PROFIL: GWYNETH PALTROW

PROFIL: GWYNETH PALTROW

článok



Časy, keď sa o nej hovorilo len ako o tej mladej vychudnutej blondínke, ktorá zviedla Brada Pitta, sú už dávno preč. Dnes má doma Oscara a vďaka dráme Zamilovaný Shakespear ju pozná celý svet.

Vizitka:
Skutočné meno:
Gwyneth Kate Paltrow
Dátum a miesto narodenia: 28. septembra 1972, Los Angeles, California, USA
Stav: vydatá za Chrisa Martina, lídra skupiny Coldplay
Deti: dcérka Apple
Zvláštnosti: Svoj štýl ma potvrdený na papieri - vymenovali ju za jednu z najštýlovejších osobností 20. storočia, je  ženou, ktorá určuje štýl. Svojou dokonalosťou však často vzbudzuje dojem, že je nudná. Sama sa považuje za neschopnú a má málo sebavedomia. Je vegetariánka. 

Gwyneth sa narodila v starej hereckej dynastii. Herečkou bola už jej stará mama, a aj jej mama Blythe Danner je úspešná divadelná herečka a držiteľka ceny Tony. Jej otcom bol televízny producent a režisér Bruce Paltrow. Korene priezviska Paltrow siahajú do Poľska, otec bol poľský Žid, matka je anglosaského pôvodu. Gwyneth sa od malička pohybovala v divadelných kruhoch. Sledovala prácu svojej matky, po boku ktorej účinkovala príležitostne v malých divadelných úlohách už od svojich siedmych rokov. Keď mala jedenásť, celá rodina sa  presťahovala do Massachusetts, kde jej rodičia mali dohodnuté kontrakty. V čase dospievania ju práca oboch rodičov silne ovplyvnila. Zmaturovala na Spence School a rozhodla sa pre štúdium histórie na University of California v Santa Barbare. To bolo predtým, ako dospela k rozhodnutiu venovať sa naplno herectvu.

Profil: Gwyneth Paltrow Profil: Gwyneth Paltrow Profil: Gwyneth Paltrow

Aj keď kontakty oboch rodičov by jej mohli značne pomôcť v kariére, Gwyneth nepatrí k ľuďom, ktorí si cestu za uznaním uľahčia skratkou. "Bolo pre mňa dôležité, aby som sa presadila sama. Nikdy som otca neprosila o pomoc. Som na to hrdá." Jej debut na filmovom plátne bol v muzikáli Krik (Shout, 1991), kde účinkovala s Johnom Travoltom. K ďalšej role sa dostala na premiére Mlčanie jahniat, na ktorú sa vybrala spolu s otcom. Ten ju zoznámil so svojim priateľom režisérom Stevenom Spielbergom, ktorý jej ponúkol úlohu Wendy v dobrodružnej dráme o Petrovi Panovi Hook (Hook, 1991).

Možno si ju niektorí pamätáte ako študentku Paulu z krimi filmu Zlo (Malice, 1993) v hlavnej úlohe s Nicole Kidman, alebo Vám učarovala v malej úlohe (zasa) Pauly v dráme Pani Parkerová a začarovaný kruh (Mrs. Parker and the Vicious Circle, 1994). Ale jej prvou výraznejšou úlohou bola vedľajšia postava manželky Brada Pitta v thrilleri Sedem (Se7en, 1995). V réžii Davida Fincha vznikol mysteriózny film noir o vraždách podľa biblie. No viac ako úloha Tracy ju preslávil vzťah s Bradom Pittom, ktorý sa začal rodiť práve počas nakrúcania Sedem. Medializácia tohto vzťahu prispela k popularite Gwyneth. Celý svet čakal, či Gwyneth dovedie žiadaného Brada pred oltár, ale ich vzťah sa skončil po niekoľkých rokoch rozchodom. Špekulovalo sa, že dôvodom bola práve herečkina túžba usadiť sa. Gwyneth ako dôvod uviedla, že obaja cítili, že nemôžu súčasne pokračovať vo svojich hereckých kariérach a mať šťastné manželstvo.

