PROFIL: GEORGE CLOONEY

PROFIL: GEORGE CLOONEY

článok



Narodil sa v znamení Býka, ktorý sa vyznačuje húževnatosťou, vytrvalosťou, stojíh pevne na zemi a ide vždy za svojim cieľom. Je veľmi  pôžitkárky a občas skĺzne k lenivosti. To všetko vystihuje herca, režiséra a producenta, milovníka žien a presvedčeného starého mládenca Georgea Clooneyho.

Vizitka:
Celé meno: George Timothy Clooney
Dátum narodenia: 6. mája 1961, Lexington, Kentucky, USA
Stav: rozvedený, bývalá manželka neúspešná herečka Talia Balsam
Zaujímavosti: Má fóbiu zo zemetrasenia. Kvôli vážnym ťažkostiam so žalúdkom musí užívať lieky proti krvácaniu žalúdočných vredov. Miluje pivo, ženy, žije životom starého mládenca s prasiatkom Maxom. Zaprisahal sa, že sa nikdy neožení a nebude mať deti. Michelle Pfeiffer a Nicole Kidman sa s ním stavili o 10 tisíc dolárov, že bude otcom skôr, ako oslávi štyridsiatku. Šek im vrátil so slovami, že dostane dvojnásobok, ak sa stane otcom skôr, ako dovŕši päťdesiatku.

Už od detstva túžil po sláve. Patril medzi triednych šašov a nevynechal jedinú možnosť predviesť sa pred celou triedou. Zaujímal sa o baseball a herectvo ho spočiatku nelákalo, pretože ho silne ovplyvnila otcova profesia novinára a moderátora. Ukončil štúdium žurnalistiky na Nothern Kentucky University a snažil sa zamestnať ako moderátor v spravodajstve, no jeho pokus nedopadol najlepšie. Sklamaný George sa zbalil a odišiel na farmu starať sa o kone. Vtedy do hry vstúpila Georgeova milovaná teta Rosemary Clooney, známa džezová speváčka, ktorá ho vždy podporovala v hereckej kariére a prehovorila ho, aby sa presťahoval do Hollywoodu.

Mal čerstvých 21 rokov, keď sa presťahoval z Kentucky do Los Angeles, do domu svojej tety Rosemary, ktorá mu poskytla útočište. Zarábal si ako jej osobný šofér a popri tom študoval na divadelnej škole The Beverly Hills Playhouse (hovorí sa, že prvý ročník študoval tri roky). George sa pohyboval vo svete šoubiznisu od narodenia. Okrem tety Rosemary, ktorej skon v roku 2002 Georgom hlboko otriasol, sa v šoubiznise pohyboval aj otec Nick, ktorý viedol vlastnú rozhlasovú aj televíznu show, matka Nina vyhrala niekoľko súťaží krásy a dodnes pôsobí ako producentka týchto akcií. Herec Miguel Ferrer je Georgeov bratranec. Jedine sestra Ada sa nestala všeobecne známou osobnosťou a súkromie si starostlivo skrýva. 

George skúšal šťastie ako väčšina začínajúcich hercov v televíznych reklamách. Prvý film, ktorý nakrútil s Charlie Sheenom sa nepremietal. Producentom sa nepáčil herecký výkon ani jedného z nich. Nasledovalo množstvo úloh v televíznych seriáloch, z ktorých sa u nás vysielali napríklad "To je vražda, napísala" ("Murder, She Wrote"), "Hunter" či oveľa známejší "Roseanne" (1991). Práve v poslednom spomenutom seriáli si ho môžeme pamätať ako bookera Brooksa, vysokého chudého s dlhými vlasmi.

