Seriál Nový pápež je skutočným skvostom

Začiatok roka 2020 nastavil latku seriálovému svetu poriadne vysoko. Nový pápež je skutočným skvostom. Po vyše ...

pridal Simona Sopiaková 28.1.2020 o 14:01
Seriál Nový pápež je skutočným skvostom


Začiatok roka 2020 nastavil latku seriálovému svetu poriadne vysoko. Nový pápež je skutočným skvostom. Po vyše 3 rokoch sme sa dočkali voľného pokračovania seriálu Mladý pápež.

Tých, ktorých trápili obavy, či bude pokračovanie rovnako kvalitné a zaujímavé, aj keď v ňom bude absentovať prítomnosť Piusa XIII (Jude Law), môžete zostať pokojní. Režisér má pre nás stále dostatok postáv, ktoré dokážu zaujať a skrývajú v sebe tajomné životné príbehy.

Doposiaľ nám HBO odkrylo prvé štyri časti, čiže sme takmer v polovici príbehu. No už teraz sa dá prehlásiť, že Nový pápež je dielom, ktoré ani v dobe obrovského seriálového rozmachu nemá soka, ktorý by mu svojou jedinečnosťou a magickou atmosférou mohol konkurovať.

To intro. To intro. Bože môj, ďakujem za tak nadpozemské intro. Mníšky v ľahkých, mierne priesvitných košieľkach, ladne sa pohybujúce do rytmov pesničky Good Time Girl od dua Sofi Tukker. V žiare pekelnej červenej, ktorá sa v rýchlych zábleskoch strieda s jedovatou zelenou a tmavomodrou, pripomínajúcou pokojnú nočnú oblohu, im kríže na príveskoch poletujú vzduchom súbežne s ich pohybmi a  v pozadí sa vyníma soška Panny Márie. Luxusný úvod, ktorý si dokážete pretáčať dookola a stále sa ho neviete dostatočne nabažiť.

Farby typické pre tvorbu režiséra Gaspara Noého, klipové sekvencie ako z filmov Xaviera Dolana a neuveriteľný cit pre vizuálnu rozkoš, akú má len Paolo Sorrentino. Zmes toho najlepšieho pre náročného a vnímavého diváka sa spojila, aby priniesla na svet Nového pápeža. Tak provokujúce a tak lakávé ako peklo samotné.

Aby som ale nič podstatné neprezrádzala pre tých, čo zatiaľ s pozeraním seriálu váhajú, načrtnem iba zbežne, čo sa v prvých častiach udialo a čo pokračovanie prináša.

Posledná časť Mladého pápeža skončila tým, že Pius XIII. upadol do kómy.  Ani po troch transplantáciách srdca sa nepreberá a tak je najvyšší čas hľadať za neho náhradu. Proces konklávy je napriek vážnosti samotnej ceremónie nesmierne zábavný a zaujme aj diváka, ktorý katolíkom rozhodne nie je.

Za nového pápeža je nakoniec vybratý kardinál Tommaso Viglietti. No už počas prvých dní vykonávania funkcie sa opäť všetci vo vatikánskom chráme prežehnávajú, koho si zvolili. Viglietti, po novom už František II. sa totiž rozhodne vzdať sa všetkého majetku a samozrejme, podstúpiť túto obetu s ochotou očakáva aj od svojich "kolegov". Za vzdanie sa bohatstva im na oplátku ponúka svoje objatie. No kto by odolal?

Boh je však nevyspytateľný, František II. sa v novej funkcii ani poriadne nestíha ohriať a už si ho sám najvyšší k sebe povoláva. Vatikán je opäť bez pápeža. Kardinál Voilleo vie, že túto situáciu musí naplno využiť a tak sa spolu so Sofiou, Gutierezzom, Aguirreom a s kardinálom Máriom rozhodnú vyraziť do Anglicka za Sirom Johnom Brannoxom (John Malkovich). Ten je totiž ich jedinou novou voľbou.

Sir John Branoxx je však krehký ako dekoratívne taniere s fotkou pápeža, ktoré svojím predajom plnia vatikánsku kasu. Je len otázne, či ho tak náročná úloha, akou post pápeža je, nerozbije na márne kúsky. Napriek tomu, že rozhodne nie je hlúpy, jeho osobnosť je výrazne poznačená smrťou vlastného brata - dvojičky. S jeho neprítomnosťou sa ani po rokoch jeho rodičia nevedia zmieriť. Každý deň poctivo oplakávajú hrob zosnulého syna a na toho druhého, ktorý ešte žije, úplne zanevreli. Brannox je preto viac ako mierne depresívny a jeho nálady pripomínajú tradičné londýnske počasie. Či jeho nástup do funkcie najvyššieho predstaviteľa  Katolíckej cirkvi nezahalí Vatikán do kvalitnej depresie je len vo hviezdach. Voiello mu však napriek všetkému verí a tak vytasí svoje najväčšie zbrane a presvedčí ho, aby túto lákavú ponuku prijal...

Pokračovanie seriálu je, ak je to vôbec možné, snáď ešte viac provokuje (diváci sa môžu tešiť aj na prítomnosť Marylina Mansona) a opäť nesmierne zábavne. Scenáre lahodia vašim ušiam a každý záber vyzerá ako dokonalý obraz, ktorý by sa hodil do tej najprestížnejšej galérie. Jednoducho, božská dokonalosť, na ktorej začnete byť veľmi jednoducho závislý. A pritom netušíte, či vás posadol sám Sorrentino alebo skutočný diabol.

Pokiaľ si chcete osviežiť obsah Mladého pápeža, stačí kliknúť semA ak ste už pohltení vlnou Nového pápeža, tak sa vám vôbec nečudujem.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.