ÚKRYT

ÚKRYT

článok



Život rozvedenej a veľmi bohatej tridsiatničky (Jodie Fosterová) sa premení na peklo. Vo svojom novom, luxusnom sídle sa musí s dcérou ukrývať pred troma votrelcami, ktorí hľadajú stratené peniaze bývalého milionára. Uchýlia sa do špeciálneho krytu - do "miestnosti strachu", navrhnutom práve na tento účel. To, po čo si násilníci prišli, je práve v úkryte... Hra na mačku a myš sa vyostruje. Vynútený spoločný pobyt matky a dcéry v uzavretom priestore im pomôže nájsť seba samé.

Kultový režisér a majster depresií David Fincher nakrútil niekoľko temných psychologických thrillerov (Votrelec 3, Hra, Sedem, Klub bitkárov) a aj tento film určite divákom spôsobí šok. 
Úkryt Úkryt Úkryt


O FILME:

Pôvodne v tomto filme mala hrať Meg Altmanovú Nicole Kidmanová, ktorá však musela z nakrúcania odstúpiť kvôli zranenému kolenu (zranila sa pri nacvičovaní choreografie pre film Moulin Rouge).

"Celý film sa odohráva v jednom dome. Snažil som sa, aby to bol film medzi Hitchocockovým Oknom do dvora a Strašiakmi Sama Peckinpaha", povedal David Fincher.

Námet filmu nie je natoľko vzdialený od bežnej skutočnosti, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Najmä v južnej Kalifornii, kde sa sústreďuje zábavný priemysel, neustále vzrastá záujem o zabezpečovaciu techniku. Bezpečné miestnosti - úkryty - sa realizujú podľa tajných plánov tímom preverených odborníkov. Objednávajú si ich hviezdy, ale aj obchodníci, šéfovia korporácií atď. Majú vlastnú telefónnu linku, vetranie, sú zvonku nedobytné a maskované tak, že ich pravý účel nikto nespozná. Takou miestnosťou môže byť napríklad kúpeľňa, akonáhle sa zavrú prispôsobené dvere.

O TVORCOCH:

David Fincher (réžia)
"Neviem, akým spôsobom by mali filmy prinášať zábavu. Mňa osobne zaujímajú iba tie, ktoré sa snažia diváka vystrašiť. Odkedy som videl Čeľuste, už nikdy som sa nekúpal v oceáne."
David Fincher

Fincher sa začal filmu venovať, keď mal osemnásť rokov. Vtedy opustil školu a začal pracovať v Industrial Light ( Magic Georga Lucasa. Podieľal sa na jeho filmoch Návrat Jediho a Indiana Jones a Chrám skazy. Spolupracoval so spoločnosťou bojujúcou proti rakovine na reklamnom spote, v ktorom ľudský plod fajčí cigaretu. Nakrúcal hudobné videoklipy a spolupracoval s takými hviezdami ako Madonna, Michael Jackson, Paula Abdulová či Aerosmith. Vo svete filmu prerazil treťou časťou Votrelca (1992), ktorá skalných fanúšikov série šokovala a nahnevala - nielen temnou atmosférou či veľkým množstvom dialógových, filozofických scén, ale najmä tým, že hlavnú hrdinku kozmonautku Ripleyovú Fincher nechal umrieť. V roku 1995 divákov zmrazil detektívnym thrillerom Sedem. Hlavní hrdinovia v podaní Brada Pitta a Morgana Freemana pátrajú po nebezpečnom psychopatovi, ktorý brutálnym spôsobom vraždí svoje obete. V roku 1997 nakrútil ďalší desivý film Hra s Michaelom Douglasom. V tomto príbehu sa unudený milionár zapojí do nebezpečnej hry, ktorá sa zmení na boj o holé prežitie. 
Že je Fincher majstrom hrôzostrašnej poetiky opäť potvrdil v roku 1999, keď nakrútil film Klub bitkárov, znovu s Bradom Pittom v hlavnej úlohe. Depresívna a skvelá záverečná pointa podnietila kritikov k úvahám o ľudskej identite, o agresivite mladej "stratenej" generácie, a o (ne)dôveryhodnosti filmového obrazu. Tento film Finchera definitívne zaradil medzi kultových režisérov.

Ak je pravda, čo sa šepká v hollywoodskych kuloároch, Fincher by mal začať nakrúcať film Stretnutie s Rámou - kompletne počítačové dielo (vrátane hercov). 

Úkryt Úkryt Úkryt


O HERCOCH

Jodie Fosterová (Meg Altmanová)
Narodila sa v roku 1962 v Los Angeles. Jej rodičia sa rozviedli ešte pred jej narodením a Jodie vyrastala iba s matkou. Už v troch rokoch vedela čítať a v trinástich hovorila plynule po francúzsky. Jej výchova bola v podstate už od malička usmerňovaná k filmovému a televíznemu priemyslu. Keďže jej matka bola filmovou publicistkou, často brala Jodie so sebou do kina. Jodie si spomína, že "takmer všetok čas trávila pozeraním temných európskych filmov". Jodiin brat Buddy sa v trinástich rokoch začal objavovať v televíznych reklamách a Jodie bola často prítomná na nakrúcaní. A tak bolo jedného dňa šikovné dievčatko zaregistrované pánmi z reklamnej agentúry a začala sa rodiť hviezda.