Profil: George Clooney Profil: George Clooney

Počas desiatich rokov účinkoval v množstve béčkových snímok a lacných seriáloch. Hral v úlohách, ktoré by si nikdy sám nevybral. Asi najväčším prepadákom z jeho filmografie je snímka Návrat vraždiacich rajčín (Return of the Killer Tomatoes!, 1988). Prvú stabilnú úlohu získal v komediálnom seriále z lekárskeho prostredia E/R (1984), ktorý sa však nepresadil a po prvej sérii ho zrušili. Karta sa obrátila v roku 1994 po odvysielaní pilotnej časti seriálu  „Pohotovosť“ (ER, 1994-1999). Práve tento seriál ho vystrelil medzi hviezdy, potom čo prijal úlohu doktora Douga Rossa. Paradoxne však váhal, či má úlohu prijať. V tom čase dostal ponuku do seriálu M.A.S.H. a uvažovalo sa aj o jeho pokračovaní v seriály Roseanne. Nakoniec sa nechal presvedčiť a urobil dobre. Rola doktora Rossa mu vyniesla nominácie na Zlatý glóbus a cenu Emmy. Na svoju úlohu si spomína: „Boli to krásne a hektické časy. Aj keď nie jednoduché, lebo v replikách sme používali veľa latinských výrazov a pri vyšetrovaní sme museli pôsobiť dôveryhodne ako lekári. Do každej epizódy sme potrebovali veľa nových ľudí, scény museli vyzerať stresujúco a chaoticky.“ Aby docielili dôveryhodnosť, všetci herci absolvovali niekoľko exkurzií v nemocniciach. Postava dr. Rossa ovplyvnila Georgae aj v jeho súkromnom živote, keď zastavila jeho postupne vyvíjajúcu sa závislosť od alkoholu. Bol známy tým, že sa rád pozrel na dno pohárika, no vyťaženosť a vedomie, čo dokáže alkohol urobiť s človekom, ho prinútili, aby sa alkoholu vzdal: „Nebola to závislosť. Bol to koníček. Niekto išiel vo voľnom čase hrať basketbal, niekto spal a ja som pil.“

Úspech seriálu, aj obľúbenosť hlavného aktéra spôsobili, že Georgea si všimli poprední hollywoodsky režiséri a ponuky sa mu začali hrnúť. Prvá snímka, ktorá ho posadila do sedla bol horor režiséra Roberta Rodrigueza a Quentina Tarantina Od súmraku do úsvitu (From Dusk Till Dawn, 1996), kde si zahral akčného hrdinu. Ďalší akčný hrdina nenechal na seba dlho čakať, stal sa v poradí šiestym predstaviteľom Batmana v pokračovaní Batman a Robin (Batman & Robin, 1997) v réžii Joela Schumachera. Snímka, ktorá zarobila 107 miliónov dolárov však u kritiky prepadla a George spolu s ďalšími aktérmi si vyslúžil Zlatú malinu za najhorší herecký výkon. Za postavu Batmana inkasoval 10 miliónov dolárov, po neúspechu klesli jeho honoráre na polovicu. Neúspech filmu ho však naučil, že „keď začnete byť slávny, prvá vec je, že od šťastia, že nemáte problémy s prácou, beriete každú úlohu. Až neskôr zistíte, že si musíte dobre vyberať.“

So svojimi priateľkami Michelle Pfeiffer a Nicole Kidman sa stretol aj na pľaci. V romantickej komédii Báječný deň (One Fine Day, 1996) si zahral s Michelle a Nicole mu robila garde v akčnom snímku Peacemaker / Mierotvorca (The Peacemaker, 1997), natáčanom aj v bratislavských uliciach. V dráme Zakázané ovocie (Out of Sight, 1998) stvárnil bankového lupiča a smoliara Jacka Foleya, kde si zahral spolu s Jennifer Lopez. Tu sa stretol s režisérom Stevenom Soderbergom, s ktorým ho viažu viac než len priateľské vzťahy. George je Soderbergerov obľúbený a často obsadzovaný herec a navyše spolu založili produkčnú spoločnosť Section Eight, ktorá produkovala filmy ako Insomnia, Ďaleko do neba.

Profil: George Clooney Profil: George Clooney

George je dobrým priateľom herca Marka Wahlberga, s ktorým sa podieľal na niekoľkých filmoch. Vo vojnovej satire Traja králi (Three Kings, 1999) o vojne v Perzskom zálive sa stretlo hviezdne trio Clooney-Wahlberg-Cube v réžii Davida O. Russella. George sa nepohodol s režisérom pri stvárnení postavy. Russell sa o ňom vyjadril, že je neschopný idiot a nakrúcať s ním bude iba v prípade, že výška jeho honoráru prekročí 20 mil. dolárov. Prvý veľkorozpočtový film natočil s režisérom Wolfgangom Petersenom Dokonalá búrka (The Perfect Storm, 2000). Za postavu kapitána Billyho Tynea inkasoval 8 mil. dolárov. S Markom Wahlbergom ho spája aj produkcia filmu Rocker, v ktorom si zahral Wahlberg titulnú postavu.

