40 DNÍ A 40 NOCÍ

40 DNÍ A 40 NOCÍ

článok



40 Dní a 40 Nocí
... bez sexu!
Dá sa to vydržať? Kto vyhrá?


Poznámky o filme:

Vzťah Matta Sullivana (Josh Hartnett) práve skončil totálnou katastrofou. Má boľavé srdce a hlavne mu chýba nadhľad, ktorý by mu pomohol vyrovnať sa s celou záležitosťou.

Tento atraktívny muž okolo dvadsiatky, povolaním dizajnér webových stránok dostane geniálnu myšlienku. Účinným liekom na jeho srdcabôľ   by mohla byť absolútna sexuálna zdržanlivosť. Žiadne dotyky, žiadne bozky, ... žiadny pôžitok. Absolútny sexuálny pôst dlhých štyridsať dní a štyridsať nocí.

Už o niekoľko dní zisťuje, že novoobjavený recept funguje! Konečne má sám seba pod kontrolou. Avšak len dovtedy, pokiaľ nestretne Ericu (Shannyn Sossamonová), ženu svojich snov, príťažlivú, inteligentnú, ktorá mu úplne popletie hlavu.

V najnevhodnejšom okamihu, keď sa stavil so všetkými priateľmi, že pôst vydrží, stretáva osudovú lásku. Nezostáva mu nič iné, len dúfať, že Erica ho pochopí.

Film vznikol v rovnakej produkcii ako Notting Hill a Denník Bridget Jonesovej a je prvou americkou komédiou o sexe - bez sexu!

40 Dní a 40 Nocí 40 Dní a 40 Nocí 40 Dní a 40 Nocí

     
Sexy komédia bez sexu sa odohráva v prekvitajúcom svete internetu v San Franciscu. Josh Hartnett (Pearl Harbor) -  v roli Matta, ktorý sa snaží znova nadobudnúť kontrolu nad svojím citovým životom. Mladý muž prežíva strašné muky, nielen preto, že má zlomené srdce, ale aj preto, že ho trápi neukojená túžba po sexe. Hľadá útechu v sebaobetovaní. Nikto mu však nechce pomôcť, práve naopak! Všetci sa snažia porušiť jeho predsavzatie - dodržať sexuálnu abstinenciu 40 dní a 40 nocí.

Myšlienka urobiť sexuálnu komédiu bez sexu sa zrodila na stránkach autorovho denníku a z poloautobiografického príbehu o mladej žene, ktorá Robertovi Perezovi zlomila srdce. „Písal som si v tej dobe denník a videl som niekoľko filmov, pri ktorých mi napadlo, že súčasná kinematografia už nie je sexy. Na tomto príbehu sa zabavíte, lebo tu skutočne existujú reálne prekážky," hovorí Perez.

Nájsť režiséra filmu bolo úplne jednoduché. Michael Lehmann (režisér komédií Proč kočka není pes, Airheads a Heathers) sa pre tento nápad nadchol. „Jedného dňa mi zavolal producent Michael London, že má námet od mladého autora, ktorý by ma mohol zaujímať. Keď mi opísal príbeh, vedel som, že z toho môže vzniknúť zaujímavá komédia."

Lehmanna zaujala originalita nápadu. „ Tento film nie je ani sexuálnou komédiou, ani komédiou o sexuálnej abstinencii. Doteraz nikto takýto príbeh nenatočil. Ešte nikto sa nezaoberal situáciou, čo všetko sa stane, keď sa niekto rozhodne k niečomu takému." Výsledkom je film, ktorý je veľmi sexuálny. Josha Hartnetta prekvapilo, že štúdio nemalo záujem o komédiu, ktorá je o počestnosti, pretože je v nej až príliš veľa sexu!

