JOHN Q

JOHN Q

článok



John Q. Archibald (Denzel Washington) je obyčajný človek, ktorý pracuje v továrni a stará sa o rodinu. Jeho žena Denisa (Kimberly Elise) a malý syn Michael (Daniel E.Smith) znamenajú pre neho celý svet.
Ale keď Michael vážne ochorie a potrebuje okamžitú transplantáciu srdca, ktorú si John Q. nemôže dovoliť zo svojej zdravotnej poistky, je ochotný urobiť čokoľvek, aby zachránil svojho syna.
Ako tak čas a možnosti utekajú, jeho jedinou nádejou sa stáva hazard  - obsadí jednotku intenzívnej starostlivosti spolu s pacientmi ako  rukojemníkmi.

Keď sa zabarikáduje  spolu s rukojemníkmi v pohotovostnej miestnosti, mnohí z pacientov  sami potrebujú okamžitú pomoc. John Q.  čelí policajnému veteránovi, ktorý bol kedysi vyjednávačom rukojemníkov (Robert Duvall) a veľmi temperamentnému policajnému veliteľovi (Ray Liotta), ktorý chce rýchle ukončiť túto nepríjemnú situáciu.

Denzel Washington hrá vo filme John Q., akčnej dráme o nezvyčajnej možnosti, ktorú si vyberá otec, aby zachránil svojho syna. Nesprávnym rozhodnutím sa  stáva z neho negatívny hrdina a kriminálnik.
Režisérom je Nick Cassavetes, scenár napísal James Kearus a vo filme hrajú Denzel Washington, Robert Duvall, Kimberly Elise, Eddie Griffin, Shawn Hatosy, Anne Heche, Ray Liotta, James Woods a Daniel E. Smith.

John Q John Q

O produkcii:

Víťaz ceny Akadémie Denzel Washington , hrá Johna Q. Archibalda, pracujúceho muža v továrni, ktorému sa zrúti svet, keď jeho syn Michael dostane srdcový záchvat počas basebolového zápasu. „Veľmi zle to znáša, keď zistí, že jeho syn je chorý,“ hovorí Washington. „Je vo veľmi zlej finančnej situácii. Jeho auto sa v ten istý deň pokazí. A k tomu všetkému zistí, že nemá takú poistku, ktorá by pokryla životne dôležitú operáciu jeho syna.“

Producent Mark Burg hovorí, „John Q. poskytuje smutný pohľad na muža, ktorý vie zájsť tak ďaleko, aby zachránil svojho syna. Obetuje svoju prácu, svoj dom, svoje peniaze a napokon si želá skončiť so svojim životom.“

Desaťročný nováčik Daniel E. Smith hrá Johnovho syna Michaela a Kimberly Eliseová hrá jeho ženu Denise, ktorá stojí pri svojom manželovi aj napriek tomu, že sa rozhodol pre tak drastickú akciu. „Či už súhlasí alebo nie s tým, čo John robí je pre ňu nepodstatné,“ hovorí Elise. „Sú v hroznej situácii a ona je posledná osoba na svete, ktorá by sa mu otočila chrbtom. Láska v ich manželstve je veľmi silná a skutočná, a čo robí pre svoju rodinu je úchvatné.

„Keď Vám ochorie dieťa, máte tzv. tunelovú víziu. Nič viac vás nezaujíma,“ hovorí režisér Nick Cassavetes, pre ktorého tento príbeh odráža jeho vlastnú skúsenosť. „Moja dcéra má vrodenú srdcovú vadu, a sprevádzal som ju na jej štyroch operáciách. Poznám nekonečné vysvetľovania a dohadovania z poisťovacích spoločností, nemocníc a doktorov.“

Po vyčerpaní všetkých možností zaplatenia veľmi potrebnej srdcovej transplantácie John prosí o pomoc Dr. Raymonda Turnera, prednostu kardiologického oddelenia v nemocnici. „Čo som našiel na tomto filme dojímavé je ľudský príbeh muža, ktorý je postavený do pozície urobiť niečo, čo by obyčajne neurobil, keby to nepotreboval jeho syn,“ hovorí Woods.  „Dr.Turner je dôležitý muž, ktorý je chytený v systéme a chce robiť svoju prácu najlepšie ako môže, ale v skutočnosti je spútaný samotným systémom. Operácia, ktorú Michael potrebuje bude stáť štvrť milióna dolárov, nemá poistku ale ponúka vzdanie sa svojej mimoriadnej odmeny. Ale to aj tak nie je dosť.“

Tlak na Johna Q. dosahuje zlomový bod, keď mu nemocnica oznámi, že pošle Michaela domov. „Posielajú jeho syna domov, pretože nemá dostatok finančných prostriedkov,“ hovorí Washington. „Ak ho pošlú domov, jeho syn zomrie. Je zahnaný do kúta a musí urobiť kritické rozhodnutie.“

„Johnov postoj je, ´môj syn´ neumrie len preto, že nemá zdravotnú poistku,“ dodáva producent Mark Burg.

