30 NAJLEPŠIE HODNOTENÝCH FILMOV NA KINEME ZA 19 ROKOV

30 NAJLEPŠIE HODNOTENÝCH FILMOV NA KINEME ZA 19 ROKOV

článok



Ponúkame vám výber 30 filmov za ostatných 19 rokov existencie Kinemy, ktoré si od nás vyslúžili naše najvyššie možné hodnotenia. Nejde samozrejme o všetky filmy s najvyšším hodnotením.

21 gramov / 21 Grams (2003, r. Alejandro G. Iñárritu) (RECENZIA FILMU)

Jedného dňa sa vďaka ťažkej nehode ich osud náhle stretol a prepojil. Traja mierni, jemní ale vzájomne rozdielni ľudia sú konfrontovaní so sebou samými, so svojim JA – známym i neznámym. Je to príbeh o cene lásky, túžbe po pomste a prísľube vykúpenia. O skrytých zákutiach ľudskej duše. Ak ktokoľvek z nich dosiahne vnútornú spirituálnu vyrovnanosť, bude to mať veľkú cenu aj pre ostatných. Nikto z nich však už nebude ako pred tým. Všetci ostávajú poznačení skúsenosťou, ako udalosti môžu zmeniť náš život, aká môže byť pravda o láske, osude, túžbe … V hlavných úlohách sa predstavia Sean Penn, ktorý na MFF v Benátkach 2003 získal cenu za najlepšieho herca, Naomi Watts a Benicio Del Toro, ktorí boli ocenení Cenou divákov pre najlepšiu herečku a herca.

3-iron / Bin-jip (2004, r. Kim Ki-duk) (RECENZIA FILMU)

Film dostal názov podľa menej používanej golfovej palice, ktorá je paralelou k opustenému človekovi či prázdnemu domu (čo je i presný preklad originálneho kórejského názvu Bin-jip). Režisér, uznávaný vo svete kvôli svojmu výtvarnému cíteniu a univerzálnym výpovediam svojich filmov, v tomto komornom príbehu rozpráva o mladíkovi, ktorý býva v opustených bytoch až do návratu ich majiteľa. Správa sa tam ako doma a pri odchode vždy uprace. Jedného dňa však vojde do domu, ktorý nie je taký prázdny ako očakával...

4 mesiace, 3 týždne a 2 dni / 4 luni, 3 saptamâni si 2 zile (2007, r. Cristian Mungiu) (RECENZIA FILMU)

Dej tohto filmu, ktorý ziskom Zlatej palmy na MFF Cannes 2007 potvrdil kvalitu súčasnej rumunskej kinematografie, sa odohráva počas jedného dňa roku 1987 v malom meste. Mladá študentka sa za pomoci kamarátky chystá ukončiť nechcené tehotenstvo. To, čo nasleduje, natrvalo poznamená obe dievčatá a ich vzájomný vzťah.

5x2 (2004, r. François Ozon) (RECENZIA FILMU)

Jeden z najvýznamnejších európských režisérov Francois Ozon sa v tomto filme zameral na vyrozprávanie 5 najsilnejších okamihov v živote mladého páru Marion a Gillese. Natočil ho veľmi originálnym spôsobom. Rozprávanie začína rozchodom, pokračuje cez neveru, narodenie dieťaťa, svadbu až po zoznámenie.

Adaptácia / Adaptation (2002, r. Spike Jonze) (RECENZIA FILMU)

Charlie Kaufman píše ako žije. So značnými problémami. Jeho dvojča Donald žije ako píše... s ľahkosťou a bezstarostne. Susan píše o živote... Ale nevie ho žiť... Johnov život je ako kniha….Čaká na adaptáciu… Jeden príbeh… Štyri životy… Milión spôsobov, ako sa to všetko môže skončiť...

Amores Perros - Láska je kurva / Amores perros (2000, r. Alejandro G. Iñárritu) (RECENZIA FILMU)

Život človeka sa skladá z detailov a drobností, ktoré ho dokážu doslova obrátiť naruby. V Mexico City sa pri automobilovej nehode prekrížia cesty troch ľudí a odhalia sa tak prízemné stránky ľudskej povahy. Tínedžer Octavio (Gael García Bernal) sa rozhodne utiecť s manželkou svojho brata Susanou (Vanessa Bauche). Jeho pes Cofi sa stane krutým nástrojom k získaniu peňazí a ešte viac skomplikuje citlivý trojuholník vášne, v ktorom sa odopieraná láska stáva cestou, z ktorej nie je úniku.

