TV TIPY 23.5. - 28.5. 2023

TV TIPY 23.5. - 28.5. 2023

VOD recenzia



Utorok, 23. máj

Čarodějův učeň (Československo, Západné Nemecko, 1977, Karel Zeman), CS Film, 20:00
Predposledný celovečerný film v kariére dobrodruha Karla Zemana, najvýznamnejšieho režiséra animovaných filmov v Československu. Čarodějův učeň je prerozprávaním lužickosrbské legendy o Krabatovi (Krawatovi, Chorvatovi), pochádzajúcej niekedy z prelomu 17. a 18. storočia zo Sliezska, pričom si Zeman vypožičiava aj motívy z knihy Otfrieda Preusslera. Príbeh o šikovnom čarodejníkovi, ktorý experimentuje a flirtuje tak s dobrom, ako i so zlom, dýcha veľmi tajomnou a hororovou atmosférou.

Hastrman (Česko, 2018, Ondřej Havelka), ČT 1, 21:30
Na motívy knihy Miloša Urbana nakrútil spevák a herec Ondřej Havelka veľmi netradičný romantický triler Hastrman. Baron de Caus sa vracia z ciest po svete do českej domoviny a zaľúbi sa tu do krásnej dievčiny Katynky (Simona Zmrzlá). Havelka sa sústredí na pohanské rituály, vťahujúcu atmosféru a charizmu hlavného predstaviteľa Karela Dobrého. S príbehom je to už slabšie, každopádne Hastrman patrí medzi najoriginálnejšie diela súčasného českého filmu.

Predčítač (The Reader, USA, Nemecko, 2008, Stephen Daldry), ČT 2, 22:35
Zakázaná láska mladého chlapca a staršej ženy má nepríjemné vytriezvenie. Po vášnivom romániku však žena mizne. Chlapec sa s ňou stretáva až v dospelosti za veľmi nepríjemných okolností. Historická dráma od režiséra filmov ako Hodiny a Billy Elliot ocenená Oscarom pre Najlepšiu herečku v hlavnej úlohe.

Streda, 24. máj

Údolí včel (Československo, 1967, František Vláčil), CS Film, 16:00
Druhý najoceňovanejší film Františka Vláčila, po Markéte Lazarovej, je nepochybne o zhruba hodinu kratšie Údolí včel z roku 1967. Príbeh rytiera Armina von Heideho a jeho priateľa Ondřeje sa odohráva v trinástom storočí. V hlavných úlohách excelujú Petr Čepek a Jan Kačer. Vláčil sa sústredil na rozpor medzi vernosťou k asketickému križiackému rádu a túžbe po slobode. Autor knižnej predlohy Vladimír Korner spolupracoval s Františkom Vláčilom aj na scenári.

Deväťdesiatky (Mid90s, USA, 2018 ČT Art, Jonah Hill), ČT Art, 22:30
Milý a sympatický autorský debut známeho amerického komika a herca Jonaha Hilla, ktorý predznamenal budúce Hillovo umelecké pôsobenie (v súčasnosti sa Hill už viac-menej vzdal herectva a verejného vystupovania, sústreďuje sa na písanie a režírovanie filmov). Hlavnou postavou je mladučký chalan, ledva násťročný Stevie prežívajúci prvé výraznejšie zážitky s pouličnou partiou. Tvoria ju zväčša starší chalani, ktorí Stevieho v tom či onom kdečomu priučia. Mimochodom, Stevie je predovšetkým talentovaný skejter, podobne ako jeho parťáci. Tým, ktorí vyrastali v 90. rokoch, sa tento film asi bude páčiť.

Okamih zlomu (Fracture, Nemecko, USA, 2007, Gregory Hoblit), Dajto, 22:40
Boháč Ted Crawford má síce svoje roky, ale vzhľadom na svoje spoločenské postavenie si môže dovoliť krásnu mladú manželku. Lenže tej život v zlatej klietke až tak nevyhovuje a nájde si milenca. Chladný Crawford sa s tým ale zmieriť nedokáže a naplánuje jej vraždu. Prípad začne prešetrovať v podstate debutant Willy Beachum a bude musieť rozpliesť komlikovaný Crawfordov plán. Boháča a kriminalistu si zahrali v tomto „columbovsky“ ladenom trileri Anthony Hopkins a Ryan Gosling.


