PREVIEW: FANFÁN TULIPÁN

PREVIEW: FANFÁN TULIPÁN

článok



Polovica 18-teho storočia. Ľud sladkého Francúzska zamestnáva jeho kráľ vojnami, čo však neznamená, že by ženy boli menej Krásne, žiaduce a roztúžené - a že by doma ešte nezostalo dosť mužov na to, aby ich milovali a zvádzali. Jedným z nich je i Fanfán (Vincent Pérez), romantický rojko a dobyvateľ sŕdc vidieckych krások. Práve jemu však hrozí, že pokiaľ neskončí v armáde kráľa Ľudovíta XV. (Didier Bourdon), ocitne sa už čoskoro v tesnom manželskom chomúte. Fanfán sa však cíti hoden veľkých dobrodružstiev, mimoriadnych pôct a priazne tých najvznešenejších žien. K tomu, aby o svoj sen začal usilovať, mu dodá odvahu dcéra kráľovského verbovača, krásna Adeline (Penélope Cruz). Tá totiž Fanfánovi rozmarne predpovie, že získa slávu na vojnovom poli a navyše srdce i ruku kráľovskej dcéry. Sen sa rázom priblíži na dosah, keď sa mladíkovi náhodou podarí zahnať zlodejov prenasledujúcich elegantný koč a zachrániť tak krásnu kráľovu milenku, madam de Pompadour (Heléne de Fougerolles) a jej pyšnú spoločníčku- vladárovu dcéru Henriette.

Nadšený mladík razom získa pocit, že Adelinina predpoveď sa začína napĺňať. Netuší však, že sa vinou svojej naivity práve začal zaplietať do siete neprehľadných dvorských intríg a že vystavuje svoj život nebezpečenstvu: smrti uprostred nezmyselnej vojenskej vravy. Navyše začne ignorovať, že kamarát Tranche Montagne (Michel Muller) potrebuje jeho priateľstvo a že ho nie princezná, ale skromná Adelina miluje čistou a skutočnou láskou...

Preview: Fanfán Tulipán Preview: Fanfán Tulipán

O FILME

Romantická dobrodružná klasika Fanfán Tulipán s legendárnym Gérardom Philippom v titulnej role (Fanfan la Tulipe, 1952, réžia Christian-Jaque) patrí k divácky najúspešnejším filmovým titulom povojnovej francúzskej kinematografie. Jeden z najaktívnejších producentov súčasnosti (ale tiež populárny režisér a scenárista) Luc Besson prišiel s myšlienkou nakrútiť „remake! tohto „rodinného striebra" Francúzska, prispôsobený zápletkou, dialógmi i charaktermi vnímavosti súčasného publika. Pre hlavnú úlohu producenti od počiatku nerátali s nikým iným ako s Vincentom Perezom, zatiaľ čo part krásnej Adeline, v ktorom kedysi zažiarila Gina Lollobrigida, s nadšením prijala hollywoodská hviezda španielskeho pôvodu - Penélope Cruz. Réžie sa ujal skúsený Gérard Krawczyk, ktorého poznáme predovšetkým ako tvorca akčných komédií Taxi, taxi (Taxi 2, 2000) a Taxi 2003 (Taxi 3, 2003), na ktorých sa Luc Besson podieľal ako scenárista a spoluproducent, alebo ako autor kriminálnej komédie Wasabi (2001).

Produkcie novej verzie Fanfána Tulipána sa ujali spoločnosti Open Art a Europa Corp., ktorý má na svojom konte napr. snímky režiséra Gérarda Krawczyka Wasabi a Taxi 3 (2003) alebo úspešné akčné projekty Bozk draka (Kiss of the Dragon, 2001) a Blanche - Kráľovná zbojníkov (Blanche, 2002). Zastrešujúcou produkčnou spoločnosťou sa však stala mamutia TF1 Film Productions, ktorá sa mimo iné podieľala napr. na umelecky vysoko ocenených filmoch Francoise Truffauta Posledné  metro (Le dernier métro, 1980) a Žena od vedľa (Femme d'á coté, 1981), na Dantonovi (1982) Andrzeja Wajdu či drámach Smrť a dievča (Death and the Maiden, 1994) a Deviata brána (The Ninth Gate, 1999) Romana Polanského.

Producent Michel Feller uvítal aktivitu scenáristu a producenta Luca Bessona, ktorý popri svojich vlastných snímkach Magická hlbočina (Le grand bleu, 1988), Brutálna Nikita (Nikita, 1990), Atlantis (1991) alebo Leon (Léon, 1994) spoluprodukoval napr. snímky Bozk draka alebo Blanche - Kráľovná zbojníkov. Pre obidvoch skúsených kolegov sa stala nová verzia filmu Fanfán Tulipán skutočnou výzvou. Ako vedúceho výroby angažovali Bernarda Greneta, ktorého skúsenosti (napr. práve z nakrúcania zmienených Bessonových filmov) im poskytli záruku úspešnosti veľkoryso poňatého projektu, ktorý mal vzniknúť ako napínavé, vtipné dobrodružstvo nabité akciami a založené na spomienkach publika na klasickú látku.

