PREVIEW: BIG FISH

PREVIEW: BIG FISH

článok



Edward Bloom (Albert Finney) bol odjakživa vášnivým rozprávačom neuveriteľných historiek z obdobia svojej mladosti (Ewan McGregor). V tých časoch ho túžba cestovať zaviedla na úžasnú výpravu okolo sveta. V mýtických a rozprávkových dobrodružstvách, ktoré zažil, nechýbajú obri, vlkodlaci, spievajúce siamské dvojčatá, ani čarodejnica so skleneným okom, ktorá dokáže nahliadnuť do budúcnosti...
 
So svojimi fantastickými príbehmi sa Edwardovi darí očariť každého, okrem vlastného syna Willa (Billy Crudup). Keď Edward ochorie, jeho žena Sandra (Jessica Langeová) sa snaží Willa presvedčiť, aby k svojmu otcovi znova našiel cestu. Will sa musí pokúsiť oddeliť pravdu od fikcie a naučiť sa s heroickými činmi ale aj prehrami svojho otca žiť.

O FILME

"V príbehoch sú naše sny," hovorí herec Ewan McGregor, ktorý v rozprávkovej dráme Big Fish (Veľká ryba) stvárnil mladého Edwarda Blooma. "A práve preto ich rozprávame ostatným. Robia nás zaujímavými a spojujú nás s ostatnými ľuďmi. Bez nich by nám ostali iba supermarkety a politika. A na čo by bol taký svet?"

Spisovateľ Daniel Wallace podotýka, že mu pri písaní knihy Big Fish, A Story of Mythic Proportions bol inšpiráciou čiastočne aj jeho charizmatický otec a tiež skutočnosť, že sa nedávno sám zhostil rodičovskej úlohy. "Edward Bloom a môj otec majú veľa spoločného. Rovnako ako Edward mal aj môj otec obrovskú charizmu, ktorú niekedy používal na to, aby si ľudí udržal ďalej od tela. Vo chvíli, keď sa zdalo, že s poslucháčom hovorí veľmi dôverným spôsobom, iba rozohrával svoj prirodzený šarm."

Preview: Big Fish Preview: Big Fish Preview: Big Fish

Názov Wallacovej knihy o Bloomových dobrodružstvách má pôvod v jednom z obľúbených výrazov jeho otca. "Môj otec hovoril celý život o tom, že opustí svoje rodné mestečko a vydá sa do veľkého mesta, lebo nechce byť veľkou rybou v malom rybníku. Preto opustil Cullman a stal sa medzinárodným biznismanom. Názov knihy má ale aj iný význam. Ryba je veľmi klzká - tak isto ako Edwarda Blooma ju nedokážete len tak jednoducho udržať."
 
Wallace vo svojich príbehoch vzdáva hold južanskej tradícii - preplietaniu pravdy a fikcie, skutočných a zveličených faktov. "Edward je strhujúci rozprávač. Jeho štýl sa veľmi podobá južanskej literatúre," hovorí Wallace. "Ľudové povesti si priam pýtajú, aby do nich ľudia pridávali svoju fantáziu. Je to podvod i mágia zároveň - v podstate jediná mágia, ktorú si väčšina z nás v dospelosti užije."
 
Autor knihy si však nikdy nepredstavoval, že sa jeho dielo dočká aj filmového spracovania. Adaptácia knihy do súdržného a citovo podmanivého filmového scenára si vyžadovala mimoriadnu predstavivosť scenáristu Johna Augusta (Go, Charlieho anjeli ). "Danielove príbehy majú mnoho fantastických a výrazných prvkov," hovorí August. "Spor medzi otcom a synom je veľmi všeobecný a zároveň špecifický a jedinečný. Súčasťou je tiež veľký ľúbostný príbeh a takmer homérovská odysea plná úžasných dobrodružstiev. Kniha sa vydáva toľkými rôznymi smermi, že ju bolo veľmi ťažké adaptovať do filmového scenára. Tým vzrušujúcejšie ale bolo pokúsiť sa o to."
 
Napriek tomu, že sa zdá, že Bloomove bombastické spomienky sú iba výplodom bujnej predstavivosti, jeho rozprávanie obsahuje aj pravdivé prvky. "Jeho syn (Billy Crudup) sa snaží dopátrať toho, čo Edward zažil v skutočnosti. A pretože je novinár, pokúša sa nájsť faktickú pravdu, ktorá je však odlišná od toho, ako pravdu cíti jeho otec. Edward pravdepodobne nikdy nepovedal nič, čo by bola skutočnosť, ale za každou jeho príhodou je určitá hlbšia pravda."
 