Scenárista James Kearns napísal scenár začiatkom roka 1993 po prečítaní novinového článku o bohatom mužovi, ktorému transplantovali srdce. Pri opise svojej operácie skonštatoval : “ keby  som nebol bohatý, určite by som bol už mŕtvy“.
„Vtedy som si spomenul na moje deti“, hovorí Kearns, „ čo by som asi urobil, keby moje deti umierali na .a ja by som im nemohol dožičiť lekársku starostlivosť. Zdravotné poisťovacie spoločnosti sa stávajú bohatšími a mocnejšími a správajú sa veľmi kontroverzne. Kríza zdravotníctva v Amerike a ostatných častiach sveta sa zväčšuje, predstavuje extrémne komplexný problém, ktorý ovplyvňuje každú oblasť  života našej spoločnosti.
Príbeh zaujal producenta Marka Burga, neskôr prezidenta Island Pictures, ktorý získal scenár príbehu. Niekoľko rokov neskôr , v roku 2000,  sa námet stal predmetom zmluvy s New Line Cinema na nakrúcanie nového filmu.

John Q John Q

O  hercoch:

Denzel Washington (John Q. Archibald) bol nedávno ocenený AFI ako Herec roka za film Training Day. K jeho najnovším úspešným filmom zaraďujeme film Jerryho Bruckheimera Remember the Titans a The Bone Collector režiséra Phillipa Noycea. Získal  cenu Zlatého Glóbusu a 4 nominácie za úlohu Rubina „Hurricana“ Cartera vo filme Normana Jewisona The Hurricane.
K jeho ďalším filmom patria tituly: Fallen, He Got Game, The Siege, Courage Under Fire, Crimson Tide, Virtuosity, Devil in a Blue Dress, Much Ado About Nothing, Philadelphia a The Pelican Brief.

Robert Duvall (Grimes), ktorý stvárňuje vyjednávača rukojemníkov Grimesa, hral v úspešných amerických filmoch The Godfather, The Godfather, Part II; Apocalypse Now, The Great Santini, Tender Mercies.
Duwall napísal, režíroval a hral vo filme The Apostle, za ktorý získal nomináciu Academy Award za hlavnú postavu. Hral vo filmoch Deep Impact a A Civil Action, za ktoré získal šiestu nomináciu Academy Award a nomináciu na Zlatý Glóbus. Za tým nasledovali filmy ako Gone in 60 seconds, A Shot at Glory a The Sixth Day.  Je známy z filmov Days of Thunder, A Handmaid´s Tale, A Show of Force, Convicts, Rambling Rose, Falling Down, Geronimo a Wrestling Ernest Hemingway.

James Woods (Dr. Turner) hrá kardiológa ako rukojemníka Johna Q. Jeho filmy režisérov Olivera Stonea Any Given Sunday, režisérsky debut Sofie Coppolovej Virgin Suicides, jeho práce The General´s Daughter, Another Day in Paradise, film Clinta Eastwooda True Crime a Johna Carpentera Vampires dokazujú jeho rôznorodé charaktery herca.
Získal nominácie na Oskara za filmy Salvador a Ghosts of Mississippi. K jeho ďalším úspešným filmom patria Nixon, Casino, Kicked in the Head, Contact, Once Upon a Time in America, Hercules,...

Anne Hecheová (Rebecca Payneová) hrá nemocničnú úradníčku. Hrala vo filmoch Agniesky Holland The Third Miracle s Ed Harrisom a vo filme Gus Van Santa Psycho spolu s Vince Vaughnom a Julianne Mooreovou. Ďalej to boli filmy Return to Paradise; Six Days, Seven Nights, Wag the Dog, Volcano, Donnie Brasco.
Hecheová písala a režírovala Reaching Normal, a druhú časť filmu If These Walls Could Talk II v hlavnej úlohe Sharon Stone a Ellen DeGeneres. Vyhrala cenu Academy Award za účinkovanie v seriály „Ally McBeall“.

Ray Liotta (Monroe) nedávno hrala vo filme Ridleyho Scotta Hannibal s Anthony Hopkinsom a Julianne Moore, v komédii Heartbreakers so Sigourney Weaverovou a Jennifer Love Hewittovou. Ďalej to boli filmy The Rat Pack, Copland, Turbulence, No Escape, Something Wild, Field of Dreams, Goodfellas.

