Fest Anča sa tento rok ponorí do Utópií

16. očník Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča sa bude konať počas prvého letného prázdninového víkendu ...

pridal kinema 6.6.2023 o 23:20
Fest Anča sa tento rok ponorí do Utópií


16. očník Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča sa bude konať počas prvého letného prázdninového víkendu od 29. júna do 2. júla 2023. Témou tohtoročného festivalu sú UTÓPIE a jeho návštevníci sa okrem bohatej ponuky domácich, ale aj zahraničných animovaných filmov môžu tešiť na pestrý sprievodný program. Fest Anča premietne nielen trilógiu oceňovanej režisérky Marty Pajek, ale aj kultovú snímku Divoká planéta. Na svoje si prídu aj rodiny s deťmi, pre ktoré Fest Anča pripravila výdatnú ponuku akcií. Počas festivalu sa tiež uskutoční už druhý ročník jedinečného Študentského fóra, ktoré vytvára prostredie na diskusiu medzi školami a študentmi animácie.

Svet, v ktorom dnes žijeme nie je dokonalý – je plný strachu i nenávisti a to, že má tak ďaleko od ideálneho stavu, sa nás veľmi dotýka. Aj z toho dôvodu sme sa rozhodli na tohtoročnej Fest Anči upriamiť pozornosť na utópie. Myslíme si, že je dôležité, aby sme si v súčasnom polarizovanom svete dovolili snívať o nových, veľakrát nemožných svetoch,“ približuje tému festivalu programový riaditeľ a kurátor fokusu Jakub Spevák.

Zaostrené na utópie

Téma festivalu, ako to už býva zvykom, je popretkávaná naprieč celým filmovým i nefilmovým programom. V kurátorovanej kolekcii krátkych animovaných filmov sa bude na utópie nazerať z pohľadu klimatickej krízy a kapitalizmu, ale aj z pohľadu kvíru a rodovej rovnosti. Diváci budú mať možnosť sledovať súboj dystópie s utópiou a tiež pokus o ich dekonštrukciu.

Šestica premietaní s názvami ako Záhrada pozemských rozkoší, Nekonečné čakanie na Godota, Tam niekde za dúhou či Predstavte si nemožné bude doplnená o diskusie s osobnosťami, ktoré sa viažu k prezentovaným témam. V rozhovoroch sa tak predstavia: aktivista Roman Samotný, vizuálny a konceptuálny umelec Jozef Pilát, či tanečníčka Monika Prikkelová.

Masterclass na festivale uvedie poľská animátorka Marta Pajek, ktorá tu predstaví aj svoju nedávno dokončenú trilógiu Nemožné objekty a iné príbehy. Mimoriadne oceňované a úspešné dielo, pozostávajúce z troch častí, je komplexným, vrstevnatým portrétom ženy v kontexte spoločnosti, rodiny a romantického vzťahu a jeho zameranie presne zapadá do témy tohtoročného festivalu.

Aj napriek tomu, že slovo utópia označuje neexistujúce miesto, veríme, že na Fest Anči vytvoríme skutočné útočisko, v ktorom sa každý/á bude cítiť naozaj bezpečne. Miesto, ktoré bude inkluzívnejšie a spravodlivejšie. Miesto, kde budeme doma,“ dopĺňa Jakub Spevák.

Na tému nadväzuje aj tohtoročný vizuál, o ktorý sa už tradične postaral grafický dizajnér Marek Menke.

Fest Anča sa tento rok ponorí do Utópií

Utópie včerajška

Utópie, to je aj určité ohliadnutie sa za minulosťou. Pri príležitosti 60. výročia svojho vzniku pripravil Slovenský filmový ústav pásmo filmov Archeológia budúcnosti, ktoré skúma a do veľkej miery predznačuje vývoj našej spoločnosti. Aj Ateliér animovanej tvorby na bratislavskej Vysokej školy múzických umení oslavuje tento rok okrúhlych 30 rokov od svojho založenia. V rámci programu 16. ročníka Fest Anče sa tak môžete tešiť aj na študentské filmy, ktoré túto školu formovali do dnešnej podoby.

V rámci tohtoročného programu sa predstaví aj výber filmov z poľského animovaného štúdia Studio Filmów Rysunkowych, ktoré je preslávené nielen filmami pre deti (napríklad Bolek a Lolek alebo Reksio), ale aj autorskými filmami pre dospelých. Sekcia bude rovnako orientovaná na utópie a predstavia sa v nej napríklad filmy o rakete, ktorá nevie odletieť, ale aj o mušli, ktorá vás prenesie do idylickej minulosti.

