WILD BOYS

WILD BOYS

6.5

Filmová recenzia



Mladá Kate (Kate Frampton Davis) sa uzatvára pred svetom. Žije v malom zapadnutom americkom mestečku Springville rovno na úpätí hôr, ale namiesto toho, aby trávila čas vonku, je stále zavretá v dome. Jej deň je riadený pripomienkami v hodinkách, hrá hry a potrebuje dávku mliečneho koktailu, ktorý jej z lokálneho bistra vozí jej otec. Táto rokmi zabehnutá rutina sa však jedného dňa zmení. Kate si svoj deň žije ako každý iný, kričí po otcovi, aby nezabudol na jej shake, ale už sa ho nedočká. Teraz musí prijať svoju novú realitu a otvoriť sa svetu.

Nemá tu len svoje okolie, ale hlavne výpravu, na ktorú sa musí vydať, ak si chce zachovať strechu nad hlavou. Auto aj dom totiž zdedí iba za podmienky, že do týždňa od smrti svojho otca nájde poklad, ktorý pre ňu skryl. Situácia sa o to viac komplikuje tým, že túto poslednú vôľu nedostala rovno po smrti, ale šerifke (Alyssa Padia) to pár dní trvalo. Kate teraz nemá čas otáľať, musí zobrať batoh na chrbát a vydať sa do hôr.

Nórsky režisér Morten Forland už síce má na konte aj nejaké ocenenia, Wild Boys je však jeho celovečernou prvotinou. Po krátkych filmoch a seriálových epizódach sa pustil do dobrodružného „feel good“ zážitku zasadeného prostredia amerických hôr plného pitoreskných postavičiek. Jeho mladá hrdinka sa vydáva na cestu objavovania nielen okolitého sveta, ale aj samej seba. Musí sa otvoriť svet, musí sa otvoriť ľuďom navôkol, musí sa posunúť ďalej. Premisa, ktorá tu už bola spracovaná mnohokrát, ale Forland jej chcel dodať niečo svojské.

V marketingovom oddelení si zmysleli, že sa Wild Boys najlepšie predá, keď ho opíšu ako spojenie dnes už klasických filmov The Goonies, Ace Ventura alebo George of the Jungle. Je to ale malý nezávislý film priamo pre digitálne On Demand platformy, ktorému chýba akýsi pátos týchto filmov. A rozpočet. Má ale srdce z Goonies a polonahých mladíkov v koženom spodnom prádle z Georga, kráľa džungle. Ace Ventura tu síce nie je, ale ak by som mal film v rámci tvorby Jima Carreyho k niečomu prirovnať, bude to Blbý a blbší.

Kate totiž na svojej ceste za pokladom narazí na dvoch idiotov. Nie sú to bežní idioti, ale mladíci, ktorí celý život prežili v lesoch. Holými rukami lovia ryby, sú závislí na fazuli z konzervy a žijú v takmer absolútnom odlúčení od spoločnosti. Absencia sociálnych návykov chce byť spočiatku zdrojom vtipov na úrovni prvej signálnej, ale našťastie v tejto oblasti scenár nikdy netlačí príliš na pílu a na rozdiel od iných komédií sa necítite trápne aj za postavy. Teda aspoň zväčša. Film je skôr vystavaný na kontraste postáv odlúčených od spoločnosti doslovne s postavou, ktorá sa odlúčila sama.

Wild Boys

Práve kontakt s „Wild Boys“ umožní Kate spoznať lepšie seba a aj hodnotu sveta. Musí tak prísť rad aj na obligátne scény, kedy sa ich snaží dostať do spoločnosti, ich odmietnutie konvencií a podobné veci, ktoré od takéhoto filmu určite očakávate. Toto totiž nie je oblasť, v ktorej by film akokoľvek vynikal alebo ponúkol niečo neštandardné. A v prvom rade to je komédia.