Griffin Dune, ktorý hrá Mattovho sexom posadnutého šéfa Jerryho to komentuje: „ Je to veľmi mladá téma a komédia pre dospievajúcich. Každá postava je tu veľmi vyhranená, všetci neustále hovoria o sexe a myslia na sex. V tom sa asi nič nezmenilo od čias našej puberty."

Mladý herec Paul Constanzo, ktorý nedávno hral vo filme Roadtrip, a teraz predstavuje Mattovho spolubývajúceho Ryana, súhlasí: „ Ak sa vzdáte dobrovoľne sexu, zrazu sa stane vo vašom živote dominantným, stredobodom, okolo ktorého sa všetko točí. Sám som si to overil, keď som sa raz na niečo podobné odhodlal. A hovorím Vám, štyridasť dní a štyridsať nocí - z toho človek musí zošalieť."

Keď sa Lehmann snažil pochopiť tento druh šialenstva, zistil, že sexuálna predstavivosť existuje úplne všade a pre človeka, ktorý sa rozhodol nemyslieť na sex, sa to môže stať vážnym problémom. Jeden z pohľadov originálnej predlohy Roberta Pereza je, že po určitej dobe sexuálnej abstinencie považujeme úplne všetko za erotickú výzvu.

Mattov postoj prekvapivo ovplyvňuje všetkých jeho spolupracovníkov, predovšetkým ženy, ktoré sa z nedosiahnuteľných krások menia na vyzývavé zvodkyne. „Ženy si uvedomujú, že to,  k čomu sa Matt odhodlal je -  povedzme si úprimne -  hlúpy mužský čin. Vnímajú to ako výzvu, ako súčasť presilovky medzi mužmi a ženami," hovorí Lehmann.

Základným prvkom väčšiny dobrých komédií je humor, prameniaci zo zobrazenia smiešnych ľudských vlastností. Lehmann objasňuje svoj postup: „ Môžete mať dvadsať komických motívov, ktoré výborne vyznejú v scenári. Ale až na filmovom plátne zistíte, či vyústia do perfektného gagu.. Je to zvláštne, ale oveľa ľahšie navodíte komiku, ktorá zobrazuje ľudí tak, ako sa naozaj chovajú. Josh Hartnett je vynikajúci, keď hrá tento druh tzv. fyzickej komiky. Bolo úžasné pozorovať, ako tento inak seriózny chlapík, dokázal polonahý pobehovať, keď do popredia vystupovalo jeho telo. Urobil to perfektne! Táto zmes vážneho a komického charakteru je lákavou výzvou pre každého herca."

Griffin Dune hrá šéfa počítačovej spoločnosti a je to jediná postava, ktorá má viac ako tridsať rokov. „Som o niečo starší ( alebo oveľa, podľa toho, ako to kto posudzuje) ako moji zamestnanci. Som osem rokov ženatý a všetci v mojej kancelárii majú druhú, alebo tretiu priateľku, s ktorou boli týždeň, alebo dva. Znamená to, že sex je všadeprítomní, ale ja s tým nemám nič spoločné. Mattova záležitosť ma veľmi zaujíma, pretože mám práve problémy v manželstve. Nemám s manželkou sex, ale nie je to moja vina. Takže, keď sa Matt odhodlal k sexuálnej abstinencii, môžem sa všeličomu podučiť. Je jasné, že jeho zdržanlivosť je pre ženy zaujímavá a všetky by ho chceli zviesť. Predpokladám, že rovnako by to mohlo pôsobiť aj na moju manželku." Prirodzene Jerryho pokus nepatrí k tým geniálnym...

Perez si uvedomil, že už veľa filmov bolo natočených zo sveta internetových špecialistov, a tak sa rozhodol vniesť viac svetla do tohto sveta, ktorý je typický pre San Francisco a New York. „Umiestniť Matta do tohto prostredia, ktoré riadi obchod úplne novými metódami sa mi zdal dobrý nápad.  On chce poznať a prehodnotiť pravidlá svojho života a to som videl ako príležitosť na vytvorenie osobného konfliktu hlavnej postavy."