Fest Anča sa tento rok ponorí do Utópií

Celovečerné filmy

Aj výber celovečerných filmov sa nesie v duchu zobrazovania utopických svetov. Diváci sa môžu tešiť na dve animované science fiction klasiky. Film Chronopolis (Piotr Kamler, 1982) sa odohráva vo futuristickom meste obývanom mocnými nesmrteľníkmi, ktorých myšlienka večnosti nudí a tak sa začnú hrať s časom. Návštevníci si tento film budú môcť vychutnať za špeciálneho hudobného sprievodu. Československá koprodukcia Divoká planéta (René Laloux, 1973) je príbehom vzdialeného sveta Ygam, ktorý obývajú všemocní páni a ich otroci. Snímka tento rok oslavuje už polstoročie od svojho vzniku. Oba filmy môžeme premietnuť vďaka spolupráci s Francúzskym inštitútom na Slovensku.

V tohtoročnom výbere celovečerných filmov nájdete aj maďarsko-slovenskú koprodukciu Umelohmotné nebo, ktorá bola nedávno uvedená aj na filmovom festivale Berlinale a ktorá rozpráva príbeh o dystopickej budúcnosti. Tešiť sa môžete aj na snímku Mnoho severov, ktorá nachádza svetlo aj na tých najtemnejších miestach. V roku 2018 mala Festa Anča tú česť privítať jej režiséra Kojiho Yamamuru ako špeciálneho hosťa. Za zmienku tiež stojí výnimočný film Preč všestranného lotyšského umelca Gintsa Zilbalodisa, ktorý môže byť dobrodružným príbehom pre deti od 10 rokov, ale aj existenčnou drámou, ktorú ocenia skôr dospelí diváci.

Na svoje si prídu aj deti a ich rodičia, pretože festival ponúkne slovenský celovečerný film Websterovci vo filme Kataríny Kerekesovej, ale aj nádhernú snímku Yuku a himalájsky kvet o malej myške Yuku, ktorá sa vydáva na dobrodružnú cestu za himalájskou kvetinou, schopnou priniesť večné svetlo. Deň pred festivalom, teda v stredu 28. júna, sa tiež uskutoční na žilinskom Mariánskom námestí premietanie rodinného filmu Kvik o 9-ročnej Babs, ktorá dostane od svojho starého otca ako darček malé prasiatko.

Fest Anča sa tento rok ponorí do Utópií

Oficiálny výber a poroty

Do 16. ročníka Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča bolo prihlásených takmer 1400 filmov, z ktorých predvýberová komisia vybrala štedrú porciu 230 filmov. „Teší nás, že hodnotiť ich priamo na festivale budú porotcovia a porotkyne, ktoré patria k popredným osobnostiam súčasnej domácej i svetovej animácie,“ hovorí riaditeľka festivalu Ivana Sujová.

O Najlepšom krátkom animovanom filme a Najlepšom študentskom krátkom animovanom filme bude rozhodovať nezávislý tvorca animovaných filmov pôsobiaci v Berlíne Malte Stein, ktorý s filmom Vec vyhral na minuloročnej Fest Anči hlavnú cenu. Spoločnosť mu bude robiť pôvodom taiwanský režisér Cheng-hsu Chung ktorý tiež pôsobí v Berlíne a ktorého film Večná dovolenka šťastia budete môcť vidieť aj v jednom z tohtoročných blokov o utópiách. Trojicu porotcov doplní režisérka, výtvarníčka a animátorka Joanna Kozuch, ktorá sa minulý rok podieľala na tvorbe festivalového vizuálu Fest Anče.

O Cene primátora Anča Award za Najlepší slovenský krátky animovaný film vo výške 1000 eur budú rozhodovať: režisér, hudobník a umelecký riaditeľ Svetového festivalu animovaného filmu Animafest Zagreb Daniel Šuljić, česko-vietnamská režisérka, výtvarníčka a absolventka FAMU v Prahe Diana Cam Van Nguyen a tiež známa odborníčka v oblasti animovaných štúdií, filmových štúdií, a teórie kultúry Olga Bobrowska.

Najlepší animovaný videoklip bude vyberať trio v zložení: Luce Grosjean – distribútorka animovaných filmov, ktoré žnú úspechy na svetových festivaloch, Marek Menke – grafický dizajnér a DJ, ktorý sa od roku 2020 stará o vizuálnu identitu Fest Anče a už spomínaná Marta Pajek.

Sprievodný program

Súčasťou 16. ročníka Fest Anče nebudú len animované filmy. Návštevníci si budú môcť vychutnať kvalitný sprievodný program, pozostávajúci z koncertov, DJ setov a diskusií, ktorý bude tak isto rezonovať s festivalovou témou – Utópie. Koncerty a parties budú prebiehať ako aj po minulé roky v priestoroch Stanice Žilina-Záriečie a v Novej synagóge. V rámci festivalu sa tiež odohrá konferenčná Industry sekcia pre domácich profesionálov animácie v Rosenfeldovom paláci.

Na návštevníkov čaká koncert unikátnej San Farafiny - v Montreale pôsobiacej haitsko-kanadskej dídžejky, producentky a členky Moonshine crew. San Farafina kombinuje súčasný afrofuturistický zvuk žánrov ako gqom, batida, amapiano v rámci eklektickej fúzie, ktorá čerpá z jej diasporických koreňov. Z Primavera Barcelona rovno na Fest Anču! Jedným z vrcholov hudobného programu bude aj vystúpenie len 22-ročného dídžeja a beatmakera Vanyfoxa pochádzajúceho z Angoly, ktorý sa v súčasnosti zvukovo aj fyzicky pohybuje medzi Lisabonom a Parížom.