Legenda o Fanfánovi sa totiž zrodila už v polovici 18-teho storočia okolo skutočnej osoby - seržanta La Tulipe, ktorý si získal uznanie behom bitky s Angličanmi  pri Fontenoy 17. mája 1745. Skutočný muž sa však stal len inšpiráciou pre hrdinu, o ktorom si Francúzi spievali pesničky a ktorý sa v roku 1820 stal protagonistom divadelnej hry Louisa-Bernarda Emilea „Fanfan la Tulipe sortant de la Porte St. Martin", drámy Paula Meuricea z roku 1858 či komickej opery Paula Ferreiera z roku 1882. V roku 1896 sa Fanfán dostal k svojim obdivovateľom prvý raz v knižnej podobe vďaka Paulovi Bilhaudovi a v roku 1925 Simon Bridier vydal populárnu knižku „Le Grenadier Fanfan la Tulipe". Ďalšiu popularitu šarmantnému zvodcovi priniesol komics Benjamina Rocheforta „Les 1001 Folies de Fanfan  la Tulipe" z roku 1979. Vo filme sa ľudový hrdina objavil prvý raz v roku 1925 v sérii, ktorú režíroval René Leprince (a v ktorej si titulného hrdinu zahral Aimé Simon-Girard). Známejší ako uvedený  osemdielny seriál sa stal film Christiana-Jaqua, ktorý popri mimoriadnej diváckej obľube (videlo ho viac než 6 700 000 divákov a v televízii patrí k najčastejšie reprízovaným programom zo zlatého fondu francúzskej kinematografie) získal i rad ocenení (napr. Cenu za réžiu na MFF v Cannes a Strieborného medveďa na MFF v Berlíne). 

Preview: Fanfán Tulipán Preview: Fanfán Tulipán

Pre Luca Bessona a spoluautora scenára - osvedčeného Jeana Cosmose, ktorý sa už predtým podieľal na spracovaní historických tém (D'Artagnanova dcéra - La fille de d'Artagnan, 1994, Le colonel Chabert , 1994) - bolo najdôležitejšie zachovať predovšetkým v prvej časti rozprávania pôvodnú zápletku a rešpektovať základnú dejovú štruktúru predlohy. Druhú časť chceli Besson a Cosmos od počiatku dodať väčšiu dynamickosť a vyhovieť tak požiadavkám súčasného publika. Cosmosovou úlohou sa stalo pretvorenie pôvodných dialógov, historických súvislostí a vnútorných mechanizmov príbehov, pričom skúsený autor neprestával obdivovať schopnosti o generáciu mladšieho Bessona. Dôležitosť v novo upravenom príbehu získala predovšetkým postava zloducha Corsiniho, pozornosť však obidvaja scenáristi spoločne sústredili na titulného hrdinu - postavu starú síce dve storočia, ale vo svojej mladosti, galantnosti k ženám a činorodosti veľmi súčasnej.

Besson však zároveň predpokladal, že režisérovi Gérardovi Krawczykovi, s ktorým  o možnosti adaptácie Fanfána Tulipána hovoril už pri nakrúcaní Wasabi, ponecháva pri realizácii celkom voľnú ruku. Voľba Krawczyka sa zdala ideálna aj hlavnému predstaviteľovi - Vincentovi Perezovi. Pereza si  zasa všetci vybrali  za jedinú možnú voľbu pre úlohu Fanfána Tulipána. Pereza  predurčila do tejto úlohy  charizmatická osobnosť, ktorú publikum ocenilo už vo filmoch Cyrano de Bergerac (1990, režie Jean-Paul Rappeneau), Královná Margot (La reine Margot, 1994, réžia Patrice Chéreau) alebo adaptácie, v ktorých kráčal v šľapajach ďalšieho romantického idolu - Jeana Marais (Hrbáč - Le bossu, 1997, réžia Philippa de Broca, a Il viaggio di capitan Fracasse, 1990, réžia Ettore Scola). Snímok Fanfán, v ktorom  si Perez pod režijným vedením Alexandra Jardina zahral v roku 1992 po boku Sophie Marceau, naopak nemá s rovnomenným neohrozeným hrdinom nič spoločné.

Vincenta Pereze, ktorý už v roku 1992 získal prestížnu Prix Jean Gabin, za postavu Fanfána predurčil tiež vycibrený zmysel pre vnútorný rytmus dialógu, mužný šarm a v neposlednej miere i odvaha riskovať. Tradičné „dobrodružstvo plášťa a dýky", ktorého základy pomáhal pôvodný film vo Francúzsku budovať, totiž v modernom poňatí kládlo mimoriadne nároky na fyzické dispozície hlavných predstaviteľov (starostlivo trénovaných a v najnebezpečnejších okamžikoch samozrejme nahradených členmi špičkového kaskadérskeho tímu).

Pre Pereza znamenala rola Fanfána splnenie detského sna - a niet divu, že svojím nadšením dokázal nakaziť všetkých okolo seba. Koordinátor kaskadérov  a súbojových sekvencií Michel Carliez si nemohol vynachváliť Perezov prirodzený talent, ktorý 38-ročný herec, choreograficky náročných akčných scén dokázal rozvinúť. Musel sa osvedčiť nielen ako dobrý jazdec na koni a šermiar, ale osvojiť si i základy niektorých cirkusových techník: lietanie na hrazde, kúzelnícke triky, chôdzu na povraze... A to všetko muselo na plátne pôsobiť ľahko  a prirodzene.   
 
Fanfan la Tulip (Francúzsko, 2003, 97 min.)
Réžia: Gérard Krawczyk. Scenár: Luc Besson, Jean Cosmos. Kamera: Gérard Simon. Hudba: Replicant. Hrajú: Vincent Perez, Penélope Cruz, Didier Bourdon, Héléne de Fougerolles, Michel Muller, Lionel Beau, Jacques Frantz, Philippe Dormoy, Gérald Laroche, Guillaume Gallienne, Yves Pignot, Magdalena Mielcarz.

 


autor press kit 25.11.2003
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.