Do kín prichádza dlho očakávaný film Martina Scorseseho Mlčanie

Film držiteľa Oscara Martina Scorseseho Mlčanie vznikal 28 rokov, je o viere a náboženstve, rozpráva príbeh dvoch portugalských jezuitov, ktorí

pridal PR 15.2.2017 o 11:33

Do kín prichádza dlho očakávaný film Martina Scorseseho Mlčanie


Film držiteľa Oscara Martina Scorseseho Mlčanie vznikal 28 rokov, je o viere a náboženstve, rozpráva príbeh dvoch portugalských jezuitov, ktorí v 17. storočí podnikajú nebezpečnú cestu do Japonska, aby našli strateného učiteľa, otca Christovao Ferreiru a šírili evanjelium kresťanstva. Ich viera je tu postavená mimo zákon a ich prítomnosť zakázaná. Nasleduje oslňujúca a napínavá skúška ich vytrvalosti, viery a schopnosti prežiť.

Do hlavných postáv režisér obsadil hviezdy ako Andrew Garfield (The Amazing Spider-Man), Adam Driver (Paterson) a Liam Neeson (Non-Stop). Film prichádza do kín 16. februára.

Scorsese realizoval Mlčanie podľa scenára, ktorý napísal spolu s Jay Cocks. Film vychádza z románu japonského autora Shusaku Enda, ktorý skúma duchovné a náboženské otázky Božieho mlčania tvárou v tvár ľudskému utrpeniu.

V 17. storočí bolo v Japonsku kresťanstvo zakázané a vládnuca vrstva sa snažila o jeho úplné vykorenenie. Kresťania boli prenasledovaní, nútení vzdať sa svojej viery a ak tak neurobili boli mučení a zavraždení.

Scorsese spolupracoval na filme s mnohými dlhoročnými partnermi vrátane kameramana Rodriga Prieta (Vlk z Wall Street), nominovaného na Oscara, výtvarníka Dante Ferrettiho (Hugo), trojnásobnej držiteľky Oscara za strih Thelmy Schoonmaker (Na druhej strane), hudobným producentom Robbie Robertsonom (Prekliaty ostrov).

KINEMAVIDEO4119.

Po boku medzinárodných hviezd si zahrali niekoľkí japonskí herci ako Tadanobu Asano, Issey Ogata, Shinya Tsukamoto, Yoshi Oida Yosuke Kubozuka, Ryo Kase a Nana Komatsu, tiež Ciarán Hinds, ktorého mohli diváci vidieť vo filmoch ako Mníchov, V Brugách alebo Rituál.

"Obsah Endovho románu bol vo mne prítomný od čias mojej mladosti.“ hovorí Scorsese. "Bol som vychovávaný v silne katolíckej rodine a bol som aktívne zapájaný do náboženstva. Do spirituality, ktorá súvisí s vierou som bol ponorený už ako dieťa."  Scorsese hovorí, že pri čítaní knihy sa konfrontoval s veľmi hlbokými otázkami viery a vyrovnáva sa s nimi neustále. Endo vo svojej knihe veľmi priamo hovorí o pýtaní sa, pochybnostiach, slabosti človeka.

Keď Scorsese po prvýkrát čítal Mlčanie, bol okamžite rozhodnutý nakrútiť podľa knihy film. Príbeh na neho urobil obrovský dojem a mal pocit, že sa k nemu prihovára veľmi osobným spôsobom. Román Shusaku Enda Mlčanie (Chinmoku) dosiahol obrovský úspech a kritici ho vyhodnotili ako jeden z najlepších románov dvadsiateho storočia. Román vyšiel v roku 1966 a získal prestížnu japonskú cenu Tanizaki. V roku 1969 bol preložený do anglického jazyka a odvtedy do mnohých jazykov po celom svete. Okamžite sa stal bestsellerom a v Japonsku sa z neho predalo viac ako 800.000 výtlačkov.

Jezuiti, členovia Spoločnosti Ježišovej, dnes tvoria najväčšiu náboženské skupinu kňazov a bratov v katolíckej cirkvi. Zaviazali sa robiť dobré skutky v oblasti vzdelávania (zakladanie škôl a univerzít), v intelektuálnom výskume, kultúrnom vzdelávaní, ľudských práv a sociálnej spravodlivosti.

Endo je jeden z mála japonských autorov, ktorý píše o kresťanstve. Narodil sa v roku 1923 v Tokiu. Jeho univerzitné štúdiá prerušila druhá svetová vojna. Istý čas pracoval v továrni na muníciu. Po vojne študoval medicínu a presťahoval sa do Francúzska. Počas života bojoval s vážnymi respiračnými chorobami vrátane tuberkulózy. Dlhý čas bol hospitalizovaný.

Endo začal písať romány v roku 1958, mnohé z nich majú kresťanskú tému. Jeho diela sú porovnávané so západnými autormi vrátane Grahama Greena. Väčšina Endových postáv prechádza zložitými morálnymi dilemami a často vedú k tragickým výsledkom. Román Mlčanie je považovaný za Endovo majstrovské dielo a po jeho vydaní bol predmetom intenzívnej analýzy a diskusie.

Scorseseho úcta k románu rástla jeho ďalším čítaním. Na scenári začal pracovať v osemdesiatych rokoch. Mlčanie mal byť jeho ďalší filmový projekt. Jeho realizáciu však odložil a začal sa venovať inému filmu. "Nebol som spokojný s návrhom scenára." hovorí Scorsese.

Na úspešnú realizáciu navyše nemal dostatok prostriedkov. Scenár teda odložil. V nasledujúcich rokoch pokračoval na úprave scenára, študoval knižnú predlohu. Celkovo trvalo viac ako pätnásť rokov, pokým sa spolu so scenáristom Jay Cocksom zhodli na tom, že do scenára sú úspešne vložené všetky dôležité prvky románu a jeho najhlbšie významy.

"Kresťanstvo je založené na viere, ale ak budete podrobne študovať jeho históriu zistíte, že sa muselo opakovane prispôsobovať, prekonávať ťažkosti, aby mohla viera skutočne existovať. Ide o protiklad, na jednej strane je viera a na druhej strane pochybovanie. Napriek tomu verím, že obe idú ruka v ruke. Jedno vyživuje to druhé. Pýtanie sa môže viesť k veľkej osamelosti, ale ak pýtanie sa koexistuje s vierou, s pravou vierou, rešpektujúc vieru, môže sa väčšinou celý proces skončiť radostným pocitom spoločenstva. Sebastian Rodrigues (hlavná postava filmu), predstavuje to, čo by sa dalo nazvať "to najlepšie a najžiarivejšie z katolíckej viery." hovorí Scorsese

Ako Scorsese píše: "Mlčanie je príbeh muža, ktorý sa učí bolestivo to, že Božia láska je tajomnejšia než si vie predstaviť, že Boh dáva oveľa viac spôsobov ako si vieme predstaviť, uvedomiť si, že je vždy prítomný. Aj vo Svojom mlčaní. Vybral som si tento román pred viac ako dvadsiatimi rokmi. Prečítal som ho veľakrát, dal mi druh „obživy“, aký som našiel len v niekoľkých umeleckých dielach."





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.