PREVIEW: BRUCE VŠEMOHÚCI

PREVIEW: BRUCE VŠEMOHÚCI

článok



O FILME

Televízny reportér Bruce Nolan má za sebou ďalší mimoriadne ťažký a náročný pracovný deň, ktorý ešte viac prispeje k jeho pocitu zúfalstva a nespokojnosti s tým, ako sa vyvíja jeho osobný i profesionálny život. Neubráni sa a začne zo svojho mizerného osudu obviňovať samotného Stvoriteľa. Na jeho veľké prekvapenie, Boh to nenechá len tak a jedného dňa sa objaví osobne. Keď si teda Bruce myslí, že to vie lepšie, nech sa páči, odteraz bude riadiť svet on, Boh si berie dovolenku. Bruce si veľmi rýchlo zvyká na omračujúce možnosti, ktoré mu vyplývajú z Božej moci. Jeho okolie sa nestačí čudovať, priateľke podrastie poprsie, Bruce prenasleduje kolegov, ktorí mu robili schválnosti, stáva sa novinárskou hviezdou, jeho pes číta noviny na záchode... Boh sa musí vrátiť, aby Bruca upozornil, že čo-to dobré je treba spraviť aj pre zvyšok sveta.

Preview: Bruce všemohúci Preview: Bruce všemohúci Preview: Bruce všemohúci

O OBSADENÍ

Hovorí sa, že niektoré manželstvá sa už vopred uzatvárajú v nebi - a platí to aj o umeleckých manželstvách. Pre vzťah herca Jima Carreyho a režiséra Toma Shadyaca dokonale platí ľudové porekadlo "tí dvaja sa tak dlho hľadali, až sa našli". Vskutku, len ťažko by sa našla dvojica herec-režisér, ktorá by sa k sebe tak hodila tak, ako Carey so Shdyacom. Ich dva predošlé filmy (Ace Ventura: Zvierací detektív a Klamár, klamár) boli vysoko úspešné, a tak vo chvíli, keď Shadyac držal v ruke prvú verziu scenára k Brucovi, bolo mu jasné, kto bude hrať hlavnú úlohu. Nielen preto, že len málokto iný by dokázal zahrať muža obdareného božou mocou, so všetkými komickými i melodramatickými dôsledkami, ale aj preto, že ako starí priatelia už kedysi dávno a veľakrát predebatovali všetky tie veľké otázky spojené so životom, večnosťou i Prozreteľnosťou.

"Jim je mi ako brat," hovorí Shadyac. "V niektorých veciach mladším bratom, v iných zasa starším. Také témy, aké sú v Brucovi, nás odjakživa zaujímali: Čo je tá sila, ktorá sa nazýva Bohom? Ako ovplyvňuje naše životy? A ako k tomu my prídeme? Po tematickej stránke je tento film vlastne príbehom o tom, z čoho pramení naozajstná sila."

V rámci pre-produkcie začal Shadyac so svojím produkčným tímom skladať filmársky štáb zo špičkových umelcov a odborníkov, z ktorých s viacerými spolupracovali už na predošlých filmoch - napríklad oscarového kameramana Deana Semlera, výtvarníčku Lindu DeScenna, kostýmovú výtvarníčku Judy Ruskin Howellovú, strihača Scotta Hilla, rekvizitára Brada Einhorna a viacerých iných.

"Zjednodušene povedané, náš tím sa skladá z ľudí, ktorí dokážu myslieť tak rýchlo ako Tom (Shadyac) a rovnako rýchlo sa mu prispôsobovať," hovorí producent Brubaker. Shadyac k tomu dodáva: "Dean Semler je kameraman, ktorý berie komédiu vážne, no pritom má ohromný zmysel pre humor. Vie maľovať svetlom. Linda DeScenna má veľký dar vytvárať dekorácie, v ktorých sa herci cítia ako v prirodzených prostrediach, takže v tom priestore žijú. A Judy Ruskin Howell, keď vytvára svoje kostýmy, naozaj premýšľa o postavách a symbolike - o najdrobnejších detailoch, nad ktorými vám ani na um nezíde uvažovať. A v každom filme Jima Carreyho je dôležitou postavou rekvizitár, pretože Jim má rád "hračky", rád sa necháva inšpirovať rekvizitami. Preto som opäť oslovil Brada Einhorna. Je naozaj dobrý. Jim alebo ja ho požiadame o niečo úplne nemožné, a on povie "OK, dajte mi na to pár hodín," a príde s tým. Čokoľvek hmotné, čo si len dokážete predstaviť, sa dá nájsť v Bradovej dodávke!

Preview: Bruce všemohúci Preview: Bruce všemohúci Preview: Bruce všemohúci

Ešte dôležitejším rozhodnutím bola voľba predstaviteľky Bruceovej priateľky Grace a taktiež osobu, zodpovednú za Bruceove novo nadobudnuté schopnosti - samotného Stvoriteľa. "Nenávidím klišé," hovorí Shadyac, "ale Jennifer Aniston je jedna z najvychytenejších tvárí súčasného šoubiznisu. Môžete si vyrátať na prstoch jednej ruky hercov či herečiek, ktorí vám poskytnú pôvab, silu, inteligenciu, krehkosť a zmysel pre humor - a to všetko v jednom balení. A Jennifer medzi nich patrí."

Producent Michael Bostick k tomu dodáva, "Jennifer je už deväť rokov súčasťou amerických i európskych obývačiek ako Rachel zo seriálu Priatelia, a som presvedčený, že diváci ju radi uvidia na veľkom plátne po Jimovom boku. Jennifer má veľký zmysel pre načasovanie komediálneho gagu a je schopná vdýchnuť svojim postavám aj emocionálnu závažnosť."

