PREVIEW: DANNYHO DVANÁSTKA

PREVIEW: DANNYHO DVANÁSTKA

článok



Sú to už tri roky, čo sa Danny Ocean (George Clooney) a jeho partia- Rusty Ryan (Brad Pitt), Linus Caldwell (Matt Damon), expert na výbušniny Basher Tarr (Don Cheadle) a odborník na trezory Frank Catton (Bernie Mac) - zmocnili jedného z najvýznamnejších a najlukratívnejších úlovkov v histórii ´krimi´ biznisu, keď kompletne vyrabovali nepreniknuteľný sejf  Terryho Benedicta (Andy Garcia)  - šéfa obrovského kasína v Las Vegas.

Po rozdelení $160 miliónov lupu, každý z partie skúsil  ísť svojou cestou, žiť nenápadne a zaradiť sa do bežného života priemerného občana,  ale .....objavila sa nová výzva - čo rozhodne neteší Dannyho manželku Tess (Julia Roberts). 

Ak však niekto poruší pravidlo číslo jeden a zradí ich Benedictovi, nemôžu už ďalej žiť bežný život. Benedict chce svojich 160 miliónov dolárov späť aj s úrokom. Navyše partia veľmi rýchlo zistia, že Benedict nie je jediný, kto im ide po krku....

Preview: Dannyho dvanástka Preview: Dannyho dvanástka Preview: Dannyho dvanástka

NOVÝ  PLÁN

Keď Steven Soderbergh  študoval remake filmu Dannyho jedenástka nakrúteného v r.2001, jeho svetový  úspech prekonal najvyššie očakávania renomovaného producenta Jerryho Weintrauba.  "Vždy som veril  tomuto projektu, pretože sme mali fantastický herecký tím, brilantného režiséra, vynikajúci skript, výborný príbeh," poznamenal Weintraub. Nakrútil populárny Karate Kid, Nashville, Diner and Oh, God!. Myslí si, že  jedným z dôvodov prečo ľudia chodia do kina je snaha uniknúť z každodennej reality. Kúpia si popcorn, Coca-Colu, sadnú si a chcú zažiť niečo príjemné.  "A bolo jasné, že na Dannyho jedenástke sa bavili výborne.", pokračuje Weintraub.

Podľa neho sa prvý raz sa hovorilo o pokračovaní filmu Dannyho jedenástka na tlačovej konferencii v Ríme, kde oslovili hercov a filmových tvorcov. Hoci nikto neočakával, že tím v takomto hviezdnom zložení by sa mohol ešte raz zísť v nejakom pokračovaní, osud o tom rozhodol. Počas večere Soderbergh prezradil, že už má  ideu o novom príbehu, ktorý umiestnil do Večného mesta.
 
"Začal som rozmýšľať o príbehu, ktorý by sa mohol odohrávať v Európe, pretože na potulkách Rímom som jednoducho som sa do tohto mesta zaľúbil," potvrdzuje Soderbergh.

"Bolo to prvý raz, čo  Steven navštívil  Rím, a mohli ste vidieť, ako sa mu iskrí v očiach.", hovorí Andy Garcia. "Rím ho inšpiroval a on začal uvažovať o pokračovaní ešte počas našej návštevy tohto mesta."

Po návrate do Los Angeles, Weintraub našiel ďalšiu inšpiráciu pre nový príbeh v scenári Georgea Nofliho Honor Among Thieves, dobrodružstva o najväčšom zlodejovi v Amerike sužovanom najväčším zlodejom Európy. "Scenár sa stal kľúčovou myšlienkou pre Dannyho dvanástku, a tak som sa rozhodol poslať to Georgeovi, Bradovi a Stevenovi a požiadal som ich, aby sa k tomu vyjadrili," spomína Weintraub. "Všetci sme si príbeh zamilovali. Je o dvoch hlavných postavách, okolo ktorých sa točí dej filmu a výzvou pre nás bolo adaptovať ho na celý herecký súbor."

