PREVIEW: ERASMUS 2 - PRIATELIA SÚ SPÄŤ

PREVIEW: ERASMUS 2 - PRIATELIA SÚ SPÄŤ

článok



Xavier sa vrátil! Hrdina filmu Erasmus alebo Priatelia po španielsky má tentoraz už iné problémy... Stretávame sa s ním päť rokov po jeho vtedajších zábavných zážitkoch v Barcelone, keď má už tridsať rokov. Splnil si svoj detský sen, stal sa spisovateľom, ale stále je tak trochu stratený. Uživiť sa len písaním nie je ľahké, a má isté problémy so svojim bankárom. Má však aj iný problém - s dievčatami. Nedokáže si udržať vážny vzťah, strieda jeden bezvýznamný románik za druhým. Rovnako chaoticky strieda jednu s písaním súvisiacu prácu za druhou - je novinár, autor poviedok, telenoviel, či scenárista hlúpeho televízneho seriálu. Robí čo môže, čo znamená, že jeho život je chaos...

Žijúc medzi bývalou priateľkou, matkou, krátkymi známosťami a lesbickou kamarátkou má problémy zvládať svoju prácu a robiť to, čo by chcel - teda vymyslieť a napísať pekný, jednoduchý a normálny milostný príbeh. Aby to nemal také jednoduché, musí okrem toho ešte strážiť jedno malé dieťa a zaskakovať mamu pri starom otcovi, a svetová globalizácia mu hrozí tým, že ukončí jeho prácu scenáristu. Musí preto ísť pracovať do Londýna a ruského Sankt Peterburgu, ale tieto cesty, nové zážitky a stretnutia s novými ľuďmi zmätenému Xavierovi možno nakoniec umožnia zvládnuť prácu, písanie i lásku...

Preview: Erasmus 2 - Priatelia sú späť Preview: Erasmus 2 - Priatelia sú späť Preview: Erasmus 2 - Priatelia sú späť

Rozhovor s režisérom Cédricom Klapischom

Ako vznikol nápad na pokračovanie?

Cédric Klapisch: "Po uvedení prvého filmu "Erasmus alebo..." som povedal, že nechcem nakrúcať pokračovanie, istý čas mi trvalo, kým mi došlo, že to môže byť výborný nápad. Myslím, že šlo hlavne o hercov. Chcel som znovu pracovať s hercami ako Romain Duris, Audrey Tatouová, Cécile de France, Kelly Reillyová a Kelly Bishopová. Chcel som opäť zažiť tú radosť ako pri nakrúcaní, akú som dovtedy pri nakrúcaní nepoznal. Možno som sa jej trochu bál a myslel si, že ak pri nakrúcaní nie je žiadne utrpenie, nie je tam ani kvalita. Pri Erasmovi som však zistil, že je to práve naopak - čím viac pohody, tým viac kvality. Chcel som to opäť prežiť s tými hercami a štábom, a opäť objaviť štýl práce, ktorý mi priniesol istú slobodu pri rozprávaní príbehu. Na záver Erasma Xavier hovorí - "Pamätám si to, bolo to tak nejako...", a ja som si uvedomil, že ten príbeh vlastne vôbec nie je skončený, je ešte priestor na pokračovanie. Predtým som sa obával, že by to už nebolo na rovnakej úrovni, ale keď som si uvedomil, že príbeh sa dá prehĺbiť a rozvinúť ďalej, povedal som si, že to stojí za to."
  
Ako vznikal príbeh pokračovania?

CK: "Nápad prišiel počas uvedenia a promotion prvého filmu v ruskom Petrohrade. Bol som tam už po tretí raz, milujem to mesto. S Brunom Levym sme si povedali, že keby bolo pokračovanie, malo by sa odohrávať práve tam. A práve vtedy sme zažili niečo, čo nový film veľmi ovplyvnilo. Videli sme zákulisie jednej svadby, kde ženích bol totálne opitý na záchode, a jeho novomanželka na neho čakala vo svadobných šatách pri dverách. Povedali sme si, že by bolo zábavné, keby sa William v Rusku oženil. A všetko do seba zapadlo. Naraz sme mali mesto, svadbu, k tomu som pridal to, čo sa s Xaviera stalo v tridsiatke - slobodný muž, ktorý hľadá ženu svojho života, a má problémy v práci. Práve tento smutno smiešny intímny moment v Petrohrade mi dodal nápad a chuť nakrútiť pokračovanie."