Cesta do fantázie / Sen to Chihiro no kamikakushi (2001, r. Hayao Miyazaki) (RECENZIA FILMU)

Tento komerčne najúspešnejší japonský film všetkých čias sa stal prekvapujúcim víťazom MFF v Berlíne 2002 (ex eaquo) a držiteľom Oscara 2003 za najlepší celovečerný animovaný film, ale i celého radu ďalších cien. Hlavnou hrdinkou rozprávkového filmu s prvkami fantasy je desaťročná Čihiro. Pri ceste s rodičmi do neznámeho mesta otec zle odbočí a po jazde autom cez tajuplný tunel sa rodina zrazu ocitne v krajine, v ktorej sa môžu stať rôzne nepochopiteľné veci. Keďže rodičia malej Čihiro sa hneď v úvode premenia na prasce, dievčatko napriek všemožným nástrahám musí s pomocou čarodejníckeho učňa Haka nájsť cestu späť.

Čarodejnica / The VVitch: A New-England Folktale (2015, r. Robert Eggers) (RECENZIA FILMU)

Jeden z najoriginálnejších a najhrôzostrašnejších hororov za posledné roky. Takúto lichotivú nálepku si nesie Čarodejnica režiséra Davida Eggersa, ktorú každý, kto mal tú česť vidieť ju, popisuje ako nezabudnuteľný zážitok.V polovici sedemnásteho storočia mali ľudia bližšie k prírode, bližšie k Bohu a bližšie k iracionálnym javom, ktoré dnes považujeme už len za rozprávky. Sedemčlenná rodina farmára Williama (Ralph Ineson), ktorá v tej dobe žila v relatívne bezpečnej osade v Novom Anglicku, sa po vážnom konflikte so susedmi rozhodla kolóniu opustiť a vydala sa dobývať americkú divočinu. Po krátkom putovaní sa usadili v zemi nikoho, blízko rozľahlého temného lesa, o ktorom by každá citlivá povaha povedala, že pôsobí hrozivo.

Čierna krv / There Will Be Blood (2007, r. Paul Thomas Anderson) (RECENZIA FILMU)

Chamtivosť a pomsta ako čierna škvrna na živote človeka, ktorého existencia bola pretkaná rodinou, náboženstvom a olejom.Majstrovský herecký výkon Daniela Day Lewisa nás doslova vtiahne do príbehu, do čias keď bol olej vzácnejší ako život. Dej vsadený do obdobia koncom 19 storočia, zachytáva osud olejového magnáta tej doby.

Darwinova nočná mora / Darwin's Nightmare (2004, r. Hubert Sauper) (RECENZIA FILMU)

Zvláštny druh dravej ryby, okúňa nílskeho, bol kedysi v 60. rokoch skúšobne vypustený do Viktóriinho jazera. Z vedeckého experimentu sa stala biologická katastrofa: okúň sa premnožil a vyhubil ostatné druhy rýb žijúce v tamojších vodách. Okúne zaujali európskych obchodníkov a stali sa výnosným predmetom podnikania. atiaľ čo lietadlá z Afriky vozia do Európskej únie rybie mäso prvotriednej kvality, domorodí Afričania žijú zo skazených zvyškov, trpia hladom a umierajú na podvýživu. Čo privážajú lietadlá z Európy?

Dobrú noc a veľa šťastia / Good Night, and Good Luck (2005, r. George Clooney) (RECENZIA FILMU)

Rok 1953. Televízia je ešte stále v plienkach. Rozhlasový novinár Edward R. Murrow vysiela populárnu dokumentárnu spravodajskú show „See It Now" na stanici CBS. Okrem toho moderuje aj talk show „Person to Person" a ako „tvár televízie" je spokojným reportérom. Lenže mocnou figúrou tej doby je senátor Joseph McCarthy z Wisconsinu, šéf vyšetrovacej komisie zameranej na protiamerickú činnosť. A práve Murrow sa stane tŕňom v oku vplyvného politika. Film získal na 62. MFF v Benátkach päť ocenení, okrem iných aj Cenu Pasinetti za najlepší film. Volpiho pohár Davidovi Strathairnovi pre najlepšieho herca a Cenu FIPRESCI.

