PROFIL: UMA THURMAN

PROFIL: UMA THURMAN

článok



Uma je hinduistické meno. To dostala do vienka ako potomok kvetinových detí rokov šesťdesiatych. Narodila sa 29. apríla.1970 v rodine univerzitného profesora indotibetských štúdií a budhizmu Roberta Thurmana, ktorý je vraj aj osobným priateľom Dalajlámy. Matka Nena von Schleebrugge, bývalá modelka, ktorá prežila mladosť po boku ľudí ako Timothy Leary a Salvador Dalí, neskôr vyštudovala psychológiu. Uma vyrastala s troma bratmi (ktorí majú rovnako bláznivé mená) Dechen, Ganden a Mipam. No len Uma, jediná dcéra svojich rodičov, dokázala presláviť meno Thurman.

Pre hereckú dráhu sa Uma rozhodla pomerne skoro. Už ako pätnásťročná sa s podporou rodiny vydala do New Yorku, kde ju prijali na Professional Children's School v Manhattane. Rozhodla sa živiť ako modelka a herečka. Aby mala z čoho zaplatiť účty, častokrát prijala úlohu umývačky riadu. Cieľavedomá Uma bola v tej dobe nesmierne zraniteľná a neoplývala vysokou dávku sebadôvery. Richard Gere, priateľ Uminých rodičov, ktorý nad začínajúcou herečkou držal dozor, ju dokonca vystríhal pred hereckou kariérou. Uma ho však nepočúvla a šliapala svoj herecký chodníček ďalej.

Profil: Uma Thurman Profil: Uma Thurman Profil: Uma Thurman

Debutovala v roku 1988 hlavnou úlohou vampa v thrillere Kiss Daddy Goodnight (1988). Krátko na to sa prestavila v komédii Johnny Be Good (1988). V tom istom roku sa objavila vo filme Terryho Gilliana Dobrodružstvá Baróna Prášila (The Adventures of Baron Munchausen, 1988). Plodný rok zavŕšila romantickou drámou režiséra Stephena Frearsa Nebezpečné známosti (Dangerous Liaisons, 1988).  Uma ako panenská obeť Cécile de Volanges, ktorá sa s radosťou nechá zviesť vikomtom de Valmont v podaní Johna Malkovicha. Práve Malkovich o nej v tej dobe povedal: "Je to znepokojujúce dievča. Na svoj vek až veľmi bystrá. Má telo Jayne Mansfieldovej a neuveriteľne veľký mozog." Uma predviedla svoje herecké kvality, ktoré neostali nepovšimnuté.

Svoje nadanie stvrdila vo filmovom prepise autobiografického románu Anais Nino Henry & June (Henry & June , 1990), kde predstavuje June, manželku Henryho Millera. V snímke režiséra Phillipa Kaufmanna sa objavili vášnivé erotické scény, ktoré vyprovokovali búrlivé reakcie. Nasledujúce filmy, v ktorých Uma účinkovala hmýria akurát tak priemernosťou. V televíznom filme Robin Hood (Robin Hood, 1991) stvárnila Lady Marianu, v thrilleri Mrazivá vášeň (Final Analysis, 1992) sekundovala Richardovi Geremu a Kim Basinger a v Jennifer 8 (Jennifer Eight, 1992) ako slepá Helena Robertson napomáhala pri riešení sériových vraždách. Ani ako mafiánska milenka Glory vo filme Besný pes a Glória (Mad Dog and Glory, 1993), kde si zahrala spolu s Robertom De Nirom neurobila dieru do sveta. Uma zúfalo potrebovala dobrú a výraznú rolu, ktorá by jej kariéru posunula dopredu. Sama cítila, že stagnuje a že sa hrnie z jednej nevýraznej úlohy do druhej. Práve plánovala prerušiť herectvo a začať študovať, keď k nej dorazil Quentin Tarantino so svojim dnes už kultovým filmom.

Pulp Fiction: Historky z podsvetia (Pulp Fiction, 1994) sa stal tým prelomovým filmom, kde Uma ako manželka gangstra, Mia Wallace, excelovala vo svojom parte. Uma obstála aj ako partnerka pre pohasínajúcu hviezdu Johna Travoltu. Film zožal obrovský celosvetový úspech, a to nielen medzi divákmi, ale aj u kritiky. Pozbieral množstvo ocenení na festivaloch a zo siedmich nominácii na sošku Oscara si odniesol jedného za najlepší scenár.

