PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



Aj keď Robotom patrí prvé miesto, zárobok 36 miliónov dolárov je pre film od tvorcov Doby ľadovej sklamaním. Omnoho väčšie sklamanie však zažilo štúdio Miramax, ktorého Rukojemník s Bruce Willisom zarobil len niečo cez 10 miliónov.

TOP 11. 3. - 13. 3. 2005
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. Robots Fox 1. týždeň 36,0 mil 36,0 mil
2. The Pacifier Buena Vista 2. týždeň 18,1 mil 54,4 mil
3. Be Cool MGM 2. týždeň 10,25 mil 38,3 mil
4. Hostage Miramax 1. týždeň 10,21 mil 10,21 mil
5. Hitch Sony 5. týždeň 8,7 mil 149,8 mil
6. Million Dollar Baby Warner Bros. 13. týždeň 5,1 mil 84,0 mil
7. Diary of Mad Black Woman Lions Gate 3. týždeň 4,8 mil 44,0 mil
8. Constantine Warner Bros. 4. týždeň 3,8 mil 66,5 mil
9. Man of the House Sony 3. týždeň 1,7 mil 16,5 mil
10. Cursed Dimension 3. týždeň 1,5 mil 17,7 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

ROBOTS (Roboti)
Rodney Copperbottom, žije v malom meste a má obrovský talent na vynaliezanie viac či menej uveriteľných vecí. Spoločne s otcom (čo je umývačka riadu - stačí mu otvoriť hrudník a napchať dovnútra špinavé taniere) pracuje v miestnej reštaurácii a neustále sníva o veľkom dobrodružstve. Vyzbrojený jedinečnou vynachádzavosťou, vydá sa Rodney jedného dňa na cestu do Robot City, aby sa tu stretol so svojím idolom, veľkým vynálezcom Bigweldem, ktorý strávil celý život vymýšľaním lepších životných podmienok pre svojich robotích spoluobčanov. Keď ale Rodney dorazí do Robot City, zistí, že život v meste nie je tak ideálny, ako očakával, a že jeho výprava bude asi oveľa dramatickejšia, ako čakal.

Chris Wedge získal v roku 1999 Oscara a mnoho podobných cien za krátky film Bunny. Po práci na celovečernom filme Doby ľadová, za ktorý bol tiež nominovaný na Oscara prichádza s filmom Roboti. Spolu s co-directorom Carlosom Saldanhom vytvorili nový svet robotov, ktorým prepožičali hlasy Ewan McGregor (Rodney), Halle Berry (Cappy), Greg Kinnear (Ratchet), Mel Brooks (Bigweld), Jim Broadbent (Gasket), Amanda Bynes (Piper) a Robin Williams (Fender). Hlasy slovenských hercov si môžeme vypočuť už aj v našich kinách.

Animačné štúdio Blue Sky patriace spoločnosti 20th Century Fox s filmom Roboti zarobilo 36 miliónov dolárov, čo je veľmi málo na počítačovo animovanú snímku. Za posledných 5 rokov sa tržby za prvý víkend premietania animovaného filmu pohybovali nad 40 miliónmi. Jedinou výnimkou je Polárny expres, ktorý zarobil len 23,3 miliónov, ale chytil druhý dych a celkovo má na konte 162,7 miliónov dolárov.

Napriek tomu, Roboti sa hrali v 3776 kinách a zárobok 36 miliónov je druhým najvyšším marcovým otváracím víkendom. Prvým ostáva Doba ľadová s 46,3 miliónmi. Zatiaľ to vyzerá, že 75 miliónový Roboti budú mať čo robiť, aby prekonali 100 miliónovú hranicu, ktorú sa len za prvý víkend premietania podarilo pokoriť animovanému Shrekovi 2. Oscarová Rodinka úžasných zarobila za prvé tri dni 70 miliónov dolárov. Roboti sa po najnovšom vzore premietali aj v 58 kinách IMAX, kde zarobili 1,4 milióna.

Podľa prieskumu, ktoré si robilo štúdio bolo 44% návštevníkov pod 12 rokov, 32% boli rodičia a 23% bolo ostatných. Pre porovnanie, na Príbeh žraloka prišlo len 30% ľudí pod vekovou hranicou 12 rokov.

