TV TIPY 21.3. - 26.3. 2023

TV TIPY 21.3. - 26.3. 2023

článok



Utorok, 21. marec

Vlastníci (Česko, 2019, Jiří Havelka), ČT 1, 21:35                                                        

Vlastníkov napísal aj zrežíroval Jiří Havelka podľa vlastnej divadelnej hry. Spočiatku ľahká konverzačná komédia naberá postupom minút nebezpečne temné kontúry. Značne sprítomnené rozprávanie sleduje 90-minútový priebeh jednej bytovej schôdze. Vzájomné neporozumenie jednotlivých aktérov je zjavné, prehlbuje sa čoraz viac a nie je možné ho len tak preklenúť.

Pražská 5 (Československo, 1988, Tomáš Vorel st.), CS Film, 22:00                           

Sympaticky experimentálny debut talentovaného autorského režiséra Tomáša Vorla staršieho a jeden z najzaujímavejších českých filmov 80. rokov. Rozprávanie sa skladá z piatich poviedok, ktoré však majú pomerne nevyrovnanú kvalitu. Spojovacím prvkom je vtipný a dôvtipný komentár Milana Šteindlera.

Vôňa ženy (Scent of a Woman, USA, 1992, Martin Brest), ČT 2, 22:05                  

Podplukovník Frank Slade (skvelý Al Pacino) prichádza do New Yorku, aby si užil Deň vďakyzdania. Slade je bohém a taká je aj jeho oslava.  Je tu však problém. Frank je slepec.  Osudnou sa mu stala nehoda s granátom. Odvtedy musí pán podplukovník denno-denne zápasiť s pocitom vlastnej nedostatočnosti; výsledkom je nekontrolovateľné chlastanie. Frankov parťák je Charlie (Chris O´Donell), príjemný mladík, ktorý sa nevie rozhodnúť, čo urobiť v živote ďalej. Martin Brest natočil dojemný, vtipný a trochu aj temný film o priateľstve dvoch odlišných, no predsa podobných mužov.


TV tipy 21.3. - 26.3. 2023

Streda, 22. marec

Sherlock Holmes (USA, Nemecko, 2009, Guy Ritchie), Nova Cinema, 20:00            

Modernizácia románov a poviedok sira Arthura Conana Doylea zviedla dokopy Roberta Dowbeyho jr. ako Sherlocka Holmesa a Judea Lawa ako jeho asistenta Watsona. Film GuyaRitchieho nám predstavuje Sherlocka nielen ako geniálneho vyšetrovateľa, ale aj ako fyzicky schopného muža. Film je stále zasadený do dobového Londýna a keďže ide o drahú hollywoodsku produkciu, tak jeho výprava skutočne stojí za to.

Lady Macbeth (2016, VB, William Oldroyd), JOJ Cinema, 20:15                                      

Katherine a Alexander sa stávajú na začiatku historickej snímky z druhej polovice 19. storočia manželmi. Ide však o vopred dohodnuté manželstvo, ktoré dojednal mužov otec kvôli získaniu pozemku otca Katherine. Alexander musí na čas z domu odísť a žena sa doma začne nudiť. Spoznáva sympatického Sebastiana a prepukne medzi nimi vášnivý vzťah. Zakázaná láska však v tejto dobe nie je práve najšťastnejšie riešenie nenaplneného manželstva. Film sa dostal do najnovšieho výberu knihy 1001 filmov, ktoré musíte vidieť predtým, než zomriete.

Pouta (Česko, Slovensko, 2009, Radim Špaček), ČT 1, 22:00

Pouta Radima Špačka patria k tomu najlepšiemu, čo bolo nakrútené o živote počas socializmu v Československu 80. rokov. Nejde o žiadnu nostalgickú retro - komédiu, ale o zžieravý náhľad do fungovania tajnej polície a jej zásahov do života bežných občanov. Hlavným hrdinom je príslušník bezpečnosti Antonín, ktorý zapadá svojou povahou a psychopatickým chovaním skôr do kolonky antihrdina. V živote je nešťastný a prázdny a tak sa z pozície vlastnej moci upne na jednu mladú ženu.     