Dogville (2003, r. Lars von Trier) (RECENZIA FILMU)

Obyvatelia mestečka Dogville žijú úplne izolovaní od civilizácie, končí tu cesta, je tu baňa, v ktorej sa už dávno neťaží. Tí dobrí ľudia však odtiaľto neodišli – žijú v uzavretej hierarchizovanej komunite a dodržujú zabehnuté rituály. Jedného dňa sa v mestečku objaví Grace, ktorá uteká pred gangstermi. Ujme sa jej mladík, miestny intelektuál, samozvaný dogvillský „hovorca“. Vďaka tomu, že sa za ňu prihovorí, ju obyvatelia príjmu medzi seba a ona im za to ponúkne pomoc - akúkoľvek. Zo začiatku nie je o jej „služby“ záujem, postupne sa však bez nej nedokáže nikto zaobísť. Keď však gangsteri prídu znovu do mestečka a ponúknu za ňu odmenu, správanie obyvateľov sa zmení ...

Faunov labyrint / El laberinto del fauno (2006, r. Guillermo del Toro) (RECENZIA FILMU)

Vojnou rozvrátené Španielsko, pár týždňov po nástupe generála Franca. Manželka fašistického kapitána prichádza so svojou dcérou Oféliou do vojenského tábora porodiť kapitánovo dieťa. Napäté vzťahy a vojnou zničená krajina nie sú veľmi vľúdnym prostredím pre zasnenú Oféliu a preto uniká do sveta fantázie, ktorý sa pred ňou odkrýva v starom labyrinte, kde sa stane princeznou v temnej, rozprávkovej ríši.

Gangy New Yorku / Gangs of New York (2002, r. Martin Scorsese) (RECENZIA FILMU)

Začalo to ešte tridsať rokov pred dokončením diela, ktoré Scorseseho zapísalo do histórie ako najvitálnejšieho a najproduktívnejšieho filmového tvorcu svojej generácie. Raz na návšteve u svojho priateľa sa mu dostala do rúk kniha Herberta Asburyho -Kronika newyorských gangov. "Zalistoval som v nej náhodou, ale po chvíli som už nemohol prestať čítať," tvrdí Scorsese. "Knihu som nemohol odložiť. Pri jej čítaní sa mi vybavovali spomienky na príbehy, ktoré som ako chlapec, vyrastajúci v new-yorskej štvrti Malé Taliansko, počúval s otvorenými ústami. Kniha totiž skrývala legendy a príbehy starého newyorského podsvetia. Bolo fascinujúce, ako sa praktiky mafie v priebehu sto rokov takmer nezmenili. Spôsobmi, aké používali gangy v polovici 19. storočia, sa inšpirovala tiež súčasná mafia."

Hanba / Shame (2011, r. Steve McQueen) (RECENZIA FILMU)

Celosvetovo úspešná snímka Hlad Steva McQueena (2008) prostredníctvom extrémneho prípadu väzňa z IRA a jeho smrtiacej hladovky analyzuje vzťah individuálnej a spoločenskej slobody jednotlivca. Vo filme Hanba je hlavný hrdina Brandon v celkom inej situácii – je to úspešný a finančne zabezpečený mladý muž, ktorý žije v súčasnom New Yorku s absolútnymi možnosťami. Napriek vysokému sociálnemu statusu je Brandonova vnútorná spokojnosť a sloboda deformovaná do sexuálnej závislosti a spoločenskej a osobnej frustrácie. Hanba je mrazivou analýzou vyprázdnenosti súčasnej produktívnej generácie, v ktorej sa neschopnosť lásky, citu a komunikácie s ostatnými transformuje do patologickej závislosti na cyklicky sa opakujúcich sexuálnych aktivitách.

História násilia / A History of Violence (2005, r. David Cronenberg) (RECENZIA FILMU)

Tom Sall (Viggo Mortensen) žije šťastný a pokojný život so svojou ženou Edie (Maria Bello) a ich dvoma deťmi v malom mestečku v Indiane. Jedného dňa Tom vo svojej reštaurácii prekazí pokus o lúpež, v sebaobrane zabije dvoch hľadaných zločincov a jeho idylický život sa od základov otrasie. Tomovo hrdinstvo priláka médiá a on sa ocitne vo svetlách reflektorov. Snaží sa vrátiť späť k svojmu jednoduchému a obyčajnému životu, no márne... Navyše sa objaví záhadný muž (Ed Harris), ktorý tvrdí, že mu Tom v minulosti ublížil. Okrem tajomného muža sa musia Sallovci vysporiadať aj so svojím vzájomným vzťahom, ktorý sa pod vplyvom okolností začne pomaly rúcať...