Zo všetkých animovaných sci-fi filmov (Planáta pokladov, Final Fantasy či Titan A.E.) dopadli Roboti najlepšie, aj keď ich nepostihli príliš priaznivé kritiky. Animované filmy patria medzi stálice v rebríčku a nie je vylúčené, že podobne ako Polárny expres chytia druhý dych a stanú sa najziskovejším filmom roku.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 65%, imdb.com - 6,6/10, Roger Ebert - 3,5/4, yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - B

Recenzia na Kineme
Teaser

Trailer
Oficiálna stránka
Hneď po vstupe na stránku sa spustí Intro a po ňom sa treba pustiť do hry. Ak nájdete všetky stratené diely umývačky riadu, odmenia sa vám všetky postavičky búrlivým potleskom. Po jednotlivých častiach sa môžete dostať k ďalším zaujímavým hrám. Nádherná stránka - ako pre deti, tak pre dospelých.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

THE PACIFIER (Cumlikátor)
Summit, degradovaný príslušník špeciálnych jednotiek, sa snaží napraviť škody napáchané počas neúspešnej misie, ktorej úlohou bolo ochrániť život dôležitého vládneho vedca. Ostalo po ňom päť detí, manželka a prísne tajný experiment, ukrytý v dome. Novou Summitovou úlohou je ochrániť deti pred nepriateľmi ich zosnulého otca. Ale čoskoro zistí, že opatrovanie detí, zatiaľ čo sa ich matka snaží vypátrať vraha, je jeho najdrsnejšou misiou...

Adam Shankman zožal úspech komédiou Neserte nám pestúnku a tento rok podľa scenára Thomasa Lennona a Bena Garanta natočil komédiu o chlapovi, ktorý sa stará o deti. Hlavnú úlohu zveril Vinovi Dieselovi, ktorý sa presvedčí, že päť detí a jedna hus je horších ako jeho akcie v Somálsku, Srbsku či Bosne. Premiéra u nás bude 14. 4. 2005.

Cumlikátok klesol o jednu pozíciu, 41% a v druhom víkende zarobil veľmi slušných 18,1 milióna dolárov. Pre 56 miliónovú produkciu je už teraz všetko v plusových číslach. Za 10 dní zarobil Vin Diesel svojim filmom 54,4 milióna dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 18%, imdb.com - 4,9/10, Roger Ebert - 2/4, yahoo.com - B, boxofficemojo.com - C+

Trailer
Oficiálna stránka
Jedným slovom Disney. Málo vtipné, málo detské, málo odvážne. Vrcholom stránky sú dve schopné hry.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

BE COOL
Mafiánsky vymáhač Chili opustil vrtkavý filmový priemysel a presedlal na priemysel hudobný, kde sa stáva promóterom speváka, ktorého prenasleduje ruská mafia.

Na režisérskom poste vystriedal Barryho Sonnenfelda F. Gary Gray (Vyjednávač, Lúpež po taliansky), ktorý podľa knihy Be Cool Elmorea Leonarda a scenára Petra Steinfelda previedol na strieborné plátno jeho postavy. Vráti sa  John Travolta a Danny DeVito a pribudne Uma Thurman, The Rock, Vince Vaughn, André 3000 a Cedric the Entertainer. Premiéra u nás je zatiaľ naplánovaná na 21.7. 2005.

Be Cool sa prepadlo o 56%, ale jeho zárobok v druhom víkende je ešte na 10 miliónov. Za 10 dní zarobilo pokračovanie komédie Chyťte ho 38,4 miliónov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 29%, imdb.com - 5,8/10, Roger Ebert - 1,5/4, yahoo.com - B-, boxofficemojo.com - C+

Trailer
Oficiálna stránka
V Intre sa vám predstavia všetci herci. V Line Notes je príbeh, v The Players uvidíte hercov, ale viac dozviete v Backstage Passom. Stiahnuť si môžete tapetu s ktorýmkoľvek hercom a v časti Miying Board sa vám do uší dostanú všetky kultové hlášky filmu. Chcelo by to však niečo viac...


HOSTAGE (Rukojemník)
Policajt Jeff Talley dlhé roky pracoval ako vyjednávač týmu SWAT. Náročná, stresujúca profesia, v ktorej zďaleka nie všetky prípady skončia šťastne. Traumatizovaný policajt je nakoniec donútený prijať miesto policajného šéfa v idylickom mestečku Bristo Camino. Sen o kľudnej policajnej práci ďaleko od veľkomesta sa nečakane zmení v nočnú moru. Traja brutálni zločinci sa po nevydarenom vykradnutí obchodu v panike ukryjú v dome, kde ako rukojemníka držia chlapca, dievča a ich otca. Prípad ešte skomplikuje fakt, že otec unesenej rodiny je účtovníkom mafie. Mafia má množstvo spoľahlivých spôsobov, ako sa postarať o ochranu svojich tajomstiev. Policajt pochopí, že nesmie cúvnuť. Musí využiť všetky skúsenosti zo svojej bývalej praxe a znova bojovať o ohrozené životy.

Podľa bestselleru Hostage od Roberta Craisa napísal Doug Richardson (Smrtonosná pasca 2, Bad Boys) scenár, ktorý sa dostal do rúk Floretntovi Emiliovi Sirimu. Hlavnou hviezdou je Bruce Willis, ktorému sekunduje Kevin Pollak. V detských úlohách sa predstavia Jimmy Bennett (Bláznivá škôlka) a Michaelle Horn. Ak film úplne nezabije kritika, tak sa k nám dostane už budúci týždeň 24.3. 2005.

