PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



Tak ako predchádzajúce dva roky, na prvom mieste sa predposledný víkend roku umiestnil Pán prsteňov. Zisky stúpajú do neuveriteľných výšin a už teraz nemôže byť pochýb o tom, že Návrat kráľa bude najziskovejšia časť z trilógie.

TOP 19. 12. - 21. 12. 2003
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. The Lord of the Rings: The Return of the King New Line 1. týždeň 73,6 mil 125,0 mil
2. Mona Lisa Smile Sony 1. týždeň 12,0 mil 12,0 mil
3. Something's Gotta Give Sony 2. týždeň 11,5 mil 33,5 mil
4. The Last Samurai Warner Bros. 3. týždeň 7,3 mil 59,0 mil
5. Stuck on You Fox 2. týždeň 5,4 mil 17,1 mil
6. Elf New Line 7. týždeň 5,0 mil 154,3 mil
7. Bad Santa Miramax 4. týždeň 4,2 mil 42,0 mil
8. The Haunted Mansion Buena Vista 4. týždeň 4,2 mil 59,1 mil
9. Love Don´t Cost A Thing Warner Bros. 2. týždeň 3,9 mil 11,4 mil
10. Honey Universal 3. týždeň 2,5 mil 23,4 mil
Prvá päťka USA  Prvá päťka USA  Prvá päťka USA

The Lord of the Rings: The Return of the King (Pán prsteňov: Návrat kráľa)
Návrat kráľa mal zároveň premiéru v 28 krajinách, kde za prvých päť dní zarobil 246,1 milióna dolárov. Matrix Revolutions sa premietal zároveň v 109 krajinách a za päť dní zarobil "len" 202,8 miliónov. Dve veže sa hrali zároveň v 27 krajinách a ich zisk za päť dní bol 201,8 miliónov.
Jacksonove epické fantasy s rozpočtom 94 miliónov dolárov, zarobilo za prvý víkend 73,6 miliónov a od stredy už 125 miliónov. V tomto momente je to druhý film, ktorému sa podarilo najrýchlejšie zarobiť 100 miliónov dolárov. Stalo sa tak štvrtý deň od premiéry. Spider-Manovi sa to podarilo za tri dni.
Návrat kráľa je najväčšou decembrovou premiérou v otváracom týždni a tretím filmom v histórii s najvyšším ziskom za prvých päť dní. Pred ním sú len The Matrix Reloaded (144,4 mil.) a Spider-Man (135,8 mil.). 
Aby toho nebolo málo, zisk za prvý premietací deň sa vyšplhal na 34,5 miliónov dolárov, čím dol porazený zisk Skrytej hrozby (28,5 mil.) z roku 1999. 
Dej: Finálna konfrontácia medzi silami dobra a zla, ktoré medzi sebou bojujú o kontrolu a budúcnosť Stredozeme. 
Žáner: Akčné fantasy
Hrajú: Elijah Wood, Viggo Mortensen, Sean Austin, Ian McKellen, Orlando Bloom, Liv Tyler, John Rhys Davis, Hugo Weaving, Billy Boyd, Dominic Monaghan, Karl Urban, Andy Serkis, Bernard Hill
Réžia: Peter Jackson
Scenár: Frances Walsh, Philippa Boyens, Stephen Sinclair, Peter Jackson podľa románu J. R. R. Tolkiena
Kamera: Andrew Lesnie
Hudba: Howard Shore
Premiéra v USA: 17. 12. 2003 
Premiéra v SK: 15. 1. 2004
Trailer Return of the King
Sekcia Pán prsteňovna kineme
Oficiálna stránka
Stránka, kde nájdete všetky informácie o všetkých častiach tohto veľkolepého epického diela.

Tržby trilógie Lord of the Rings
č. Názov Tržba za prvé 3 dni Tržba za prvých 5 dní Tržby celkom
1. Fellowship of the Ring 47,2 mil 73,1 mil 313,8 mil
2. The Two Towers 62,0 mil 102,0 mil 340,5 mil
3. Return of the King 73,6 mil 125,1 mil ???
Prvá päťka USA  Prvá päťka USA  Prvá päťka USA