Prvú hlavnú úlohu získala Gwyneth v dráme Emma (Emma, 1996), natočenej podľa slávnej novely Jane Austenovej, kde stvárnila titulnú úlohu. Za tento anglický film sa jej ušlo uznanie za jej dokonalý anglický akcent. Film získal dve nominácie na Oscara, z toho jedného získal za najlepšiu hudbu.

Rok 1998 bol pre Gwyneth plodný i prelomový. V réžii Alfonsa Cuaróna si zahrala postavu Estelle v dráme Veľké nádeje (Great Expectations, 1998), spolu s Ethanom Hawkem a Robertom de Nirom. Išlo o volné spracovanie klasického románu Charlesa Dickensa o chudobnom chlapcovi, z ktorého vyrastie úspešný bohatý umelec a na svojej životnej púti sa stretáva s troma ľuďmi, ktorí navždy ovplyvnia jeho život. V thrilleri Pokrvné puto (Hush, 1998) stvárnila mladú manželku v radostnom očakávaní Helene, ktorú terorizuje svokra v podaní Jessicy Lange. Aj nasledujúci snímok je žánrovo zaradený ako thriller Dokonalá vražda (A Perfect Murder, 1998), v ktorom hrá Emily, manželku bohatého a mocného muža Stevena Taylora alias Michael Douglas. Nápad na dokonalú vraždu dostáva po tom, ako zistí, že ho jeho krásna mladá žena podvádza. Keď Julia Roberts aj Kate Winslet odmietli úlohu Violy v romantickej komédii Zamilovaný Shakespeare (Shakespeare in Love, 1998), Gwyneth ju s chuťou prijala. A urobila dobre. Úloha Violy De Lessep jej vyniesla nomináciu na cenu BAFTA a zároveň získala Zlatý glóbus, čo bolo predzvesťou na cenu najvyššiu - Oscara. Gwyneth sa vo svojich dvadsiatich siedmych rokoch stala skutočnou hviezdou. Magazín People ju v tom istom roku zaradil medzi päťdesiatku najkrajších ľudí na svete.    

Profil: Gwyneth Paltrow Profil: Gwyneth Paltrow Profil: Gwyneth Paltrow

Po oscarovom úspechu sa jej ponuky len tak hrnuli. Gwyneth si opäť vybrala dobre. Rok na to si zahrala v dráme Talentovaný pán Ripley (The Talented Mr. Ripley, 1999), v réžii Anthonyho Minghella. Film v hlavnej úlohe s Mattom Damonom získal priazeň kritiky i divákov a ašpiroval na Oscara, ktorého napokon nezískal. So svojim otcom Bruce Paltrowom spolupracovala na komédii Karaoke (Duets, 2000), v ktorom si sadol na režisérsku stoličku. Gwyneth sa predstavila aj ako speváčka. S kolegom a neskôr i priateľom Benom Affleckom si zahrala v romanci Hore a dole (Bounce, 2000). Životná dráma o dvoch ľuďoch, ktorí sa stretnú za naozaj bizarných okolností.

V roku 2001 excelovala v úlohe Margot Tenenbaum v cynickej komédii Taká zvláštna rodinka (The Royal Tenenbaums, 2001). Zaujala svojou depresívnou Margot, ktorá sa cez čierne očne tiene díva na svet apaticky a skepticky. Do úlohy sa vžila natoľko, že depresiu pociťovala počas i po natáčaní. Navyše sa vrátila k svojmu zlozvyku - fajčeniu. "Od nakrúcania si zapaľuje jednu od druhej. Nie je to pre rolu, jednoducho s tým chcela začať a naskytol sa jej vhodný dôvod", povedal režisér filmu Wes Anderson. Film je plný známych tvári: Gene Hackman Anjelica Huston, Ben Stiller, bratia Wilsonovci, Danny Glover, Bill Murray a mimo obraz i Alec Baldwin. Film získal nominácie na Oscara i cenu BAFTA za najlepší scenár a Gene Hackman získal za svoju postavu Royala Zlatý glóbus.