Rukojemník vyjednal s americkými divákmi 10,2 miliónov za prvé tri dni premietania v 2 123 kinách. Thriller s Bruce Willisom má podobný štart ako jeho film Hartova vojna, ktorá za prvé tri dni zarobila 8,9 milióna a 19 miliónov celkovo. Naposledy prišiel Bruce Willis s hitom Vyvolený a celkom slušný úspech zožala aj s komédiou Kid. To sa písal rok 2000.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 31%, imdb.com - 6,8/10, Roger Ebert - 3/4, yahoo.com - B, boxofficemojo.com - B

Trailer
Oficiálna stránka
Okrem traileru vo formátoch Flash a QuickTime tu nájdete len dej filmu. A to je na dnešné pomery veľmi úbohé.


HITCH (Hitch: Liek pre moderného muža)
Alex "Hitch" Hitchens je legendárny - a zámerne anonymný - newyorský "schôdzkológ", ktorý už pomohol nespočetným mužom získať ženu ich snov. Počas príprav jeho posledného zverenca Alberta, poddajného účtovníka, ktorého očarila príťažlivá celebrita Allegrou Cole sa aj Hitch konečne stretne s rovnocenným súperom v podobe krásnej a mazanej bulvárnej novinárky Sary Melas, ktorá Alegru prenasleduje na každom kroku. Profesionálny starý mládenec Hitch sa do Sáry neočakávane beznádejne zaľúbi - pričom netuší, že jej najväčším sólokaprom by sa mohlo stať odhalenie najslávnejšieho manhattanského schôdzkológa.

Herec Will Smith a je zároveň aj producentom svojej prvej romantickej komédie. Režisérom snímu je Andy Tennant (Sladká Alabama, Kráľ a ja). Slobodného Alberta, ktorý sa snaží o celebritu Allegru Cole v podaní Amber Walletta (Tú starú treba zabiť) stvárnil Kevin James (50 krát a stále po prvý raz). Obeťou záujmu Willa Smitha je Eva Mendes ako novinárka Sara. Slovenská premiéra bez účasti tvorcov bude 31. 3. 2005.

Aj keď zvodca Hitch prišiel o 463 kín, kde sa film premietal, dokázal sa ešte udržať v prvej päťke. Zarobil 8,7 milióna dolárov a jeho celkový zisk sa po piatich týždňoch zastavil tesne pred 150 miliónovou hranicou.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 68%, imdb.com - 6,8/10, Roger Ebert - 2,5/4, yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - B-

Trailer
Oficiálna stránka
V prvom rade by som vás rád odkázal na klipy, ktoré sú fakt skvelé. Stránka sa mi zdala najprv neprehľadná, ale poskytuje informácie o troch základných krokoch pri získavaní vytúženej ženy. O samotnom filme nájdete klasické informácie (dej, herci a tvorcovia, galéria, trailer, produkčné poznámky), ale to okolo, to je veľmi zaujímavé a takéto rady fakt neuškodia : ).

Udalosťou víkendu bolo znovuuvedenie Gibsonovho spektáklu Umučenie Krista. Film sa premietal pod názvom The Passion Recut. Ide o režisérsky zostrih, ktorý je kratší o šesť minút a sú z neho vystrihané tie najnásilnejšie krvavé scény. Z 954 projekcií zarobil 223 tisíc dolárov, čo sa dá považovať za úspech vzhľadom k tomu, že minulý rok nechali diváci na vstupnom 370 miliónov dolárov a film je od augusta na DVD. Vydanie DVD bola podľa mňa najväčšia chyba. Distribútor mohol nasadzovať film každé Veľkonočné sviatky a verím, že by sa našlo pár jedincov, ktorí by na neho chodili povinne. :)

Prvých desať filmov zarobilo dohromady 100,7 miliónov dolárov, čo je o 1 percento menej ako minulý rok.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba
12 - 14 marec 2004 The Passion of the Christ 32,1 mil
7 - 9 marec 2003 Bringing Down the House 31,1 mil
8 - 10 marec 2002 The Time Machine 22,5 mil

Dve úplne rozličné novinky čakajú na svoje uvedenie. Tou prvou je The Ring Two pokračovanie hororu The Ring, ktorý v roku 2002 zarobil v amerických kinách takmer 130 miliónov dolárov a patrí mu prvenstvo v hororových remakeoch. The Ring Two je už v réžii Hideo Nakatua, tvorcu pôvodnej série s tajomným kruhom. Na druhom konci stojí romantická komédia Ice Princess v réžii televízneho režiséra Tima Fywella. Škoda, že Roboti majú iba 91 minút a Kruh 2 až 111 minút. Vedel by som si predstaviť, že by rodičia zaviedli svoje ratolesti na Robotov a oni by sa šli vystrašiť Kruhom. V každom prípade bude zaujímavé sledovať, ako si Kruh poradí s Robotmi. Alebo Roboti s Kruhom?

 


autor Matej Oravec 18.3.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.