"Tón Nolfiho skriptu bol veľmi príbuzný s Dannyho jedenástkou," hovorí Soderbergh. "Mal som základnú myšlienku pre Dannyho dvanástku , skrátka, že  Benedict zariadi to, aby ich zničil a tak musia ísť do Európy, aby sa mu odplatili. A hoci v prvom filme sa zabávame na tom, že všetko, čo robia je korunované úspechom, v pokračovaní sa smejeme na tom,  že všetko ide dolu kopcom. "Rozhodli sme sa, že spojíme Georgeov scenár s niektorými ďalšími myšlienkami  a keďže nápadov bolo veľké množstvo, museli sme pôvodný zámer predsa len zostrihať."

"Myslím si, že je veľmi správne povedať, že tých nápadov bolo napísaných tak na 5 scenárov.", hovorí George Nolfi.  "Môj proces písania bol veľmi rýchly, mal som veľa materiálu už v samotnom náčrte."

"Museli sme sa uistiť, že máme  scenár, ktorý dá možnosť všetkým hercom, s ktorými sme rátali," hovorí George Clooney, Soderberghovov partner v Section Eight, produkčnej spoločnosti, ktorá koprodukovala filmy  spolu s Jerry Weintraub Productions."

Preview: Dannyho dvanástka Preview: Dannyho dvanástka Preview: Dannyho dvanástka

Z JEDENÁSTKY JE DVANÁSTKA  

Ak dáte dohromady súbor najväčších svetových hviezd filmového šoubiznisu do filmu Dannyho jedenástka, čo vyzeralo takmer tak zložito ako plán Dannyho Oceana ukradnúť  160 miliónov zo sejfu v kasíne v Las Vegas, tak dať ich dohromady v ďalšom pokračovaní a navyše získať do partie ďalšie celebrity sa javilo ako takmer nemožné. Teda všetkým okrem Jerryho Weintrauba.

"Nikto si nemyslel, že by sme mohli byť schopní dať ten film dokopy," hovorí Weintraub, "pretože logisticky bolo veľmi komplikované koordinovať hercov takej veľkosti a kalibru do 77-dňového plánu výroby.  Dôvod, pre ktorý to bolo ľahšie, bol, že všetci sa chceli vrátiť do spoločného projektu."

"Raz som opísal  Jerryho ako pápeža Las Vegas," povedal Brad Pitt. 

Bernie Mac taktiež potvrdil rešpekt, ktorý prechováva voči Jerrymu. "Zaoberá sa iba tým najlepším a vždy vás dostane."

"Pracovať s Jerrym je snom pre každého režiséra," poznamenáva Steven Soderbergh.  "Jeho zmysel pre  príbeh, pre výber hercov, jeho inštinkt sú vynikajúce. Nebol by som schopný nakrútiť obidva filmy, keby som ho nemal vedľa seba."

Rovnako pozitívne sa všetci herci vyjadrovali aj o režisérovi Soderberghovi:

"Steven je úplne originálny," žasne Matt Damon.  "Jeho pracovná etika je odlišná od toho, čo som doteraz zažil."

"Pre Stevena, je každý deň v znamení nakrúcania, strihania, práce na dotváraní  detailov. Nedožičí si žiaden oddych," hovorí Clooney, pre ktorého je tento film už štvrtým v poradí so Soderberghom.  "Každý deň natáčania sa končil štýlom "Fajn, balíme!  Ide sa  na pohár vína."

"Mám rada efektivitu Stevenových akcií," hovorí Julia Robertsová, ktorá získala  Oscara  za najlepšiu herečku pre stvárnenie hlavnej hrdinky v Soderberghovom filme Erin Brockovich.  "Toto je môj štvrtý  film s ním a nikdy sa nevyskytol deň, kedy by sme boli tak ustatí, že by strácali entuziazmus. Steven je veľmi precízny a dokáže zaujať a iniciovať každého vo svojom okolí, ľudia sú radi, že môžu preňho pracovať, slúžiť pre dobrú vec a dosahovať ním vytýčené ciele. "

Keď  Robertsová oznámila krátko po začiatku výroby filmu, že je tehotná a bude mať dvojičky, Soderbergh a scenárista  George Nolfi prepracovali  scenár a zapracovali doň nové skutočnosti. "Steven zmenil veci tak, že vytvoril pre mňa ešte vtipnejšie prostredie" hovorí herečka.
 
