PROFIL: MILLA JOVOVICH

PROFIL: MILLA JOVOVICH

článok



Vyzývavá modelka so slovanskými koreňmi Milla Jovovich má všestranný talent. Presadila sa aj ako herečka a speváčka. Tvár kampane Armaniho či Calvina Kleina si nedávno založila vlastnú módnu značku. Uspela za veľkou mlákou aj napriek tomu, že jej neustále prízvukovali, že je len prisťahovalec.

Vizitka:
Skutočné meno:
Militza Natasha Jovovich
Dátum a miesto narodenia: 17. decembra 1975 v Kyjeve, Ukrajina
Stav: rozvedená, s Lucom Bessonom, prvé manželstvo z roku 1992 so Shawnom Andrewsom bolo anulované
Zvláštnosti: Milla je nenapraviteľný workoholik, nedávno si založila vlastnú módnu značku Jovovich-Hawk. Je ľaváčka, ale vo filmoch strieľa vždy pravou rukou.

Ale nemuselo to tak byť. Milla sa narodila na Ukrajine ako jediné dieťa ruskej herečke Galine Loginovej a juhoslovanskému lekárovi Bogdanovičovi Jovovichovi, ktorý často lietal do Londýna, kde študoval. Ako malá ochorela Milla na zápal mozgových blán. Keďže životná úroveň vtedajšieho Ruska nebola vysoká, presťahoval otec celú rodinu najprv do Londýna a neskôr do Sacramenta v Kalifornii v USA. Milla začala navštevovať miestnu školu, kde jej deti často pripomínali jej pôvod, a že je tam vlastne len prisťahovalec a nikdy nebude ako oni.

Profil: Milla Jovovich Profil: Milla Jovovich Profil: Milla Jovovich

Ale Milla sa o to ani nesnažila. Chcela niečo urobiť pre seba a pre svoju rodinu. Už v deviatich rokoch si ju začali všímať modelingové agentúry. V jedenástich sa objavila na titulke časopisu Lei a jej kariéra sa začala pomaly rozbiehať. V podstate v detskom veku sa stala žiadanou medzinárodnou tvárou. Nedá sa povedať, že by Milla modeling milovala, ale zaručoval jej finančnú nezávislosť. Za tvár Lolitky jej už vtedy platili 3500 dolárov na deň. Modeling jej navyše otvoril dvere do sveta filmu. A Milla využila prvú šancu, ktorá sa jej naskytla. Mala len 13 rokov, keď si zahrala v dráme Spojenie dvoch mesiacov (Two Moon Junction, 1988). No skutočný úspech prišiel až s romantickou drámou Návrat do Modrej lagúny (Return to the Blue Lagoon, 1991), kde bol jej hereckým partnerom Brian Krause. Aj keď kritika zmietla snímku ako napodobeninu Modrej lagúny z roku 1980, v ktorej si zahrala Brooke Shields, faktom ostáva, že vďaka tomuto snímku sa Milla dostala do povedomia diváka, predovšetkým mužského rodu.

Nasledovala akčná komédia Kuffs (1992) s Christianom Slaterom a v životopisnej dráme Chaplin (1992) si zahrala po boku Roberta Downey Jr., Anthonyho Hopkinsa, Geraldine Chaplin, Diane Lane či Dana Aykroyda mladučkú Mildred Harris, Chaplinovu manželku. Film získal tri nominácie na Oscara, Robert Downey Jr. ako najlepší herec v hlavnej úlohe, za výpravu a hudbu. Pri natáčaní komédie zo študentského prostredia Omámení a zmätení (Dazed and Confused, 1993) sa Milla zoznámila so Shawnom Andrewsom, kvôli ktorému utiekla zo školy do Las Vegas, kde svoju lásku spečatili manželstvom. Na žiadosť Millinej matky bol tento bláznivý výstrelok šestnásťročnej Milly anulovaný.