Rok 2001 zakončila komédiou bratov Farrellyovcov Ťažko zamilovaný (Shallow Hal, 2001), kde si zahrala obéznu Rosemary. Vzhľad krehkej blondínky vymenila za 150 kilový kostým. Príbeh je o tučnej Rosemary a štíhlom Halovi, ktorý po hypnóze vníma ľudí podľa krásy duše. A tak vidí Rosemary nádhernú a štíhlu. Aj keď Gwyneth nepriberala na váhe ako jej kolegyňa Reneé Zellweger, ale využila len kostým a dublérku, pocítila aké je to byť ako tank. Zamaskovaná sa pokúšala nadviazať rozhovor v jednom newyorskom grandhotely, ale nikto sa jej nepozrel ani len do očí. Sama Gwyneth prehlásila, že "ako obézna zo mňa nesálala vôbec žiadna sexuálna energia".

V roku 2002 natočila Gwyneth iba jednu drámu Posadnutosť (Possession, 2002). Bol to pre ňu ťažký rok. Musela sa liečiť z depresií po tom, čo u jej otca diagnostikovali rakovinu. "Môj život bol ako hromada črepov a okrem toho sa mojej rodine zle darilo. Tento chaos viedol k tomu, že som sa cítila zle a depresívne." Koncom roka jej otec, Bruce Paltrow, zomrel.

Ďalší rok 2003 sa Gwyneth pomaly spamätávala z rodinnej tragédie. Prijala úlohu letušky Donny v romantickej komédii Letuška prvej triedy (A View from the Top, 2003), kde si zahrala spolu s Christinou Applegate, Candice Bergen a Kelly Preston. Ako to už v romantických drámach býva, Donna našla šťastie i lásku. Žiaľ, Gwyneth sa v láske nie veľmi darilo. "Bohužiaľ mám vysoké nároky. Vyrastala som s mužmi, ktorí boli veselí, inteligentní a vzdelaní. Je veľmi ťažké nájsť takéhoto kandidáta." Po mesiacoch trápenia a smútku stretla speváka Chrisa Martina, speváka populárnej skupiny Coldplay, s ktorým sa v decembri 2003 tajne zosobášili. V máji 2004 mu porodila dcéru Apple. Okrem tohto osobného šťastia vymenovali v tom istom Gwyneth za jednu z najštýlovejších osobností 20. storočia. Zaradila sa tak k legendám známym vyberaným vkusom ako Audrey Hepburn či Grace Kelly.

Profil: Gwyneth Paltrow Profil: Gwyneth Paltrow Profil: Gwyneth Paltrow

Po získaní Oscra za film Zamilovaný Shakespeare sa Gwyneth vyjadrila, že nie je spokojná s filmami, ktoré dovtedy natáčala. Možno aj z toho dôvodu sa rozhodla, že bude natáčať maximálne dva filmy ročne. Viac jej nedovolia aj jej momentálne materské radosti. Najviac je spokojná s filmami Talentovaný pán Ripley a The Royal Tenenbaums. Spokojná je aj so životopisnou drámou Sylvia (Sylvia, 2003), v ktorej stvárnila titulnú postavu, spisovateľku Sylviu Plath. Prijatie tejto úlohy jej odporučil tesne pred smrťou otec.

Gwyneth si vždy túžila zahrať Patience Phillips, mačaciu ženu obdarenú rýchlosťou a zmyslami mačky Catwoman, ktorú stvárnila Halle Berry. No potom, čo film prevalcovala kritika, je spokojná, že prijala úlohu reportérky Polly Perkins v akčnom sci-fi Svet zajtrajška (Sky Captain and the World of Tomorrow, 2004), ktorý práve prichádza do našich kín. Spolu s Jude Lawom alias Sky Captain pátrajú po tajomnom doktorovi Totenkopfovi, ktorý chce ovládnuť svet.