Mona Lisa Smile (Úsmev Mony Lízy)
Dva filmy spoločnosti Sony sa umiestnili na druhom a treťom mieste. Dráma s Juliou Roberts v réžii Mike Newella a rozpočtom 65 miliónov dolárov zarobila za prvé tri dni premietania 12 miliónov dolárov, čo je v konkurencii Návratu kráľa pekné číslo. Je to však menej, ako sa predpokladalo. Môžu za to aj nie príliš priaznivé kritiky.
Dej: V roku 1953 prichádza Katherine Ann Willis v napätej situácii na Wellesleyho College prednášať históriu umenia. Od začiatku naráža na prísne konvencie a prežité pravidlá. Napriek osobným prehrám a dramatickému osudu, chce vybojovať pre svoje študentky lákavejšiu perspektívu.
Žáner: Dráma
Hrajú: Julia Roberts, Kirsten Dunst, Julia Stiles, Maggie Gyllenhaal, Dominic West, Marcia Gay Harden.
Réžia: Mike Newell
Scenár: Lawrence Konner, Mark Rosenthal
Kamera: Anastas N. Michos
Hudba: Rachel Portman
Premiéra v USA: 19. 12. 2003
Premiéra v SK: 29. 1. 2004
Trailer Mona Lisa Smile
Oficiálna stránka
Hneď po kliknutí na túto stránku sa vám prehrá trailer. Okrem toho je tu možnosť prehrať si preview a synopsiu. Intro hovorí o príbehu ženy, ktorá zmenila myslenie najmúdrejších študentiek v krajine, aby sa otvorili iným nápadom a nebáli sa vydať sa na cestu, ktorú si nikdy nevedeli ani len predstaviť. Okrem klasických vecí o filme (+ galéria, média a downloads) je tu malý test - Aká si osobnosť?, ďalej: the art of style, the legacy of art a možnosť zaslať svoj vlastný príbeh.

Prvá päťka USA  Prvá päťka USA  Prvá päťka USA


Something's Gotta Give (Milovať je zábavné)
Minulotýždňová jednotka Milovať je zábavné zarobila za prvé tri dni 16 miliónov dolárov. Spoločnosť Sony je prvé štúdio, ktoré má deväť filmov, ktoré sa umiestnili na prvom mieste v otváracom víkende. Sony tak prekonala Warner Bros., ktoré držalo rekord s ôsmimi filmami za roky 1994, 1999 a 2001. Minulý týždeň sa Jack Nicholson už po druhýkrát v tomto roku usmieval z prvého miesta Box office. Prvýkrát sa usmieval ako vyšinutý doktor Buddy, ktorý viedol Kurz sebaovládania. Something's Gotta Give zarobil za 10 dní 33,5 miliónov dolárov.
Dej: Harry Sanborn je vedúcim pracovníkom v hudobnom priemysle. Je to muž vo vyššom veku, ktorý chodí na rande zásadne s mladšími ženami. Počas jedného romantického rande s najnovšou priateľkou Marin v dome jej matky, pocíti Harry prudkú bolesť a snaží sa vyhľadať lekársku pomoc. Našťastie je tu Marinina matka Erica Barry, úspešná, rozvedená spisovateľka, ktorá pomôže Harrymu nielen od bolesti.
Žáner: Romantická komédia
Hrajú: Jack Nicholson, Diane Keaton, Amanda Peet, Keanu Reeves, Frances McDormand, Jon Favreau
Réžia: Nancy Meyers
Scenár: Nancy Meyers
Kamera: Michael Ballhaus
Hudba: Hans Zimmer
Premiéra v USA: 12. 12. 2003
Premiéra v SK: 22. 4. 2004
Trailer 1 Something´s Gotta Give
Trailer 2 Something´s Gotta Give
Oficiálna stránka
Už je to tu. Hneď na "frontpagi" bliká, že Nicholson a Keaton sú nominovaní na Zlatý glóbus. Spolu so stránkou sa otvorí (okrem okna s premietacími časmi) aj okno, v ktorom sa vám prehrá trailer. Na stránkach spoločnosti Sony je ako väčšinou pred tým pravým vstupom, možnosť kliknúť na preview, synopsiu. Stránka sama o sebe nie je veľmi príťažlivá, ale informácie na nej sú bohaté.

 

  



The Last Samurai (Posledný samuraj)
V treťom týždni zaznamenal Posledný samuraj 48 percentný pokles a prepad na štvrté miesto so ziskom 7,3 milióna dolárov. 140 miliónová investícia má zatiaľ na konte len 59,1 milióna dolárov.
Dej: Americký vojak Nathan Algreen je najatý panovníkom Japonska, aby vycvičil prvú armádu krajiny v modernom boji a odstránil tak kastru samurajov. V jednom z bojov však Algren padá do samurajského zajatia. V malej dedinke získava možnosť oboznámiť sa so životom, filozofiou, chápaním sveta a cti bojovníka od vodcu menom Katsumoto, ktorý mu pomôže v rozhodovaní, na ktorú stranu sa vo vojne postaviť. 
Žáner: Dobrodružná dráma
Hrajú: Tom Cruise, Timothy Spall, Billy Connolly, Tony Goldwyn, Ken Watanabe
Réžia: Edward Zwick
Scenár: John Logan
Kamera: John Toll
Hudba: Hanz Zimmer
Premiéra v USA: 5. 12. 2003
Premiéra v SK: 19. 2. 2004
Trailer The Last Samurai
Oficiálna stránka
Na druhej strane sveta stratil jeden muž slobodu a našiel svoj osud. Odvaha. Loajalita. Česť. Posledný samuraj - tak hovorí Intro. Stránka je absolútne prešpičkovaná do posledných detailov.