"Steven je mimoriadny režisér, spisovateľ, kameraman,"  hovorí  Weintraub, "čo znamená, že keď príde na pľac  ráno, nemusí viesť dlhé diskusie s rôznymi ľuďmi. Príde a  práca ide od ruky.  Je maximálne  cieľovo  orientovaný. Každý deň ma prekvapí." Okrem už zmienených hercov sa v novom tíme objavujú nové tváre.

Najskôr Catherine Zeta-Jones, herečka zo Soderberghovho oscarového filmu  Traffic  a držiteľku Oscara za  Chicago.

"Máme dve najkrajšie ženy sveta v tom jednom filme," nadšene poznamenáva Weintraub.  "Julia je skutočne krásna a nadaná herečka. A Catherine je taktiež úžasná , pri výbere sme neváhali .

Podľa  Soderbergha Isabel bola dôležitým článkom hereckého tímu, pretože pokračovanie filmu bolo centrované na osobu, ktorá sa v prvom filme neobjavuje.  Vedel, že úlohu, ktorú dostala  Catherine, zvládne na výbornú.

"Mal som kritický výstup s Catherine pre tento film," pokračuje režisér, "špeciálne čo sa týka akcentovania jej čara a krásy, pretože v Traffic bola v 6-tom mesiaci tehotenstva, a ja som obdivoval jej smelosť, či odvahu  podujať sa na filmovanie. Je perfektné vidieť ju v Dannyho dvanástke  ako krásnu, sexi a šikovnú Isabel." 

Do úlohy Francoisa Touloura, zámožného európskeho playboya, ktorý si privyrába ako exluzívny skúsený podvodník známy pod menom The Night Fox, Soderbergh obsadil medzinárodne  uznávaného francúzskeho herca Vincenta Cassela, ( La Haine -Nenávisť, Elizabeth alebo Shrek). Režisér požiadal Cassela o stvárnenie tejto postavy , keď sa stretli v roku 2003 na  Filmovom  festivale v Cannes a Cassel súhlasil bez toho, aby čítal scenár.
 
Nesmieme zabudnúť ani na ďalšie zvučné mená, ktoré sa vo filme vyskytujú: britský herec Robbie  Coltrain, ktorý sa objaví v scene v Amsterdame alebo Eddie  Izzard, ktorý sa pripojil k štábu nakrúcajúcemu v Ríme, ďalej Cherry Jones, ktorý hral s Juliou Robertsovou v Erin Brockovich, alebo Jeroen Krabbe z filmov King of the Hill a Kafka. 

Preview: Dannyho dvanástka Preview: Dannyho dvanástka Preview: Dannyho dvanástka

HRÁČI

Danny Ocean a jeho partia žijú na rôznych miestach a a s odlišnou "kariérou". Čoskoro sa všetko zmení, pretože keďže môžete síce vyradiť  zlodejov z ich hry, ale ťažko sa vám podarí zobrať hru zlodejom. "Navyše ak každý z posádky sa snaží viesť nejaký legitímny život, pravdou však je, že títo ľudia sú najšťastnejší, keď môžu plánovať a realizovať nejaké lúpeže,"  zmieňuje sa George Clooney.  "Potrebujú  adrenalín, ktorý im nesmierne chýbal počas predchádzajúcich troch rokov."

"Nazdávam sa, že postavy v Dannyho dvanástke sú omnoho zaujímavejšie ako v prvom filme, pretože už poznajú svoje úlohy a sú schopní z nich vyťažiť omnoho viac," hovorí Steven Soderbergh. "Je zábavné pozerať sa na jednotlivé postavy, ako naložia so svojimi peniazmi."
 
 
DANNY OCEAN

Charizmatický  vodca Danny Ocean sa po rozdelení lúpeže opäť ožení so svojou exmanželkou  Tess a usadí sa na tichom mieste v Connecticut.