Lehmann s castingovým odborníkom dlho hľadali predstaviteľku hlavnej ženskej úlohy. „ Shannyn Sossamonová bola presne typ, ktorý sme hľadali. Nikdy predtým sme o nej nepočuli, ale keď vošla do miestnosti, vedeli sme, že je to práve tá herečka, ktorú hľadáme. Bola mimoriadne dobrá a my sme si to uvedomili."

Lehmann si uvedomoval, že je to obrovské riziko, obsadiť herečku, ktorú nikto nepozná. Ale keď ju videl na skúške s Joshom Hartnettom, videl, že to bude fungovať.

Erica je žena so zdravou chuťou na sex. Chce Matta od prvej sekundy a je presvedčená, že dosiahne to, čo chce. Samozrejme, nič netuší o Mattovom predsavzatí, preto je jeho chovanie pre ňu nepochopiteľné. Erica Matta veľmi priťahuje, ale chce dodržať sľub, ktorý si dal, a tak sa medzičasom stanú dobrými priateľmi, čo je najlepším predpokladom trvalejšieho milostného vzťahu. Obaja predstavitelia si boli aj v skutočnosti veľmi blízki, takže vo filme pôsobil ich vzťah veľmi vierohodne. Hartnett prezradil: „ Režisér trval na tom, aby sme spoločne trávili voľný čas. Mali sme spoločný obed v Los Angeles ešte v čase, keď som točil Pearl Harbor. Aj v San Franciscu sme trávili veľa voľného času s ostatnými hercami a rozprávali sme sa o svojich postavách. Vzťahy medzi nami naozaj fungovali a to malo pre film veľký význam." 

40 Dní a 40 Nocí 40 Dní a 40 Nocí 40 Dní a 40 Nocí

 

O hercoch:

JOSH HARTNETT (Matt)

Je populárny hlavne vďaka filmu Pearl Harbor režiséra Michaela Baya.
V roku 1999 si získal uznanie kritiky a publika úlohou Tripa Fontainea v režijnom debute Sofie Coppolovej The Virgin Suicides (Panenské sebevraždy).

V nedávno uvedenom filme O - modernej adaptácii Othella, hral postavu Huga Gouldinga, ktorý je inšpirovaný Jagom. Objavil sa aj v čiernej komédii Dohola? spolu s Alanom Rickmanom a Natashou Richardsonovou. Vo filme Town and Country hral syna Warrena Beatyho a Diane Keatonovej.

Debutoval vo filme Halloween H20, ako syn Jamie Lee Curtisovej; za túto rolu bol ocenený MTV Movie ako objav roka. Vzápätí na to, hral v sci - fi thrilleri Roberta Rodrigueza Fakulta.

Narodil sa v San Franciscu a vyrástol v meste St.Paul v Minnesote. Hrať začal už v detskom veku. Ako teenager  vystupoval v divadle v Minnesote. Herectvo študoval na Štátnej univerzite v New Yorku. V roku 1997 sa odsťahoval do Los Angeles, aby získal prácu vo filme alebo v televízii, čo sa mu skutočne rýchlo podarilo. Jeho posledným úspechom bol v kinách veľmi úspešný film Čierny jastrab zostrelený.


SHANNYN SOSSAMONová (Erica)

Deň po absolvovaní strednej školy odišla do Los Angeles, aby tu mohla tancovať. Na narodeninovej  party si ju všimol castingový agent, ktorý hľadal tváre do filmu Príbeh rytiera. Vzápätí na to získala rolu Jocelyn. Hrala aj vo filme Rogera Avaryho The rules of Attraction.


VINESSA SHAWová (Nicole)

Je známa predpvšetkým z filmu Stanleyho Kubricka  Eyes Wide Shut, kde hrala partnerku Toma Cruisa, prostitútku Domino.