Dobré pracovné vzťahy ho spájajú aj s bratmi Coenovcami. Účinkovanie vo filme Braček, kde si? (O Brother, Where Art Thou, 2000) potvrdil bez toho, aby si prečítal scenár. Inkasoval len „smiešný“ honorár jeden milión amerických dolárov, no úloha ukecaného trestanca Odyssea posadnutého drahou pomádou na vlasy mu vyniesla Zlatý glóbus. Film má aj muzikálovú vložku, kvôli ktorej týždne trénoval spev, no v konečnom výsledku ho aj tak nadabovali. S bratmi Coenovcami opätovne spolupracoval aj na rozvodovej romanci Neznesiteľná krutosť (Intolerable Cruelty, 2003), kde si zahral spolu s Catherine Zeta-Jones.

So Stevenom Soderberghom natočili remake rovnomerného filmu z roku 1960 v hlavnej úlohe s Frankom Sinatrom Ocean's Eleven: Dannyho jedenástka (Ocean's Eleven, 2001). Zahral si lupiča Dannyho Oceana, ktorý sa rozhodne naraz vykradnúť tri kasína. K tomu mu má dopomôcť partia priateľov, Brad Pitt, Matt Damon, Don Cheadle, Bernie Mac a ďalší. Za svoju úlohu inkasoval neuveriteľných 20 miliónov dolárov čím sa katapultoval medzi ligu najlepšie zarábajúcich hollywoodskych hercov. Komerčný úspech filmu vyprovokoval ďalšie pokračovanie krimi-komédie Ocean's Twelve: Dannyho dvanástka (Ocean's Twelve, 2004) tentoraz už s dvanástimi účastníkmi ďalšieho skvelého záťahu na umeleckú galériu. Pôvodné zloženie sa rozšírilo o Catherine Zeta-Jones, ktorú pritiahol práve George Clooney. Do tretice všetko dobré, George sa rozhodol produkovať tretie pokračovanie Ocean's Thirteen, ktoré je ohlásené na rok 2007.

Profil: George Clooney Profil: George Clooney

Svetoznámy sci-fi román Stanislawa Lema, ktorý sfilmoval v roku 1972 slávny Andrej Tarkovskij Solaris, sa stal ďalšou témou režiséra Soderbergha a Georga, ktorý stvárnil úlohu psychológa dr. Kelvina v rovnomennom snímku Solaris (2002). Stvárňuje osamelého muža, ktorému zomrela manželka, a ktorý sa dostane do strediska, kde sa návštevníkom splnia všetky priania. Mnohé Georgeove obdivovateľky viac ako samotný film zaujímala scéna, v ktorej sa ukáže v Adamovom rúchu. Kvôli tejto scéne usilovne pracoval na svojom tele niekoľko týždňov. George sa profesionálne snaží rásť a tak si v roku 2002 sadol na režisérsku stoličku. Jeho režijný debut Milujte svojho zabijaka (Confessions of a Dangerous Mind, 2002) mu vyniesol uznanie a nomináciu na Zlatého medveďa na Medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne. Rolu muža, ktorý žije dvojitý život, cez deň scenáristu a producenta, aby v noci plnil úlohy úkladného vraha CIA zveril skvelému Samovi Rockwellovi, po boku ktorého si zahrala Drew Barrymore. Sám Clooney si strihol len malú úlohu agenta Jima Byrda.

Z práce za kamerou nebol práve nadšený. Uvedomil si, že ako režisér musel často hercov napomínať. „Človek narába s hercami a požaduje od nich veci, ktoré nenávidia. Bolo to prvý a posledný raz, čo som niečo režíroval.“ Našťastie neostal svojmu predsavzatiu verný a jeho ďalší film Dobrú noc a veľa šťastia (Good Night, and Good Luck, 2005), kde nielen hral, ale podieľal sa na scenári a réžii získal šesť nominácii na Oscara. Nominácie získal aj na cenu BAFTA a Zlatý glóbus. Politický thriller Syriana (2005), ktorý produkovala Georgeova produkčná spoločnosť, a ktorý prichádza do našich kín, rozpráva o pozadí svetového ropného priemyslu. Kvôli úlohe Boba Barnesa musel výrazne pribrať, no vyplatilo sa, za túto úlohu získal svojho prvého Oscara ako najlepší herec vo vedľajšej úlohe. Okrem toho mu úloha vyniesla nomináciu na ocenenie BAFTA a Zlatý glóbus za najlepšiu vedľajšiu úlohu.

