Zlatú palmu z Cannes už po piatykrát prinesie do našich kín Film Europe

Víťazný film The Square (Štvorec) švédskeho režiséra Rubena Östlunda (Vyššia moc, 2014) a ďalšie štyri ocenené filmy, ktoré súťažili na tohtoročnom medzinárodnom

pridal PR 29.5.2017 o 19:27

Zlatú palmu z Cannes už po piatykrát prinesie do našich kín Film Europe


Víťazný film The Square (Štvorec) švédskeho režiséra Rubena Östlunda (Vyššia moc, 2014) a ďalšie štyri ocenené filmy, ktoré súťažili na tohtoročnom medzinárodnom filmovom festivale v Cannes, sú v akvizícii Film Europe Media Company. Veľkú cenu poroty získala dráma - debut francúzskeho režiséra marockého pôvodu Robina Campilla 120 BPM . Cenu poroty film Loveless (Bez lásky) Andreja Zvjaginceva a Cenu za scenár získali súčasne dvaja tvorcovia - Jorgos Lanthimos (The Lobster, 2015) za horor The Killing of a Sacred Deer (voľný preklad Obetovanie posvätného jeleňa) a režisérka Lynn Ramsey za mysteriózny thriller You Were Never Really Here. Víťazné filmy budú v programe Be2Can, ktorého 4. ročník sa koná od 4. - 10. októbra 2017 paralelne na Slovensku i v Čechách. Následne tieto filmy uvedie Film Europe Media Company do slovenských a českých kín po novým distribučným labelom Be2Can Distribution.

“Jubilejný 70. ročník je pre Film Europe Media Company úspešný. Do hlavnej súťažnej sekcie vybrali osem našich titulov, päť z nich získalo ocenenia. Víťazný film The Square (Štvorec) vyhral Zlatú palmu právom. Ukazuje Európu, aká je. Bohatá, vyspelá, rozdelená, smiešne smutná. Ruben Östlund v ňom nezameniteľne skĺbil presne odpozorované situácie, inteligentnú provokáciu a metaforický obraz súčasnej Európy. Autor na príbehu ambiciózneho kurátora múzea moderného umenia ironicky konfrontuje liberálne hodnoty a nedostatok empatie. Je to excelentný film excelentného režiséra! Film Europe má tento rok piaty krát Zlatú palmu a šesť cien z ôsmich. Stále je čo zlepšovať…“, hovorí CEO Film Europe Media Company Ivan Hronec.

Veľký rozruch na festivale vzbudil spomínaný film Robina Campilla 120 BPM (120 battements par minutes – v preklade 120 tepov za minútu), ktorý získal Veľkú cenu poroty. Hrdinami filmu sú parížski aktivisti, ktorí sa začiatkom deväťdesiatych rokov venujú osvete AIDS formou guerillovej vojny. Napriek ťažkej dobe, kedy bola diagnóza AIDS spoločensky vnímaná ako choroba narkomanov a homosexuálov, sa hnutie snaží informovať o tejto chorobe celkom bez predsudkov. Campillo nie je vo filmovom svete nováčikom, je známy ako scenárista víťazného filmu z Cannes 2008 - drámy Medzi stenami (réžia Laurent Cantet).

Po tom, čo za film Leviatan získal cenu za scenár, si ruský filmár Andrej Zvjagincev odnáša z Cannes Cenu poroty za emotívnu drámu Loveless (Bez lásky). V centre pozornosti stoja rozvádzajúci sa manželia, ktorí sú tak fixovaní na svoje problémy a nové vzťahy, že celkom prehliadajú problémy svojho dvanásťročného syna. Avšak vo chvíli, keď ich dieťa bez stopy zmizne, sú obidvaja konfrontovaní so svojím sebectvom.

Grécky provokatér Jorgos Lanthimos si za horor The Killing of a Sacred Deer odnáša Cenu za scenár. Najslávnejší predstaviteľ gréckej „divnej“ vlny zmenil žáner a po sérii čiernych komédií nakrútil nepredvídateľnú fúziu kubrickovského hororu s modernou variáciou antickej tragédie, ktorá je inšpirovaná Euripidovou Ifigéniou v Aulide. V hlavných úlohách žiari Colin Farrell, Nicole Kidman a herecký objav festivalu - talentovaný írsky teenager Barry Keoghan.

Netrpezlivo očakávaný návrat režisérky Lynn Ramsey, ktorá v Cannes predstavila mysteriózny thriller You Were Never Really Here, zaznamenal dvojnásobný úspech . Spolu s Jorgosom Lanthimosom získala Cenu za scenár, okrem toho porota ocenila herca v hlavnej úlohe Joaquina Phoenixa. V nezvyčajne brutálnom expresionistickom filme stvárnil traumatizovaného vojnového veterána, ktorý sa pomstí obchodníkom s bielym mäsom.

Všetky tieto filmy budú patriť k vrcholom októbrovej prehliadky Be2Can. ”Pokud bychom z letošního výběru měli vyzdvihnout naše osobní favority, nebyla by to největší jména jako Östlund, Ramseyová a další. Největší sílu jednoduše pohnout publikem letos prokázal Robin Campillo a jeho tepající drama 120 BPM, jeden z vrcholů festivalu. A druhý vrchol je docela nenápadný, ale o to podstatnější. Uhrančivý Western Valesky Grisebach ze sekce Un Certain Regard. Oč skromnější téma má, o to hlubší zážitek nabízí. Letošní program Be2Can bude každopádně jeden z nejnabitějších a bude v něm dost prostoru na kontroverze a nesouhlas. Ty k Be2Can prostě patří“, tvrdia o ocenených filmoch dramaturgovia festivalu – významní českí filmoví publicisti Vít Schmarc a Aleš Stuchlý.

Popri víťazných filmoch sa pod hlavičkou Be2Can Distribution objavia i ďalšie tri filmy z hlavnej súťaže. Vo filme Redoubtable (Obávaný) nás režisér Michel Hazanavicius zoznamuje s love story slávneho režiséra Jean-Luca Godarda a herečky Anne Wiazemsky. Slovenskí a českí diváci sa môžu taktiež tešiť na film bieloruského solitéra Sergeja Loznicu A Gentle Creature (Krotká) podľa známej Dostojevského poviedky. Film režiséra Jacquesa Doillona Rodin je romancou slávneho francúzskeho sochára Augustea Rodina a umelkyne Camille Claudel.

Film Europe Media Company prináša z Cannes taktiež tri filmy z vedľajších sekcií: drámu Western o skupine nemeckých robotníkov v bulharskom zapadákove, výstredný muzikál Jeannette režiséra Bruna Dumonta o mladučkej Johanke z Arku a otvárací film tohtoročného MFF Cannes Ismael's Ghosts (Ismaelove prízraky) francúzskeho režiséra Arnauda Desplechina, ktorý bude uvedený o pár dní aj na Art Film Feste v Košiciach.

Všetky spomínané filmy uvedie Film Europe Media Company do slovenských a českých kín po prehliadke Be2Can 4 do riadnej kinodistribúcie.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.