Eddie Griffin (Lester) začína rok 2002 s troma filmovými premiérami a štvrtým filmom, ktorý sa začína natáčať. Čoskoro ho uvidíme v komédii The New Guy. V júni bude hrať v komédii Undercover Brother. K jeho predchádzajúcim filmovým titulom patria: Double Take, Deuce Bigalow:Male Gigalo, Picking Up The Pieces, Foolish, Armageddon, Meteor Man.

Daniel E. Smith (Mike Archibald) hrá 9-ročného Mika Archibalda. Pre 10-ročného Smitha je John Q filmovým debutom. V televízii hral v detskej televíznej šou a v Quality Time a v divadle účinkoval v hrách „The Christmas Story“, „Freedom“ a „The Greatest X-mas Pageant Ever.“

John Q John Q

O filmových tvorcoch:

Nick Cassavetes (režisér) nedávno režíroval film She´s So Lovely, v hlavnej úlohe Sean Penn, Robin Wright a John Travolta, jediný film, ktorý vyhral dve ceny na filmovom festivale v Cannes. Svoj režisérsky debut urobil s filmom Unhook the Stars, v hlavnej úlohe Marisa Tomei, Gerard Depardieu a Gena Rowlands.
Ako herec hral vo filmoch Life, The Astronauts Wife, Vicious Circle, The Doors, Mask, Blind Fury.

Mark Burg (producent) vyrobil mnoho rôznych filmov, napr. Bull Durham v hl.úlohe Kevin Costner; Can´t Buy Me Love v hl. úlohe Patrick Dempsey; The Cure; The Sandlot, Eddie v hlavnej úlohe Whoopi Goldberg; Don´t be a Menace, The Gingerbread Man podľa príbehu Johna Grishama a v réžii Roberta Altmana, v hlavnej úlohe Kenneth Branagh, Embeth Davidtz, Robert Downey ml., Daryl Hannah, Robert Duvall.

Avram Butch Kaplan (výkonný producent) do filmového sveta vstúpil v r. 1982 ako izraelský distribútor v CIC (táto spoločnosť sa porovnáva k Paramountu a Universal v Izraeli). V roku 1987 sa vrátil do USA a začal pracovať v Los Angeles na mnohých televíznych zábavných programoch Red Shoe Diaries, Strangers, Allies, Beyond Belief.
K jeho ďalším filmovým prácam patria The Patriot v réžii Dean Semler, Lake Consequence, Buffalo 66, She´s So Lovely.

Rogier Stoffers (kamera) pre rodáka z Holandska bola práca s kamerou na filme Mike van Diema Charakter treťou cenou za Najlepšiu kameru, ktorú získal na filmových festivaloch v Spojených štátoch, Poľsku a v Madride. Najnovšie dokončil film Phillipa Kaufmana Quills. K ďalším prácam sa zaraďujú One Man and his Dog, Mama´s Proefkonun, Et Maintenant, Alaska.

Stefania Cella (výprava) kým odišla do Ameriky pracovala v Taliansku, kde dokončila filmy Papa Dice Messa a Amati Matti. Najnovšie pracovala na filmoch Jilla Mazurskeho Fallen Bride, Johna Brileyho The Son of Man a Dangerous Beauty v réžii Marshalla Herskovitza.

Dede Allen (strih) k jeho veľmi úspešným filmom patria klasiky ako The Hustler, America,America; Bonnie and Clyde, Rachel,Rachel; Alice´s Restaurant, Little Big Man, Serpico, Night Moves, The Missouri Breaks, Slapshot, The Wiz, The Breakfast Club, The Milagro Beanfield War, Henry and June, The Addams Family a Wonder Boys.





autor press kit 23.4.2002
  • John Q (23.05.2002 18:38:18)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 50476
    02 |
    návšt. 11232
    03 |
    návšt. 6387
    04 |
    návšt. 5029
    05 |
    návšt. 4829
    06 |
    návšt. 3812
    07 |
    návšt. 4039
    08 |
    návšt. 2951
    09 |
    návšt. 1913
    10 |
    návšt. 1868
    REBRÍČEK US
    01 |
    $82,0 mil.
    02 |
    $7,4 mil.
    03 |
    $3,9 mil.
    04 |
    $3,2 mil.
    05 |
    $3,2 mil.
    06 |
    $2,5 mil.
    07 |
    $2,1 mil.
    08 |
    $1,7 mil.
    09 |
    $1,4 mil.
    10 |
    $1,1 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.