Jedným z hlavných prvkov, ktorými August príbeh obohatil, je postava Willa. Ten v priebehu deja slúži ako rozprávač Wallaceových príbehov. August túto postavu založil na svojich vlastných skúsenostiach. Hoci jeho vzťah s otcom nemal takú povahu ako vzťah Edwarda a Willa, určité podobnosti tu predsa boli. "Každý syn hľadí na otca s veľkým rešpektom. Ale ako postupne rastie, začína ho vidieť tiež ako muža, nielen ako svojho otca," hovorí August. "Raz príde ten zvláštny okamih, keď si uvedomíte, že ani on nevie zakaždým, čo presne robí. Myslím, že je veľmi jednoduché vžiť sa do Willovej situácie. Rovnako ako jeho otec má nepochybne i ten váš tisíce vlastností, vďaka ktorým ho milujete, ale tiež niekoľko ďalších, ktoré vás privádzajú do šialenstva."

Preview: Big Fish Preview: Big Fish Preview: Big Fish

Will vo filme zistí, že sa čoskoro stane otcom. Zároveň sa však dozvedá, že už mu neostáva veľa času na to, aby sa pokúsil znovu nadviazať kontakt so svojím otcom. S prekvapením zisťuje, že Edward, navzdory povrchnému zdaniu, hlboko miluje svoju rodinu a jeho divoké príbehy predsa obsahujú zrnko pravdy. Will najviac pochopí, že jeho vlastný život sa odvíja týmto spôsobom práve vďaka otcovi, ktorý ho povzbudzoval, aby sa vydal do sveta. "Irónia je v tom, že Will utiekol pred rozprávačskou mániou svojho otca, aby sa neskôr sám stal rozprávačom. Jediný rozdiel je v tom, že zatiaľ, čo jeho otec svoje príbehy rozpráva ústne, Will ich spisuje." vysvetľuje August.

August so svojím scenárom oslovil producentov Dana Jinksa a Bruca Cohena. Tí potom pre film získali režiséra Tima Burtona, ktorý v tom čase (spolu s ďalším producentom filmu Richardom D. Zanuckom) plánoval pokračovanie úspešného filmu Planéta opíc. "Veľká ryba bol jeden z najlepších scenárov, aké som kedy čítal. To isté hovoril aj Tim. Chceli sme ten film nakrútiť hneď." hovorí Zanuck.
 
Burtona na príbehu zaujala vyrovnanosť medzi veľkoleposťou Edwardových historiek a jednoduchšou, intímnejšou povahou dejovej línie o vzťahoch v rodine. "Páčilo sa mi, že sa príbeh vydáva do sveta fantázie a potom sa vracia do bolestnej reality, v ktorej Will stráca svojho otca," hovorí Burton. "Mojou najťažšou úlohou bolo udržať túto rovnováhu aj vo filme."
 
"Jednou z hlavných výhod bolo to, že Tim je povestný svojím rozprávačským talentom a tento filme je priamo o rozprávaní. Filmy ako Ospalá diera, Nožnicovoruký Edward alebo The Nightmare Before Christmas sú presne tým druhom príbehov, ktoré by Edward Bloom s radosťou rozprával," dodáva Jinks.

Pre úlohu mladého Blooma si filmári vybrali všestranného herca Ewana McGregora: "Keď som si po prvý krát prečítal scenár, bol som ako omráčený. Je veľmi dojemný a svoju silu čerpá najmä zo vzťahu medzi otcom a synom. Pripomenul mi obdobie, keď som odišiel zo Škótska, čo je pre každého Škóta zásadná životná udalosť. Presťahoval som sa do Londýna, aby som tam mohol študovať na hereckej škole, ale v skutočnosti som chcel spoznať svet. Niečo podobného robí vo filme i Edward. Niekedy skrátka musíte opustiť to, čo je vám známe, aby ste zistili, kým v skutočnosti ste. Myslím, že film osloví každého, kto v živote niečo podobné prežil."
 
K obsadeniu Alberta Finneyho do úlohy staršieho Blooma filmárom výrazne dopomohla dvojica fotografií. "V roku 1997 jeden časopis uverejnil fotku Ewana a vedľa nej fotku Alberta Finneyho z roku 1963, keď hral vo filme Tom Jones a bol približne v rovnakom veku ako Ewan. Ich podobnosť bola zrejmá na prvý pohľad." hovorí Zanuck.
 
