokumentárne sci-fi FREM slovenskej režisérky Viery Čákanyovej sa snaží predstaviť si, ako by zanikujúcu podobu úchvatného sveta Antarktídy mohla pozorovať umelá inteligencia. Diváci sa môžu pri všetkých troch dokumentoch tešiť na výživný sprievodný program v podobe diskusií s režisérkami a expertmi. Silne angažovaný Jeden svet, ktorý patrí k najvýznamnejším slovenským festivalom, potrvá do 11. novembra. Filmy budú divákom prístupné na webovej stránke Jedného sveta a cez streamovaciu platformu DAFilms.sk

 „Veľmi sa tešíme, že nám na Slovensku pribudol mladý distribučný projekt s pestrým a neopozeraným katalógom dokumentov. Tento rok sme si z neho vybrali hneď tri, ktoré ponúkneme divákom naprieč naším programom,” vyjadrila sa výkonná riaditeľka Jedného sveta Eva Križková, ktorá divákom odporúča predovšetkým film Orchester z krajiny ticha: „Vďaka svojej kratšej minutáži minul našu súťažnú sekciu, čo ale nič nemení na fakte, že máme do činenia s odvážnym stretnutím mladých žien, ktoré neochvejne a pritom citlivo a nežne bojujú za svoju slobodu a ľudské práva. Režisérka filmu Lucia Kašová s pomocou svojej kamery a protagonistky,  prostredníctvom hudby,” uzatvára Eva Križková.

Beštiu porazíš silou hudby, znie logline filmu, v ktorom vystupujú členky prvého afganského orchestra Zohra vo vekovom rozmedzí od dvanásť do osemnásť rokov, čo je v krajine vek na vydaj. Dievčatá sa pripravujú na koncert v Európe, po príchode na Slovensko sa však stane neočakávaná vec: štyri členky orchestra sa rozhodnú emigrovať. Kašovej citlivý portrét dospievania nám pomáha pochopiť dôvody, prečo utiecť aj prečo zostať vo vlasti. Paralela so železnou oponou odrazu posúva afganský príbeh do novej perspektívy.

K filmu z produkcie Festivalu Pohoda pripravil Jeden svet diskusiu s názvom Aká je úloha hudby v boji za slobodu? ktorej témou bude postavenie žien v dnešnom Afganistane či boj za ľudské práva prostredníctvom hudby. Online panelu sa okrem režisérky zúčastní hlavná protagonistka filmu Marza, zakladateľ a vedúci orchestra Ahmad Sarmast a afganská aktivistka a speváčka Mozhdah Jamalzadah, ktorá v detstve z Afganistanu utiekla. V spolupráci so vzdelávacou platformou Dokument na kolesách bude film sprístupnený online aj študentom slovenských stredných škôl. Vzdelávacie aktivity v súvilosti s filmom boli podporené grantovým programom Activie Citizens Fund. Orchester z krajiny ticha bude divákom prístupný od nedele 8. novembra (12:00) do pondelka 9. novembra (12:00). Diskusia k filmu sa uskutoční v nedeľu o 15:00.

Sekcia filmu na webe Jedného sveta

Facebook udalosť k diskusii

 

Ako desať väzňov na Madagaskare nakrúcalo film?

V slovenskej premiére uvedie Jeden svet takisto celovečerný dokumentárny debut nemeckej filmárky Liny Zacher s názvom Fonja, ktorý sa stal najlepším dokumentárnym filmom minuloročného MFDF Ji.hlava. Vo filme sledujeme desať mladistvých delikventov z najväčšieho prevýchovného zariadenia na Madagaskare, ktorí sa zapojili do štvormesačného workshopu, v rámci ktorého sa učili pracovať filmovou kamerou, strihať, vytvárať jednoduché filmové triky a rozprávať vlastné príbehy. Kamera sa pre nich stala nástrojom k novému uchopeniu reality a k slobodnému sebavyjadreniu napriek izolácii. Film prináša úprimné svedectvo o živote v prísne hierarchizovanej uzavrenej komunite tak, ako ju vnímajú samotní mladí filmári, ktorí dostali príležitosť nielen objaviť a rozvinúť svôj kreatívny potenciál, ale taktiež nadviazať nové priateľstvá.

Diskusia k filmu s názvom Prestaňte nás nakrúcať: je pomoc Západu vlastne potrebná? rozohrá postkoloniálne témy a pozornosť upriami na pozitívne a negatívne stránky rozvojovej pomoci Európskej únie. Okrem režisérky Liny Zacher sa diskusie zúčastnia Lucia Kišš zo Slovak Aid a Andrea Najvirtová z Človeka v ohrození.

Snímka Fonja bude divákom prístupná od utorka 10. novembra (12:00) do stredy 11. novembra (12:00). Diskusia k filmu sa uskutoční v utorok o 18:00.

Sekcia filmu na webe Jedného sveta

Facebook udalosť k diskusii

 

Umelá inteligencia na Antarktíde

„Medzinárodný filmový festival Jeden svet považujeme za najdôležitejšie podujatie na Slovensku, ktoré spája kvalitné umenie s ľudskoprávnymi a environmentálnymi témami. S hodnotami festivalu sa ako distribútori dôležitých dokumentárnych filmov zhodujeme a máme veľkú radosť, že hneď tri naše filmy budú odprezentované festivalovým divákom, pričom všetky budú sprevádzané atraktívnymi diskusiami s ich tvorkyňami,” vyjadril sa spoluzakladateľ a výkonný manažér distribučnej spoločnosti Adam Straka. „Obzvlášť nás teší zaradenie filmu FREM do sekcie Slovensko a Česko za ľudské práva, kde bude súťažiť o najvyššie ocenenie spolu s ďalšími výnimočnými slovenskými a českými dokumentárnymi filmami,” uzatvára Adam Straka.

FREM režisérky Viery Čákynovej je jedným z desiatich filmov, ktoré súťažia o cenu medzinárodnej poroty v sekcii Slovensko a Česko za ľudské práva. Ústredným motívom dokumentárneho sci-fi je úvaha, ako bude vyzerať svet, pokiaľ na ňom nebudú ľudia dominovať, či už v dôsledku klimatickej katastrofy, alebo nekontrolovateľného rozvoja umelej inteligencie. „Žijete pri nula stupňoch, bez záchodu, kúrenia v plesnivom kontajneri a živíte sa sáčkovými polievkami. Niekedy bol taký silný vietor, že sme nemohli vyliezť von, nie ešte vypustiť dron s kamerou. A teraz si predstavte, že v takýchto náročných podmienkach robíte hyper-sci-fi snímku o umelej inteligencii,” vyjadrila sa režisérka Viera Čákanyová v rozhovore pre Denník N.

FREM (2019) mal medzinárodnú premiéru na jednom z najvýznamnejších svetových filmových festivalov Berlinale vo februári tohto roka. Snímka vyhrala v septembri na českom festivalu ELBE DOCK cenu Pavla Kouteckého za najlepší dokumentárny debut.

Distribúciu snímky finančne podporili Audiovizuálny fond, Nadácia mesta Bratislavy a Nadácia Tatra banky. Divákom Jedného sveta bude dostupná od piatka 6. novembra (12:00) do soboty 7. novembra (12:00).

 

Sekcia filmu na webe Jedného sveta

Diskusia k filmu sa odohrá v piatok o 21:00





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.