Štvrtok, 25. máj

Sully: Zázrak na rieke Hudson (Sully, USA, 2016, Clint Eastwood), Nova Cinema, 18:10
Clint Eastwood spracoval vo filmovej verzii skutočný príbeh, v ktorom sa pilotovi Sullenbergerovi podarilo s Airbusom po zlyhaní motorov pristáť uprostred New Yorku na rieke Hudson. Ako zázrakom sa žiadnemu z posádky ani cestujúcich nič nestalo, Sully sa tak v priebehu niekoľkých hodín stál národným hrdinom. Čaká ho ale ešte oficiálne vyšetrovanie, pri ktorom bude musieť obhájť aj neobhájiteľné.

Amy (2015, VB, Asif Kapadia), Dvojka, 20:10
Amy Winehouse čakala nečakane závratná, ale nečakane aj krátka kariéra. Za týmto koncom nestála strata popularity, ale predčasná a šokujúca smrť 27 - ročnej dievčiny. Dokument sa sústreďuje na celý život umelkyne, nielen na roky úspechu a poskytuje tak pomerne objektívny a ucelený obraz jej života, povahy a vzťahov či už v súkromnej, alebo umeleckej sfére. Užijeme si dostatok rozhovorov s jej okolím a najmä speváčkinej hudby, či veľa záberov zo súkromia.

Zamilovaný Shakespeare (Shakespeare in Love, USA, Veľká Británia, 1998, John Madden), ČT Art, 20:15
O tomto filme sa často hovorí ako o jednom z najpreceňovanejších snímok všetkých čias, ak ste však fanúšikmi romantiky a Williama Shakespearea, môžete tieto reči ignorovať. Slávny básnik je totiž hlavným hrdinom snímky, stretávame sa s ním akurát v období, keď nutne potrebuje inšpiráciu aby napísal novú hru. Tá však neprichádza, no jedného dňa stretne krásnu Lady Violu. Tá najviac zo všetkého miluje divadlo, dokonca natoľko, že sa neváha prezliekať za muža, len aby mohla na pódiu londýnskeho The Globe účinkovať.


Piatok, 26. máj

Proxima (Francúzsko, Nemecko, 2019, Alice Winocour), JOJ Cinema, 12:30
Astronautka Sára je po úspešnej vedeckej kariére vybraná do vytúženej misie. Tá obnáša ročný pobyt na Medzinárodnej vesmírnej stanici. Keď sa začne namáhavý fyzický aj psychický tréning, Sára si začína uvedomovať dosah, aký bude mať tento pobyt na jej rodinu – starších rodičov, no najmä na jej sedemročnú dcéru Stellu. Sára sa navyše musí vyrovnať s faktom, že je v tíme vedenom uznávaným astronautom jedinou ženou.

Pojedeme k moři (Česko, 2014, Jiří Mádl), JOJ Cinema, 16:15
Pojedeme k moři je vydareným režijným debutom úspešného mladého českého herca Jirku Mádla. Ide o rodinný film, kde na príbeh jednej rodiny a jej okolia nazeráme cez oči jedenásťročného chlapca Tomáša. Ten na narodeniny dostane kameru s zatúži stať sa filmárom. Začne observáciu svojej širšej rodiny a kamarátov, čo ale prináša aj nejaké tie prekvapivé zistenia, napríklad o vlastnom otcovi. Ide o film o dospievaní a o vyrovnávaní sa s tienistejšími stránkami života.

Klient (The Client, USA, 1994, Joel Schumacher), ČT 2, 21:35
Komerčný triler Joela Schumachera, bohužiaľ zďaleka nie tak temný, tuhý a nervy drásajúci ako to najlepšie z Schumacherovej žánrovej dielne: Voľný pád (1993), 8 MM (1999) alebo Telefónna búdka (2002). Klient je príbehom dvoch postáv. 11-ročného chlapca (Brad Renfro), dôležitého svedka pri jednom mafiánskom prípade a mladej právničky (Susan Sarandon – nominovaná na Oscara), ktorá sa snaží mladého svedka a jeho rodinu právne a ľudsky podporovať, koľko sa dá.


