PREVIEW: SPIDER-MAN 2

PREVIEW: SPIDER-MAN 2

článok



Od chvíle, ako sa Peter Parker (Tobey Maguire) rozhodol opustiť svoju dlhoročnú lásku Mary Jane Watsonovú (Kirsten Dunstová), aby sa mohol v kostýme Spider-Mana aj naďalej zodpovedne venovať svojmu povolaniu superhrdinu, uplynuli dva roky. Jeho túžba po milovanej M.J. však postupom času len vzrastá a preto sa teraz pohráva s myšlienkou, že by sa tajného života superhrdinu na dôkaz svojej lásky zriekol. No M.J. sa medzitým rozhodla ísť svojou cestou - vydala sa na dráhu filmovej herečky a v jej živote figuruje nový muž.

Peter má problémy aj so svojím najlepším priateľom Harrym Osbornom (James Franco). Ich kamarátsky vzťah čoraz väčšmi zatieňuje Harryho nenávisť voči Spider-Manovi, ktorého obviňuje zo smrti svojho otca.

Keď sa už zdá, že to už horšie ani nemôže byť, ocitne sa Peter tvárou v tvár mocnému Dr. Octopusovi (Alfred Molina) - diabolskému netvorovi s dvoma pármi smrtiacich chápadiel, ktorý mu je viac než dôstojným protivníkom. Aby sa mu podarilo jeho vyčíňanie zastaviť, musí sa naučiť žiť so svojím osudom a využiť všetky svoje schopnosti, ktoré sú mu darom i kliatbou zároveň.

O FILME

Keď sa roku 2002 zjavil v kinách film Spider-Man, stal sa takmer okamžite jedným z komerčne najúspešnejších filmových hitov všetkých čias. V celosvetovom meradle zarobil 820 miliónov dolárov a zaradil sa na piatu priečku v rebríčku filmov s najvyššími tržbami v USA. Film je založený na klasickej komiksovej postave nakladateľstva Marvel Comics, ktorú v roku 1962 priviedla k životu dvojica scenáristov Stan Lee a Steve Ditko. Spider-Man sa po prvý raz zjavil v poslednom čísle najúspešnejšieho komiksu Amazing Fantasy. Jeho postava však vzbudila taký ohlas, že komiks premenovali na Amazing Spider-Man a v marci 1963 sa znova objavil na pultoch obchodov. Postupom času sa stal Spider-Man jedným z najpopulárnejších superhrdinov všetkých čias.

Filmové spracovanie Spider-Manových príbehov prijali diváci s nadšením. Film nielenže lámal rekordy v návštevnosti, ale jeho príbeh a postavy prekračovali aj všetky jazykové a kultúrne bariéry. 

Preview: Spider-Man 2 Preview: Spider-Man 2 Preview: Spider-Man 2

"Pozorovať, ako silno zareagovali filmoví fanúšikovia po celom svete na uvedenie prvého Spider-Mana, bolo veľmi potešiteľné, ba dokonca aj tak trochu prekvapujúce," hovorí režisér Sam Raimi. "Ako filmár sa usilujem predovšetkým o to, by sa moje filmy divákom páčili, a z tohto hľadiska Spider-Man predstihol všetky moje očakávania. Bolo to ozajstné zadosťučinenie pre všetkých umelcov, ktorí sa na tomto filme podieľali - či už stáli za kamerou alebo pred ňou - a venovali mu toľko času a úsilia... a v prvom rade pre talentovaných ľudí zo spoločnosti Imageworks. Všetci môžu byť hrdí, že pomohli sprostredkovať divákom taký nezabudnuteľný zážitok."

"Na prvý premietací víkend nikdy nezabudnem," hovorí herec Tobey Maguire, ktorý vo filme stvárnil titulnú rolu. "Ísť do kina, počúvať nadšené reakcie celého publika a cítiť vo vzduchu emócie, ktoré ľudia prežívali, bolo to jednoducho úžasné. Mal som skvelý pocit z toho, že som sa mohol podieľať na filme, ktorý dokázal ľudí takým spôsobom zabaviť."

