Cena mladého publika opäť v Bratislave

Projekt vznikol z iniciatívy Európskej filmovej akadémie (EFA) podnietiť záujem mladej generácie o európsku kinematografiu a kultúru. Istým spôsobom ide o vychovanie si budúcich ako divákov, tak aj tv

pridal PR 2.5.2016 o 20:16

Cena mladého publika opäť v Bratislave


European Film Academy - Young Audience Award (Cena mladého publika), podujatie celoeurópskeho rozmeru pre deti vo veku od 12-14 rokov. Prostredníctvom troch filmov, premietaných počas jedného dňa,  účastníci získajú možnosť priblížiť sa európskej kinematografii a zároveň poodhaliť svet vzniku filmov.

Projekt vznikol z iniciatívy Európskej filmovej akadémie (EFA) podnietiť záujem mladej generácie o európsku kinematografiu a kultúru. Istým spôsobom ide o vychovanie si budúcich ako divákov, tak aj tvorcov európskych filmov. V súčasnosti, keď európska kinematografia, vrátane slovenskej, bojuje o svojich divákov s mainstreamovými snímkami, je aktívna práca s mladým publikom veľmi dôležitá. Účastníci Ceny mladého publika sú práve vo veku, kedy si začínajú postupne vytvárať svoj prvý vlastný názor. Práve preto je podstatné, aby mali možnosť zväčšiť svoje vedomosti v kultúrnej sfére, učiť sa konštruktívnej kritike a dokázať analyzovať prijímané informácie. To im pomôže nielen pri orientácii vo filmovej tvorbe, tak aj v iných oblastiach života.

Koncepcia Ceny mladého publika nie je založená len na pasívnom pozeraní 3 dlhometrážnych filmov. Ich sledovanie je len prvotným impulzom k aktivitám, čo prebiehajú v prestávkach. Celý deň je vedený moderátorom – odborníkom z audiovizuálnej oblasti, so skúsenosťami s prácou s deťmi. Medzi filmami tak dochádza k vzájomnej interakcii – ako s moderátorom, tak aj medzi účastníkmi. Moderátor deťom sprostredkuje formou dialógu informácie nielen ako film vzniká, ale aj ako sa na film dívať. Do programu budú pravdepodobne zaradené aj diskusie so slovenskými filmármi a hercami (na základe ich dostupnosti).

Bratislava sa vďaka Boileru už po tretíkrát dostane medzi viac než 30 európskych miest, kde Cena mladého publika súčasne prebieha. V roku 2016 po Eve Michalkovej a Eve Filovej budú v pozícii moderátoriek Verona DubišováLea Krišková, ktoré majú skúsenosti s detským publikom z projektu Filmový kabinet deťom. Nová koncepcia dvojice moderátoriek môže byť aj pre introvertnejšie deti zaujímavým spestrením a motiváciou viesť o zhliadnutých filmoch dialóg.  

Všetky zúčastnené mestá sú celý deň spojené prostredníctvom webkamery a facebooku, takže deti prichádzajú do vzájomnej interakcie nielen medzi sebou, ale aj s účastníkmi z celej Európy. Touto cestou sa stanú aktívnymi členmi európskej komunity.

Po druhý rok sa podujatie v Bratislave uskutoční v DK Zrkadlový Háj. Výber tohto zaujímavého priestoru poskytuje organizátorom pripraviť pre účastníkov v prestávkach okrem diskusie aj rôzne interaktívne aktivity. Boiler bude, tak ako minulý rok, znova spolupracovať s občianskym združením Púpava, ktoré sa zameriava na prácu s deťmi (organizácia letných táborov, zážitkový pobytov, práca s deťmi s detských domovov). Vďaka skúsenostiam animátoriek z tohto občianskeho združenia - Lucie Finkovej a Martiny Môťovskej, budú pre deti vytvorené také aktivity, ktoré budú hravou formou podporovať ich kreatívne myslenie, fantáziu a zároveň schopnosť spolupracovať a komunikovať medzi sebou.