Hlad / Hunger (2008, r. Steve McQueen) (RECENZIA FILMU)

Väznica Maze v severnom Írsku, rok 1981. Situácia medzi odsúdenými z radov írskej republikánskej armády (IRA) a dozorcami sa začína vymykať kontrole. Ponižujúce a čím ďalej tím viac brutálnejšie praktiky dozorcov naopak utvrdzujú väzňov v ich odhodlaní k odporu. Bobby Sands (1954-1981), vodca väzňov, dává pokyn najprv k odmietaniu akejkoľvek hygieny. Ale keď je táto „provokácia “ potlačená policajnými ťažkoodencami, vyhlási generálnu hladovku. Takmer sedemtýždňová hladovka sa zapísala do krvavých dejín britsko-írskych vzťahov a rozdelila spoločnosť na tých, ktorí v írskych väzňoch videli obyčajných teroristov, a na tých, pre ktorých sa stali novodobými mučedníkmi. Režisér vo svojom debute originálne spája vizuálnu stránku so zaujímavým zvukovým designom.

Hodiny / The Hours (2002, r. Stephen Daldry) (RECENZIA FILMU)

Jeden deň a v ňom osudná chvíľa v živote troch žien, z ktorých každá žije v inej dobe. Napriek tomu sú ich osudy navzájom prekvapivo prepojené. Života a dielo Virginie Woolfovej (Nicole Kidman) ovplyvňuje príbeh dvoch ďalších žien, žijúcich v dvoch ďalších obdobiach - v Kalifornii 60.rokov a v súčasnom New Yorku.

Hugo a jeho veľký objav / Hugo (2011, r. Martin Scorsese) (RECENZIA FILMU)

Hugo Cabret je neobyčajný chlapec, ktorý po otcovej smrti žije na parížskej železničnej stanici u svojho strýka alkoholika. Ten tu pracuje ako správca staničných hodín. Po otcovi Hugo zdedil vynaliezavosť a robota s kľúčovou dierkou v tvare srdca, ktorý možno ožije, ak doňho vloží ten správny kľúč. Neutíšiteľná zvedavosť privedie Huga k predavačovi mechanických hračiek a jeho chránenkyni, ktorá má v rukách kľúč k rozlúšteniu Hugovej životnej záhady. Podarí sa mu odpovedať na všetky otázky skôr, než ho dolapí ruka zákona a strýko pošle do sirotinca?

Chlapčenstvo / Boyhood (2014, r. Richard Linklater) (RECENZIA FILMU)

Chlapčenstvo je výnimočný film. Príbeh o dospievaní jedného obyčajného chlapca chcel režisér Richard Linklater (Pred súmrakom, Pred polnocou) natočiť čo najpoctivejšie a preto na ňom pracoval dvanásť rokov. Každý rok sa na tri až štyri natáčacie dni zišla rovnaká zostava hercov a tvorcov, aby natočila ďalší kúsok do jednej životnej mozaiky. Výsledkom je snímok, ktorý je neobyčajný svojou obyčajnosťou a tiež tým, akú neuveriteľne pestrú škálu emócií dokáže u svojich divákov vyvolať.Mason (Ellar Coltrane) je sympatický šesť ročný chlapec, ktorý po rozvode rodičov žije so staršou sestrou Sam (Lorelei Linklater) a mamou (Patricia Arguette). S otcom (Ethan Hawke) sa ale obidve deti pravidelne vídajú a majú s ním kamarátsky vzťah. Taká je Masonova východisková životná situácia, z ktorej sa vydáva do puberty, dospievania a dospelosti.

Interstellar (2014, r. Christopher Nolan) (RECENZIA FILMU)

Náš čas na Zemi sa chýli ku koncu. Tím výskumníkov sa odhodlá na najodvážnejšiu misiu v histórii ľudstva: vycestuje z našej galaxie a ich cieľom bude zistiť, či má ľudstvo budúcnosť medzi hviezdami. Oceňovaný režisér Christopher Nolan (“Trilógia Temný rytier”, “Počiatok”) prichádza s ďalším prelomovým filmom. Vo filme Interstellar si okrem iných zahrali držiteľ Oscara Matthew McConaughey (“Klub poslednej nádeje”), držiteľka Oscara Anne Hathaway (“Bedári, Diabol nosí pradu”).