Po niekoľkých reklamných spotoch sa objavila v roku 1969 v sitcome Mayberry R.F.D. a v disneyovskej rodinnej story Samantha a Napoleon. Prvýkrát zaujala kritikov v roku 1973 ako láska Toma Sawyera v muzikálovom spracovaní Twainovho románu. V ďalšom filme hrala pod režijným vedením Martina Scorseseho (Alica tu už nebýva, 1974). Scorseseho tak zaujala, že ju bez váhania obsadil do role dvanásťročnej prostitútky Iris v dnes už legendárnom filme Taxikár (1976). Jodie musela dokonca podstúpiť psychologické vyšetrenie, aby dokázala, že úlohu zvládne. Za svoj skvelý výkon bola nominovaná na Oscara.

V roku 1980 absolvovala Fosterová prestížne francúzske lýceum v Los Angeles ako najlepšia študentka a rozhodla sa študovať anglickú literatúru na Yalskej univerzite. Hoci sa v tomto období na filmovom plátne neobjavovala, dostala sa do centra pozornosti vďaka šialencovi, ktorý spáchal neúspešný atentát na prezidenta USA Ronalda Regana v snahe zaimponovať jej. Táto udalosť bola pre osemnásťročnú študentku šokom. Trvalo rok, kým sa Fosterová dokázala aspoň čiastočne spamätať.

Počas štúdia a niekoľko rokov po ňom Fosterová hrala v menej zaujímavých filmoch. Na návrat medzi ozajstné hviezdy si musela počkať do roku 1988, kedy získala rolu Sarah Tobiasovej, obete niekoľkonásobného znásilnenia. Z jemnej intelektuálky sa razom stala prostoreká a nie veľmi vzdelaná servírka, ktorej nie je cudzie flirtovanie, alkohol a drogy. Fosterovej herecký výkon vo filme Znásilnenie bol ocenený Oscarom.

Ďalší dôkaz o jej mimoriadnom talente prišiel o tri roky neskôr. Získala rolu budúcej agentky FBI Clarice Starlingovej v adaptácii bestselleru Thomasa Harrisa Mlčanie jahniatok. Temná a ponurá zápletka thrilleru s takmer hitchcockovskou atmosférou sa stala pozadím pre vývoj vzťahu typu učiteľ - žiak medzi Starlingovou a psychopatickým psychiatrom Hannibalom Lecterom (Anthony Hopkins), ktorý jej pomáha chytiť masového vraha. Film sa stal hitom roku a získal päť Oscarov (najlepší herec, herečka, réžia, scenár a film). 

V roku 1991 Fosterová debutovala ako režisérka. Nakrútila film Človiečik Tate o sedemročnom géniovi, ktorý hľadá vzťah k svojej matke. O štyri roky neskôr sa k réžii vrátila filmom Domov na sviatky. 

Vo filme Nell (1994) bol najpresvedčivejší práve jej herecký výkon v úlohe ženy, ktorá vyrastala v divočine oddelene od ľudí a v dospelosti sa učí rozprávať. O tri roky neskôr Jodie zaujala ako osamelá astronautka v sci-fi filme Kontakt a v roku 1999 ako nezávislá anglická učiteľka vo filme Anna a Kráľ. Film sa vyznačoval nádhernou výpravou a rozprával príbeh o narastajúcich sympatiách medzi európskou učiteľkou a ázijským kráľom, o konfrontácii dvoch kultúr a svetov a o možnosti ich spojenia, keď si v nich ľudia porozumejú.

Kristen Stewartová (Sarah Altmanová)
Dvanásťročná herečka zaujala už v rodinnej dráme The Safety of Objects. Úkryt je jej druhým celovečerným filmom.

Jared Leto (Junior) 
Mladý herec na vzostupe slávy. Popularitu si získal účinkovaním v televíznom seriáli Môj takzvaný život. Stvárnil hlavnú postavu narkomana vo filme Requiem za sen podľa rovnomenného románu Huberta Selbyho a zaujímavé vedľajšie postavy vo filmoch Americké psycho a Klub bitkárov.

Úkryt Úkryt Úkryt


Forest Whitaker (Burnham)
Jeden z najobsadzovanejších hollywoodskych hercov. Zároveň je aj režisérom a producentom. Preslávil sa filmami Crying Game, Smoke a najmä stvárnením hlavnej postavy vo filme kultového režiséra Jima Jarmuscha Ghost Dog: Cesta samuraja. Ďalšie filmy: Čata, Farba peňazí, Dobré ráno, Vietnam; Hra na plač, Species. 

Dwight Yoakam (Raoul)
Hviezda country hudby, z ktorej sa stal kritikou dobre prijímaný herec. Filmy: The Newton Boys, Sling Blade.






autor press kit 26.3.2002
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Dráma/Triler
Minutáż˝: 118 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2002
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
0
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|ROZTÁPANIE
0
hodnotenie 8/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.