Účastníci Ceny mladého publika sú z veľkej časti introvertné povahy, čo majú medzi spolužiakmi v škole problémy s komunikáciou. Práve preto deti nevykonávajú spomínané aktivity samostatne, ale v menších skupinách. Tým sa môžu medzi sebou nielen spoznať, ale zároveň sa učia vzájomnej spolupráci, rešpektu a názoru iných, bez predsudkov. Pri tomto podujatí sa stretávajú deti s podobnými záujmami, čím sa dokážu ľahšie začleniť práve aj introvertné povahy. Dôkazom sú kladné reakcie ako detí, tak rodičov.

Proces hlasovania

Po premietnutí všetkých filmov sa účastníci dostanú do unikátnej pozície porotcov. Pomocou špeciálnych formulárov môžu filmy analyzovať a hodnotiť– vyskúšať si v praxi to, o čom sa celý deň bavia; zároveň môžu hlasovať o poradí. Po zrátaní hlasov sú miestne výsledky odoslané EFA na celkové vyhodnotenie. Na webovej stránke EFA sú zverejnené informácie o filmoch, režiséroch, zúčastnených mestách a zástupcoch porôt z jednotlivých miest. Tí v závere dňa natočia krátke video, kde prezentujú poradie filmov za dané mesto. To je následne súčasťou slávnostného odovzdávania cien v Nemecku, ktoré si účastníci môžu pozrieť prostredníctvom live streamingu na stránke EFA.

Cieľová skupina

Ceny mladého publika sa môžu prihlásiť všetky deti v danom veku 12-14 rokov, až do naplnenia kapacity 70 detí. Výber prebieha v koordinácii s rôznymi základnými školami, gymnáziami, základnými umeleckými školami, voľnočasovými krúžkami, školami zameranými na cudzí jazyk. Celé podujatie je pre účastníkov zadarmo, aj preto sú filmy premietané v rámci súkromného premietania (bez prítomnosti verejnosti a médii, kvôli autorským právam). Zoznam filmov na rok 2016 bude známy koncom marca.

 

Harmonogram (stredoeurópskeho času)

08:30 Zoznamovacia aktivita pre deti

09:00 On-line uvítanie

09:15 Film 1

10:50 Diskusia o filme, spojená s aktivitou pre deti

11:20 Film 2

13:00 Obed

13:30 Film 3

15:00 Diskusia o hodnotení filmov

16:00 Väčšia aktivita pre deti, pravdepodobne spojená s pozvaným hosťom/filmárom

16:45 Hlasovanie

19:00 Výsledky hlasovania odosielané Európskej filmovej akadémii

20:00-20:30 Slávnostné odovzdávanie cien (naživo on-line)

 

Zoznam prihlásených miest: Rakúsko (Viedeň), Belgicko (Brusel), Bulharsko (Sofia), Chorvátsko (Záhreb), Cyprus (Pafos), Dánsko (Aalborg), Estónsko (Tallinn), Gruzínsko (Tbilisi), Nemecko (Berlin), Nemecko (Erfurt), Maďarsko (Budapešť), Izrael (Tel Aviv), Taliansko (Florencia), Kosovo (Prizren), Lotyšsko (Riga), Luxemburg, Macedónsko (Skopje), Malta (Valletta), Holandsko (Amsterdam), Poľsko (Torun), Poľsko (Wroclaw), Portugalsko (Lisabon), Rumunsko (Cluj-Napoca),

Srbsko (Belehrad), Slovensko (Bratislava), Slovinsko (Izola), Španielsko (Avilés), Španielsko (Barcelona), Turecko (Istanbul), Veľká Británia (Londýn), Ukrajina (Kyjev)

Termín: 8. máj 2016

Miesto konania: DK Zrkadlový Háj, Bratislava

www.mladyfilm.sk





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.