Po triumfálnom úspechu prvého Spider-Mana Raimi vedel, že musí nadviazať príbehom, ktorý by splnil veľké očakávania nadšených fanúšikov. "Vzhľadom na úspech prvého filmu sa teší toto pokračovanie už vopred mimoriadne veľkému záujmu," hovorí režisér. Pre deti, ktoré si ho prídu pozrieť, je Spider-Man ozajstný hrdina. Mojou povinnosťou teda nebolo iba pobaviť obecenstvo, ale aj nakrútiť film, ktorý by im predstavil hrdinu s morálnymi zásadami - človeka, ktorý musí robiť ťažké životné voľby a správne rozhodnutia, aby si aj naďalej zaslúžil ich obdiv."

Dejovo bohaté a detailné príbehy z komiksov o Spider-Manovi boli základom, z ktorého sa dala vytvoriť dejová línia nového filmu. "Ľudia z Marvelu odviedli za tých niekoľko desaťročí riadny kus práce - čo ako veľký fanúšik komiksov dobre viem aj ja sám - takže sme mali k dispozícii množstvo materiálu, z ktorého sme mohli vychádzať," hovorí Raimi. "Postava Spider-Mana je jasná a zrozumiteľná. Nie je ťažko nakrútiť film, ak chápete, v čom tkvie sila hlavného hrdinu, pretože základom každého príbehu je práve on. Nájsť vhodnú dejovú líniu nebolo nijak mimoriadne obťažné. Išlo len o to nájsť správny príbeh, ktorý by vhodne naväzoval na prvý diel a logickým spôsobom rozvíjal postavu hlavného hrdinu. V tejto veci som sa plne spoliehal na našich skvelých producentov Lauru Zinkisovú a Aviho Arada. Spoločne s našimi producentmi sme potom objavili dejovú líniu s množstvom výborných nápadov."

Kým prvý diel sa zapodieval najmä tým, ako Peter Parker k svojim nezvyčajným schopnostiam prišiel, tentoraz sa dočkáme podrobnejšieho vysvetlenia, ako tieto nevšedné schopnosti fungujú. "Nejde len o vystreľovanie pavučín a lezenie po stenách, no aj o Petrov "pavúčí" zmysel, ktorý mu pomáha určitým spôsobom vytušiť hroziace nebezpečenstvo," hovorí producent Arad. "Ibaže na rozdiel od prvého pokračovania je tu tentoraz riziko, že svojim schopnostiam ukáže chrbát."

Príbeh Spider-Mana 2 sa začína dva roky po nezabudnuteľnom bozku Petra a jeho milovanej Mary Jane ( Kristen Dunstová ), po ktorom nasledoval ich trpkosladký rozchod. Petrov vnútorný boj s jeho superschopnosťami, ktoré považuje za dar i kliatbu, je teraz intenzívnejší než kedykoľvek predtým.

"Keď sme sa na konci prvého dielu s Petrom rozlúčili, rozhodol sa, že so svojím životom začne nakladať zodpovedne," vysvetľuje Raimi. "Tento film rozpráva o dôsledkoch, ktoré z jeho dôležitého rozhodnutia pramenia. Ako sa Petrovi podarí vyvážiť svoje osobné potreby so zmyslom pre zodpovednosť, keď vie, že musí svoj dar využiť na prospech ostatných? Jeho vnútorná dilema je vec, s ktorou zápasíme všetci, ibaže v menej dramatických podobách. Zodpovedné správanie je vždy ťažké a často prináša so sebou všelijaké obete. Občas sa musíte niečoho vzdať, alebo si dokonca dať aj trochu ublížiť. Tento príbeh je o neľahkých voľbách a o človeku, ktorý prežíva hlboký vnútorný konflikt - pretože urobiť tú správnu vec nikdy nie je jednoduché."

