TEMNÁ PRVÁ PÄŤKA USA

TEMNÁ PRVÁ PÄŤKA USA

článok



Prvá päťka bude tentoraz o tom, ako sa Temnému rytierovi vďaka geniálnej marketingovej kampani, podarilo prepísať takmer všetky tabuľky uprostred leta roku 2008.

TOP 18.7. 2008 - 20.7. 2008
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. The Dark Knight Warner Bros. 1. týždeň 155,3 mil    155,3 mil
2.

Mamma Mia!

Universal 1. týždeň   27,6 mil      27,6 mil
3. Hancock Sony 3. týždeň   14,0 mil    191,5 mil
4. Journey to the Center of the Earth New Line 2. týždeň  11,9 mil      43,0 mil
5. Hellboy II: The Golden Army New Line 2. týždeň

 10,0 mil

    56,4 mil
6. Wall-E Buena Vista 4. týždeň    9,8 mil  182,4 mil
7. Space Chimps Fox 1. týždeň    7,3 mil

     7,3 mil

8.

Wanted

Universal

4. týždeň

   5,0 mil

 123,3 mil
9. Get Smart

Warner Bros.

5. týždeň

   4,0 mil

 119,5 mil
10. Kung Fu Panda Paramount/DW 7. týždeň    1,7 mil  206,5 mil

Temná prvá päťka USA Temná prvá päťka USA Temná prvá päťka USA

The Dark Knight (Temný rytier)
V Temnom rytierovi Batman zvyšuje stávku v boji so zločinom. S pomocou poručíka Jima Gordona a štátneho žalobcu Harveyho Denta, sa snaží zničiť posledné kriminálne živly v uliciach mesta. Toto spojenectvo spočiatku funguje efektívne, ale čoskoro všetci zistia, že to bola iba pasca a oni sa stali obeťami nevypočítateľného zločinca, ktorého všetci obyvatelia Gothamu poznajú ako Jokera.
 
Réžia: Christopher Nolan
Hrajú: Christian Bale, Michael Caine, Heath Ledger, Gary Oldman
Premiéra na Slovensku: 24. 7. 2008

9,7/10 – také číslo svieti na IMDb.com pri filme Christophera Nolana The Dark Knight. To znamená prvé miesto medzi filmami, ktoré hodnotia registrovaní návštevníci tejto filmovej stránky. Kritici napísali 94% pozitívnych recenzii ne ten istý film a americké kiná praskali vo švíkoch od skorých ranných piatkových hodín. Doteraz najväčší počet kín – 4366 premietalo Temného rytiera celý piatok, čo sa odrazilo v doteraz najvyššom zárobku 67,8 miliónov dolárov z čoho bolo 18,5 miliónov počas polnočných a ranných predstavení (prekonaný rekord z polnočných predstavení Star Wars Epizóda III – 19,9 miliónov). Spider-Man 3 s 59,8 miliónmi počas jedného dňa len smutne pozerať. Temný rytier vytvoril rekord v tabuľke najvyšších otváracích dní, jednodňového zárobku a najväčšom počte kín. A to sa písal ešte len piatok.

Sobotňajšie zárobky Temného rytiera klesli o necelých 30 percent na 48 miliónov dolárov a nedeľný zárobok bol 39,4 miliónov dolárov. Celkový víkendový zárobok sa zastavil na 155,3 miliónoch dolárov, čo z Temného rytiera opäť urobilo film číslo jedna v tabuľke otváracích víkendov (6,2 miliónov dolárov pochádza z 94 IMAX kín). Na druhé miesto sa posunul Spider-Man 3 s 151,1 miliónmi a na tretie Piráti Karibiku s truhlicou mŕtveho muža so 135,6 miliónmi dolárov.

Do 180 miliónového filmu šiesteho filmu o Batmanovi, ktorý vôbec po prvý raz nemá v názve hlavného hrdinu muselo byť vynaložené veľké množstvo peňazí na propagáciu. Určite filmu dopomohla aj smrť predstaviteľa Jokera Heatha Ledgera, o ktorom píšu kritici ako o najlepšie stvárnenom záporáka a už teraz padajú návrhy na posmrtného Oscara.

Temný rytier sa stal kráľom leta, nemal by mať problém v celkovom zárobku predbehnúť Iron Mana, ktorý má zarobených 314,3 miliónov a štvrtého Indiana Jonesa s 312,5 miliónmi. Ešte je však priskoro hovoriť o prekonaní 400 miliónovej hranice, keďže najnovšie trendy ukázali, že nový film chcú fanúšikovia vidieť čo najskôr a potom filmy v druhom víkende dosahujú viac ako 40 percentného prepadu. Mimo severnej Ameriky zarobil Temný rytier 40 miliónov dolárov.