TV tipy 21.3. - 26.3. 2023                                                                                                                     

Štvrtok, 23. marec

Výnimoční (Hors normes, Francúzsko, 2019, Olivier Nakache, Eric Toledano), JOJ Cinema, 12:55

Francúzska autorská dvojica Olivier Nakache – Eric Toledano to v roku 2019 skúsila s podobným námetom (a názvom) ako v ich super úspešnom dojáku Nedotknuteľní (2011). Výsledok je kvalitatívne rozporuplný, ale určitý šarm a dobromyseľnosť sa filmu nedajú uprieť (podobne ako v roku 2011).  Hlavnými hrdinami sú Bruno (Vincent Cassel) a Malik  (Reda Kateb), dvaja najlepší priatelia, ktorí sa s láskou a humorom starajú o ľudí z okraja spoločnosti.

Zrodila sa Astrid (Unga Astrid, Švédsko, Dánsko, Nemecko, 2018, Pernille Fischer Christiansen), ČT Art, 20:15                                                                                          

Snímka sa sústredí na detstvo a dospievanie jednej z celosvetovo najúspešnejších spisovateliek. Astrid Lindgrenovú poznajú čitatelia v mnohých krajinách sveta, postavy z jej pera sú súčasťou nejednej detskej knižnice – spomeňme napríklad Pippi, dlhú pančuchu či Emila z Lönnebergy. Koprodukčná dráma sa zameriava na šťastné aj náročné okamihy jej života – po nevydarenom vzťahu so starším kolegom totiž ostala slobodnou matkou a kvôli tomu bola nútená sa aj presťahovať.

Eyes Wide Shut – Spaľujúca vášeň (Eyes Wide Shut, USA, Veľká Británia, 1999, Stanley Kubrick), ČT Art, 22:15                                                                                 

Posledný film legendárneho režiséra Stanleyho Kubricka rozpráva príbeh bohatého manželského páru, ktorý upadá do sexuálneho stereotypu. Tom Cruise v roli nešťastného a zlomeného Williama, Nicole Kidman v roli sexuálne vyprázdnenej manželky. Kubrickovský labyrint vzrušujúco nepredvídateľných situácií.


TV tipy 21.3. - 26.3. 2023

Piatok, 24. marec

Bež, chlapče, bež (Lauf Jungelauf, Nemecko, Francúzsko, Poľsko, 2013, Pepe Danquart), JOJ Cinema, 14:30                                                                                                                                   

Príbeh z druhej svetovej vojny sa odohráva v poľskej Varšave a jej okolí. Zo židovského ghetta totiž do priľahlých lesov utečie 9-ročný Srulik. Život v lese spoločne s ďalšími deckami však nie je jednoduchý a tak je prinútený sa opäť vrátiť do mesta. Je nútený však zmeniť si meno. Stretáva mnoho ľudí, niektorí mu pomáhajú zo všetkých síl, iní ho zase sklamú a zradia. Ide o veľkú európsku koprodukciu, v hlavnej úlohe sa zaskvel mladý Poliak Andrej Tkacz.

Báječná léta pod psa (1997, Česko, Petr Nikolaev), CS Film, 20.00

Na motívy knihy Michaela Viewegha nakrútil v roku 1997 Petr Nikolaev celovečerný film Báječná léta pod psa. Snímku čakalo celkovo sedem nominácií na Českého lva, avšak žiadnu nomináciu prekvapivo nepremenila. Príbeh jednej rodiny, ktorá prežíva „báječná léta pod psa“ od 60 – rokov, je typická česká divácka tragikomédia a v tomto subžánri patrí k vrcholným dielam. Úlohy rodičov syna a hlavnej postavy deja Kvida si zahrali Ondřej Vetchý a Libuše Šafránková.

Krstný otec III (Godfather III, USA, 1990, Francis Ford Copolla), Jednotka, 22:25

Trochu neoprávnene podceňovaný záver trilógie o rodinke Corleonevcoch a ich „podnikateľskom“ pôsobení na území Spojených štátov. Možno divákom vadil väčší časový rozdiel medzi dielom 2 a 3, Copolla je ale aj po rokoch stále nekompromisný v zobrazovaní násilia, ponúka prepracované vzťahy v mafii a nešťastné obsadenie jeho dcéry Sophie by skutočne nemalo zničiť veľký divácky zážitok z tohto diela. Osudy antihrdinov sa uzatvárajú, ku starým tváram pribudli napríklad Bridget Fonda alebo Andy Garcia.