Preview: Spider-Man 2 Preview: Spider-Man 2 Preview: Spider-Man 2

"Skutočnosť, že s veľkými schopnosťami súvisí aj veľká zodpovednosť, mu nie je ani na chvíľu ľahostajná," hovorí o svojej filmovej postave Maguire. "Je veľmi ťažko byť mladým človekom a musieť obetovať v prospech ostatných toľko osobných túžob ako Peter. Jeho vnútorný boj pokračuje aj v tomto filme a je veľmi komplikovaný. Zúfalo sa usiluje nájsť spôsob, ako vo svojom živote dosiahnuť istú rovnováhu." Petrova narastajúca dilema negatívne ovplyvňuje jeho vzťahy s ľuďmi, čo hrajú v jeho živote dôležitú úlohu. Mary Jane, ku ktorej ho púta láska mocnejšia ako kedykoľvek predtým, prešla niekoľkými zásadnými životnými zmenami - dala sa na hereckú dráhu, býva na Manhattane a pohybuje sa v iných spoločenských kruhoch. "Tentoraz už Peter nie je tým spoľahlivým ochrancom Mary Jane, ale žije v svojom vlastnom svete," vysvetľuje predstaviteľka Mary Jane Kristen Dunstová. "M.J. ho stále veľmi ľúbi, preto je pre ňu bolestné pohybovať sa v jeho blízkosti. Napriek tomu, že za tie dva roky obaja prešli riadny kus cesty, ich osudy sa úplne rozišli."

"Z obavy, že by odhalenie jeho pravej identity mohlo ohroziť život M.J., sa Peter na konci prvého dielu rozhodol zostať sám. Napriek tomu, že ho k Mary Jane priťahovalo mocné citové puto, nechal ju tam stáť a urobil to, čo považoval za správne. No M.J. večné čakanie napokon unavilo a tak sa rozhodla ísť ďalej svojou vlastnou cestou," dodáva Raimi. Jej rozhodnutie je pre Petra zdrvujúce. "Je to preňho mučivé, hoci má z jej úspechu radosť," hovorí Maguire. "Jeho srdce po nej však stále túži. V New Yorku vidí na každom kroku billboardy s jej podobizňou, ktorá mu pripomína, o čo prišiel. Usiluje sa ju vytlačiť zo svojej mysli, pretože vie, že v jeho srdci ostane navždy."

Keď sa už zdá, že sa Petrov život nemôže ešte viac skomplikovať, stane sa z nepriaznivej situácie nočná mora: na scénu prichádza diabolský Dr. Octavius.

Dr. Otto Octavius (Alfred Molina) je geniálny vedec, ktorý zasvätil celý život pokusom s využitím fuzitu ako nového zdroja energie. Keď sa s ním Peter v rámci príprav článku do školského časopisu po prvý raz stretne, je jeho šarmantnou, živou a energickou povahou uchvátený. Dr. Octavia takisto očarí Peter, ktorého vedecké nadšenie sa nemálo podobá jeho vlastnému.

"Tento film je príbehom Petra, ktorého život je veľmi nevyrovnaný, a Dr. Octavia, ktorý je preňho symbolom človeka, čo dokázal životnú rovnováhu dosiahnuť," hovorí Raimi. "Octaviovi sa podarilo skĺbiť svoj dar a osobné šťastie - v tomto prípade vedecký talent, pomocou ktorého môže slúžiť dobru ľudstva, a láskyplný vzťah so svojou ženou Rosie (Donna Murphyová). To je pre Petra dôkaz, že takúto harmóniu možno dosiahnuť."

Dr. Octavius sa vo svojom domácom laboratóriu usilovne venuje výskumu a zdokonaľovaniu revolučnej fuzitovej teórie. Pri predvádzaní novej technológie však dojde k nečakanej havárii a Octavius sa stane obeťou obludnej transformácie, pri ktorej sa zmení na obludného Dr. Octopusa --silného a nebezpečného mutanta s dvoma pármi smrtiacich chápadiel.

"Dr. Octopus je pre Spider-Mana viac než dôstojným protivníkom," hovorí producent Avi Arad. "Lozí po stenách rýchlejšie a lepšie než Spider-Man, ktorý nevie v podstate nič, čomu by sa Dr. Octopus nedokázal ubrániť."