A v čom je ešte Temný rytier filmom číslo jeden? Najväčší otvárací víkend, najvyšší trojdňový zárobok, najväčší júlový otvárací víkend, najväčší letný otvárací víkend, najzárobkovejší film s prístupnosťou PG-13, najväčší počet kín a aj najviac premietaní.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 94%, imdb.com – 9,7/10, yahoo.com – A, boxofficemojo.com – A

Preview
Preview

Séria plagátov

Trailer

Oficiálna stránka
 

Temná prvá päťka USA Temná prvá päťka USA Temná prvá päťka USA

Mamma Mia!
Film nakrútený podľa muzikálu plného pesničiek skupiny Abba, v ktorom sa mladá budúca nevesta pokúša vypátrať svojho otca. Jej mama ho totiž pred svojou dcérou úspešne tajila...

Réžia: Phyllida Lloyd
Hrajú: Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgård
Premiéra na Slovensku: 21. 8. 2008

Na druhom mieste skončila druhá novinka, muzikál Mamma Mia! so zárobkom 27,6 miliónov dolárov. Premietal sa v 2 976 kinách a skončil podobne ako muzikál Hairspray, ktorý zarobil v prvom víkende 27,4 miliónov dolárov a dopracoval sa k 118,8 miliónom dolárov. Muzikál Mamma Mia! založený na nesmrteľných pesničkách skupiny ABBA sa už vo svete premieta viac ako 2 týždne a priebežne má na konte 72,6 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 54%, imdb.com – 7,1/10, yahoo.com – A-, boxofficemojo.com – B

Trailer
Oficiálna stránka
 

Temná prvá päťka USA Temná prvá päťka USA Temná prvá päťka USA

Hancock
Sú hrdinovia. Sú superhrdinovia. A potom je tu Hancock. S veľkou mocou prichádza aj veľká zodpovednosť. To ale nie je prípad Hancocka. Ostrý, konfliktný, sarkastický a nepochopený. Taký je Hancock. Jeho dobre mienené hrdinstvá by mohli zachrániť nespočetne veľa životov, ale za každým jeho hrdinským činom je viac škody ako úžitku. Verejnosť má už dosť Hancockových hrdinských činov a posielajú ho do väzenia. Ale Hancock nie je z tých čo by si robili starosti s tým, čo si ľudia myslia. Jedného dňa zachráni život výkonnému PR manažérovi Rayovi Embreyovi, a superhrdina si začína uvedomovať svoje činy. 

Réžia: Peter Berg
Hrajú: Will Smith, Charlize Theron, Jason Bateman, Adam Del Rio
Premiéra na Slovensku: 3. 7. 2008

Premiérový 4. júl patril Willovi Smithovi a jeho superhrdinskému veľkorozpočtovému letnému blokbasteru Hancock. Film sa začal premietať v utorok o polnoci a zarobil 6,8 milióna dolárov. Streda znamenala pre film 17,3 milióna dolárov, štvrtok ďalších 17 miliónov, takže pred vstupom do víkendového premietania mal už Hancock na konte 41,2 milióna dolárov. Piatkový zárobok sa dostal na 18,5 miliónov, sobota až na 25,7 miliónov a v nedeľu opäť klesla na prijateľných 18,2 miliónov dolárov. Víkendový zárobok filmu je teda 62,6 miliónov a zárobok od utorka do nedele prekročil 100 miliónovú hranicu o 3,8 milióna amerických dolárov.

103,8 milióna dolárov znamená štvrté miesto počas predĺženého Independence Day Weekendu. Lepší boli Spider-Man 2 (180,1 mil. za 6 dní), Transformers (155,4 mil. za 6 a pol dňa) a Vojna svetov (112,7 mil. za 6 a pol dňa). Hancock mal k dispozícii 1965 kín, ale zoťal veľmi negatívne kritiky, čo však nezabránilo tomu, aby sa stal jednotkou rebríčku. 150 miliónový Hancock je Smithov ôsmy film za sebou, ktorý v premiérovom víkende skončil na prvom mieste a zároveň aj osmy film, ktorý prekročil 100 miliónovú hranicu. Pre Smitha je Hancock dokonca druhým filmom s najvyšším zárobkom v prvom víkende. Viac v otváracom víkende zarobil len Som legenda – 77,2 milióna dolárov. Mimo amerických kín zarobil Hancock 78,6 miliónov dolárov.

V druhom víkende čakal na Hancocka prepad o 47%, na 32 miliónov dolárov a v treťom víkende klesol na tretie mesto so zárobkom 14 miliónov dolárov. Po 19tich dňoch premietania má pán Smith na konte 191,5 miliónov dolárov z amerických kín a 179,8 miliónov z mimo amerických kín.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 37%, imdb.com – 6,9/10, yahoo.com – B, boxofficemojo.com – B

Recenzia
Trailer

Oficiálna stránka

             

Journey to the Center of the Earth 3D (Cesta do stredu Zeme 3-D)
Profesor Lindebrock a jeho synovec Axel sa vydajú na cestu do stredu Zeme za pomoci odvážneho sprievodcu Hansa. Traja hrdinovia sa postupne dostanú pod povrch Zeme, kde objavia rastliny, živočíchy i pravekého človeka. Ich najväčším zážitkom bude objav nesmierne veľkého podzemného mora a zápas dvoch pradávnych jašterov - dinosaurov. Traja dobrodruhovia prežijú mnoho strastí a útrap a budú musieť vynaložiť veľa síl, aby sa vrátili tam odkiaľ prišli.
 