Sobota, 27. máj

Obecná škola (Československo, 1991, Jan Svěrák), Prima, 14:30
Jeden z prvých porevolučných veľkých kinohitov. Otec a syn Svěrákovci stavili na nostalgiu po starých časoch a divákov zaviedli do povojnových dôb na predmestí Prahy. Ocitáme sa prevažne v priestoroch miestnej základnej školy, kde zažívajú detské roky miestne deti a na niektoré dobrodružstvá nezabudnú do konca života, ale ani na niektorých učiteľov, akým bol napríklad Igor Hnízdo v podaní Jana Třísku. No a pokiaľ chceli vidieť (I)idiota, stačilo im iba zájsť sa pozrieť do riaditeľne...

Lepšie neskoro ako nikdy (Something´s Gotta Give, USA, 2003, Nancy Myers), Markíza, 15:40
Trochu neprávom zabudnutá romantická komédia z rangu tých, ktoré sa zaoberajú láskou medzi staršími pármi. Aj o tom je život a vôbec to neznamená, že by nemohol takýto príbeh pobaviť aj mladšie publikum. Najmä, ak sa v hlavných úlohách predstavili Jack Nicholson a Diane Keaton. Harry Sanborn po uháňaní stále mladších a mladších žien v porovnaní s jeho postupujúcim vekom konečne prezrie a zistí, že niektoré veci sa nedajú oklamať. Lenže čo ak sa o šarmantnú ženu začne zaujímať mladý doktor s tvárou Keanu Reevesa?

Pasažieri (Passengers, USA, 2016, Morten Tyldum), Nova Cinema, 20:00
Pasažieri je ambiciózny sci-fi film okorenený o romantickú linku. Niet divu, pretože v ňom prevažne hrajú iba dvaja herci, a to Jennifer Lawrence a Chris Pratt. Tí si zahrali dvoch účastníkov medzihviezdnej výpravy za účelom osídlenia novej planéty vo vesmíre. Dvojica je však prebudená z hibernačného spánku o niekoľko desiatok rokov skôr, ako bolo v pláne a bude musieť zistiť, z akého dôvodu sa tak stalo. Nakoniec však uvidíte vo filme hercov viac, napríklad Michaela Sheena alebo Laurencea Fishburnea.


Nedeľa, 28. máj

Ikarův pád (Československo, 1977, František Filip), ČT 1, 14:20
Jeden z najlepších a najuznávanejších československých televíznych filmov rozpráva príbeh nešťastnej českej rodiny zápasiacej s démonom alkoholom. V tejto rodine je síce alkoholikom len jeden jej člen, otec (Vladimír Menšík), ale dopady jeho choroby rozkladajú celú rodinu (mama – Jana Hlaváčková, syn – Jaromít Hanzlík) a znemožňujú jej zdravé vzťahové prežívanie a fungovanie. Režisér František Filip vytvára prostredníctvom minimálnych prostriedkov televízneho filmu tiesnivú, dusivú a frustrujúcu atmosféru večného zmaru. V závere rozprávania sa však predsalen podarí zapáliť skromný plamienok nádeje. Ikarův pád nerozpráva len o sociálnych ťažkostiach jednej rodiny, ale celej normalizačnej československej spoločnosti.

Valerie a týden divů (Československo, 1970, Jaromil Jireš), ČT Art, 20:20
Mladá žena vyrastá v domácnosti s prísnou babičkou, no zrazu sa ocitne uprostred množstva bizarných situácií. Jirešova surreálna fantasy využíva lyrické aj hororové prvky, charakterizuje ju bohatá výtvarná výstavba a kostýmy, ktoré navrhla spoluatorka scenára Ester Krumbachová. Známy americký kritik Steven Jay Schneider zaradil Jirešov film do popularizačnej knižky 101 hororů, které musíte vidět, než umřete.

Sugarlandský expres (The Sugarland Express, USA, 1974, Steven Spielberg), ČT 2, 22:20
Spielbergov celovečerný kinodebut sa inšpiruje príbehom, ktorý sa udial v roku 1969 v Texase. Mladá žena pomohla utiecť svojmu manželovi z nápravného zariadenia. Spolu sa vydávajú za synom, ktorého im odobral súd a dal ho na adopciu. Pár si vezme aj jedného rukojemníka – mladého policajta. Spielbergova verzia udalostí je veľmi empatickým, vtipným a ľudským príbehom s rozmanitým a sviežim rozprávaním. Film si však hľadal svojich divákov ťažko a v kinách komerčne prepadol. Spielberg sa však pozbieral rýchlo. Už o rok poslal do kín Čeľuste...


autor Lukáš Šútor 23.5.2023
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.