PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



Mohlo by sa zdať, že najväčší úspech a tým aj najväčšiu návštevnosť bude mať film z dielne Rona Howarda Cinderella Man s Russelom Crowe a Renée Zellweger, ale najviac divákov do kín prilákal Madagascar.

TOP 3. 6. - 5. 6. 2005
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. Madagascar DreamWorks 2. týždeň 28,1 mil 100,3 mil
2. The Longest Yard Paramount 2. týždeň 26,0 mil 95,7 mil
3. Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith Fox 3. týždeň 25,0 mil 307,8 mil
4. Cinderella Man Universal 1. týždeň 18,3 mil 18,3 mil
5. The Sisterhood of the Traveling Pants Warner Bros. 1. týždeň 9,8 mil 13,5 mil
6. Monster-in-Law New Line 4. týždeň 6,0 mil 71,1 mil
7. Lords of Dogtown Sony 1. týždeň 5,6 mil 5,6 mil
8. Crash Lions Gate 5. týždeň 3,2 mil 40,9 mil
9. Kicking and Screaming Universal 4. týždeň 2,3 mil 47,7 mil
10. Unleashed Focus 4. týždeň 0,8 mil 23,5 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Madagascar
Hlavnými hrdinami príbehu sú štyri rozmaznané zvieratká z newyorskej ZOO, ktoré by mohli do konca svojho života dostávať denný prídel obdivu a potravy, keby zebru Martyho nezasiahla kríza stredného veku a on sa za pomoci šikovných tučniakov nerozhodol ilegálne opustiť ZOO. Jeho kamaráti, lev Alex, hrošica Gloria a žirafa Melman sa za ním vydávajú do newyorských ulíc, čím odštartujú reťazec neuveriteľných udalostí, ktoré ich privedú až na pobrežie exotického ostrova Madagascar. Tu sa títo rodení Newyorčania musia po prvý raz v živote postarať sami o seba a naučiť sa prežiť v divočine, čo môže byť pre schúlostiveného leva, bláznivú zebru, pragmatickú hrošicu a žirafu - hypochondra omnoho náročnejšie, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Z dielne tvorcov prelomových animovaných komédií Shrek a Príbeh žraloka prichádza do kín ďalší počítačovo animovaný zázrak - Madagascar. Animovanú komédiu Madagascar nakrútili v produkcii spoločnosti Dreamworks Eric Darnell (Mravec Z) a na poli réžie debutujúci Tim McGrath, ktorí sa pokúsili obohatiť počítačovú animáciu klasickými výtvarnými postupmi. Hlasy postavičkám prepožičali Ben Stiller - Lev, Chris Rock - Zebra, David Schwimmer - žirafa a Jada Pinkett Smith ako krásna hrošica. Slovenské premiéra bude 16. 6. 2005.

Hoci sa Madagascaru podarilo za 10 dní zarobiť 100 miliónov dolárov, nejde v šľapajach najväčších počítačovo animovaných filmov ako boli Shrek, Shrek 2, či Hľadá sa Nemo. Zárobok filmu by sa dal prirovnať k zárobku animáku Doba ľadová z roku 2002, ktorá celkovo zhrabla - 176,3 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 54%, imdb.com - 6,2/10, Roger Ebert - 2,5/4, yahoo.com - B, boxofficemojo.com - B-

Trailer 1
Trailer 2
Oficiálna stránka
Určite (teda pokiaľ ovládate angličtinu) si vypočujte o čo a ako rozprávajú hlavní hrdinovia. Stojí to za to. Určite navštívte aj Explore the World of Madagascar a aj Fun and Learning a aj... Jednoducho, výborne urobená stránka, pri ktorej sa určite nebudete nudiť.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

The Longest Yard (Za mrežami)
Quarterback Paul "Wrecking" Crewe je bývalý špičkový hráč amerického futbalu, ktorý je momentálne vo väzení. Spolu s ním sa tam nachádza aj bývalý špičkový tréner Caretaker. Spolu so skupinou väzňov vyzvú na zápas svojich dozorcov. Po dlhom a náročnom tréningu je hneď jasné, že to nebude obyčajný zápas...

