3000 MÍĽ NA ÚTEKU

3000 MÍĽ NA ÚTEKU

článok



OBSAH:

„Týždeň Elvisa Presleyho" je v plnom prúde a ulice Las Vegas sú zaplavené dvojníkmi krála rockenrolu. Päť Elvisov má však v púzdrach namiesto gitár zbrane. Michael Zane (Kurt Russel) so svojim bývalým spoluväzňom Thomasom Murphym (Kevin Costner) dokonale naplánovali vylúpenie kasína Riviera, ale keď nakoniec s viac než troma miliónmi dolárov opúšťajú v helikoptére mesto, zostáva za nimi zničený hotel a hromada mŕtvol. Vinou Murphyho brutality sa šikovná lúpež zmenila na strašnú prestrelku.

Naviac sa Murphy rozhodne zradiť komplica a všetok zisk zhrabnúť pre seba. Michael sa však - na rozdiel od ostatných - zabiť nenechá, zmocní sa balíka a spoločne so svojou náhodnou spoločníčkou Cybil Waingrowou (Courtney Cox) a s jej desaťročným synom Jessom sa dajú na cestu po Spojených štátoch, aby u priekupníka ukradnuté milióny prepral. Po jeho stopách sa vydáva nielen polícia, ale aj Murphy túžiaci po svojich peniazoch - a hlavne po pomste.

3000 míľ na úteku 3000 míľ na úteku 3000 míľ na úteku


 
O FILME:

Akčný thriller Demiana Lichtensteina ponúka napínavý príbeh o bankovej lúpeži, ktorá urobí z bývalých kamarátov nepriateľov na život a na smrť. Zaujímavosť príbehu zvyšuje hviezdne herecké obsadenie s Kevinom Costnerom, Kurtom Russellom, Christianom Slaterom a Courtney Coxovou.

Režisér Demian Lichtenstein a scenárista Richard Recco sa v úvodných scénach svojho filmu rozhodli využiť pestrú a bláznivú atmosféru lasvegaského „Týždňa Elvisa Presleyho", ktorá sa im zdala byť ideálnym prostredím pre smelú lúpež. Pätica hrdinov oblečených do elvisovských kostýmov nemôže v uliciach preplnených dvojníkmi rockového Kráľa vzbudiť pozornosť- kým nevytiahne z gitarových púzdier zbrane. Scéna „elvisovskej" lúpeže na projekte hneď na začiatku zaujala trojicu hviezdnych hereckých predstaviteľov - Kevina Costnera, Christiana Slatera a Kurta Russella, ktorý sa s úlohou rockového kráľa úspešne stretol už v televíznom životopise Elvis Presley(1979) a ktorý si ako dieťa po Presleyho boku zahral vo filme In Happened at the World´s Fair (1963). (Na túto skutočnosť režisér odkazuje v scéne, keď Michael na scéne lúpeže podpisuje Elvisovej fanynke rovnomenné album.)

Autori chceli pôvodne do úlohy Michaela obsadiť Kevina Costnera. Ten však odmietol opakovať postavu kriminálnika napraveného pôsobením detského partnera z krimi Dokonalý svet a ponúkol im, že sa ujme vyslovene zápornej stránky Murphyho. Ten sa stal nepochybne najtemnejším charakterom Costnerovej doterajšej filmografie. Na Murphym, ktorý vo svojich činoch neváha zájsť do krajností a nehnusí sa mu ani vraždiť a okrádať kamarátov, predstavitelia charakterných kladných hrdinov zlákal tiež jeho napoly nenávistný, napoly obdivný vzťah k Elvisovi Presleymu.

Elvisovská lúpež však najprv štartuje príbeh, ktorého podstatou je súboj medzi dobrom a zlom stelesneným dvoma mužmi, ktorí sú si na začiatku - maskou a osudom kriminálnikov - navonok podobní. Zatiaľ čo Thomas Murphy v sebe odkrýva bezmennú záľubu v páchaní zla, jeho bývalý kamarát a terajší protivník v boji o trojmiliónový lup, Michael Zane, patrí k tým mužom, pre ktorých - napriek zločineckej minulosti - nie je morálka a česť len prázdnymi pojmami.