"Keď uvidíte Dr. Octopusa, najskôr si poviete - wow, kto sa dokáže postaviť tomuto?" - pokračuje Arad. "Spider-Man nielenže musí využiť všetky svoje fyzické dispozície, ale tentoraz stojí pred neľahkou úlohou prekabátiť človeka, voči ktorému predtým cítil hlboký rešpekt - človeka, ktorý bol vo svojom predchádzajúcom tele niekým, kým si želal byť sám Peter."

"Po prvom filme sme si položili otázku, čoho by sme chceli mať v druhom pokračovaní viac," hovorí ARAD. A odpoveď znela: "New Yorku! Peter je Newyorčan telom i dušou Okrem toho sme chceli vo filme zachytiť viac z charakteru mesta - jeho vysoké budovy, mosty, tunely... Vzhľadom na pokrok v oblasti filmárskych technológií by sme tentoraz v New Yorku ani vôbec nemuseli nakrúcať, chceli sme však dosiahnuť čo najväčšiu autenticitu a zobraziť vo filme skutočné ulice a typickú siluetu mesta."

Hlavná časť nakrúcania odštartovala 12. Apríla 2003 v New Yorku, kde štáb strávil približne tri týždne filmovaním na Manhattane, v Queensi, v Brooklyne a v štvrti Yonkers.

V prvom Spider-Manovi si New York "zahral" jednu z najdôležitejších postáv celého filmu. "Tentoraz sme šli ešte ďalej," hovorí hlavný výtvarník Neil Spisak. "Použili sme omnoho viac reálnych budov a ulíc, pričom úlohu niektorých z nich zastúpili obrovské fotografické tabule. Pokrok, ktorý docielila technológia v priebehu posledných troch rokov, nám dovolil spojiť skutočné, dekoratívne a digitálne vytvorené budovy ešte lepšie ako v prvom pokračovaní. Náš filmový New York teraz pôsobí omnoho komplexnejším dojmom."

"Podoba New Yorku v Neilovom podaní je veľmi konzistentná," hovorí režisér Raimi. "Nie je to verná kópia skutočného New Yorku, ani žiadne fiktívne mesto. Neil našiel to najlepšie z New Yorku, ktorý všetci poznáme, a z týchto prvkov zostavil úplne vierohodný Spider-Manov svet." 

Preview: Spider-Man 2 Preview: Spider-Man 2 Preview: Spider-Man 2

Takisto ako v prvom pokračovaní hrajú pri Spider-Manovom pohybu aj teraz dôležitú úlohu výškové budovy. "Dostať celý štáb a filmárske vybavenie na strechy mrakodrapov nebolo jednoduché, no keď sa nám to podarilo, nemohli sme byť šťastnejší - strechy mrakodrapov sú Spider-Manov svet a presne takto sa díva na New York, keď prelietava jeho ulicami," hovorí koproducent Grand Curtis. "Bolo veľkolepé pozorovať svet z takej výšky - je to svet sám o sebe. Nádhernú architektúru New Yorku nemožno plne doceniť zo zeme. New York z tejto perspektívy sme ukázali už v prvom dieli, ale tentoraz sme chceli Spider-Manovmu svetu závratných výšok chceli dať omnoho väčší priestor a myslím si, že sa nám ho podarilo skvelo zachytiť."

Nezbytnou súčasťou techniky bol aj tentoraz vynález Earla Wigginsa - špeciálna kamera menom Spydercam, pomocou ktorej kameramani nakrúcali zábery, zachytávajúce prelety medzi mrakodrapmi so Spider-Manovho pohľadu. Jeden zo záberov vyžadoval, aby kamera, zavesená na špeciálnom kábli a riadená diaľkovo ovládaným počítačom, preletela okolo štyroch mestských blokov, pričom sa niekoľkokrát spúšťala o svojej štartovnej výšky na úrovni tridsiateho poschodia až na ulicu a späť.