Posledné tri filmy spolupracoval režisér Peter Segal s Adamom Sandlerom. Bolo to na filmoch Kurz sebaovládania, 50 krát a stále po prvý raz a teraz Za mrežami. Spolu so Sandlerom sú vo väzení, ktorému šéfuje Burt Raynolds Chris Rock, James Cromwell, Nelly či Allen Covert. Oproti rovnomennému filmu z roku 1974 je táto novšia verzia o niečo viac odľahčenejšia.

82 miliónový film Za mrežami síce klesol o 45%, na 26,1 zarobených miliónov, zato za desať dní má na konte veľmi slušných 95,8 miliónov dolárov a ak to pôjde takto ďalej, stane sa najúspešnejším filmom Adama Sandlera.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 32%, imdb.com - 6,1/10, Roger Ebert - 3/4 yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - C+

Teaser
Trailer
Oficiálna stránka
Hneď sa na vás z reprákov začne valiť čierna hudba. Vo väzenskom menu sa dostanete k deju. Traileru, obrázkom, hrám i Fun Stuff. Z hercov má každý svoj Wallpaper aj IM ikonu, hry sú hrateľné a stránka je celkovo sľubná.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Star Wars: Spisode III - Revenge of the Sith (Star Wars: Epizóda III)
V poslednej epizóde ságy Star Wars zúria Klonové vojny, ktoré prehĺbili rozpory medzi kancelárom Palpatinom a Radou Jedi. Mladý rytier Jedi Anakin Skywalker sa musí rozhodnúť na ktorej strane bude stáť. Podľahne sľubom moci a pokušeniu Temnej strany, vstúpi do služieb zlého Darth Sidiousa a stane sa z neho Darth Vader. Sithskí lordovia sa chcú spoločne pomstiť. Prvým krokom ich plánu je likvidácia Jediov. Len Yoda a Obi-Wan prežijú a musia sa voči Sithom vzoprieť, čo vedie k dramatickému súboju svetelnými mečmi medzi Anakinom a Obi-Wanom, ktorý rozhodne o osude galaxie.

Kto si nespojí Hviezdne vojny s George Lucasom je z inej planéty, alebo sa vôbec nevyzná vo filmovom svete. Jeden z najlepšie zarábajúcich ľudí vo svete filmu je pod Treťou Epizódou podpísaný ako režisér, scenárista a producent. Už budeme vedieť, že pod maskou Dartha Vadera je tvár Haydena Christensena, že jeho manželkou, Padmé bola Natalie Portman, že Mace Windu je Samuel L. Jackson a Palpatine Ian McDiarmid. Za novými akordami k nesmrteľnému hudobnému motívu stojí, ako inak, John Williams.

Ďalší víkend a ďalší rekord. Tentoraz v najrýchlejšie zarobenej 300 miliónovej hranici, ktorú Pomsta Sithov prekonala po 17 dňoch premietania. O jeden deň tak porazila Shreka 2, o dva dni Spider-Mana 2. Po 18 dňoch má na konte 307,9 miliónov a momentálne jej patrí 19 miesto v tabuľke najziskovejších filmov všetkých čias. Zarobená čiastka z celého sveta sa pohybuje okolo 616 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 83%, imdb.com - 8,1/10, Roger Ebert - 3,5/4 yahoo.com - A-, boxofficemojo.com - A-

Recenzia na Kineme
Teaser

Trailer
Oficiálna stránka
Čo vám budem písať, veď to už máte aj tak všetko preklikané od začiatku do konca...


Cinderella Man (Druhá šanca)
Skutočný príbeh Jima Braddocka, boxera, ktorý sa stal ľudovým hrdinom, keď navzdory mnohým prekážkam uprostred ekonomickej krízy tridsiatych rokov vyzval šampióna ťažkej váhy Maxa Baera a v 15-kolovom súboji ho porazil.

Po štyroch rokoch sa opäť dal dokopy tím Ron Howard a Russel Crowe, ktorí spolu nakrútili úspešnú Čistú dušu. Tentoraz sa vrhli na drámu z boxerského prostredia a Russel zase dostal ďalšiu možnosť zahrať si skutočne žijúcu postavu, legendu Jimma Braddocka. Jeho manželku Mae stvárnila Renée Zellweger a šampióna ťažkej váhy Craig Bierko.