"Danny šťastlivo nakupuje darček pre Tess z dôvodu (druhý raz oslavovania v poradí) tretieho výročia ich manželstva, keď mu zavolá, aby mu povedala vzrušujúcu správu," spomína si Clooney.  "Časť našej minulosti sa opäť vynára, aby nás ulovila."

RUSTY RYAN

Kariéra Rustyho  Ryana bola zameraná na trendové hoteliérstvo v Hollywoode. Danny Ocean si ho najal, aby mu robil konfidenta a detailne naplánoval akciu okolo Benedicta.  Ale budúcnosť Rustymu diktuje čosi iné. Prežíva práve skutočnú romancu.

LINUS CALDWELL

Talentovaný nováčik Linus Caldwell zarobil tiež pekné peniaze na lúpeži, ale jeho ambície sú vysoké a nazdáva sa, že je podceňovaná jeho schopnosť odhadovať a robiť expertízy. Má veľké ambície viesť podobný tím ako Danny  a Rusty a rád by sa odčlenil a využil "svoj talent" niekde v Chicagu.

ISABEL LAHIRI

Elegantná a dokonalá expertka na riešenie podvodov nevyčísliteľnej hodnoty,  agentka Europolu Isabel Lahiriová je dcérou zlodeja.  "Isabel je skvelá vyšetrovateľka, zameraná na svoju prácu, ktorú sa snaží robiť čo najlepšie ," hovorí Catherine Zeta-Jones.  "Študovala lúpeže vo Vegas a má osobné kontakty v Dannyho partii, čo ju ešte viac motivuje k vyriešenie tohto prípadu."

TERRY BENEDICT

Bezohľadný podnikateľ  Terry Benedict netúži po ničom inom ako po dokonalej pomste drzej bande, ktorá ho pripravila o 160 milliónov z jeho kasína - hlavne mu ide o ich šéfa Dannyho Oceana, ktorý mu navyše ukradol aj milenku. "Boli len dve možnosti ako sa bude vyvíjať osud mojej postavy v pokračovaní filmu - buď sa k nim pridá alebo ich zabije.", hovorí Andy Garcia says.  "Myslím si, že najradšej by urobil to druhé."

FRANK CATTON

"Nemôžete okradnúť chlapíka ako je Benedict a myslieť si, že tým sa to skončilo.", hovorí Bernie Mac, ktorý hrá Franka Cattona, elegantného vykrádača trezorov s dokonalou manikúrou. "Podcenili sme ho a s ním sa neradno zahrávať. Niekto bude musieť zaplatiť."  Tak sa Catton spojí s Oceanovým gangom za menej ideálnych okolností a zistí, že členov partie spája kamarátstvo, aj keď sa nevideli tri roky, kým sa pokúšali viesť usporiadaný život.

TESS OCEAN

Kurátorka z Bellagio Art Galérie Tess Oceanová nebola nadšená, keď sa jej skrížili pred tromi cesty s klamajúcim zlodejom  exmanželom Dannym v Las Vegas, ale ich chémia bola tak neodškriepiteľná ako Dannyho odvaha okradnúť priateľa - kľúčového hráča v kasínach Terryho Benedicta.  Teraz je opäť vydatá za  Dannyho, užíva si  nízku životnú úroveň ako žena v domácnosti v Connecticute.
 
TURK & VIRGIL MALLOY

Dvojičky Malloyovci, stále štrajkujúce auto  a prepravní experti, nevyriešili nič  zo svojich súperivých bratských záležitostí počas troch rokov, ktoré uplynuli od lúpeže v kasíne.  "Virgil bol zodpovedný za všetko a ušetril väčšinu z peňazí z Las Vegas," hovorí Casey Affleck, "má vzťah s mladou ženou, usadil sa a  myslel si, že sa nikdy nevráti do sveta zločinu." . Turk strávil väčšinu svojho času v autách, strojných zariadeniach a vynálezoch.