Erasmus bol film o post-adolescencii mladých ľudí, ktorí objavovali život cez program Erasmus v Barcelone. V tomto filme sú už trochu zodpovednejší... Akú tému ste chceli spracovávať?

CK: "Naši hrdinovia majú od 26 do 30 rokov. Ešte stále sa učia o živote, ale už v jeho ďalšej fáze - vo vzťahu medzi zarábaním peňazí, profesionálnym životom, a hľadaním toho správneho človeka, s ktorým prežiť život... Je to hlavne film o láske.

Alebo o dvojici ľudí...

CK: "Áno, o dvoch ľuďoch, o ich vzťahu a láske. Ukazuje, do akej miery pár ešte nemusí znamenať lásku, a láska ešte nemusí znamenať pár. Chcel som ukázať problémy v tomto vzťahu.

Preview: Erasmus 2 - Priatelia sú späť Preview: Erasmus 2 - Priatelia sú späť Preview: Erasmus 2 - Priatelia sú späť

Tak ako v "Erasmovi" aj tu sa príbeh sútreďuje okolo postavy Xaviera. Ešte stále má problémy, hoci sa už začína svojim písaním živiť...

CK: "Postavy v prvom filme ovplyvňovalo viac vecí - téma európanstva, a dôležitá chvíľa v živote, keď si po skončení štúdia poviete, že ak ste niečo študovali, nemusíte svoj život tlačiť rovnakým smerom. Keď si uvedomíte, aký máte životný sen, vlastne si zachránite život. Chcel som byť v tomto smere pozitívny, chcel som povedať - "Nenechajte sa ovplyvniť všetkými tými radostnými rečami o živote, žite svoj sen, naplňte svoje túžby." Ale potom som si povedal, že v pokračovaní musím urobiť presný opak. Sú dva prístupy k životu - snívať, a prestať snívať. Dospievanie je z časti o končení snívania. Na druhej strane je dôležité úplne neopustiť svoje sny, pretože zostarnete skôr, ako máte, ale musíte sa naučiť žiť v skutočnom svete. Xavier sníval o písaní, ale živiť sa ním nie je práve ľahké, nie je to vždy radosť. Chcel som byť v tomto veľmi úprimný."

Xavier je v citovej oblasti stále zmätený, má problémy stabilizovať sa...

CK: "Áno, ale vyvíja sa. Ak máme hovoriť o láske, tak to musíme robiť moderným spôsobom. Pri tejto téme existuje je akceptovaná istá lož. Len málo ľudí prizná, že malo vzťah s viacerými ľuďmi, ale je normálne, že prežiť v živote viac vzťahov. Dnes už nie sme v situácii "muž alebo žena môjho života", pojem ideálna láska už nie je taká istá, ako v historickej romantickej literatúre, a preto je ťažké byť romantický a prijať fakt, že v našom živote je viac vzťahov. Dôležitá otázka pre mňa je - "Ako sa môže človek zamilovať viackrát v živote?" Xavierov zmätok na začiatku filmu je predstavuje všetkých tých ľudí, ktorí hľadajú toho správneho človeka. Len málo z nich ho nájde na prvý pokus. Najviac ma asi ovplyvnil Truffautov film "Muž, ktorý miloval ženy", pretože sa mu úspešne podarilo ukázať muža, ktorý dokázal ísť od jednej ženy k druhej bez toho, aby z neho bol macho či Don Juan, teda aspoň nie v zmysle dobyvateľa. Xavier je v tomto zmysle niekto iný.

Je film, ktorý uvidíme taký, aký ste ho mali v hlave?

CK: "Nie. Už som pochopil, že nie som taký ako Hitchcock, ktorý má niečo v hlave a potom to pri nakrúcaní uskutočňuje. Pre mňa je nakrúcanie hľadaním, a hľadám až do posledných chvíľ. Až na konci objavím film, ktorý som vytvoril, a až vtedy objavím veci, ktoré som mal v hlave a uvidím vágne predstavy či imaginárne veci, ktoré sa zhmotnili. Som režisér, ktorý režíruje až po filme."

Z väčšiny hercov "Erasma" sa stali hviezdy... Videli ste nejaký posun v ich herectve?