Mnohí analytici si práve o tomto filme mysleli, že tromfne Hviezdne vojny. Nakoniec však Druhá šanca končila na štvrtom mieste s víkendovým zárobkom 18,3 miliónov dolárov, čo je pre 88 miliónovú drámu z boxerského prostredia veľkým sklamaním. Skoro takým ako film Terminál, ktorý spojil dvojicu Spielberg/Hanks a za prvý víkend zarobili len 19,1 miliónov a celkovo 77,9 miliónov. Dvojica Howard/Crowe majú na konte úspešnú Čistú dušu, ktorá celkovo zarobila 170,7 miliónov dolárov. Kritiky sú viac ako pozitívne a film by mohol ešte chytiť druhý dych, ako sa to podarilo dráme Seabiscuit, ktorá v otváracom víkende zarobila 20,8 miliónov a postupne sa dopracovala až ku 120 miliónom.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 83%, imdb.com - 8,3/10, Roger Ebert - 3,5/4, yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - B+

Trailer 1
Trailer 2
Oficiálna stránka
Krátke intro vás zavedie priamo na zápas, po ňom nasleduje hrdinská hudba a na stránke si môžete vybrať z dvoch častí The Film a The Legend. Jednoduché, ale účelné.


The Sisterhood of the Traveling Pants
Štyri priateľky, ktoré boli stále spolu odkedy sa poznajú, sa musia prvýkrát rozlúčiť. Lena ide navštíviť svojich starých rodičov do Grécka a tam stretne Kostosa. Tibby zostáva doma, pozerá filmy, chodí do kina, a znova sa začína priateliť s mladým dievčaťom Baileym. Bridget odchádza do tábora v Mexiku a zaľúbi sa do Erica, ktorý je v tábore trénerom. Carmen navštívi svojho otca v Južnej Karolíne a odhalí šokujúce tajomstvo.

Podľa rovnomennej novely Ann Brashares napísala Delia Ephron spolu s Elizabeth Chandler scenár, ktorý nakrútil Ken Kwapis, režisér hlavne televíznych filmov a seriálov. Štyri najlepšie kamarátky stvárnili Amber Tamblyn (Kruh), Alexis Bledel (Sin City), America Ferrera (Lords of Dogtown) a Blake Lively (Sandman).

Štúdio Warner Bros. stavilo na čisto dievčenský film The Sisterhood of the Traveling Pants, ale nedostalo sa mu odozvy, o akú im išlo. Film sa hral v 2 583 kinách, kde za víkend zarobil 9,8 miliónov a od stredy 13,6 miliónov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 82%, imdb.com - 6,6/10, Roger Ebert - 3/4, yahoo.com - B, boxofficemojo.com - C+

Trailer
Oficiálna stránka
Oficiálne Vás na stránke privíta jedna z herečiek a vy sa môžete pustiť do skúmania všetkého možného. Od príbehov herečiek až po priateľský kvíz.

Najväčšie rany však tento víkend utrpela spoločnosť Sony, ktorá uviedla Lords of Dogtown o chalanoch, ktorí sa podpísali pod históriu skateboardingu. Filmy s touto tematikou nebývajú úspešné a tento zarobil za prvé tri dni premietania len 5,6 miliónov dolárov. Po piatich týždňoch z rebríčka odišlo 130 miliónové Kráľovstvo nebeské, ktoré zarobilo len 46,1 miliónov dolárov.

Prvých dvanásť filmov zarobilo dohromady 127 miliónov dolárov, čo je o 30 percent menej ako minulý rok.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba
4 - 6 jún 2004 Harry Potter and the Prisoner of Azkaban 92,6 mil
6 - 8 jún 2003 2 Fast 2 Furious 50,5 mil
7 - 9 jún 2002 The Sum of All Fears 19,2 mil

Na druhý júnový víkend ponúkajú americké kiná žánrovú všehochuť. Farby akčného thrilleru s romantikou ponúkajú Brad Pitt a Angelina Jolie vo filme Mr. And Mrs. Smith, Haute tension háji farby hororu, The Honeymooners zase komédie a detský film prinesie 3-D technológiou stále fascinovaný Robert Rodriguez  - The Adventures of Shark Boy & Lava Girl in 3-D.

 


autor Matej Oravec 10.6.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.