Réžia: Eric Brevig
Hrajú: Brendan Fraser, Josh Hutcherson, Anita Briem, Giancarlo Caltabiano
Premiéra na Slovensku: 18. 9. 2008

Eric Brevig patrí medzi špičku medzi odborníkmi na vizuálne efekty (Total Recall, Muži v čiernom), je rovnako jedným z režisérov seriálu Xena a na veľké plátno prichádza vo veľkom štýle s dobrodružnou fantasy Cesta do stredu zeme 3-D. Do tej štúdio New Line investovalo 60 miliónov dolárov a prvý víkend znamená zárobok - 21 miliónov dolárov. Film premietalo 2811 kín, z čoho bolo 854 IMAXov.

Druhý víkend premietania znamenal pre Cesta do stredu zeme 3-D pokles o 43 percent na 11,9 miliónov dolárov. Po dvoch víkendoch má film s Brendanom Fraserom na konte 43,1 milióna dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 62%, imdb.com – 6,6/10, yahoo.com – B, boxofficemojo.com – B+

Trailer
Oficiálna stránka

             

Hellboy II: The Golden Army
Peklo na Zemi je pripravené vybuchnúť, pretože rovnováha medzi svetom - ľudstvom a mýtickými postavami je narušená. Neľútostný vodca prebudil nezadržateľnú armádu kreatúr. Jediný, kto mu v plánoch môže zabrániť je červený s odrezanými rohami. Hellboy spolu so svojim tímom Liz, Abe a Johann musia spoločne bojovať proti monštrám, ktoré chcú rozpútať vojnu s ľudstvom...

Réžia: Guillermo del Toro
Hrajú: Ron Perlman, Selma Blair, Doug Jones, Luke Goss, David Hyde Pierce
Premiéra na Slovensku: 4. 9. 2008

Hellboyov návrat pod hlavičkou spoločnosti Universal s podtitulom Zlatá armáda premietalo 3 204 kín a 85 miliónová adaptácia komixu zarobila počas prvého víkendu 34,5 miliónov dolárov. Prvý Hellboy vznikol v štúdiu Sony a počas otváracieho víkendu a zarobil 23,1 milióna dolárov. Celkovo v amerických kinách necelých 60 miliónov dolárov a vo zvyšku sveta 39,6 miliónov dolárov. Chýbalo len málo, aby prvý Hellboy prekonal 100 miliónovú hranicu. Recenzie na Hellboya II sú však viac ako pozitívne a zárobok prvej časti určite prekoná.

Pokles z prvého miesta na piate u Hellboya II čakal len málokto. Môže za to samozrejme masívne nasadený Temný rytier, ale 71 percentný pokles je aj na Hellboya silné káva a 10 miliónov v druhom víkende nepotvrdzuje správy, že by sa Hellboy II dostal k vysokým zárobkom. Nepomohli ani pozitívne kritiky a 85 miliónový film má po desiatich dňoch na konte slabých 56,4 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 88%, imdb.com – 8,5/10, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B

Trailer
Oficiálna stránka

Minulý víkend dopadol veľmi tvrdo Eddie Murphy s komédiou Meet Dave, ktorá mala rozpočet 60 miliónov dolárov a v prvom víkende zarobila 5,3 milióna dolárov. O niečo málo lepšie je na tom tento víkend počítačovo animovaná rozprávka štúdia Fox Space Chimps, ktorá zarobila 7,3 milióna dolárov.

S uvedením Temného rytiera a muzikálu Mamma Mia! zarobilo prvých 12 filmov v tabuľke 249,5 miliónov dolárov, čo je najziskovejší víkend v histórii. Doterajším držiteľom rekordu bol víkend 4 júla 2006, keď štartovali Piráti Karibiku: Truhlica mŕtveho muža s 218,4 miliónmi, ktoré zarobilo prvých 10 filmov.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba

  20.7.- 22.7. 2007

I Now Pronounce You Chuck and Larry 34,2 mil
  21.7.- 23.7. 2006 Pirates of the Caribbean: Dead Mans Chest 35,2 mil
  22.7.- 24.7. 2005 Charlie and the Chocolate Factory

28,6 mil

Nakoľko zafungovala reklama a ako veľká je fanúšikovská základňa Batmana sa dozvieme o týždeň, keď do kín príde druhý celovečerný film Akty X: Chcem uveriť a komédia s netradičným spojením hercov Will Ferrell a John C. Reilly - Step Brothers. Udrží si Temný rytier prvé miesto?


autor Matej Oravec 21.7.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.