George Cloonymu sa splnil sen a dnes patrí medzi hereckú elitu ocenenú Oscarom. Na svoju slávu sa George díva veľmi triezvo: „Nikto nie je päťdesiat rokov na vrchole. Možno tak ešte Paul Newman. Normálne je mať sedem rokov dobrých, potom desať chudobných a opäť môže nasledovať malé zmŕtvychvstanie. Ak sa ho dožijete.“

Filmografia:
2007 Ocean's Thirteen: Dannyho trinástka - ohlásený
2006 Michael Clayton
2006 The Good German
2005 Syriana
2005 Dobrú noc a veľa šťastia (Good Night, and Good Luck)
2004 Ocean's Twelve: Dannyho dvanástka (Ocean's Twelve)
2003 Neznesiteľná krutosť (Intolerable Cruelty)
2003 Dvaja pátrači 3-D: Game Over (Spy Kids 3-D: Game Over)
2002 Milujte svojho zabijaka (Confessions of a Dangerous Mind)
2002 Solaris
2002 Bombakšeft (Welcome to Collinwood)
2001 Ocean's Eleven: Dannyho jedenástka (Ocean's Eleven)
2001 Spy Kids
2000 Dokonalá búrka (The Perfect Storm)
2000 Braček, kde si? (O Brother, Where Art Thou)
2000 Neodvolateľná misia (Fail Safe) - TV
1999 Traja králi (Three Kings)
1999 South Park: Peklo na zemi (South Park: Bigger Longer & Uncut) - hlas
1998 Tenká červená čiara (The Thin Red Line)
1998 Zakázané ovocie (Out of Sight)
1998 "Murphy Brown" - TV séria
1997 Peacemaker / Mierotvorca (The Peacemaker)
1997 "South Park" - TV séria, hlas
1997 Batman & Robin
1996 Báječný deň (One Fine Day)
1996 Krvavá romanca (Curdled)
1996 Od súmraku do úsvitu (From Dusk Till Dawn)
1995 "Priatelia“ ("Friends") - TV séria
1994 "Pohotovosť" ("ER", 1994-1999) – TV séria
1994 Pohotovosť (ER) - pilot
1991 "Sisters" (1991) - TV séria
1993 Krvavá žatva (The Harvest)
1993 "The Building" - TV séria
1993 Bez varovania: Hrôza vo vežiach (Without Warning: Terror in the Towers) - TV
1991 "Bodies of Evidence" (1992) - TV séria
1992 Unbecoming Age
1991 "Baby Talk" (1991) - TV séria
1991 "Roseanne" - TV séria
1991 Rewrite for Murder - TV
1990 "Sunset Beat" (1990) - TV séria
1990 Sunset Beat - TV
1990 Červený príboj (Red Surf)
1990 Knights of the Kitchen Table  - TV
1988  Návrat vraždiacich rajčín (Return of the Killer Tomatoes!)
1987 "The Golden Girls" - TV séria
1987 "To je vražda, napísala" ("Murder, She Wrote") - TV séria
1987 "Hunter" - TV séria
1987 "The Facts of Life" - TV séria
1987 Vyššia škola strachu (Return to Horror High)
1987 Grizzly II: The Predator
1986 Bojová akadémia (Combat High) - TV
1986 "Hotel" - TV séria
1985 "Crazy Like a Fox" - TV séria
1985 "Street Hawk"- TV séria
1984 "E/R" (1984) TV séria
1984 "Riptide" - TV séria

 


autor Ľudmila Ontkaninová 9.3.2006
  • Syriana (09.03.2006 22:47:48)
  • Preview: Syriana (28.02.2006 1:15:59)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Dráma/Triler
    Minutáż˝: 128 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2005
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK: 9.3. 2006
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    0
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ROZTÁPANIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.