"Natočili sme jeden z najdlhších záberov, na aký bola kedy Spydercam použitá - prekonala dráhu o dĺžke takmer 750 metrov," hovorí vedúci výroby Joseph M. Caracciolo. "Kedysi som v New Yorku býval, takže so tento záber nepovažoval za nijako náročný, ale v tomto meste je práca s nosnou kabelážou zakaždým trochu komplikovaná - sú tu problémy s umiestením žeriavov na budovách, s pohybom hercov, štábu a filmárskej výbavy, a samozrejme aj s davmi divákov." Zrejme najnáročnejšia scéna filmu, v ktorej tichý rozhovor Petra a M.J. preruší auto, vrhnuté cez sklený výklad dnu do bistra, vznikla však aj tak na pevnej zemi. "Bistro sme vybudovali ako kompletnú 360-stupňovúscénu - jeho súčasťou bola kuchyňa, pulty s presklennými vitrínami, stropné ventilátory aj lustre," hovorí výtvarník Steve Saklad, ktorý úzko spolupracoval so Spisakom. "Starostlivo sme naaranžovali i exteriér, takže za oknom vidieť križovatku ulíc Lafayette Street a Astor Place. Bolo na to potrebné naozaj veľké množstvo dopravných značiek, billboardov, stromov a semaforov. Výtvarník scény Jay Harth a ľudia z jeho tímu dokonca zohnali aj stĺpy pouličného osvetlenia a polepili ich letákmi, aby vyzerali ako lampy v skutočnom New Yorku."

"Scéna v bistre bola z technického hľadiska veľmi náročná a komplexná, pretože vyžadovala dokonalú spoluprácu mnohých rôznych oddelení," vysvetľuje Raimi. "Využili sme mechanické efekty, takže oddelenie kaskadérov muselo vziať automobil, rozhojdať ho a prehodiť cez okno. Auto potom samozrejme dopadlo na špeciálne, ľahko rozbitné predmety, ktoré dodalo oddelenie rekvizít."

"Súčasná doba je zlá a ťažká, a v takýchto chvíľach hľadáme hrdinské príbehy, aby nám dali nádej," hovorí Raimi. "Možno preto pred dvoma rokmi prvý diel Spider-Mana tak nadchol publikum. V druhom pokračovaní čaká divákov ľúbostný príbeh a ďalšia dôležitá kapitola v živote Petra Parkera, ku ktorej patria aj všetky ťažkosti a konflikty, s ktorými sa musí vedieť vyrovnať. Dúfam, že z filmu budú odchádzať v dobrej a veselej nálade."

Spider-Man 2 (USA, 2004, 127 min.)
Réžia: Sam Raimi. Scenár: Alvin Sargent. Kamera: Bill Pope. Hudba: Danny Elfman. Hrajú: obey Maguire, Kirsten Dunst, Alfred Molina, James Franco, Elizabeth Banks, Bruce Campbell, Rosemary Harris, J. K. Simmons, Vanessa Ferlito

 


autor press kit 20.7.2004
  • Spider-Man 2 na DVD (05.01.2005 1:51:29)
  • Spider-Man 2 (22.07.2004 0:25:10)
  • Profil: Tobey Maguire (21.07.2004 23:43:46)
  • Prvá fotka: Jamie Foxx v Amazing Spider-Man 2 (26.04.2013 15:47:10)
  • Poznáme príbeh Amazing Spider-Man 2 (08.02.2013 17:26:25)
  • The Amazing Spider-Man 2 potvrdený (08.08.2011 21:44:34)
  • Spider-Man 2 aj v IMAXe! (21.07.2004 14:37:11)
  • Spider-Man 2 v IMAXe (09.07.2004 2:43:57)
  • Spider-Man 2 úspešný (02.07.2004 19:34:17)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 50476
    02 |
    návšt. 11232
    03 |
    návšt. 6387
    04 |
    návšt. 5029
    05 |
    návšt. 4829
    06 |
    návšt. 3812
    07 |
    návšt. 4039
    08 |
    návšt. 2951
    09 |
    návšt. 1913
    10 |
    návšt. 1868
    REBRÍČEK US
    01 |
    $82,0 mil.
    02 |
    $7,4 mil.
    03 |
    $3,9 mil.
    04 |
    $3,2 mil.
    05 |
    $3,2 mil.
    06 |
    $2,5 mil.
    07 |
    $2,1 mil.
    08 |
    $1,7 mil.
    09 |
    $1,4 mil.
    10 |
    $1,1 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.