TV tipy 21.3. - 26.3. 2023

Sobota, 25. marec

Vzdialený most (A Bridge Too Far, USA, VB, 1977, Richard Attenborough), ČT 2, 20.00

Pokiaľ máte chuť na poriadny trojhodinový veľkofilm o jednej dôležitej strategickej akcii počas druhej svetovej vojny, Vzdialený most je ideálnym riešením. Cieľom oslobodeneckej armády ku koncu konfliktu je udržať na zemi, respektíve nad riekou Rýn, tri mosty na svojich pilieroch, aby umožňovali plynulé zásobovanie vojakov. Výpis hviezdnych mien tej doby by zabral celú stranu, spomeňme teda iba Michaela Cainea, Dirka Bogarda a Seana Conneryho, ktorí tu majú najväčší priestor. 

Slobodní (Slovensko, 2022, Slavomír Zrebný), Dvojka, 20:40                                    

Dokumentárny portrét Silvestra Krčméryho a Vladimíra Juklu, dvoch ústredných postáv podzemnej cirkvi,  ktorá zohrala dôležitú úlohu pri zdolávaní komunizmu. Krčméry i Jukla boli disidentmi, ktorí si užili v chladných žalároch svoje. Nikdy sa však nezdali a ich „diverzná činnosť“ povzbudila srdcia mnohých ľudí. Režisér Slavomír Zrebný patrí medzi nich a jeho film podáva poctivé svedectvo o slobode, nádeji a nezdolnosti ľudského ducha. 

Joker (USA, 2019, Todd Phillips), Markíza, 22:55                                                  

Phillipsov Joker je azda najminimalistickejším komixovým filmom súčasnosti. Zaobíde sa bez spektakulárnych akčných a trikových scén, naopak; film je dôslednou psychologickou štúdiou hlavnej postavy. Veľký dôraz je pritom kladený na nepriaznivé sociálne podmienky a okolnosti, ktoré dotvarovali postavu do výslednej, démonickej podoby. Joker je pomstou a hnevom vykorisťovaných a slabých.


TV tipy 21.3. - 26.3. 2023

Nedeľa, 26. marec

Kód Enigmy (The Imitation Game, Veľká Británia, USA, 2014, Morten Tyldum), Nova Cinema, 20:00                                                                                                                             

Aj keď je stratil tento rok s odstupom len niekoľkých rokov na kvalite, stále je v jeho jadre mimoriadne zaujímavý a nepochybne dôležitý príbeh najväčších úspechov geniálneho matematika Alana Turinga. Snímka rámcuje príbeh jeho uväzenením v 50. rokoch, no spätne sa pozerá na jeho zásluhy počas Druhej svetovej vojny, kedy sa mu spoločne s jeho tímom prelomiť šifru nemeckej armády. V hlavných úlohách sa predstaví BenedictCumberbatch a Keira Knightley.

Krvavá pani (Československo, 1980, Viktor Kubal), Dvojka, 21:00                                  

Príbeh Alžbety Báthoryovej v podaní Viktora Kubala, najdôležitejšieho slovenského režiséra animovaných filmov. Jeho rozprávanie miesi desivosť a hrôzu s komickými a rozprávkovými prvkami. Kubal sa narodil 20. marca 1923 a v týchto dňoch by oslavoval sté narodeniny. Zomrel v roku 1997.  

Na konci s dychom (Á bout de souffle, 1960, Francúzsko, Jean Luc Goddard), Dvojka, 22:15

Na konci s dychom patrí medzi prvé a najdôležitejšie snímky tzv. francúzskej novej vlny prelomu 50. a 60. rokov minulého storočia. V podstate ide o film noir s tajomnou femme fatale a zlodejíčkom, v hlavnej úlohe s Jeanom Paulom Belmondom a Jean Seberg, ale Godard využíva pre kriminálny žáner úplne nové prostriedky. Film preslávil neskôr často využívanú techniku jump-cut, postavy sa často rozprávajú o nepodstatných veciach a režisér predznamenáva postmodernu neustálym odkazovaním na kinematografiu posledných dekád.


TV tipy 21.3. - 26.3. 2023


autor Lukáš Šútor 21.3.2023
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.