 

  



Stuck on You (Bratia ako sa patrí)
Komédia bratov Farrellyovcov s Mattom Damonom a Greg Kinnearom bola minulý týždeň tretia so ziskom 9,4 milióna dolárov, čo bol veľmi slabý výsledok od bratov, ktorí sú podpísaní pod hitmi ako Shallow Hal (22,5 mil.), Me, Myself and Irene (24,2 mil.), Dumb and Dumber (16,4) alebo There´s Something About Mary (13,7 mil.). Tento týždeň uzatvárajú prvú päťku so ziskom 5,4 miliónov dolárov.
Dej: Bob a Walt Tenor nie sú len obyčajnými bratmi. V malom rodnom mestečku sú legendami excelujúcimi v športe a hrdými vlastníkmi fast-food reštaurácie, kde ich práca štyroch rúk má takmer svetelnú rýchlosť. Všetko je v poriadku, kým sa Walt nerozhodne splniť si sen - stať sa filmovou hviezdou.
Žáner: Komédia
Hrajú: Matt Damon, Greg Kinnear, Cher, Eva Mendes, Seymour Cassel, Dane Cook
Réžia: Bobby Farrelly, Peter Farrelly
Scenár: Peter Farrelly, Bobby Farrelly, Charles B. Wessler, Bennett Yellin
Kamera: Dan Mindel
Hudba: Tom Wolfe, Manish Ravel
Premiéra v USA: 12. 12. 2003
Premiéra v SK: 12. 2. 2004
Trailer Stuck on You
Oficiálna stránka
Výborná, vskutku originálna stránka! Určite jedna z najlepších v tomto roku! Outregeous!

Najmenší pokles v rebríčku zaznamenala komédia spoločnosti New Line Elf, ktorej sa veľmi darí aj počas zimného obdobia. 33 miliónová investícia sa za sedem týždňov vrátila v podobe 154,3 miliónoch amerických prezidentov. Sony má okrem druhého a tretieho miesta ešte jedno želiezko v ohni - najnovší film Tima Burtona Big Fish. Film sa stále hrá len v šiestich (!) kinách a zatiaľ zarobil 160 000 dolárov. Filmu pomohla nominácia na Zlatý glóbus za najlepší film a za najlepšieho herca Ewana McGregora. Big Fish sa počas vianoc bude hrať v 120-tich kinách, ale do širokej distribúcie sa dostane až 9 januára.

Prvých desať filmov zarobilo dohromady 129,9 miliónov dolárov, čo je o 2 percentá viac ako minulý rok a o 9 percent viac ako v roku 2001.

Tabuľka filmov, ktoré sa umiestnili na prvých miestach pred rokom, dvomi, tromi, štyrmi a piatimi.

Obdobie Názov filmu Tržba
20 - 22 december 2002 The Lord of the Rings: The Two Towers 67,0 mil
21 - 23 december 2001 The Lord of the Rings: Fellowship of the Ring 47,2 mil
22 - 25 december 2000 Cast Away 40,5 mil
17 - 19 december 1999 Stuart Little 15,0 mil
20 - 22 december 1998 The Rugrats Movie 27,3 mil

Deň po vianociach sa začína hrať najnovšie spracovanie o večne mladej postave menom Peter Pan v réžii P.J. Hogana. Svoj veľký štart čaká najväčšie prekvapenie Zlatých glóbusov Cold Mountain so zvučnými menami (Jude Law, Nicole Kidman, Renée Zellweger) v réžii Anthonyho Minghellu, ktorý zbieral jednu cenu za druhou za Anglického pacienta. O zopakovanie toho, čo sa podarilo Jackovi Nicholsonovi sa pokúsi Steve Martin v komédii Cheaper by the Dozen. Posledný víkend roku 2003 sa bude snažiť Ben Affleck prísť na to, čo sa stalo za posledné dva roky vo filme Johna Woo Paycheck. Pomáhať mu bude Uma Thurman. Jennifer Connelly a Ben Kingsley sa stretnú ako dve rozdielne povahy vo filme House of Sand and Fog. Jeden z najlepších režisérov Robert Altman ešte stále nepovedal posledné slovo a prichádza s drámou z tanečného prostredia The Company. Kriminálna dráma Monster o prostitútke, ktoré bola popravená, pretože zabila sedem mužov, je vraj hereckým koncertom Charlize Theron. Je z čoho vyberať.


autor Matej Oravec 26.12.2003
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.