Sama Anistonová si chcela zahrať Grace od okamihu, ako ju Shdyac oboznámil so svojím nápadom. "Tom mi načrtol fantastický príbeh, ktorý som považovala za veľmi pôsobivý," spomína Jennifer Aniston. "Veľmi ťažko sa darí zatiahnuť duchovnejšiu tému do čisto komerčného filmu, a práve to sa Tomovi a jeho scenáristom podarilo, bez toho, aby diváka tĺkli po hlave."

Shadyac a Carrey sa veľmi netrápili s ďalšou zásadnou otázkou - kto by mohol (a dokázal) hrať Boha? "Keď sa mi dostal do rúk scenár," spomína režisér, "vybavil sa mi len jeden jediný chlapík - Morgan Freeman. Je asi milión spôsobov, ako vo filme ukázať Boha. Môže na seba prevziať podobu horiaceho kra, hory alebo západu slnka. Nám šlo o to, ukázať ho stráviteľným spôsobom, cez človeka, ktorý je stelesnením hrdosti, vnútornej sily, ale aj humoru. Morgan je stelesnením týchto vlastností a presne to sme potrebovali dať do nášho filmu. Iný variant sme nemali, a ani sme nad ním nepremýšľali."
Vďakabohu, Morgan Freeman to cítil rovnako - a tak tvorcovia filmu Bruce našli svojho Boha.

Preview: Bruce všemohúci Preview: Bruce všemohúci Preview: Bruce všemohúci

O NAKRÚCANÍ

Okrem filmárskych kvalít všetkých zúčastnených tu bola ešte jedna vec zásadne dôležitá pre úspech filmu: vzájomná súhra a iskrenie medzi hereckými predstaviteľmi v hlavných úlohách - teda medzi Jimom Carreym a Morganom Freemanom. Práve kombinácia Carreyho geniality ako komika a Freemanovej obrovskej hereckej skúsenosti vytvorila atmosféru, ktorou je pretknutý celý film.

"Morgan je nielen veľmi skúsený herec, ale aj veľmi múdry človek s obrovským nadhľadom, a tým nás veľmi obohatil," spomína režisér Shadyac. "Jim ho počas nakrúcania neraz požiadal o radu, keď išlo o to stvárniť nejakú scénu, a Morgan mu rád poradil. A čo bolo zaujímavé, Morgan sa zasa občas radil s Jimom, keď išlo o nejakú komickú scénu. Bolo naozaj zaujímavé pozorovať týchto dvoch velikánov, každého vo svojom obore, ako spolu fungujú."

"Už len pobývať v jeho prítomnosti znamenalo pre mňa jeden splnený sen," zdôverila sa Anistonová. "Naozaj vyzeral ako Boh. Bol úžasný.". "Áno," pridáva sa s úsmevom Tom Shadyac. "Vyzeral, ako keby každý deň po skončení nakrúcania ešte asi polhodinu spovedal niektorých kolegov a udeľoval im rozhrešenia." Stredobodom pozornosti však bol predovšetkým predstaviteľ hlavnej úlohy, Jim Carrey, kreatívny perfekcionista.

"Joel Schumacher, režisér filmu Batman Forever ho nazval najtvrdšie pracujúcim robotníkom šoubiznisu," hovorí Shadyac. "A každý, kto s Jimom spolupracuje, to vie. Je veľmi pracovitý a dôsledný. A navyše má talent od boha. Rád ho pozorujem, keď dostáva nápady. Prichádza to odkiaľsi zhora.". "Je veľmi hravý a veľmi otvorený k improvizácii," dodáva Philip Baker Hall, jeho herecký kolega. "Patrí k tým ľuďom, čo sú vytešení už len z toho, že môžu každý deň prísť a pracovať. A tá radosť z neho vyžaruje a všetkým nám to dáva silu. Ako herec a predstaviteľ hlavných úloh je veľkorysý. Dáva priestor aj nápadom svojich partnerov, ak sú v duchu scény. U herca jeho kvalít a postavenia to nie je také obvyklé."

Aj napriek tomu, že štvormesačné nakrúcanie filmu Bruce bolo miestami dosť vyčerpávajúce, niektoré dni, naopak, boli až príliš uvoľnené. Napríklad v deň udeľovania cien Emmy sa celý štáb zúčastnil ceremoniálu, aby hneď začerstva zablahoželal dojatej kolegyni Anistonovej, ktorá dostala cenu za svoj výkon v seriáli Priatelia.

Iným osviežením bola účasť speváka Tonyho Bennetta, ktorý hral sám seba a v reštauračnej scéne zaspieval pieseň Keby som bol vládcom sveta (If I Ruled the World). "Berme to tak, že sme nakrútili v prvom rade a predovšetkým - komédiu," hovorí producent Bostick. "Sme tu pre zábavu, ale nemohli sme sa v tomto prípade vyhnúť zmienkam o Bohu, modlitbách a slobodnej vôli. To je to, čo nás hneď na začiatku pritiahlo k téme, a to je to, čo je vždy prítomné kdesi na pozadí každého Tomovho Shadyacovho filmu. Vždy chce niečo povedať aj o stave človeka. Nie sme žiadni kazatelia, ale veríme, že na konci filmu, keď sa budú diváci rozchádzať do noci, každý z nich bude tak trochu premýšľať aj o svojom mieste vo Vesmíre a o vlastnej viere v čokoľvek, čo preňho niečo znamená."

 


autor press kit 19.8.2003
  • Bruce všemohúci (05.09.2003 16:26:24)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Komédia/Fantasy
    Minutáż˝: 101 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2003
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    0
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ROZTÁPANIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.