Na ďalšie štyri roky Milla načas zanechala filmovanie a modeling a odišla do Londýna, kde plánovala preraziť ako speváčka. Jej debutový album The Divine Comedy - Božská komédia, prekvapujúco zaujal hudobných kritikov i poslucháčov. Na prvý pohľad sa zdá, že Mille sa darí vo všetkom, do čoho sa pustí, no ona sama to vyvracia: "Ale ja nie som vo všetkom úspešná! Keď som sa vykašlala na modeling a odsťahovala sa do Londýna, aby som robila muziku - bola som do roka bez peňazí a musela sa potupne vrátiť do New Yorku, aby som si trochu privyrobila, tým vtedy nenávideným modelingom. Lenže agentka mi povedala, že už som passé, pretože v tej dobe leteli neokukané tváre, a ja už som 'tu raz bola'. Dokážete si predstaviť, aké to je, keď vám v osemnástich povedia, že ste skončili? Tak som si vybrala 'stabilnejšie' povolanie herečky."

V tej dobe však došlo k osudovému stretnutiu. Milla sa zoznámila s režisérom Lucom Bessonom, ktorý jej ponúkol hlavnú úlohu v pripravovanom dobrodružnom sci-fi Piaty element (The Fifth Element, 1997). Vizuálne prepracovaný snímok s hudbou Erica Serra je akousi rozprávkou pre dospelých o Zemi, ktorá sa nachádza v nebezpečenstve a zachrániť ju môžu len štyri elementy - kamene symbolizujúce oheň, vodu, vzduch a zem. No je tu ešte dôležitý piaty element - dievča menom Leeloo, ktorá spadne do taxíka Corbenovi Dallasovi v podaní Brucea Willisa. Zloducha si s radosťou zahral Gary Oldman. Na premiére filmu už Milla a Luc Besson vystupovali ako pár a v tom istom roku sa aj vzali.

Profil: Milla Jovovich Profil: Milla Jovovich Profil: Milla Jovovich

Mať za manžela režiséra ma nesporne určité výhody a tak sa niet čomu čudovať, že ju dosadil do svojho ďalšieho filmu Posol: Príbeh Johanky z Arku (The Messenger: The Story of Joan of Arc, 1999), kde si zahrala titulnú úlohu. Režisér Luc Besson sa rozhodol preniesť na plátno klasický príbeh o negramotnej vidiečanke Johanke, ktorá sa postaví na čelo francúzskych vojsk, aby vybojovala svojej zemi slobodu. Ale daň, ktorú musí dievča za svoju odvahu zaplatiť, je však privysoká.. S poslednou klapkou skončilo aj spoločné šťastie Milly a Luca a tak sa v apríli 1999 nechali rozviesť. Ani film však nebol taký úspešný, ako si jeho tvorcovia predsavzali. 

V roku 2000 uzrela svetlo sveta dráma The Million Dollar Hotel (2000), ktorej scenár napísal a hudbu skoncipoval leader skupiny U2 Bono Vox. Milla si zahrala zaostalú intelektuálku Eloise, ktorú miluje rovnako zaostalý Tom Tom (Jeremy Davies). Ich láska je však v rovine platonickej, ba až filozofickej. Úlohu detektíva Skinnera, ktorý vyšetruje vraždu mladíka, si s chuťou zahral Mel Gibson. O rok na to prijala úlohu v bláznivej komédii Bena Stillera Zoolander (2001).