Forland však k filmu pristupuje ako k video hre, kde tematizuje mnohé herné trópy ako prvky svojho filmu. Už len samotná výprava a putovanie po indíciách jasne odkazuje na questy, aké hráči v podobne dobrodružných hrách musia plniť. Kate, Red a Jondeer (Vincent Catalina a Jordan Laemmlen) sa dostanú do bodu, ktorý na mape označuje X, len aby tam našli indíciu na ďalšie putovanie. Pritom je to nenápadne doplnené veľmi príjemnou (a nevliezavou) nezávislou hudbou, ktorá tu a tam kombinuje synthwave alebo dokonca chiptune prvky a  väčšmi budí herný dojem. O podobný efekt sa občas snaží aj kamera sledujúca postavu napríklad v aute.

Wild Boys

Aby celá zápletka dostala aj trochu akčnejší spád, vstupuje do deja prehnane iniciatívny agent imigračnej jednotky, ktorý v celej situácii vidí ohrozenie amerických záujmov, čím so Forland zjavne uťahuje z americkej fóbie z cudzincov a neznámeho. Na pretras prichádzajú aj ďalšie aspekty americkej kultúry, z ktorej sa ľahko robia vtipy, akurát končia formou hyperboly, ktorá možno vtipne vyznie na prvý či druhý raz, ale potom to už omrzí.

Možno chýba aj trochu viac skúseností ako pred kamerou, tak za ňou. Kate Frampton Davis sa na hlavnú postavu síce hodí, ale v mnohých momentoch nie je uveriteľná, skôr len silená. To isté by sa dalo povedať aj o agentovi ICE, ktorého stvárnil Vince Major. „Buranská“ dvojica svojských lovcov ako vedľajších postavičiek s nezrozumiteľným prízvukom už prekračuje hranicu paródie a končí skôr ako nepekná karikatúra. Zato Vincent Catalina a Jordan Laemmlen sú vo svojich úlohách príjemní, prirodzení.

Wild Boys

Zdá sa dokonca, že s väčšou láskou ako k postavám kamera pristupuje k prírode, kam je dej zasadený. Rada sa utápa v dych vrážajúcich záberoch na hory a lesy, ktoré tu neraz nemajú žiaden iný význam, iba vás nechať kochať sa prírodou za tónov príjemnej nezávislej hudby.

Wild Boys je pozoruhodný film, ktorý s vami pri sledovaní možno až tak neladí. Niektoré scény vám prídu nadbytočné, herci možno silení. To sú ale pocity, ktoré sa na druhý deň už vytratia a zostane v zásade pozitívny dojem z titulu o láske, strate, priateľstve a objavovaní samého seba.

Snímka o tom, že sa sveta netreba báť, nech už tam čaká čokoľvek, pokojne aj dvaja polonahí idioti. Tých 84 minút vám utečie rýchlo, čas na telefóne nebudete každú chvíľu kontrolovať a možno si zoberiete aj ponaučenie, že si treba užívať aj tie malé dary života. Možno aj také, ako je tento film, síce neoriginálny, ale príjemný.

Film je dostupný výhradne v on demand ponuke digitálnych platforiem Google Play, Apple, Amazon Prime, Youtube Movies a Tubi.

Wild Boys (USA, 2023, 84 min.)
Réžia: Morten Forland. Hrajú: Patrick J. Andersen, Vincent Catalina, Kate Frampton, Kaylie Gipson, Bill Hoversten, Jordan Laemmlen, Vince Major, Alyssa Padia


autor Matúš Štrba 8.5.2023
6.5
WILD BOYS
+ Vincent Catalina a Jordan Laemmlen si dvojicu Wild Boys užili
+ využívanie herných trópov
+ kvalitný soundtrack
+ dobré tempo
- V niektorých oblastiach vyznieva ako nepekná karikatúra
- Kate Frampton Davis sa v hlavnej postave chvíľu hľadá
- V zásade už mnohokrát videný dej bez prekvapení
Kinema
6.5
Diváci
6.0
Ohodnotiť

Žner: Komédia/Dobrodružný
Minutáž˝: 84 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2023

Premiéra: 18.2. 2023
Premiéra SK: online
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
6.0
Ohodnotiť

Žáner: Komédia/Dobrodružný
Minutáż˝: 84 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2023

Premiéra: 18.2. 2023
Premiéra SK: online
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
0
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|ROZTÁPANIE
0
hodnotenie 8/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.