Ako to už býva, aj kultové filmy bývajú častokrát hviezdnym prekliatím. Ani Ume sa nepodarilo naštartovať svoju kariéru tým smerom, ako by si asi želala. Po Pulp Fiction účinkovala v sérii sladkých romantických komédiách Mesiac u jazera (A Month by the Lake, 1995), Nádherné dievčatá (Beautiful Girls, 1996) a vo vydarenej komédii Prečo mačka nie je pes? (The Truth About Cats & Dogs, 1996), kde zaujala ako naivná blonďavá modelka Noelle, ktorá sa pokúša dokázať, že okrem krásy má aj niečo v hlave a túži sa stať hlásateľkou. 

Profil: Uma Thurman Profil: Uma Thurman Profil: Uma Thurman

V rok 1997 sa Uma podieľala na dvoch snímkach, ktoré sa radia do žánru sci-fi. Režisér Joel Schumacher sa pokúsil znova oživiť komixovú postavu Batmana vo štvrtom pokračovaní Batman & Robin (Batman & Robin, 1997). Spolu s Umou čoby Dr. Pamela Isley aka Poison Ivy sa vo filme objavili aj take mená ako Arnold Schwarzenegger, George Clooney, Chris O'Donnell, Alicia Silverstone, či Elle Macpherson. No ani tieto mená nemohli zabrániť filmovému fiasku. Opakom Batmana je vynikajúci debut režiséra Andrewa Niccola, Gattaca (Gattaca, 1997), ktorý uvádza diváka do sveta budúcnosti, v ktorom sú ľudia počatí prirodzenou cestu menejcenní než geneticky vylepšení jedinci. Uma si zahrala spolu s Ethanom Hawkem futuristické bytosti. Ich vzťah prešiel aj do reálu a Ethan sa stal Uminym druhým manželom. Tým prvým bol o dvanásť rokov starší Gary Oldman, ktorého si vzala Uma ako dvadsaťročná. Manželstvo im vydržalo rok. Na margo tohto vzťahu Uma ironicky poznamenala: "Väčšina žien svoje manželstvo uzavreté pred dovŕšením dvadsaťjeden rokov nepovažuje vôbec za platné." 

Vo filme Pomstitelia (The Avengers, 1998), ktorý naväzuje na špionážny seriál zo 60. rokov The Avengers stvárnila vedkyňu Emmu Peel spolu s hereckými partnermi Ralphom Fiennesom a Seanom Connerym. Uma a Ralph boli vyhlásení ako najhoršia filmová dvojica všetkých čias. Podľa kritikov boli nepresvedčiví a pôsobili ako keby ich niekto v deň nakrúcania privliekol na pľac a prikázal im, aby spolu flirtovali. V jednom z ďalších filmových prepisoch slávneho románu Victora Huga Bedári (Les Misérables, 1998) si zahrala Fantine, spolu s Liamom Neesonom a Geoffrey Rushom.

Tri mesiace po narodení prvorodenej dcéry Mayi Ray začala Uma pracovať na filme Woodyho Allena Sladký ničomník (Sweet and Lowdown, 1999). Stelesnila Blanche, náruživú manželku jazzového gitaristu Emmeta Raye v podaní Seana Penna. Išlo o malú, ale výborne napísanú a suchým humorom obdarenú postavu. Uma si spoluprácu s Woodym pochvaľuje: "Bola to ideálna práca. Prišla som i s bábätkom, pripravila sa, zahrala svoj záber a odišla som. Žiadny stres, žiadny zhon."

Naledujúci rok prial kostýmovým drámam. Režisér James Ivory Umu obsadil do adaptácie románu Henryho Jamese Zlatá čaša (The Golden Bowl, 2000) a v historickej dráme Vatel (Vatel, 2000), z obdobia Ľudovíta XIV., stvárnila krásnu Anne de Montausier, ktorá okúzli hneď niekoľkých mužov na kráľovskom dvore. Vo filme sa stretla s francúzskym hercom Gérardom Depardieue.