CK: "Ani Romain, ani Audrey, Cécile či Kelly dovtedy neboli hviezdy. Ich kariéra stúpla, a ja fakt, že sa zmenili aj ako ľudia a herci, sú o kus zrelší. Všetci odvtedy pracovali s inými režisérmi, nakrútili veľké filmy, taká Audrey Tautou už nie je rovnaká ako predtým, ako žena ani ako herečka... Aj Cécile mala v prvom filme problémy s postavou Isabelle, a teraz už získala úplné majstrovstvo. Ja som naozaj videl skutočných ľudí správať sa tak ako ona!

Romaina Durisa poznáte od prvého filmu "Good Old Daze", nakrútili ste s ním viac filmov. Vie vás ešte niečím prekvapiť?

CK: "Udivuje ma stále viac a viac, je ešte presvedčivejší ako predtým. Kedysi nebol herec, bol len mladý muž s prirodzeným talentom. Stačilo ho len filmovať, bol veľmi fotogenický. V "Erasmovi" bola jeho postava odlišná od toho, čo hrával predtým, a povedal som si, že a z neho stal skutočný herec a dostal sa ďalej, ako som si predtým myslel. Teraz už po nakrútení filmu "Arséne Lupin" nadobudol neskutočnú profesionalitu, ale je výborné, že táto nepotláča jeho spontánnosť, nezabíja jeho prirodzenosť. Existuje medzi nami akýsi tajný jazyk, on vie čo chcem ešte skôr, než dokončím vetu."

Preview: Erasmus 2 - Priatelia sú späť Preview: Erasmus 2 - Priatelia sú späť Preview: Erasmus 2 - Priatelia sú späť

Nakrúcalo sa v Paríži, Londýne a Petrohrade, čo znásobuje problémy s viacerými miestnymi štábmi, viacerými jazykmi...

CK: "Dobre herca režírovať znamená, že herec sa musí akoby stratiť, odhodiť svoje väzby, pretože cieľom je odviesť ho z vychodenej cestičky, musí zabudnúť na svoj vnútorný rytmus a obvyklé reakcie. Musíte mu pomôcť hľadať v sebe nové veci, pretože sa má na čas stať niekým iným, a na to musí tak trochu zabudnúť, kým v skutočnosti je. Pri svojich filmoch vlastne aj ja sám zabúdam na seba, vždy sa snažím prekvapiť sám seba a vyberám si vždy nové, odlišné námety. Tentoraz bol prekvapivý fakt, že sme sa vzdialili zemepisne, a kvôli iným jazykom som bol trochu akoby stratený. Náš svet je veľmi zložitý a rozmanitý, a snažím sa byť jeho portrétistom. Postava Xaviera je preto zmätená rovnako, ako náš svet. Nakrúcanie na troch miestach nebolo vôbec jednoduché, hlavne v Rusku, kde sme museli pracovať cez tlmočníkov. Herci na scéne si niekedy nerozumeli, mueli sme mať presne určený slovný scenár, a prísne som všetkým zakázal akúkoľvek improvizáciu, pretože inak by ďalší nevedel nadviazať svoju repliku! Niekedy to bolo dosť šialené.

Prečo názov "Russian Dolls" (Matriošky)?

CK: "Bol to dokonalý názov! Chcel som mať nadväznosť na prvý film, a zároveň to vystihuje miesto, kde sa dej odohráva. Sám Xavier hovorí: "Písanie je triedenie života." Keď píšete príbehy, potrebujete škatuľky na triedenie svojich myšlienok. Pri písaní scenára potrebujete tú správnu škatuľku na tie správne myšlienky. Xavier hľadá tie správne škatuľky a zároveň tú správnu ženu svojho života. Vkladáme škatuľky do iných škatuliek, a Xavier vraví, že ženy okolo neho sú ako ruské matriošky. V tých škatuľkách musí byť skrytá jedna malá bábika, a práve tú on hľadá."

Všetci herci už jednohlasne súhlasili s tretím pokračovaním...

CK: "To je dobré vedieť už vopred!"

A vy?

CK: "Súhlasím, každý príbeh má začiatok a koniec, a zatiaľ som si nebol istý, či chcem dospieť k jeho koncu. O takých päť či desať rokov, prečo nenakrútiť pokračovanie, ktoré by ukázalo plynutie času a vývoj postáv? Počkám si, čo s príbehom urobí čas."


autor press kit 11.10.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Romantický/Komédia
Minutáż˝: 125 min
Krajina: Francúzsko UK
Rok výroby: 2005
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
18.4 |
hodnotenie 3/10
25.4 |
2.5 |
2.5 |
9.5 |
hodnotenie 8/10
16.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.