FRANCOIS TOULOUR - "THE NIGHT FOX"

Európsky  playboy, ktorý si prilepšuje  zámožný život krádežami a vyznačuje sa špeciálnym podpisom na kriminálnej scéne- zanecháva za sebou malú figúrku čiernej líšky. Narodil sa v svete bohatstva a privilégií, Toulour nekradne pre peniaze - je to otázka vzrušenia  dokázať realizovať nemožné. "Toulour je veľmi  arrogantný, štýlový, neuveriteľne šarmantný a veľmi zručný," hovorí Cassel. "Je aj veľmi sústredený na to , čo chce dokázať a čo si zaumieni, to aj urobí". 
 
LIVINGSTON DELL

Špecialista na komputery a elektroniku, Livingston Dell, najskromnejší člen Dannyho tímu, žije s rodičmi. "Na tomto príbehu sa mi páči, že  postavy sú vysvetlené vo väčšej hĺbke ako v prvom filme," hovorí  Eddie Jemison, ktorý prvý raz pracoval so Stevenom Soderberghom filme Schizopolis.  "Ako skupina vyzeráme ako dlhoročný manželský pár. Všetci sa ľúbia, ale nesmú byť dlho spolu v jednej izbe".


O  PRODUKCII

Dannyho jedenástka sa nakrúcala v  Atlantic City, New Jersey, St. Petersburgu, Floride, a  v okolí hotela  Bellagio v Las Vegas. V Dannyho dvanástke, producent Jerry Weintraub a režisér Steven Soderbergh nasmerovali celú produkciu  počas 10 týždňov nakrúcania  do Chicaga, Amsterdamu, Paríža, Monte Carla, k jazeru  Como, do Ríma a Castellamare del Golfo na Sicílii.

"Bola to vynikajúca zábava filmovať v  Ríme, Paríži, pri Como alebo v Monte Carlo, omnoho lepšie ako sedieť v Hollywoode,"  prehlásil Weintraub. "Tieto nádherné a prekrásne miesta dávajú filmu inú príchuť. V každom meste, ktoré sme navštívili, boli veľmi milí a pohostinní ľudia.  Umožnili nám filmovať v Kasíne v  Monte Carlo, čo sa nepodarilo v mnohých filmoch.  Je to skutočne mimoriadne miesto, úplne odlišné od Las Vegas."

V  apríli 2004 sa výroba filmu premiestnila na tri týždne z Chicaga do Holandska do Amsterdamu, prvotne do  "Kattenkabinet," domu, ktorý bol postavený  v roku 1700 na jednom z najmalebnejších kanálov, ďalej v hoteli Pulitzer, v Dampkringu, Hlavnej železničnej stanici v Haarleme  a na radnici v Haagu.

Z Holandska cestovali vlakom do  Paríža, kde nakrúcali na  Sorbonne, Gare du Nord a rôznych  uliciach centra Paríža.

"Filmovali sma na Austrálskej ambasáde, na terase s výhľadom na Seinu a Eiffelovu vežu", spomína si Weintraub. 

Po návrate do Ríma, nakrúcali v jedálni Art Nouveau v Grand Hoteli Plaza, situovanom  na exkluzívnom via del Corso,  železničnej stanici Termini, na Prada na via Condotti; viacerých kaviarňach sitovaných priamo v srdci starobylého centra na Campidoglio;  letisku Fiumicino a na Britskej Akadémii v záhradách  Villa Borghese, ktoré poslúžili ako exteriér umeleckého múzea.


 


autor press kit 7.12.2004
  • Dannyho dvanástka (16.12.2004 23:40:48)
  • Stredoveká Dannyho dvanástka (06.03.2009 15:49:30)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Akcia/Komédia
    Minutáż˝: 115 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2004
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    11.4 |
    hodnotenie 8/10
    11.4 |
    hodnotenie 5/10
    11.4 |
    hodnotenie 7/10
    11.4 |
    hodnotenie 7/10
    11.4 |
    18.4 |
    hodnotenie 3/10
    18.4 |
    hodnotenie 7/10
    18.4 |
    hodnotenie 8/10
    25.4 |
    2.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.