Zvyšok zlodejského tímu tvoria Hanson (Christian Slater), Gus (David Arquette) a Franklin (Bokeem Woodbine známy napr. z černošskej krimi bratov Hughesových Mrtví prezidenti). Futbalista a príležitostný herec Howie Long, ktorý si so Slaterom zahral už v Operácii:Zlomený šíp, stvárnil úlohu pilota Jacka. Ten má dôležité miesto v starostlivo naplánovanej lúpeži, ktorá sa však Murphyho vinou zvrhne do krvavej bitky. Murphy chce získať všetko pre seba - jediný z partie, Michael je však príliš húževnatý na to, aby zomrel tak ľahko a konvenčne, ako mu bývalý partner naplánoval. Podľa predstaviteľa Michaela, skúseného Kurta Russella, reprezentujú zlodejské filmy typický americký žáner s dlhou tradíciou.

Kladú dôraz na nevyhnuteľnú romantickú stránku zločinu a na odpor k autoritám. Michaela preto obdaril príťažlivosťou a odvahou zmeniť raz a na vždy svoj život. Naviac svojmu hrdinovi dodal svoje osobné čaro a zmysel pre humor, ktorý divákom umožňuje začať ho vnímať ako vyslovene sympatickú postavu.

Komplikácie a osudové šťastie na Michaelovom úteku s peniazmi predstavuje pôvabná, energická Cibyl. Courtney Coxová ju hrá ako antitézu svojich známych hrdiniek - Moniky zo seriálu Priatelia a Gale z hororovej trilógie Vreskot. Cybil sa v jej podaní rozhodne skončiť s úlohou utrápenej obeti a stáva sa Michaelovi platnou spoločníčkou na ceste, ktorá prestáva byť len pragmatickým útekom a stáva sa hľadaním nového zmyslu života. Cybil naviac na ceste sprevádza syn Jesse, ktorému zúfalo chýba otcovský vzor a pevné vedenie (stvárnil ho jedenásťročný David Kaye, ktorého poznáme z romantickej drámy Legenda o vášni).

So svojráznou novou „rodinou" Michaelovi pribudnú starosti, ale zároveň sa mu otvára perspektíva, o ktorej doteraz nikdy vážne neuvažoval - možnosť usadiť sa a skúsiť hodiť nebezpečný, búrlivý život kriminálnika za hlavu...

Skúsený Michael Duthie si k definitívnemu zostrihu filmu, ktorý vznikol po konzultáciách s Kevinom Costnerom a Kurtom Russellom, prizval aj Miklosa Wrighta, ktorý sa podielal na produkcii a strihu celovečerného debutu režiséra Demiana Lichtensteina Lowball (1997).

3000 míľ na úteku 3000 míľ na úteku 3000 míľ na úteku

PREDSTAVITELIA HLAVNÝCH ÚLOH:

Kurt Russell (Michael Zane)
Počas svojho viac než 40-ročného pôsobenia pri filme vytvoril mnoho nezabudnuteľných komediálnych a dramatických hereckých kreácií. Herec, ktorý vlani v marci oslávil 50-tku, začal ako desaťročný v štúdiu Walta Disneyho. Účinkoval v televíznych seriáloch a desiatke úspešných rodinných filmov napr. Roztržitý profesor. Kritickú a divácku pozornosť si však získal až v dvadsiatichôsmych, keď pod réžijným vedením Johna Carpentera vytvoril titulnú úlohu v televíznom životopise Elvis Presley. Za túto úlohu bol nominovaný na prestížnu cenu Emmy. S Carpenterom spolupracoval aj na dnes už legendárnych sci-fi Útek z New Yorku a Vec. V roku 1986 sa so svojim dvorným režisérom znovu stretol pri nakrúcaní akčnej komédie Veľké ťažkosti v Malej Číne. Potom si zahral vo filmoch ako Ojazdené autá Roberta Zemeckisa, Tango & Cash, Hviezdna brána, Oheň, Boeing 747  v ohrození, Únos, Vanilkové nebo.