Po filme 40 Dní a 40 Nocí hrala v komédii Corky Romano, režiséra Roberta Pritsa a vo filme Kathryn Bigelowovej  The Weight of Water.

Môžete sa s ňou stretnúť aj televízii NBC.


PAULO CONSTANZO (Ryan)

Debutoval vo filme Roadtrip. S Aliciou Silverstonovou a Woodym Harrelsonom sa objavuje v nezávislom filme Schorched. Hral tiež vo filme Josie and the Pussycats a v nezávislom projekte Gypso 83. Je rodákom z Totonta.


GRIFFIN DUNE (Jerry) 

Asi najznámejším ho urobila úloha v čiernej komédii Martina Scorseseho  Po zatváracej hodine (1979), ktorú produkoval spolu so svojou produkčnou partnerkou Amy Robinsonovou.

Hereckú dráhu začal vo filme Head Over Heals. Nasledovali tituly ako Almost You, Amazon Women on the Moon, Magická Hlbočina, Quiz Show, My Girl...

V jeho réžii vznikli filmy Magická posadnutosť (1998), v ktorej hrali Nicole Kidmanová a Sandra Bullocková, čierna komédia Propadlí lásce s Meg Ryanovou a Mathew Broderickom a krátky film  Duke of Groove, nominovaný na Oscara, v ktorom hrali Toby Maguire a Kate Capshawová. Jeho poslednou režijnou prácou je film  Lisa PickardI Is Famous 

O filmových tvorcoch:

MICHAEL LEHMANN  (réžia)
 
Autor populárneho filmu Proč kočka není pes (1996), v ktorom hrala Uma Turmanová a Ben Chaplin a čiernej komédie Heathers, ktorá bola jeho úspešným debutom v oblasti celovečerného filmu.

Narodil sa v San Franciscu, študoval umenie na Univerzite v Berkley a potom získal diplom z filozofie na Univerzite Columbia v New Yorku.  Krátko potom spolupracoval s Francisom F. Coppolom v spoločnosti Zoetrope na experimentálnom videosystéme, ktorý bol použitý vo filmoch One From the Heart, Rumble Fisch, Outsider. Titul Master of Arts získal v roku 1985 na USC (University of Southern California).

Počas štúdia na tejto univerzite režíroval krátky film Beaver Gets a Boner, o študentovi, ktorý žiada o štipendium, aby mohol zaplatiť dlhy za drogy. Pre program Saturday Night Live urobil snímok Ed´s Secret Life.

Ohlas na jeho prácu mu otvoril cestu do spoločnosti New World Picture a natočil ďalšie filmy ako My Giant, Airheads, Hudson Hawk, Meet The Applegates.


ELLIOT DAVIS (kameraman)

Je známy predovšetkým svojou spoluprácou s režisérom Stevenom Soderberghom. Snímal populárny film Out of Sight - Zakázané ovocie, Gray´s Anatomy, King of the Hill. Získal nomináciu na ocenenie Independent Spirit Awards za kameru vo filme Underneath. S režisérom Alanom Rudolphom robil filmy Equinox, Love at Large, Vražedné myšlienky. Natočil aj Raňajky šampiónov, v hlavnej úlohe s Bruceom Willisom. Cenu kritiky na FF v Cannes a Strieborného medveďa na Berlinale získal jeho film Harvest: 3000 Years. Do jeho filmografie patria ešte tituly: Get on the Bus, The Next Best Thing, Light it Up, Forces of Nature, Co dělat v Denveru když člověk nežije, Moher´s Boy, Ledové ostří, Bright Angel.

K jeho posledným prácam patrí Jmenuji s Sam, s Michelle Pfeifferovou a Seanom Pennom a White Oleander s Reneé Zellwegerovou.





autor press kit 17.6.2002
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Komédia/Romantický
Minutáż˝: 96 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2002

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
0
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|ROZTÁPANIE
0
hodnotenie 8/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.