Novú éru Kina Úsmev otvorí legendárny KINOAUTOMAT

Košické Kino Úsmev premietalo nepretržite v rokoch 1929 - 2012. Opustené Kino dostalo na jeseň r. 2015 do prenájmu občianske združenie Cinefil, ktoré mestu

pridal PR 2.6.2016 o 14:46

Novú éru Kina Úsmev otvorí legendárny KINOAUTOMAT


Košické Kino Úsmev premietalo nepretržite v rokoch 1929 - 2012. Opustené Kino dostalo na jeseň r. 2015 do prenájmu občianske združenie Cinefil, ktoré mestu Košice predložilo detailný projekt jeho oživenia. Vo štvrtok 9. júna 2016 Kino Úsmev zaháji svoju novú éru. Od tohto dátumu bude Kino premietať denne, v digitálnej kvalite, spolu s každodennou prevádzkou novej kaviarne a letnej terasy v parku pred kinom. Program kina bude zameraný na kvalitnú filmovú produkciu pre všetky vekové kategórie, vrátane rodín s deťmi a seniorov, ako aj na premiéry aktuálnych titulov.

V prvej fáze revitalizácie bola v kine nainštalovaná najnovšia digitálna technológia podľa štandardov DCI - Kino tak bude schopné premietať najnovšie tituly vo vysokej digitálnej kvalite ako aj staršie filmy z klasických premietačok, ktoré boli v Kine zachované. Obyvatelia a návštevníci mesta sa môžu tešiť aj na novú kaviareň s letnou terasou v parku pred kinom. Program znovuotvoreného Kina Úsmev bude zahŕňať aj rôzne špeciálne filmové cykly a premietania, napr. pre rodičov s malými deťmi (tzv. baby-friendly premietania), pre seniorov, pre náročneho diváka, pre deti, pre ľudí s rôznymi obmedzeniami (napr. komentované premietania pre nevidiacich), ako aj pravidelný nedeľný filmový „brunch“ či “Filmový čaj o piatej“. Kino Úsmev je tiež oficiálnym festivalovým kinom filmového festivalu Artfilm (17.- 25. jún). V júli a auguste sa diváci v Kine Úsmev môžu tešiť aj na „košicke filmové leto“, špeciálny filmový cyklus, v rámci ktorého Úsmev premietne najúspešnejšie filmové tituly uplynulej sezóny za výrazne zľavnené ceny.

Programom oficiálneho otvorenia 9. júna bude KINOAUTOMAT - prvý interaktívný film na svete, ktorý vznikol v Československu v r. 1967 v prostredí českej novej vlny, ktorý bol však niekoľko desaťročí zatvorený v "trezore". Film umožňuje divákom vstupovať do deja prostredníctvom hlasovania. Večerom bude sprevádzať známy český moderátor, scenárista a režisér Eduard Hrubeš, ktorého diváci poznajú napr. z relácie Českej Televízie "Tak neváhej a toč!".

Kino Úsmev

Kino Úsmev stojí na Kasárenskom námestí v Košiciach už od začiatku minulého storočia, pričom spočiatku slúžilo ako dôstojnícke kasíno. V roku 1929 v budove vzniklo Kino Centrál, ktoré neskôr dostalo názov Kino Úsmev, pod ktorým ho Košičania poznajú dodnes. Premietalo sa v ňom prakticky nepretržite až do r. 2012, kedy sa kino definitívne pre divákov zatvorilo. Pamätník štyroch politických režimov, jedného požiaru, troch správcov, troch rekonštrukcií, nespočetného množstva divákov, filmov a zamestnancov sa v r. 2016 dočkal znovuotvorenia a zahájenia svojej novej éry. V júni r. 2015 poslanci košického mestského zastupiteľstva jednohlasne schválili prenájom Kina Úsmev občianskému združeniu Cinefil, ktoré mestu predložilo detailný projekt revitalizácie Kina. V ňom sa mestu a jeho obyvateľom zaviazalo do piatich rokov premeniť Kino Úsmev na „mestské kino a Centrum audiovizuálnej kultúry“, jediné svojho druhu na Slovensku. O.z. Cinefil sa premietaniu, propagácii a podpore filmovej tvorby v Košiciach venuje od r. 2003. V minulosti prevádzkovalo napr. obľúbený filmový klub Cinefil na Dominikánskom námestí a filmový klub Biograf v priestoroch Východoslovenskej galérie.

Kinoautomat

Kinoautomat bol prvýkrát verejnosti predstavený na Svetovej výstave EXPO '67 v kanadskom Montreale a okamžite vzbudil nadšenie ako laickej, tak aj odbornej verejnosti. Tento revolučný filmový projekt vzišiel z prostredia tzv. českej novej vlny. Film, ktorý vytvoril autorský tím okolo filmového režiséra a technologického vizionára Radúza Činčeru, umožňuje divákom zasahovať do priebehu deja. Domáca premiéra Kinoautomatu sa konala o štyri roky neskôr v pražskom kine Světozor, kde sa takisto stretol s veľkým úspechom. V roku 1972 bol však Kinoautomat ako "ideologicky neprípustný" zakázaný a zaradil sa tak na niekoľko desaťročí do "trezoru" medzi ďalšie vynikajúce filmy takzvanej novej vlny. Princíp Kinoautomatu je založený na skutočnosti, že prítomné publikum samo rozhoduje, kam sa filmový príbeh na plátne bude uberať. Film sa vždy v určitom napínavom momente zastaví a diváci pomocou tlačidla na špeciálnom ovládači hlasovaním určia, k akému zvratu v deji dôjde.

„Pri dverách hlavného hrdinu filmu pána Nováka (Miroslav Horníček) zvoní jeho susedka. Je takmer nahá. Oblečená len do osušky si omylom zabuchla dvere svojho bytu a teraz pána Nováka prosí, aby ju pustil k sebe domov. Čo teraz? Mladá dáma v neistej situácii prosí o pomoc. A je veľmi pôvabná. Na druhej strane sa každú chvíľu môže vrátiť domov manželka pána Nováka, ktorá má navyše dnes narodeniny ... STOP! zvolá moderátor vchádzajúci na scénu a dej filmu sa naozaj zastaví. Teraz je riešenie tejto prekérnej situácie na divákoch ... vpustiť alebo nevpustiť? Zelené tlačidlo na ovládači znamená vpustiť, červené odmietnuť ...“

V Košiciach bude Kinoautomat moderovať Eduard Hrubeš, český konferenciér, moderátor, hudobník, scenárista a režisér, známy najmä ako moderátor obľúbenej relácie Českej televízie "Tak neváhej a toč!".

KINOAUTOMAT sa divákom predstaví 9. júna v dvoch predstaveniach, o 18:00 a 20:00.

Lístky si diváci môžu zakúpiť v predpredaji na stránke www.kinousmev.sk, v pokladni Kina Úsmev (Kasárenské námestie 1) každú stredu od 16:00 do 18:00, v kníhkupectve Artforum (Mlynská 4) a v MiC Košice (Hlavná 32).





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.