Jar, leto, jeseň, zima... a jar / Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom (2003, r. Kim Ki-duk) (RECENZIA FILMU)

Fascinujúci lyrický príbeh o plynutí ročných období a ľudského života a hľadaní harmónie Jar - V budhistickom chráme uprostred horského jazera vychováva starý mních malého chlapca ako svojho nástupcu. Učí ho neubližovať živým bytostiam. Leto - Chlapec dospieva a zamiluje sa do chorej dievčiny, ktorá prichádza do chrámu, aby sa vyliečila. Keď ho chce starý mních vrátiť k svojim povinnostiam – utečie. A tak plynie postupne jedno ročné obdobie za druhým...

Láska / Amour (2012, r. Michael Haneke) (RECENZIA FILMU)

Najnovší film žijúcej legendy svetového filmu, výnimočného rakúskeho tvorcu M. Hanekeho je jedným z divácky najúspešnejších európskych filmov tohto roka. Elegantná, pozitívna snímka o láske na sklonku života je nakrútená vo francúzskom znení a vyniesla Hanekemu už druhú Zlatú palmu. (Prvú získal v roku 2009 za film Biela stuha). Tentokrát prichádza režisér s príbehom, kde sa hlavné postavy (tradične George a Anne) – kultivovaní osemdesiatnici, učitelia hudby – ocitajú v okamihu ťažkej skúšky. Anne dostane porážku a jej okolie sa musí zmieriť s jej premenou. Už nič nie je ako predtým ani pre ich dcéru Evu (Isabelle Huppert). Pre mimoriadne subtílny film s témou lásky, ktorú skúša nevyhnutné starnutie sa Hanekemu ešte podarilo získať slávneho J-L.Trintignanta, ktorý je sám už niekoľko rokov na dôchodku. Láska je pokladaná za Hanekeho najláskavejší film.

Memento (2000, r. Christopher Nolan)  (RECENZIA FILMU)

Leonard (Lenny) Shelby (Guy Pearce) má problém - jeho ženu znásilnili a zavraždili, a on pri jej ochrane utrpel vážne zranenie hlavy, ktoré spôsobuje stratu jeho krátkodobej pamäti. Inými slovami si Lenny pamätá všetko, čo sa stalo až do zavraždenia jeho ženy. Ale po tomto momente už nedokáže ukladať nové spomienky. Ako každý správny manžel, a filmový hrdina, sa samozrejme snaží nájsť vraha svojej ženy. To je samozrejme veľmi ťažké, keď si nepamätáte, čo sa stalo pred 5 minútami, alebo včera. Preto si Lenny vytvoril systém - má policajný spis o vražde svojej ženy, a keď sa dozvie niečo dôležité, dá si to vytetovať do kože. Výsledkom je jeho celé potetované telo - a aby si zapamätal ľudí, robí si fotky a na ne si píše poznámky. V jeho úsilí mu pomáhajú Natalie (Carie-Anne Moss) a policajt Teddy (Joe Pantoliano). Ale môže Lenny veriť svojim poznámkam? Čo ak sa ho niekto snaží podviesť? A čo ak to zase zabudne?

Stvorení pre lásku / Faa yeung nin wa (2000, r. Wong Kar-wai) (RECENZIA FILMU)

Veľká časť tohto filmu sa odohráva na uzučkej chodbe nájomného domu, v ktorom bývajú obaja hlavní hrdinovia filmu vo svojich manželstvách. Ona aj on sú kultivovaní, jemní a plachí, zatlačení do úzadia svojimi agresívnejšími partnermi, ktorým vo filme nikdy nevidíme tvár a neskôr sa vytratia úplne. I medzi nimi sa postupne rozvinie vzťah. Režisér s pomocou nádhernej kamery, hudby a výborných hereckých výkonov vytvoril krásny, beznádejný, vášnivý príbeh lásky, ktorá nikdy nebola.

Oldboy / Oldeuboi (2003, r. Chan-wook Park) (RECENZIA FILMU)

Únos Dä-sua sa odohrá rovno pred jeho domom, kde doposiaľ pokojne žil so svojou rodinou.Kdesi v podivnom domácom väzení sa z televízie dozvie, že jeho žena bola medzičasom brutálne zavraždená a on je z tejto vraždy podozrivý. V tmavej miestnosti strávi pätnásť rokov, než sa jedného dňa rovnako nečakane ocitne na slobode. Od tej chvíle sa zameria na pomstu. S pomocou mladej Mido svojho väzniteľa nájde, lenže dotyčný muž ho postupne usvedčí z dávnej viny. Zložitá dráma, v ktorej sa nakoniec odhalia fatálne vzťahy medzi Dä-suom a Mido, je plná napätia a tajomnosti, ale podľa slov režiséra je predovšetkým úvahou o pomste a o túžbe, ktorú pocíti každý, lenže málokto ju aj uskutoční, pretože spoločnosť ju zatracuje ako negatívnu a deštruktívnu.