Tento rok by sa možno dočkáme drámy Proof (Proof, 2005), v ktorom si Gwyneth zahrala dcéru matematika, ktorý umiera a stráca pamäť (Anthony Hopkins). Scenár napísal David Auburn podľa svojej vlastnej knihy, za ktorú získal Pulitzerovu cenu. Réžie sa ujal britský režisér John Madden (Zamilovaný Shakespeare). Očakávaným projektom je aj zatiaľ nepomenovaná životopisná dráma o Marlene Dietrich, ohlásená zatiaľ na rok 2006. Gwyneth by si mala zahrať práve hereckú divu Marlene. Gwyneth má všetky predpoklady, aby túto úlohu mohla stvárniť. "Má v sebe pokoj aristokrata a schopnosť vystihnúť hĺbku charakteru bez prílišných emócií, čo bolo znakom Marlene", vyjadril sa na jej adresu vnuk Marlene Dietrich Peter Riva. Film sa bude nakrúcať na základe knihy od Marleninej dcéry Marie Rivy. Gwyneth by mala za úlohu získať 20 mil. dolárov.

Gwyneth Paltrow žije so svojím mužom Chrisom Martinom v súčasnosti vo Veľkej Británii a venuje sa predovšetkým svojej dcérke Apple.


Filmografia:
2006 Bez názvu - film o Marlene Dietrich
2005 Every Word Is True
2005 Proof
2004 Svet zajtrajška (Sky Captain and the World of Tomorrow)
2003 Sylvia
2003 Letuška prvej triedy (A View from the Top)
2002 Posadnutosť (Possession)
2002 Austin Powers - Agent 003 (Austin Powers in Goldmember)
2001 Ťažko zamilovaný (Shallow Hal)
2001 Taká zvláštna rodinka (The Royal Tenenbaums)
2001 Nepodarený večierok (The Anniversary Party)
2000 Hore a dole (Bounce)
2000 Karaoke (Duets)
1999 Talentovaný pán Ripley (The Talented Mr. Ripley)
1998 Zamilovaný Shakespeare (Shakespeare in Love)
1998 Dokonalá vražda (A Perfect Murder)
1998 Pokrvné puto (Hush)
1998 Veľké nádeje (Great Expectations)
1998 Srdcová sedma (Sliding Doors)
1996 Emma
1996 Smútočný hosť (The Pallbearer)
1996 Tvrdá osma (Sydney)
1995 Valentino (Moonlight & Valentino)
1995 Sedem (Se7en)
1995 Jefferson v Paríži (Jefferson in Paris)
1994 Pani Parkerová a začarovaný kruh (Mrs. Parker and the Vicious Circle)
1993 Vlastná krv (Flesh and Bone)
1993 Zlo (Malice)
1993 Vražedné vzťahy (Deadly Relations) - TV
1992 Kruté pochybnosti (Cruel Doubt) - TV
1991 Hook
1991 Krik (Shout)

 


autor Ľudmila Ontkaninová 28.1.2005
  • Svet zajtrajška na 2DVD (16.03.2005 1:40:14)
  • Svet zajtrajška (27.01.2005 22:36:35)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Sci-fi/Triler
    Minutáż˝: 107 min
    Krajina: USA VB
    Rok výroby: 2004
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    2.5 |
    hodnotenie 8/10
    2.5 |
    2.5 |
    hodnotenie 6/10
    2.5 |
    hodnotenie 8/10
    9.5 |
    hodnotenie 7/10
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    16.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |KASKADÉR
    0
    hodnotenie 8/10
    |SÚPERI
    1
    hodnotenie 8/10
    |KRÁĽOVSTVO PLANÉTY OPÍC
    0
    hodnotenie 7/10
    |TO SA MI SNÁĎ LEN ZDÁ
    0
    hodnotenie 8/10
    |FALLOUT
    2
    hodnotenie 9/10
    |SPIACI ÚČET
    0
    hodnotenie 6/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6830
    02 |
    návšt. 5561
    03 |
    návšt. 5195
    04 |
    návšt. 3556
    05 |
    návšt. 1375
    06 |
    návšt. 1223
    07 |
    návšt. 882
    08 |
    návšt. 809
    09 |
    návšt. 845
    10 |
    návšt. 589
    REBRÍČEK US
    01 |
    $57,0 mil.
    02 |
    $14,0 mil.
    03 |
    $4,7 mil.
    04 |
    $3,5 mil.
    05 |
    $2,5 mil.
    06 |
    $2,3 mil.
    07 |
    $2,0 mil.
    08 |
    $1,8 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,1 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.