Festival ponúkne aj koncert jedného z najpozoruhodnejších zvukových umelcov vychádzajúcich z milánskej scény Marca Fariny známeho ako Canva6. Farina nápadito pracuje s pamäťou ako nástrojom pre zvukovú predstavivosť, hľadajúc dokonalý balans medzi komplexnými pocitmi a nahým syntetizátorovými plochami. Domácu scénu bude reprezentovať mladý rómsky queer umelec z Detvy - Vojtik, ktorý singlom Detviansky sen na seba strhol pozornosť všetkých fanúšikov slovenskej alternatívnej hudby.

Na festivale tiež vystúpia jedineční umelci ako DJ GÄP, Adela Mede, Kult Masek, elastix, či Dead Janitors presents Stroke.

O utópiách v animácii nám porozpráva členka tohtoročnej poroty, filmová vedkyňa pôsobiaca v oblasti animácie, teórie kultúry, aktivistka a kurátorka Olga Bobrowska. Na Fest Anči sa predstaví aj Tadeáš Žďárský, ktorý bude pútavo rozprávať o ekonómii nerastu. A o pútavom rozprávaní nám niečo povie aj skupinka kreatívnych storytelleriek Príbehom na stope, s ktorými vstúpime do “ringu princezien”. Tešiť sa môžete aj na výstavu Martina Smatanu v Novej synagóge s názvom Rok dobrých správ 2022. Režisér animovaných filmov a ilustrátor Martin Smatana si dal tú prácu za nás a zozbieral pozitívne príbehy z celého sveta za minulý rok, ku ktorým vytvoril aj obrázky z použitého textilu. Rok dobrých správ vyšiel aj vo forme nádhernej knihy.

A zabudnúť netreba ani na Študentské fórum, ktorého druhý ročník sa bude konať už od 27. júna v priestoroch Novej synagógy. Je to jedinečná platforma pre európske školy zamerané na animáciu, ktorá poskytuje priestor študentom a učiteľom na porovnanie prístupu k výučbe, distribúcii študentských filmov, či medzinárodným spoluprácam, ale slúži aj na stretnutia študentov s profesionálmi. Ambíciou organizátorov festivalu je, aby sa Študentské fórum stalo jeho trvalou súčasťou a kontinuálne podporovalo rozvoj vzdelávacích postupov, spolupráce škôl a ich prepojenie s praxou.   

Detský program

Tím Fest Anče aj tento rok pripravil pre deti a ich rodičov mimoriadne bohatý program plný výnimočných filmových zážitkov, zaujímavých divadelných predstavení a chvíľ strávených v kreatívnom a podnetnom prostredí.

V medzinárodnej súťaži krátkych animovaných filmov pre deti uvedieme až osem originálnych titulov, ktoré ich tvorcovia vytvorili v priebehu posledných dvoch rokov. Jedným z filmov, ktoré by ste rozhodne nemali premeškať, je vtipný príbeh T-Rex nemeckej režisérky Julie Ocker o dinosaurovi, ktorý nevie hrať basketbal. Švajčiarky krátky film Jazierko zas predstaví nepoznaný svet obyvateľov jedného (ne)obyčajného rybníka.

Na deti čakajú aj dve sekcie nesúťažných filmov, ktoré sa len o chlp nezmestili do hlavnej súťaže. V prvom z nich uvedieme humornú snímku o huňatej bielej mačke, ktorá zo všetkého najviac túži po tom, aby našla to najpohodlnejšie miesto na oddych v celom vesmíre. V druhej nesúťažnej sekcii filmov pre deti priblížime malý svet pod našimi nohami a deťom predstavíme aj ich nových kamarátov – dopravné značky. Jeden špeciálny filmový blok má pre deti na Fest Anči prichystaný aj Ateliér animovanej tvorby VŠMU v Bratislave.

Detský program na Fest Anči však nie je iba o filmoch. Malí návštevníci sa môžu tešiť napríklad aj na čítačku bez vekového obmedzenia s názvom Moja utópia. Čaká na nich tiež predstavenie nitrianskeho Nového divadla Kocúr v čižmách o tom, že nie je všetko striebro, čo sa blyští, ale aj o tom, že karma je zdarma a že dobro nakoniec cti netratí.

Deti a ich rodičia sa spolu s už spomínanou skupinkou storytelleriek Príbehom na stope budú môcť ponoriť do Kruhov vody. Prostredníctvom čítania zaujímavých príbehov ich čaká objavovanie sveta vodníkov, vody a všetkého, čo s vodou súvisí.

Festival Bienále animácie Bratislava (BAB) počas festivalovej nedele v priestoroch Mestského divadla Žilina pripraví workshop s názvom Tvory z utópie, na ktorom sa zvedaví chlapci aj dievčatá budú môcť priučiť základom stop motion animácie.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.