So svojím manželom Ethanom Hawkem si Uma zahrala hneď v dvoch snímkach, Priznanie (Tape, 2001) a Chelsea Walls (2001), ktorý Ethan aj režíroval. Televízna dráma Hysterical Blindness (2002) vyniesla Ume Zlatý glóbus. Kritika ju však nešetrila vo filmovom prepise poviedky Philipa K. Dicka Výplata (Paycheck, 2003), kde stvárnila Rachel, filmovú partnerku Bena Afflecka. Pôsobí nevýrazne a všetko čo ponúka je akurát pekná tvárička.

Profil: Uma Thurman Profil: Uma Thurman Profil: Uma Thurman

Koncom roka 2002 oslovil režisér Quentin Tarantino Umu s pripravovaným filmom Kill Bill (Kill Bill: Vol. 1, 2003), ktorý neskromne nazval ako "najlepší akčný film všetkých čias". Na hlavnú predstaviteľku si však musel pár mesiacov počkať, pretože Uma si práve plnila materské povinnosti. Svojmu mužovi Ethanovi porodila syna Roana, no ich vzťah sa rozpadol po tom, čo mal Ethan aféru s istou modelkou. "Ethan mi sľúbil večnú lásku a že ma nepodvedie. Keď som sa dozvedela, že má inú, úplne ma to vyviedlo z miery."

Povráva sa, že Ethan si chcel Umu poistiť a krátko po tom, čo dostal scenár Kill Billa jej urobil dieťa. Klebety sa dotkli aj samotného Tarantina, ktorý mal vraj k herečke bližšie než sa na priateľa patrí. Nič neprekazilo Tarantinove plány, aby "jeho múza, jeho Marlene Dietrichova" ako nazýva Umu, účinkovala v novom akčnom krváku Kill Bill. Hlavnou hrdinkou je nevesta, inak profesionálna vrahyňa prezývaná Čierna Mamba, členka tajnej organizácie, ktorá sa rozhodne opustiť svoju profesiu a začať normálny život s dieťaťom pod srdcom a novým mužom. To sa nepáči jej bývalému šéfovi a milencovi Billovi. V deň svadby vyvraždí celú nevestinu rodinu. Nevesta však prežije a po štyroch rokoch sa preberie z kómy s jedinou myšlienkou: zabiť všetkých, ktorý je ublížili.

Film sa môže popýšiť preliatymi 1700 litrami krvi. Akčné scény boli veľmi tvrdé a všetci herci spolu s Tarantinom absolvovali niekoľkotýždňový tréning. Sama Uma priznáva, že to bolo veľmi náročné: "Po prvom týždni som sedela a vyplakávala na záchode. Stále som kojila a trpela nedostatkom spánku, pretože bábätko nepoznalo pojem noc. Bola som úplne zložená. Nikdy by som si nepomyslela, že to môže byť také ťažké. Našťastie, mala som pevnú vôľu a to mi pomohlo opäť sa postaviť na nohy."  Okrem Umy si vo filme zahrali David Carradine, Lucy Liu a Daryl Hannah. A práve Daryl Hannah a Uma sa nemajú príliš v láske. Vlastne dá sa povedať, že sa nenávidia. Na filmovom festivale v Cannes si takmer skočili do vlasov.. O tom, ako to celé skončí a či Nevesta zabije Billa sa dozvieme z druhej časti Kill Bill: Vol. 2 (Kill Bill: Vol. 2, 2004)

Tak takto sa veci majú s Umou Thurman. Začínala hraním mladých dominantných žien a chladných dračíc a túžila stať sa slávnou. Podarilo sa. Uma dospela a vysporiadala sa sama so sebou. Je pripravená poriadne to na plátne rozbaliť. No uvidíme, či sa jej podarí zbaviť sa tesného žltého overalu..

 


autor Ľudmila Ontkaninová 1.9.2004
  • Kill Bill: Vol. 2 na DVD (15.12.2004 23:45:29)
  • Kill Bill 2. (02.09.2004 3:01:34)
  • Nevesta hlási návrat (01.09.2004 2:19:19)
  • Keď katana sviští vzduchom (31.08.2004 14:39:11)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Akcia/Triler
    Minutáż˝: 136 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2004
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    0
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ROZTÁPANIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.