Komiks Iron Fist v seriálovej podobe

Posledný sólový marvelovský seriál z dielne Netflixu mal premiéru 17. marca a do septembra, kedy sa má jeho hlavný hrdina Iron Fist pripojiť k ostatným do projektu The Defenders, nám zostáva pol roka

pridal Elendilka 2.5.2017 o 23:33

Komiks Iron Fist v seriálovej podobe


Posledný sólový marvelovský seriál z dielne Netflixu mal premiéru 17. marca a do septembra, kedy sa má jeho hlavný hrdina Iron Fist pripojiť k ostatným do projektu The Defenders, nám zostáva pol roka. Úctyhodné je, že každý z netflixovských Marvel-hrdinov je jedinečný a odlišný od ostatných – v tomto prípade to dokonca platí ešte viac.

Komiksová predloha Iron Fist vznikla v sedemdesiatych rokoch, keď sa v Spojených štátoch tešili kung-fu filmy veľkej obľube. Samozrejme, ako to s komiksovými hrdinami býva, za tie roky sa objavil v mnohých adaptáciách a pozmenených dejových líniách, najčerstvejšie aj na Netflixe.

Hlavným hrdinom Iron Fist je Danny Rand (Finn Jones), ktorý ako dieťa prežil letecké nešťastie. Spolu s rodičmi cestoval do Číny a silná turbulencia spojená s búrkou zapríčinila, že sa zrútili niekde na neznámom mieste v Himalájach. Dannyho sa ako jediného pozostalého ujali mnísi z mystického kláštorného mesta K’un-Lun, ktoré je za normálnych okolností ukryté pred obyvateľmi našej dimenzie a približuje sa k nej len v dlhších intervaloch.

Život v kláštore pozostáva hlavne z prípravy a neustáleho tréningu na boj. K’un-Lun je veľmi významné miesto, ktoré nesmie nikdy ovládnuť zákerná organizácia „Ruka“. Učni často bojujú medzi sebou a len ten najlepší môže dostať mýtický dar železnej päste. Danny je prvým z cudzincov, ktorý si ju právom vyslúži, no keďže sa K’un-Lun po prvý raz od jeho príchodu do kláštora priblíži k našej zemi natoľko, aby z neho mohol odísť, vracia sa do rodného New Yorku aj s týmto darom.

Nepriateľská „Ruka“ je preňho pomerne neuchopiteľný koncept a hoci o nej len počúval a vie, že by sa jej mal obávať, akosi stále neverí, že by mohla na Zemi tak utajene ešte stále existovať. O to viac je prekvapený, keď zistí, že tento tajomný rád opriadol celý New York.

Danny sa po príchode do mesta v prvom rade snaží dostať naspäť, čo je právom jeho – podiel v spoločnosti Rand, ktorú založil jeho otec s priateľom Haroldom Meechumom (David Wenham). Ten medzi časom takisto zomrel a firmu riadia jeho deti – súrodenci Ward (Tom Pelphrey) a Joy (Jessica Stroup). Spočiatku sa zdá, že v príbehu pôjde hlavne o to, aby Danny našiel samého seba medzi dedičom impéria a mýtickým Iron Fistom, no pod povrchom sa toho skrýva omnoho viac. New York sa zmieta v hrozbe, aká tu ešte nebola.

Keď som sa pustila do sledovania Iron Fistu, veľmi som sa obávala, že pôjde len o akési posledné nastavenie detailov zápletky pre Defenders. V seriáli tieto prvky rozhodne sú, objavujú sa v ňom aj spoločné postavy z jednotlivých sóloviek, no aj napriek tomu sa jedná o zaujímavý počin.

Iron Fist je svieži a jeho temnota spočíva v niečom inom – nie všetkého sa totiž dá zbaviť bitkou a presne tieto motívy tu prevládajú. Seriál za to môže vďačiť aj Finnovi Jonesovi, ktorý je veľmi charizmatický ako Danny Rand a do celého tohto temného sveta, ktoré netflixovské marvelovky budujú, priniesol istú nevinnosť. Vzhľadom na to, že Danny strávil viac ako dekádu v kláštore a v priľahlej dedine v spoločnosti učňov a mníchov, je tak trochu zaseknutý vo vlastnom detstve, čo je dobré. Má veľmi silné vnímanie dobra a zla v čierno-bielych farbách, čo je oproti kolegom z tohto univerza pomerne odlišné.

Na druhej strane, jednoznačnou nevýhodou Iron Fistu je to, ako vážne seriál sám seba berie. Epické bitky, ktoré sú jedny z choreograficky najlepšie zvládnutých na súčasnej televíznej obrazovke, síce majú šťavu, ale zároveň občas pripomínajú počítačové hry. Umocňuje to aj použitie split-screenov, aby bol boj premietnutý z viacerých uhlov. Seriál je takisto trochu nevyvážený vo vlastnom tempe – niektorým motívom chvíľu trvá, kým sa prejavia.

Za ďalšie pozitíva, ktoré sa v Iron Fist objavili, považujem jednoznačne zobrazenie iných druhov lásky, než len tej romantickej. Veľký priestor majú vzťahy medzi rodičmi a deťmi, ako aj medzi súrodencami. Najmä dialógy, ktoré medzi sebou vedú Ward a Joy, sú vynikajúce, rovnako ako ich vzájomná dôvera. Tvorcovia tomu venovali dostatok času, čo sa odrazilo na celkovej atmosfére. Takisto veľmi oceňujem inkluzívnosť, ktorá tvorí jadro tohto seriálu. Téma stereotypizácie ázijských hercov vo filmoch a seriáloch je v médiách často skloňovaná, a právom. Klišé sa tu samozrejme nedá vyhnúť, ale čo sa dalo, to autorský tím eliminoval (napríklad stereotypné prízvuky).

Iron Fista je možné sledovať ako samostatný seriál, v prípade, že diváci ani jeden z marvelovských seriálov od Netflixu nevideli. Zároveň však slúži ako jedna zo stavebných kociek pre blížiacich sa Defenders, lebo prehlbuje dejovú líniu a pridáva do kontextu ďalšie informácie. Na prvý pohľad sa Iron Fist javí ako ten seriál, ktorý sa dá preskočiť a divákom nič neujde. Rozhodne však nesúhlasím. Iron Fist je nádychom čerstvého vzduchu, ktorý priniesol nové a zaujímavé témy do temného sveta, ktorý Marvel vytvára na ceste k Defenders.




1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
KNIT'S ISLAND
[RECENZIA ]

Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.