Opití láskou / Punch-Drunk Love (2002, r. aul Thomas Anderson) (RECENZIA FILMU)

Barry Egan je zložitý človek. Na prvý pohľad nič zvláštne. Tridsiatnik, starý mládenec, majiteľ maličkej firmy na gýčové kúpeľňové doplnky. Jeho zvláštnosti sa začnú odkrývať až v momente, keď mu jeho sestra chce nanútiť rande so svojou kolegyňou. Vysvitne, že Lena je celkom obyčajná žena, ktorá sa do Barryho celkom obyčajne zamiluje. V tom istom čase sa však Barry stáva obeťou vydieračského gangu. Zakríknutý muž, zvyknutý desaťročia tlmiť svoje city, sa začína otvárať ako kráter sopky, plnej lásky a hnevu...

Turínsky kôň / A torinói ló (2011, r. Béla Tarr, Ágnes Hranitzky) (RECENZIA FILMU)

Čiernobiely príbeh začína monológom pripomínajúcim historku, ktorá sa odohrala 3. januára 1899 v Turíne, keď sa filozof Nietzsche stal svedkom bičovania koňa, v dôsledku čoho postupne prepadol šialenstvu. Hlas rozprávača uzatvára: „Nevieme, čo sa stalo s koňom." Film ponúka predpokladaný osud koňa, ale v skôr tušených obrysoch. Zdanlivo realistická dejová linka ústi viacvýznamovým posunom do metafyzického podobenstva, a vlastne „metafilmového" rébusu. „Je to film o ťažobe ľudskej existencie. Chceli sme skrátka vidieť, aké je ťažké a hrozné, keď musíte ísť každý deň k studni po vodu, v lete, v zime... Všetky dennodenné rutinné opakovania ukazujú, že niečo je v neporiadku s týmto (ich) svetom." (Béla Tarr)

Večný svit nepoškvrnenej mysle / Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004, r. Michel Gondry) (RECENZIA FILMU)

Život osamelého a nesmelého Joela sa od základov zmení, keď stretne excentrickú a temperamentnú Clementine. Zažíva s ňou bláznivé chvíle, o ktorých nikdy pred tým nesníval. Clementine je však aj značne nevyrovnaná a jej nepredvídateľné chovanie jedného dňa vyústi až v rozhodnutie zbaviť sa Joela a začať odznova. K tomu jej účinne pomôžu na experimentálnej klinike, kde jej starostlivo vymažú pamäť. Joel celú situáciu rieši rovnako rázne, spomienka na ňu ho stále trápi a tak sa rozhodne podstúpiť rovnaký zákrok. V jeho prípade však sa však experiment lekárovi vymkne z rúk a na radu príde jeho asistent, ktorý namiesto monitorovania Joelovej mozgovej činnosti sa začne zabávať divokými erotickými dobrodružstvami.

Život Adéle / La vie d'Adèle (2013, r. Abdellatif Kechiche) (RECENZIA FILMU)

V 15 rokoch Adèle nič nespochybňuje: dievčatá sa skrátka stretávajú s chlapcami. Adèlin život sa však obráti hore nohami, keď stretne Emmu, mladú ženu s modrými vlasmi, ktorá jej umožní objaviť doposiaľ nepoznané túžby a presadiť sa v živote ako dospelá žena. Adèle dospieva, hľadá samu seba, stráca sa a znovu sa nachádza...Režisér Abdellatif Kechiche šokoval na MFF v Cannes 2013 divákov aj filmových kritikov svojím detailným vykreslením sexuálnych scén, a zároveň uchvátil výnimočným príbehom dvoch žien, ktoré hľadajú cestu k sebe samým i k okolitému svetu. „Film nie je ničím iným než triumfom. (...) Významné dielo sexuálneho prebudenia.“ - Takto hodnotil snímku Stephen Garrett z týždenníka New York Observer.


autor Peter Konečný 18.3.2020
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.