České novinky v slovenskej premiére na 24. Febiofeste

Febiofest vznikol ako prvý festival v Česku a na Slovensku po Nežnej revolúcii. A na svoje plátna odjakživa prinášal výber kvalitnej česko-slovenskej

pridal PR 9.2.2017 o 21:13

České novinky v slovenskej premiére na 24. Febiofeste


Febiofest vznikol ako prvý festival v Česku a na Slovensku po Nežnej revolúcii. A na svoje plátna odjakživa prinášal výber kvalitnej česko-slovenskej kinematografie. A hoci sa od roku 1993 mnohé v histórii Febiofestu zmenilo, jedno zostalo – aj samostatný slovenský aj samostatný český Febiofest každoročne prezentujú vo svojom programe najnovšie snímky „suseda“. Preto ani v programe blížiaceho sa 24. ročníka Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest nebudú chýbať nové české filmy, ktoré sa tak k slovenským divákom dostanú po prvý raz. V Bratislave si ich diváci budú môcť pozrieť od 2. do 8. marca a následne sa festival presunie do ďalších 10 slovenských miesť až do 7. apríla 2017.

„Súčasný český film je veľmi pestrý a pohybuje sa od pustej komercie až k uletenému experimentu. Najmä český dokument však zostáva miestom, ktorý výrazne posúva tradičnú českú „selankovitú“ kinematografiu smerom k medzinárodnej scéne,“ hovorí umelecký riaditeľ MFFK Febiofest Přemysl Martinek.

Práve autorskými dokumentami je z veľkej časti tvorený výber českých filmov vo festivalovej sekcii Klubový film dnes.

Titul Najlepší český dokumentárny film 2016 z festivalu v Jihlave má na konte film FC Roma režisérskeho dua Tomáš Bojar a Rozálie Kohoutová. Na plátno prinášajú príbeh na pozadí jednej podivnej futbalovej sezóny – o tíme, ktorý si takmer nekopol do lopty, ale takmer vyhral ligu. Na jeseň 2015 totiž nastúpil do najnižšej českej futbalovej súťaže nový tím – TJ Junior Roma zložený prevažne z rómskych hráčov. Absolútna väčšina ostatných tímov však odmietla proti TJ Roma nastúpiť. Vďaka tomu klub vyhrával väčšinu zápasov kontumačne.

„Hranica medzi dokumentom a fikciou je v dnešnej kinematografii veľmi tenká a pre mňa osobne je FC Roma najlepšou filmovou komédiou posledných rokov,“ hovorí Přemysl Martinek.

Medzi výnimočné snímky patrí bez pochýb aj dokument Koudelka fotografuje Svatou zemi o legendárnom českom fotografovi, ktorý patrí k najvýznamnejším umelcom svojej profesie 20. storočia. Preslávil sa snímkami okupácie Československa v auguste 1968. A 40 rokov od vzniku ikonických snímok invázie sovietskych vojsk do Prahy, prichádza svetovo uznávaný fotograf do Svätej zeme. Po druhý raz v živote fotografuje ozbrojený konflikt, tentoraz v Izraeli a Palestíne. Počas dlhých piatich rokov ho natáčal jeho izraelský asistent Gilad Baram.

Štylizovaným dokumentárnym filmom noir je snímka Zákon Helena režisérky Petry Nesvačilovej. Zachytáva policajtku Helenu Kahnovú, ktorej sa v 90. rokoch minulého storočia podarilo dostať do väzenia niekoľko desiatok ľudí v kauze tzv. Berdychovho gangu vrátane samotného lídra, ktorý mal na svojom konte mnoho lúpeží, prepadnutí a vrážd a bol prepojený s vysokopostavenými kriminalistami. Čo motivovalo policajtku postaviť sa proti mafii a čo zas mladú dokumentaristku, aby sa s mafiou skontaktovala a natočila o tom film?

MFFK Febiofest si v profilovej sekcii Osobnosti klubového filmu uctí a osobne privíta dvoch českých filmárov – solitéra súčasného dokumentu Miroslava Janeka aj nestora československého filmu, dramaturga a scenáristu Lubora Dohnala.

Pre slovenské publikum bude prekvapením práve posledný titul Miroslava Janeka Normální autistický film, ktorý zobrazuje päticu obdivuhodných detí, ktorým spoločnosť dala nálepku „autista“, ale oni svoj hendikep suverénne prekonávajú. Snímka sa stala Najlepším českým dokumentárnym filmom roka 2016 a získala Cenu študentskej poroty na 20. MFDF Jihlava.

KINEMAVIDEO4220.

Zaujímavosťou je, že Lubor Dohnal, ktorý si počas MFFK Febiofest prevezme Cenu Asociácie slovenských filmových klubov za prínos klubovému hnutiu, v roku 2008 natočil film Sklenené obrazy o sklárovi Pavlovi Machovi, ktorý je autorom ceny ASFK a festivalovým divákom osobne uvedie tento film.
České filmy nájdu festivaloví návštevníci aj v ďalších sekciách, napríklad v sekcii Experimental, kde sa predstaví dokumentárna detektívka H*art On Andrey Culkovej alebo najnovší počin režiséra Martina Ježka Heidegger v Osvětimi, ktorý stále nakrúca na klasický filmový materiál.

V sekcii Zrkadlo minulosti diváci natrafia na české klasické filmy – nesmrteľnú legendu Starci na chmelu v novej zrekonštruovanej kino verzii a nebude chýbať ani prvé česko-slovenské sci-fi Ikarie XB1 z roku 1963, ktorá po svojej obnovenej premiére na vlaňajšom prestížnom festivale v Cannes putuje po celom svete s väčším úspechom ako v dobe jej vzniku.

Publiku sa počas MFFK Febiofestu 2017 predstaví vyše 100 snímok v 10 sekciách: V strede Európy, Slovenská filmová krajina, Klubový film dnes, Zrkadlo minulosti, Novinky ASFK, Osobnosti klubového filmu, Klubový Jukebox, Filmový kabinet deťom, Kinoikon+ a Experimental.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.