Na filmárov sa usmialo šťastie tiež pri výbere herečiek pre úlohu krásnej a oddanej Sandry Bloom. Stvárnili ju Jessica Langeová a Alison Lohmanová. Ako neuveriteľne si sú podobné si všimne určite každý.

Preview: Big Fish Preview: Big Fish Preview: Big Fish

Podľa Jessicy Langeovej je jednou zo silných stránok filmu to, že evokuje štýl magického realizmu, ktorý bol vlastný takým velikánom svetovej lietratúry, akými sú napríklad Gabriel García Marquez alebo Juan Rulfo. "Z pohľadu americkej kinematografie bol tento scenár výnimočný," hovorí Langeová. "Je to úžasne, nádherne napísaná rozprávka so zaujímavým pohybom v čase. Rovnako úchvatné sú nehostinné lesy v Alabame, ktoré tvoria dôležitú súčasť prostredia, v ktorých sa film odohráva. Sú naozaj veľmi strašidelné."
 
Neľahkou úlohou bolo aj obsadenie Edwardovho syna Willa, ktorého August vytvoril ako náhradu za abstraktného rozprávača z knižnej predlohy. Pre túto úlohu režisér Burton navrhol herca Billyho Crudupa.

Will je mladý žurnalista, ktorý sa presťahoval do Paríža, pretože v Ashtone, Alabame a možno aj na celom americkom Juhu by bol pre každého navždy iba synom Edwarda Blooma. Aby sa dokázal vymaniť z otcovho tieňa, opúšťa svoj rodný kraj a v zámorí sa snaží nájsť svoju vlastnú identitu.

"Nemôžete nakrúcať film s názvom Veľká ryba o mužovi, ktorý rozpráva veľkolepé príbehy, a nakrútiť ho ako malý film," smeje sa producent Arne L. Smith. "Musí to byť proste VEĽKÉ. Veľkoleposť filmu musí zodpovedať veľkoleposti príbehov, o ktorých hovorí. Každý príbeh, ktorý Edward rozpráva, musí byť dostatočne prikrášlený, aby mal želaný efekt na publikum - jeho i naše."
 
"Keď Edward dvorí svojej vysnenej žene, zasype ju desiatimi tisícami narcisov, a presne toľko kvetín sme museli zohnať pre náš film aj my. Edward má na ľudí veľký vplyv a našou úlohou bolo preniesť jeho vplyv na filmové publikum," hovorí Schmidt.
 
Produkčný tím nakrúcal na viac než tridsiatich rôznych miestach v Alabame. Počet jeho členov sa v niektorých chvíľach pohyboval okolo tristo. Komparzistov, z ktorých všetci museli byť oblečení do príslušných kostýmov, bolo okolo sedem tisíc. "Prenajali sme si viac než 150 zvierat zo šiestich putovných cirkusov. Boli medzi nimi okrem iného aj kone, ťavy, žirafy, slony, levy či medvede," dodáva Schmidt.
 
"Keď vyrastáte, v určitom okamihu začnete svojho otca vnímať ako samostatnú ľudskú bytosť a nie len ako človeka, ktorý vám dal život," hovorí August. "Uvedomíte si, že dôležitá časť jeho života sa odohrala aj pred vaším narodením. A doplňovanie chýbajúcich čriepkov do mozaiky tejto časti jeho životného príbehu je hlavnou tému Veľkej ryby."

Big Fish (USA, 2003, 125 min.)
Réžia: Tim Burton. Scenár: John August. Kamera: Philippe Rousselot. Hudba: Danny Elfman. Hrajú: Ewan McGregor, Albert Finney, Billy Crudup, Jessica Langeová, Helena Bonham Carterová, Alison Lohmanová, Robert Guillaume, Marion Cotillardová

 


autor press kit 11.2.2004
  • Veľká ryba na DVD (11.08.2004 17:19:31)
  • Veľká ryba (16.02.2004 12:23:11)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 50476
    02 |
    návšt. 11232
    03 |
    návšt. 6387
    04 |
    návšt. 5029
    05 |
    návšt. 4829
    06 |
    návšt. 3812
    07 |
    návšt. 4039
    08 |
    návšt. 2951
    09 |
    návšt. 1913
    10 |
    návšt. 1868
    REBRÍČEK US
    01 |
    $82,0 mil.
    02 |
    $7,4 mil.
    03 |
    $3,9 mil.
    04 |
    $3,2 mil.
    05 |
    $3,2 mil.
    06 |
    $2,5 mil.
    07 |
    $2,1 mil.
    08 |
    $1,7 mil.
    09 |
    $1,4 mil.
    10 |
    $1,1 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.