Kevin Costner (Thomas Murphy)
Medzi jeho najväčšie úspechy patrí dobrodružný film Tanec s vlkmi, za ktorý získal siedmych Oscarov a Strieborného medveďa. Absolvent California State University vo Fullertone (odbor marketing) začínal v nezávislom filme a po niekoľkých menších hereckých príležitostiach sa do diváckeho povedomia zapísal hlavnou úlohou v snímke Kevina Reynoldsa Fandango. Svoju pozíciu ešte upevnil úlohou vládneho agenta Nessa vo filme Briana de Palmy Nepodplatiteľní.
Hviezny kredit si potvrdil titulnými úlohami vo filmoch Robin Hood, Osobný strážca, Wyatt Earp, JFK, Dokonalý svet, Zelený svet, Posol budúcnosti - Postman, Boxeri, Odkaz vo flaši.

Courteney Cox (Cybil)
Najznámejšou úlohou 38-ročnej herečky je Monika Gellarová z televízneho seriálu Priatelia, ktorý sa na rebríčku diváckej sledovanosti úspešne drží už šiestu sezónu. Aj vo filme si však Coxová už stačila získať pozornosť, predovšetkým vďaka úlohe Gale Weathersovej v úspešnom horore Wesa Cravena Vreskot.
Zabodovala však aj v bláznivej komédii Ace Ventura: Zvierací detektív (1994), kde si pod réžijným vedením Toma Shadyaca zahrala po boku Jima Carreyho.

Christian Slater (Hanson)
Po divadelných začiatkoch sa syn z hereckej rodiny uplatnil v televiznych soap operách.
Vo filme na seba upozornil už ako sedemnásťročný v úlohe Adsona z Melku v adaptácii stredovekej detektívky Umberta Eca Meno ruže. Záujem kritiky mu získal úlohu psychopatického študenta v čiernej komédii Smrtiaca atrakcia. V kinách sme ho mohli vidieť vo filmoch Robin Hood, Pravdivá romanca, Interview s upírom, Posteľ plná ruží, Mladé pušky II, Povodeň, Šesť pohrebov a jedna svatba, Zoolander, Windtalkers, Operácia: Zlomený šíp.
 

David Arquette (Gus)
Začínal v televíznych seriáloch a vo filme debutoval ako deväťnásťročný vo filme Marca Roccoa Where The Day Takes You. V kinách sme ho mohli vidieť vo filmoch
 Buffy - zabíjačka upírov, Rockeri, Vreskot.   Na videu boli uvedené filmy Nádherné dievčatá, Dravci, Nepobozkaná. 

TVORCOVIA FILMU:

Demian Lichtenstein (réžia, scenár, produkcia)
V závere svojich štúdií filmu na New Yorkskej univerzite založil produkčnú spoločnosť Lightstone Entertainment, s ktorou sa v r.1999 presídlil do Los Angeles. Po dosiahnutí bakalárskeho titulu sa presadil ako úspešný autor videoklipov (Sting, Eric Clapton, Queen Lalifah, Erik B. a Rakim, Cypress Hill, Gloria Estefan). V roku 1989 sa réžijne podielal na televíznom seriály The Company. Ako režisér debutoval nezávislým autorským filmom Lowball v hlavnej úlohe s Petrom Greenom známym z hitov Pulp Fiction. Svoju všestrannosť uplatňuje nielen ako filmový režisér, scenárista a producent, ale tiež ako autor mnohých videoklipov, reklamných spotov a krátkych filmov. Dva roky pôsobil ako predseda New York Independent Film Coalition. Vo filme 3000 míľ na úteku sám sebe rezervoval malú úlohu zlodeja.





autor press kit 6.8.2002
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Akcia/Komédia
Minutáż˝: 125 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2001
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
18.4 |
hodnotenie 3/10
25.4 |
2.5 |
2.5 |
9.5 |
hodnotenie 8/10
16.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.