Keď v roku 2002 hľadal režisér Paul Anderson hlavnú predstaviteľku do svojho pripravovaného filmu nakrúteného podľa počítačovej hry, Resident evil (2002), nemohol si vybrať lepšie. Zdá sa, že Milla sa pre tento žáner hodí najlepšie, pretože dokáže aj jednoduchej postave vdýchnuť určitú charizmu. Navyše sa správa tak, akoby skutočne bola panáčikom v počítačovej hre. Andersonov Resident evil je vydarenou filmovou verziou počítačovej hry a Milla si, zdá sa, našla obľúbený žáner, ktorému by sa chcela v budúcnosti venovať: "Až s filmom Resident Evil som si v Hollywoode získala svoje malé miestečko. Do tej doby by som  si hraním na živobytie nezarobila. Rozhodla som sa, že budem k filmu pristupovať rovnako ako k modelingu, teda ako obchodníčka. Mám v pláne hrať hlavne v akčných snímkach; na tie sa z herečiek momentálne zamerala len Angelina Jolie, a navyše sú dobre platené."

Aby potvrdila váhu svoji slov, prijala úlohu milenky šéfa gangu Erin vo filme Hra o čas (The House on Turk Street, 2002), kde si zahrala so Samuelom L. Jacksonom. Ako detektív pátrajúci po dieťati sa stáva rukojemníkom bankových lupičov na úteku. Strážiť ho má práve Erin. No medzi oboma sa začína vytvárať zvláštny vzťah. 

Profil: Milla Jovovich Profil: Milla Jovovich Profil: Milla Jovovich

Úspech Resident evil si vyžiadal druhé pokračovanie Resident Evil: Apokalypsa (Resident Evil: Apocalypse, 2004). Pôvodný názov Resident Evil: Nemesis sa zmenil po uvedení StarTrek: Nemesis. V úlohe Alice sa opäť predstaví Milla, ktorá má pred sebou opäť náročnú úlohu - zachrániť Racoon City pred skazou zombie. Réžie sa tentoraz ujal Alexander Witt. Film prišiel už aj do našich kín, a podľa prvých kritík je zrejme, že druhé pokračovanie nepredčí jednotku.

Tento rok sa nám Milla predstaví v akčnom sci-fi Ultraviolet (2005). A na rok 2005 je naplánovaný aj začiatok filmovania thrilleru Fade Out (2005), kde by si mala zahrať s Billym Bobom Thorntonom.

"Najhoršie je, keď nedostanete žiadnu dobrú ponuku a skončíte tým, že prostituujete v priemernom filme." Pokiaľ by sa jej vo filmovom biznise nedarilo podľa jej predstáv, ešte stále sa môže venovať modelingu. Veď za minulý rok patrila k najlepšie zarábajúcim modelkám sveta. Jej ročný príjem bol 8,5 milióna eur, a to aj vďaka výhodnému kontraktu so spoločnosťou L'Oréal. Za úlohy vo svojich posledných filmoch Resident Evil: Apocalypse a Ultraviolet zarobila krásna Milla ďalších 5,2 milióna eur.


Filmografia:
2005 .45
2005 Fade Out
2005 Ultraviolet
2004 Resident Evil: Apokalypsa (Resident Evil: Apocalypse)
2002 Dve na jedného (You Stupid Man)
2002 Hra o čas (The House on Turk Street)
2002 Resident Evil
2002 Dummy
2001 Zoolander
2000 Vykúpenie (The Claim)
2000 The Million Dollar Hotel
1999 Posol: Príbeh Johanky z Arku (The Messenger: The Story of Joan of Arc)
1998 Najlepší hráč (He Got Game)
1997 Piaty element (The Fifth Element)
1993 Omámení a zmätení (Dazed and Confused)
1992 Chaplin
1992 Kuffs
1991 Návrat do Modrej lagúny (Return to the Blue Lagoon)
1988 The Night Train to Kathmandu - TV
1988 Spojenie dvoch mesiacov (Two Moon Junction)

 


autor Ľudmila Ontkaninová 10.1.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Akcia/Horror
Minutáż˝: 93 min
Krajina: VB Francúzsko Nemecko
Rok výroby: 2004
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
18.4 |
hodnotenie 3/10
25.4 |
2.5 |
2.5 |
9.5 |
hodnotenie 8/10
16.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.